Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Idź teraz do auta, ściągnij but i z uderz stopą z całej siły w pedał hamulca i trzymaj tę stopę wbitą w pedał. Normalnie ośrodek bólu będzie ci odruchowo kazał cofnąć stopę. 

Edytowane przez marko
Opublikowano
34 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Dla tego jeżdżę od dawna 120 8:E

Ja też, IMO sweet spot pod względem czasu przejazdu, ciszy i spalania. W moim bieda A3 120 km/h to granica kiedy jeszcze nie trzeba podnosić głosu aby rozmawiać i hałas nie zaczyna męczyć, do tego spalanie 5.8l gdzie przy 140 już ok. 7l a czas przejazdu 120 vs 140 jest pomijalnie większy. No i przy 120 czas na reakcje dłuższy mimo, że to niby tylko 20 km/h różnicy.

• Upvote 2
Opublikowano

Poćwiczcie sobie chodzenie po macie do akupresury :) 

Za pierwszym razem nie mogłem postawić na tym całej stopy, po jakimś czasie stopa się przyzwyczaja i nawet klocki lego przestają robić większe wrażenie :D 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, marko napisał(a):

Hamowaliście kiedyś awaryjnie na bosaka? Walnijcie stopą w pedał hamulca i opiszcie wrażenia.

Bo to raz :D Ogólnie na bosaka dożo lepiej czuję auto...zawsze gdy mam jechać więcej niż 100km robię to na bosaka :D

Opublikowano
47 minut temu, marko napisał(a):

Idź teraz do auta, ściągnij but i z uderz stopą z całej siły w pedał hamulca i trzymaj tę stopę wbitą w pedał. Normalnie ośrodek bólu będzie ci odruchowo kazał cofnąć stopę. 

No mogę tak zrobić ale już teraz ci powiem, że nie będzie dla mnie różnicy, kwestia przyzwyczajenia. 

Opublikowano

33 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Ps, co Ty taki poważny znów? :E wszystko ok?

Wkurza mnie gadanie, że wszyscy jeżdżą bezpiecznie, że goła stopa to nie problem, że idzie wszystko przewidzieć...

A potem widzę busiarza rozj*banego na naczepie ciężarówki (najechanie). 

2 tygodnie temu ściągnąłem auto z przyczepką z autostrady. Powód? Jedna z podpór przyczepki się wysunęła i pięknie tańczyła po asfalcie. Najlepsze, że ruch gęsty, za przyczepką sznur aut i nikt nie reaguje. Jakby się urwała, to pewnie byłby gruby karambol. Tyle z przewidywania na drodze ...

Opublikowano
46 minut temu, baQus napisał(a):

Poćwiczcie sobie chodzenie po macie do akupresury :) 

Za pierwszym razem nie mogłem postawić na tym całej stopy, po jakimś czasie stopa się przyzwyczaja i nawet klocki lego przestają robić większe wrażenie :D 

Rolowanie stopy za pomocą piłeczki tenisowej też jest dobrym entry-levelem do takich aktywności. Ja osobiście nie mogę tego wytrzymać :E 

Opublikowano
53 minuty temu, marko napisał(a):

Wkurza mnie gadanie, że wszyscy jeżdżą bezpiecznie, że goła stopa to nie problem

Bo to nie problem - jeśli naciskanie pedałów gołą stopą sprawia Ci aż taki ból, to sugerował bym udać się do podologa. :E

• Upvote 1
Opublikowano

Jeden raz jechałem bez obuwia na prawej stopie. Nie dlatego, że było wygodniej. Nie miałem wyjścia, bo dzień przed wyjazdem na Chorwację rozciąłem sobie stopę potłuczonym kubkiem tak niefortunnie, że miałem kość na wierzchu. 

Dziwnie było z początku, ale dojechałem i nawet mi się ten stan na tyle spodobał, że ściągnąłem lewego buta :E

Opublikowano (edytowane)

Powiedz to specjalistom od bezpieczeństwa, że większość ludzi na problemy ze stopami. Bo to oni stwierdzili, że jazda bez butów jest niebezpieczna.

BTW. w przypadku wypadku śmiertelnego za jazdę bez butów mogą Cię podciągnąć pod współwinę. Mimo iż teoretycznie nie ma zakazu jazdy bez butów, to biegły może stwierdzić, że jakbyś jednak te buty miał, to może byś lepiej zahamował. 

Dochodzi też kwestia psychologiczna, że jak kogoś zabijesz czy okaleczysz, to codziennie będziesz sobie zadawał pytanie "a co gdybym miał te buty?" Odwrotnego pytania nigdy sobie nie postawisz...

Teraz możecie sobie robić śmieszki, ale codziennie ktoś ginie ma drodze i nigdy niewiadomo, czy to Wy nie będziecie sprawcą. Ja tam wolę mieć świadomość, że to był naprawdę wypadek, a nie moja ignorancja. Na koniec i tak większość potrzebuje potem prochów i opieki psychologa

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, marko napisał(a):

Dochodzi też kwestia psychologiczna, że jak kogoś zabijesz czy okaleczysz, to codziennie będziesz sobie zadawał pytanie "a co gdybym miał te buty?" Odwrotnego pytania nigdy sobie nie postawisz...

A co gdybym wyjechał minutę później, a co jeśli jechałbym trochę wolniej - tak gdybać można w nieskończoność, a w sumie nie dałeś żadnego powodu dlaczego tak nie jeździć oprócz tego że boli cie stopka jak za mocno pedał naciskasz. 

Dla mnie dużo bardziej niebezpieczne jest prowadzenie w sandałkach czy szpilkach co wiele kobiet robi ¯\_(ツ)_/¯ 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

Podałem Ci powód: brak możliwości 100% wykorzystania siły hamowania. Drzecie mordę, że 2 metry na oponach zimowych to dużo i warto dopłacić do lepszych opon, ale włączyć własny czynnik, to nie. Przecież jestem doskonałym kierowcą i wiem, że umiem (zahamować z pełną siłą gołą stopą). W skrzyni automatycznej jest jeszcze w miarę wygodnie, bo pedał jest szeroki na całą stopę, ale w manualu pedał jest węższy niż stopa, ale tak czy siak but pomaga

Zauważ, ilu ludzi nie potrafi chodzić po kamienistej plaży. A dowiadują się, jak muszą po tej plaży iść 

Edytowane przez marko
Opublikowano
Godzinę temu, marko napisał(a):

Podałem Ci powód: brak możliwości 100% wykorzystania siły hamowania.

Przy współczesnych samochodach ten argument raczej nie ma racji bytu. Jest takie wspomaganie, że nie trzeba cisnąć jak kiedyś, aby hamować z abs. Prosty test - niech ktoś spróbuje zahamować lewą stopą jeśli nie ma tego wyćwiczonego i bardzo szybko okazuje się, że nie trzeba bardzo dużo siły, aby uruchomił się abs. 

Bardziej byłbym za argumentem, że stopa może zaboleć, ale to też bardziej zależeć będzie od samego pedału, nakładki na nim. Ja mam nakładki R-Line i to kawałek wyprofilowanej blaszki z gumowymi wypustkami, które dość mocno wystają, w tym bym upatrywał problem. 

No i oczywiście można jeszcze nie do końca trafić :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, marko napisał(a):

A potem widzę busiarza rozj*banego na naczepie ciężarówki (najechanie).

Ale chyba wiesz, że konkretnie w ich przypadku to nie wynika z jazdy na boso? ;)

Musisz mieć strasznie delikatne stopy swoją drogą :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
25 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ale chyba wiesz, że konkretnie w ich przypadku to nie wynika z jazdy na boso? ;)

Tylko przez oglądanie filmów na laptopie albo przyśnięcie po dwudziestej godzinie jazdy

• Upvote 2
Opublikowano

Dużo też zależy od człowieka, znam takich co nie dadzą sobie stopy dotknąć,a i takich co całe lato chodzą boso po podwórzu wysypanym żwirem/kamieniami ;)

Przykładowo na mnie osobiście chodzenie po kamieniach na plaży nie robi żadnego wrażenia.

No i jak wspomniałem wyżej, zdecydowanie lepiej, pewniej i wygodniej mi się prowadzi auto boso, lepiej je czuję, hamowanie awaryjne 200+ w dół miałem nie raz, zero "wrażenia" na stopie ono robiło.

Opublikowano

o dziwo mimo że twardy jestem, zgodzę się z Marko. gdyby miękkie podeszwy byłby lepsze to takie vy były w Motorsporcie. 

ale myślę że to kwestia tego że większość czasu chodzimy w butach i nasze czucie jest przyzwyczajone do butów bardziej 

Opublikowano
9 minut temu, Gang napisał(a):

o dziwo mimo że twardy jestem, zgodzę się z Marko. gdyby miękkie podeszwy byłby lepsze to takie vy były w Motorsporcie. 

ale myślę że to kwestia tego że większość czasu chodzimy w butach i nasze czucie jest przyzwyczajone do butów bardziej 

Stopa ma za dużo wgłębień i za duże tarcie. Przecież podeszwą często ślizgasz po pedałach. Manipulowanie siłownikiem hydraulicznym jakim jest pedał znacznie lepiej wychodzi jakąś płaską powierzchnią. Nawet wyobraź sobie, że robisz to dłonią. Kwa ale odlecieliśmy :E