Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście, że więcej firm się chętnie przyłączy, bo dla każdej jest to idealny scenariusz. Tyle, że żadna nie miała "jaj" żeby wyjść przed szereg i wziąć na klatę konsekwencji takiej decyzji. Teraz ruch Microsoftu, zobaczymy czy się podepną, czy jednak wykorzystają moment aby stanąć okoniem, choć raczej skończy się na "niby człowiek wiedzioł, a jednak się łudził".

4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Ogólnie gracze sami zapracowali na swój los, nie głosowali jak "game pass" choć wydawał się atrakcyjny w dłuższym rzucie wiadomo było ze zaszkodzi wszystkim i mówiono o tym wielokrotnie.

Nie widza teraz ze całkowita rezygnacja z wydań fizycznych tez będzie miało poważne i negatywne konsekwencje dla nich w przyszłości.

Zgadza się, ale inaczej to się skończyć nie mogło. Rozwoju nie zatrzymasz, a całkowicie naturalną reakcją jest podejmowanie decyzji w oparciu o aktualną sytuację. Zwłaszcza w sprawie tak dla wielu osób błahej jak niedzielna rozrywka przy TV. Game Pass jest dla gier dokładnie tym samym co Netfliksy w przypadku seriali i coraz częściej również filmów. Pomijając ficzery specyficzne dla branży gier. Wymaganie od ludzi dalekowzroczności rozciągającej się na kilka generacji konsol do przodu, jest łagodnie mówiąc myśleniem życzeniowym. 

Sensowne rozwiązania w przypadku pełnej cyfryzacji? Jak najbardziej istnieją, ale nie będą na rękę żadnemu wydawcy, oraz mogą się okazać problematyczne od strony technicznej. Jako że celem takich decyzji jest praktycznie pełna kontrola nad rynkiem i obiegiem gier, można zaoferować ich odsprzedaż w ramach samej platformy, gdzie odzyskana kwota zamienia się w saldo konta, którym można płacić za kolejne produkcje. Takie rozwiązania, w różnych formach, istnieją od dawna. Problemem jest tutaj sposób rozliczania na linii właściciel platformy wydawca, nie jest to jednak nic czego nie można zrobić. Nie zmienia to faktu, że zwrot - po odjęciu prowizji dla obu wspomnianych stron - i tak byłby mocno niekorzystny dla gracza. Niestety, nie ma raczej żadnej, sensownej alternatywy.

Opublikowano
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ogólnie to jest zagranie grubo antykonsumenckie bo zabierają coś i nie dają nic w zamian.

Dają dzięki Microsoftowi: https://store.playstation.com/pl-pl/product/EP0102-PPSA07412_00-RE4RMAINGAME0000 - 42,25 zł, a na Allegro 75 (RE4).

I to nie wyjątek, ale reguła. "Wyprzedaże" (realnie normalne ceny) są często, ze 4-6 razy na rok po tydzień (czasem 2). Na PC było jeszcze lepiej, bo te normalne ceny były częstsze (teraz już nie), kiedyś taka stara gra po 3 latach była na stałe w takiej cenie (lub niższej).

Jeśli Sony wykończy Xboxa to się może zmienić w kierunku złodziejstwa Nintendo / Apple. Bo obecnie Sony i MS się kopiują, głównie Sony kopiuje MS (w tym Game Passa, o którym na PS5 nikt nie słyszał , jakieś tam PSN Premium itp - celowy brak promowania).

Opublikowano (edytowane)

Cieszę się, że mam config PC, który jeszcze długo będzie wystarczająco mocny na nowe gry, a podstawowa wersja PS5 kupiona w MSRP posłuży do sensownych exów, których i tak za dużo nie ma w zapowiedziach. Mam więc, krótko mówiąc, wywalone. Natomiast dla osób, które teraz planują update lub zakupy, jest to z pewnością sytuacja nie do pozazdroszczenia. W zasadzie kupowanie czegokolwiek z tych kategorii, mija się obecnie z celem. 

Edytowane przez Vulc
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Vulc napisał(a):

Mam więc, krótko mówiąc, wywalone

Ja też, 5800X3D + 4070Ti ogarnie wszystko, najwyżej się zjedzie z detalami i włączy FG, do tego używka PS5 i płyty. Może kryzys być, mam jak grać :D 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 29.07.2026 o 11:46, Radio Tirana napisał(a):

Te dane Capcomu są celowo pomieszane, aby pokazać, że pudełek nikt nie kupuje. Na wstępie przyznają, że sprzedaż gier na konsole to u nich 1/3 wszystkich sprzedanych egzemplarzy, ale procent sprzedanych pudełek wyliczają już względem całości. 

Nie bez powodu się mówi, że jest kłamstwo, wielkie kłamstwo i potem jeszcze statystyka.

Opublikowano (edytowane)

Nic nadzwyczajnego, w sumie takie gadanie dla gadania. Oczywiście, że Sony wiedziało jaka będzie reakcja, po co w ogóle się tutaj bawić w jakieś domysły. I naiwnością byłoby zakładanie, że przybierze skalę mniejszą niż większą. Nie w czasach, gdzie na każdym kroku hiperbolizuje się byle pierdoły. Dodatkowo materiał powstał chyba przed odpowiedzią Sony, bo autor wspomina, że jak dotąd żadnej nie było. Nie żeby coś sensownego z niej wynikało - wprowadzamy, ale będziemy ostrożni. xD

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
W dniu 23.07.2026 o 23:18, Phoenix. napisał(a):

Teraz zrobiłem backup ☺️

Ale trybow w tym oledzie teraz jak na PC 🤣

IMG_2324.jpeg

IMG_2325.jpeg

Z wyjątkiem 144Hz to pratycznie wszystko było już dostępne od lat i OLED'y LG z 2020 roku wspierają te same bajery podobnie jak bazowe PS5 z VRR na czele 

Opublikowano
11 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Najtansza to jest zrodlana , nie mineralna xD

Ale obok muszynianka stoi to chyba juz wyzsza polka :hihot:

Dlatego pisałem jedna z najtańszych a nie najtańsza ;) Ogólnie to spoko w pełni rozumiem, często kupię jakiś gadżet za milion monet a lepszego żarcia sobie odmawiam :E

Opublikowano

Jedno nie ma nic wspolnego z drugim, a jak sobie odmawiasz zarcia to ci tylko wpsolczuje bo ja sobie odmawiac niczego nie musze bo na codzien zajmuje sie "sportem" i dobrej jakosci jedzenie to u mnie podstawa ;) A woda jak woda, pije rozne i oszczedzanie nie ma tu nic do rzeczy, a czasem napije sie i kranowki jak mi sie nie chce ruszyc tyka do sklepu ;) 

I to nie jest chyba tez watek do rozwodzenia sie kto jaka wode pije ;)