Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@larry.biglu mnie młody miał mieć zabieg (wycięcie migdała), kilka miesięcy czekania i 3 czy 4k PLN. Pytam lekarki dlaczego mam płacić za to , jeśli od 25 lat płacę składki... usłyszałem "bo nie ma Pan ukraińskiego nazwiska, u nas obecnie oni mają za darmo i pierwsze miejsce w kolejce".

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Gang, nie uważasz, że Twoje podejście jest... głupie? Nie żebym Cię obrażał, ale jesteśmy dymani na każdym kroku więc nie uważam, żeby korzystać z opcji, z których możemy maksymalizując nasz zysk było czymś złym. 

Właśnie bardzo pięknie opisałeś dlaczego wyniosłem się z tego kraju. 

Ja mam podejście jak @Gang ale w Polsce po prostu nie da się tak żyć. W sensie, że jak nie będziesz patrzył na własny cień, to wszystko i wszyscy będą Cię wykorzystywać. Każdy byle własny rachunek się zgadzał, a drugi nie miał lepiej ...

Jeszcze trochę, to cała klasa średnia przejdzie na B2B, żeby im pieniędzy nie zabeiralk, a Ci najniżej zarabiający powrócą do babcinego leczenia i modlitwy 

Nie zaprzeczę, że od wejścia Polski do UE kraj mega się rozwinął, ale mentalności tak łatwo nie zmienisz. A mentalność mamy typowo wschodnioeuropejską, bo całe pokolenia były w tym systemie wychowane 

Edytowane przez marko
Opublikowano
11 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@larry.biglu mnie młody miał mieć zabieg (wycięcie migdała), kilka miesięcy czekania i 3 czy 4k PLN. Pytam lekarki dlaczego mam płacić za to , jeśli od 25 lat płacę składki... usłyszałem "bo nie ma Pan ukraińskiego nazwiska, u nas obecnie oni mają za darmo i pierwsze miejsce w kolejce".

Problem w tym, że to nie jest prawda :) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ale w DE jest to samo. Ludzie też się burzą, że zarabiają tyle samo, a nawet mniej od migrantów. W sensie ci dostają mieszkanie, zasiłek, dodatki na dzieci i nie podejmują żadnej pracy. I sobie żyją. 

Mnie jednak wkurza mentalność Polaków. W szkole średniej miałem naprawdę bardzo dobre relacje z nauczycielami. Ci ludzie otwarcie mi mówili, żebym się nie zmienił, bo ludzie z moją mentalnością to rzadkość. Skończyłem studia, pojechałem dosłownie na kilka miesięcy i przeżyłem szok kulturowy, głównie w kontekście mentalności... Oczywiście nie ma róży bez kolców, bo nadal jestem obcym tutaj, nie wiem wszystkiego, ale w społeczności lokalnej absolutnie tego nie odczuwam..

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Problem w tym, że to nie jest prawda :) 

Tu tylko napisałem co usłyszałem od lekarki 😂 Ostatecznie i tak zmieniliśmy lekarza i się obyło bez inwazyjnego ogarnięcia problemu.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, marko napisał(a):

Nie zaprzeczę, że od wejścia Polski do UE kraj mega się rozwinął, ale mentalności tak łatwo nie zmienisz. A mentalność mamy typowo wschodnioeuropejską, bo całe pokolenia były w tym systemie wychowane 

Brutalnie mówiąc, żeby coś się zmieniło to całe pokolenie z poprzedniego systemu jeszcze musi wymrzeć, ot co. Problem w tym, że jak się widzi takiego dla przykładu Macierewicza, co ma swoich padawanów to nie napawa to optymizmem. A zgaduję, że on nie był wyjątkiem mającym swoich przydupasów, z tą różnicą, że ci byli na tyle... odważni, że się nie kryli.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 23.01.2025 o 10:49, lesiu155 napisał(a):

Połowa mojego rachunku za prąd to opłaty handlowe...

Jak masz opłaty handlowe na rachunku to raczej jakaś taryfa typu scam, zmień na podstawową ure.

Opublikowano
3 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Brutalnie mówiąc, żeby coś się zmieniło to całe pokolenie z poprzedniego systemu jeszcze musi wymrzeć, ot co.

Niby homo sovieticus głęboko siedzi w starszej części społeczeństwa, ale co z tego skoro i tak przekazują to dalej młodym - patrz łajza typu Mejza. 

Ten kraj jest skazany na bycie sobą. 

Opublikowano (edytowane)

Sami macie taką mentalność.

Jeszcze tak nawiasem mówiąc, są ludzie którzy pracują w DE i ciągle na wszystko narzekają, nic im nie pasuje, w Polsce lepiej, itd. Jak rozmawiam z tymi ludźmi, to aż razi, że ci ludzie są właśnie wychowani w starym systemie i nie potrafią odnaleźć się w innej mentalności. Więc automatycznie ją odrzucają. W DE trzymają ich tylko pieniądze

Z drugiej strony jak rozmawiam z Niemcami, to też im otwarcie mówię, że silne czasy wychowały słabych ludzi i nie rozumiem, dlaczego pozwalają na taką politykę rządu.

Edytowane przez marko
Opublikowano

A bo ty myślisz że na zachodzie to ludzie tylko się uśmiechają jak na filmach? Ludzie wszędzie mają na co narzekać a w krajach z niższym poziomem życia na ogół jest więcej do tego powodów. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Wu70 napisał(a):

Jak masz opłaty handlowe na rachunku to raczej jakaś taryfa typu scam, zmień na podstawową ure.

Opłaty handlowe są niezależne od operatora, na którego nie popatrzysz to jest to samo. One się zmieniają z lokalizacją. Opłata za przesył itd.

16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Młodzi też mają taką mentalność - wciąż.

Mają, ale jednak to się zmienia. A może mi się tylko wydaje. Ale przykład idzie z góry (patrz wiejska).

Dlaczego życzy źle? Absolutnie nie. Po prostu nie chce mieć z sąsiadem nic wspólnego. 

Działałem przez jakiś czas w zarządzie wspólnoty. Ideowo wręcz bo jeden gościu chciał nas dymać na hajs, który się zgłosił na początku. Tak mi się przynajmniej wydawało na początku. W ciągu niespełna roku tylu siwych włosów przed 30 się dorobiłem, że szok. Z tej perspektywy kwota, którą gościu rzucił wcale nie wydaje mi się wygórowana. Ale teraz to mam to w dupie, rzuciłem to w cholerę i żyję własnym życiem. Tylko kombinuję jak szybko spłacić kredyt bo mi szkoda mieszkanie sprzedawać, dom kupić/postawić na Roztoczu i żyć sobie na wsi.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
6 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Opłaty handlowe są niezależne od operatora, na którego nie popatrzysz to jest to samo. One się zmieniają z lokalizacją. 

Nie, po prostu masz taryfę-scam z opłatą handlową, każdy kiedyś pierwszy raz odkrywa że są podstawowe taryfy bez tych opłat.  ;) Oczywiście jak dzwonią i proponują ci gwarancję ceny w super taryfie to jest właśnie taryfa-scam.

Opublikowano (edytowane)

Cóż, porównywałem ceny od "normalnych" dostawców - Lumi, PGE, Tauron itd. Wszędzie było to samo. Różnica w cenie kWh na poziomie kilku gr jedynie.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
30 minut temu, marko napisał(a):

Sami macie taką mentalność.

a Ty jako połowiczny niemiec już nie masz jak rozumiem, wyrosłeś ponad to :E 

25 minut temu, marko napisał(a):

Nie. Ale sąsiad sąsiadowi nie życzy źle. Podstawowa różnica.

Mówisz chyba o "rodowitych niemcach", bo Ci napływowi takiego mentalu na pewno już nie mają.

26 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Działałem przez jakiś czas w zarządzie wspólnoty. Ideowo wręcz bo jeden gościu chciał nas dymać na hajs, który się zgłosił na początku. Tak mi się przynajmniej wydawało na początku. W ciągu niespełna roku tylu siwych włosów przed 30 się dorobiłem, że szok.

Brat działa w całkiem sporej wspólnocie, ja to się dziwię, że mu się jeszcze chce. Beton to mało powiedziane.

Opublikowano
16 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Dlaczego życzy źle? Absolutnie nie. Po prostu nie chce mieć z sąsiadem nic wspólnego. 

Działałem przez jakiś czas w zarządzie wspólnoty. Ideowo wręcz bo jeden gościu chciał nas dymać na hajs, który się zgłosił na początku. Tak mi się przynajmniej wydawało na początku. W ciągu niespełna roku tylu siwych włosów przed 30 się dorobiłem, że szok. Z tej perspektywy kwota, którą gościu rzucił wcale nie wydaje mi się wygórowana. Ale teraz to mam to w dupie, rzuciłem to w cholerę i żyję własnym życiem. Tylko kombinuję jak szybko spłacić kredyt bo mi szkoda mieszkanie sprzedawać, dom kupić/postawić na Roztoczu i żyć sobie na wsi.

Kolejne potwierdzenie mojej opinii :E

Ja, ja i tylko ja się liczę :lol2:

Rzucę Ci taką anegdotą z poprzedniego roku. Osiedle domów jednorodzinnych w Polsce. Moja mama akurat robiła remont. Przyjechała ekipa, pracowali kilka dni i samo zdziwieni do mojej mamy, że takie relacje pomiędzy sąsiadami jak tutaj, to straszna rzadkość. Bo z reguły albo nikt do nikogo ani "dzień dobry", albo patrzy tylko jak podłożyć nogę, żeby drugi się potknął.

A Ty to potwierdziłeś.

Opublikowano
17 minut temu, Wu70 napisał(a):

Nie, po prostu masz taryfę-scam z opłatą handlową, każdy kiedyś pierwszy raz odkrywa że są podstawowe taryfy bez tych opłat.  ;) Oczywiście jak dzwonią i proponują ci gwarancję ceny w super taryfie to jest właśnie taryfa-scam.

W tauronie ZAWSZE przy przedłużaniu umowy trzeba żądać "Taryfy sprzedawcy" wtedy mamy podstawowe ceny bez tych dupereli handlowych. Mi kilka lat temu dzięki temu mykowi faktura spadła o 30zł na miesiąc.

• Upvote 2
Opublikowano

W enerdze też trzeba być uważnym bo chowają przy zmianie online i najpierw proponują tylko swoje scamy, jak nie wiesz że można inaczej to człowiek wybiera to co oferują.

21 godzin temu, marko napisał(a):

Ja jestem za wycofaniem dopłat do BEV, bo nie są sprawiedliwe

Ja też ale z systemu korzystam ;) Niezależnie od nas, Niemcy myślą nad "premią" dla zakupu elektryków w całej EU.

https://autoblog.spidersweb.pl/europejski-system-doplat-do-elektrycznych-samochodow-olaf-scholz

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, marko napisał(a):

A Ty to potwierdziłeś.

No i super, poczułeś się lepiej? Bo nie rozumiem. W ogóle po co z nami rozmawiasz? Skoro tacy źli jesteśmy. Wir sprechen deutch nicht.

Poczytałem i faktycznie, nie byłem świadomy. Trzeba będzie podziałać w tym temacie. Dzięki Panowie :)

Edytowane przez lesiu155
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

a Ty jako połowiczny niemiec już nie masz jak rozumiem, wyrosłeś ponad to :E 

Mówisz chyba o "rodowitych niemcach", bo Ci napływowi takiego mentalu na pewno już nie mają.

Brat działa w całkiem sporej wspólnocie, ja to się dziwię, że mu się jeszcze chce. Beton to mało powiedziane.

Napisałem wyraźnie, że nigdy nie miałem mentalności typowej dla naszego społeczeństwa. Już w szkole zwrócono mi na to uwagę. Nie potrafię kombinować i wywołuje to u mnie dużo stresu.

Napływowi? Tak jak pisałem, jestem przeciwnikiem aktualnej polityki migracyjnej. Znam ludzi ze wschodu, którzy są "normalni" jak znam też ludzi których nie trawię. Tak samo znam ludzi z Australii, obu Ameryk, itd. Akurat praca pozwala mi poznawać bardzo dużo ludzi, co pozwala wyrobić mi jakieś zdanie.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Młodzi też mają taką mentalność - wciąż.

Dzisiejsi młodzi to przede wszystkim nie chcą pracować, ale chcą zarabiać 😅😂 Osobiście nie mam z nimi styczności zawodowo, ale żona czy znajomi czasem opowiadają. Przychodzi do pracy i obrażony że trzeba coś robić bo w pracy się nie pracuje tylko zarabia, "niech mi pani nie każe pracować, bo podam o mobbing", w końcu "zmusisz" do tego żeby coś zrobił czy zrobiła, to na drugi dzień L4 albo SMS "ja już nie chcę pracować" :rotfl:

Edytowane przez Krzysiak