Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Ja mam ładowanie 60 czy tam 80w, korzystałem z niego.... 5 razy? Szkoda baterii, aczkolwiek fajnie widać jak procenty lecą same 

Szkoda baterii? To ile Ty chcesz telefon trzymać? 
W domu mam 4.5 letniego Realme 7 Pro, który przez cały czas ładowany był dołączoną 65W ładowarką i dzisiaj telefon ma degradację na poziomie 12%. 
Przez ostatnie 2 lata korzystałem z Motoroli Edge 30 Ultra z ładowaniem 120W i tam mam 6% degradacji. 
Obecnie siedzę na 16 Pro Max i myślałem że będzie ciężko przestawić się ze 120W na 45W ale o dziwo nie odczuwam tego.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Moja ładowarka daje bezprzewodowo 15 W, ale telefon przyjmuje tylko 7,5 W. Czy to problem? Idąc spać, odkładam telefon na stolik nocny z 20-30% baterii, rano podnoszę naładowany w 100%. :)

Nie neguję tych szybkich ładowarek 60-120 W, ale mam z nimi jeden problem. W większości przypadków działają w obrębie jednego producenta, ze specjalną "kostką" danego producenta, często również ze specjalnym kablem. O wiele bardziej przemawia do mnie Power Delivery. 20-30 W, ale jako standard. Podłączam do dowolnej kostki z PD albo dowolnego laptopa z portem USB-C wspierającego PD i telefon się "szybko" ładuje. Smartfon wspierający zamknięty standard będzie się ładował mocą 10 W (5V 2A).

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Szkoda baterii? To ile Ty chcesz telefon trzymać? 
W domu mam 4.5 letniego Realme 7 Pro, który przez cały czas ładowany był dołączoną 65W ładowarką i dzisiaj telefon ma degradację na poziomie 12%. 
Przez ostatnie 2 lata korzystałem z Motoroli Edge 30 Ultra z ładowaniem 120W i tam mam 6% degradacji. 
Obecnie siedzę na 16 Pro Max i myślałem że będzie ciężko przestawić się ze 120W na 45W ale o dziwo nie odczuwam tego.

Hmm ta motka ma 33 minuty pomimo ładowania 125W. Moje Siajomi ma 19 minut na 120W. I nie powiem jak musiałem wrócić do Realme z 67W na czas wymiany ekranu to trochę bolało. Swoją drogą bateria to koszt około 40-70 zł, a wymiana baterii to jedna z prostszych rzeczy. Chociaż moja jeszcze trzyma dobrze pomimo tego, że telefon leżał nie używany i rozładowany jak żona przesiadła się na inny.

Opublikowano

Ja się przesiadłem po 2 miesiącach z Redmi Nota 13 Pro+ 5g 120W na Pixela 8 Pro 30W, różnica praktycznie żadna w czasie ładowania bo obydwa leżały podpięte pod ładowarkę Toocki 140W, Redmi wyciągał na niej prawie 40W za to Pixel leci 28-29W, do Redmi trzeba fabrycznej ładowarki więc jest tak jak pisze @kapcer a telefony i tak zostają na noc podpięte dopiero, cały dzień obecnie wytrzyma każdy jeden tel.

Opublikowano
8 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

To ile Ty chcesz telefon trzymać? 

Mam realme 8 pro które ma z 4-5 lat, a telefon zwykle trzymam tak długo, aż się zepsuje. Nie jestem jednym z tych, co wymieniają telefon jak im się umowa kończy, co 2 lata. 

7 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Hmm ta motka ma 33 minuty pomimo ładowania 125W. Moje Siajomi ma 19 minut na 120W. I nie powiem jak musiałem wrócić do Realme z 67W na czas wymiany ekranu to trochę bolało

To 30 minut ładowania więcej aż taka różnicę wam robi? :E inna sprawa, że ja zwykle jak widzę, że telefon ma mniej jak 30-40 procent to podłączam go na 2 minut co by dobił do tych 70'80% i starcza :E

Opublikowano
8 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Hmm ta motka ma 33 minuty pomimo ładowania 125W. Moje Siajomi ma 19 minut na 120W. I nie powiem jak musiałem wrócić do Realme z 67W na czas wymiany ekranu to trochę bolało. Swoją drogą bateria to koszt około 40-70 zł, a wymiana baterii to jedna z prostszych rzeczy. Chociaż moja jeszcze trzyma dobrze pomimo tego, że telefon leżał nie używany i rozładowany jak żona przesiadła się na inny.

Moja Edge 30 Ultra ładowała się w zakresie 0-100%  26minut. Przesiadki na iPhone 16 Pro Max z 45W ładowanie w ogóle nie odczułem bo w aucie mam indukcję i praktycznie zawsze mam telefon naładowany. W pracy podłączam godzinę przed wyjściem i mam na 24h a jak zapomnę to w drodze do domu indukcja ładuje. 

59 minut temu, huudyy napisał(a):

Mam realme 8 pro które ma z 4-5 lat, a telefon zwykle trzymam tak długo, aż się zepsuje. Nie jestem jednym z tych, co wymieniają telefon jak im się umowa kończy, co 2 lata. 

8 Pro to telefon prawie rok młodszy od 7 Pro, który ja mam. Jeśli ja mam degradację na poziomie 12% po prawie 5 latach korzystania i nie oszczędzania baterii to ile mogłeś zyskać omijając szybkie ładowanie? 

2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Ja się przesiadłem po 2 miesiącach z Redmi Nota 13 Pro+ 5g 120W na Pixela 8 Pro 30W, różnica praktycznie żadna w czasie ładowania bo obydwa leżały podpięte pod ładowarkę Toocki 140W, Redmi wyciągał na niej prawie 40W za to Pixel leci 28-29W, do Redmi trzeba fabrycznej ładowarki więc jest tak jak pisze @kapcer a telefony i tak zostają na noc podpięte dopiero, cały dzień obecnie wytrzyma każdy jeden tel.

Mam w domu Realme 7 Pro 65W, Motorolę Edge 30 Ultra 125W i iPhona 16 Pro Max 45W. Nie ważne z której ładowarki od tych telefonów korzystam iPhone ładuje się zawsze z mocą 45W ale najczęściej ładowany jest w pracy USB-C laptopa :E .

Opublikowano

Pozostając w temacie telefonów. Kupiłem ojcu Xiaomi 14T z myślą, że jemu nie trzeba nie wiadomo co a parametry i tak ma całkiem ok.

No i chciał żebym mu "na pulpit" wyciągnął parę kontaktów bo tak zawsze miał, pod ręką. No to wchodzę w kontakty i daję "Dodaj do ekranu głównego", dodało kontakt. Chcę dodać następny "Wybrany kontakt znajduje się już na ekranie głównym" a przecież nie ma, jest tylko 1 ten co dodałem poprzednio. Próbuje z innym - to samo. Wyrzucam więc ten pierwotny kontakt z pulpitu i dodaje inny, dodał się ale zupełnie inny :E Próba dodania następnego - ten sam błąd. Super, fajny soft. No to dodam mu chociaż do ulubionych będą na górze - dupa, przycisk "Gwizdki" z dodawaniem nie działa :E

Soft Xiaomi w najlepszym wydaniu. Ilekroć używam Xiaomi tam zawsze coś nie działa.

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, marko napisał(a):

Są ludzie, co intensywnie orają na telefonach, choćby gierki. Albo zapomną podłączyć do ładowarki na noc, a rano 14% baterii. Wtedy jest to ratunek.

Szybkie ładowanie na takie sytuacje idealnie się nadaje. Wstajesz rano przed pracą, kawa głupoty w telefonie i na czas szykowania się w łazience podłączałem telefon i po 15min naładowany na cały dzień. To duża zaleta ale da się bez tego żyć ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Jeśli ja mam degradację na poziomie 12% po prawie 5 latach korzystania i nie oszczędzania baterii to ile mogłeś zyskać omijając szybkie ładowanie?

moja kobieta w tym samym czasie co ja kupiła Realme GT Master 2 - zgadnij komu bateria spuchła po półtora roku użytkowania super szybkiej ładowarki :E może to był zbieg okoliczności, nie wiem, wolałem uniknąć tego losu.

Inna sprawa, że telefon podłączam do wolnej ładowarki co noc, telefon sam odpala ładowanie nocne, budzę się rano i pełna bateria, która dzięku niskiej degradacji wytrzyma do końca dnia. :)

Opublikowano
18 minut temu, huudyy napisał(a):

moja kobieta w tym samym czasie co ja kupiła Realme GT Master 2 - zgadnij komu bateria spuchła po półtora roku użytkowania super szybkiej ładowarki :E może to był zbieg okoliczności, nie wiem, wolałem uniknąć tego losu

Tu nie winna była ładowarka a sama bateria. Szybkie ładowanie tylko przyspieszyło proces dla wadliwej baterii ;)  

21 minut temu, huudyy napisał(a):

Inna sprawa, że telefon podłączam do wolnej ładowarki co noc, telefon sam odpala ładowanie nocne, budzę się rano i pełna bateria, która dzięku niskiej degradacji wytrzyma do końca dnia. :)

Czyli tak samo jak ładowanie elektrycznego samochodu czego wiele osób nie jest wstanie zrozumieć :E 

Opublikowano
3 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Czyli tak samo jak ładowanie elektrycznego samochodu czego wiele osób nie jest wstanie zrozumieć :E 

też nie rozumiem tej sraczki w temacie o elektrykach, sama w sobie koncepcja BEV jest fajna, zwłaszcza na małe, dzielne daily, tyle że to jest coś dla zamożnego człowieka z możliwościami, a nie dla gołodupców (mieszkanie w bloku, parking pod chmurką)

Opublikowano

Ewentualnie A119 Mini 2, wypada bardzo podobnie więc raczej kwestia gustu. Ja mam A810, trochę wyższy model od A510 ale sensor jest chyba ten sam - dla mnie spoko, apka działa dobrze, jakość nagrań bardzo dobra.

Opublikowano

Szybkie ładowanie w telefonie to dla mnie nice to have ale żaden ficzer kiler. Obecny S25U ładuje co dwa dni, zazwyczaj ładuje w nocy. Podkładowanie go nawet tym pseudo szybkim 45W Samsunga wystarcza na cały dzień na luzie.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, marko napisał(a):

U mnie w pracy raz spróbowali chińskich telefonów. Ilość skarg była tak duża, że bardzo szybko się ich pozbyli. Najciekawsze, że każdy narzekał na coś innego :E

Widząc jak szkopy podchodzą jak pies do jeża do każdej nowej technologii ułatwiającej życie, dziwne że nie trwają przy Nokii 8110 :E Jak będąc tam pierwszy raz w 2017r chciałem zapłacić zbliżeniowo kartą, to się na mnie babka patrzyła jak aryjscy bracia na żymian :hahaha:

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Widząc jak szkopy podchodzą jak pies do jeża do każdej nowej technologii ułatwiającej życie, dziwne że nie trwają przy Nokii 8110 :E Jak będąc tam pierwszy raz w 2017r chciałem zapłacić zbliżeniowo kartą, to się na mnie babka patrzyła jak aryjscy bracia na żymian :hahaha:

Z kartami płatniczymi przyznam Ci rację, choć corona mega dużo zmieniła. Ogólnie ja już gotówki praktycznie nie używam, ale w razie W zawsze mam te kilkadziesiąt EUR przy sobie. 

Co do telefonów, oj grubo się mylisz. Tak jak patrzę po znajomych, to każdy albo iPhone albo flagowy Samsung. Ew. od niedawna Pixel, jak zaczęły być sensowne. 

A z chińskimi markami na moim przykładzie: apka raz działa, raz się wykrzacza; słuchawki bezprzewodowe: jeśli jakimś cudem się połączą to chwilę działają. Bo normalnie się nie łączą lub jakimś cudem po restarcie telefonu się połączą. Ale na chwilę. To samo komunikacja z autem. Dramat. GPS? Czasami przestrzeli pozycję o 2kilometry. Czasami w trakcie nawigowania się zamyśli i... tyle. Trzeba restartować apkę. No i jakieś bzdury, jak działające w kratkę wibracje, problem z zapisaniem kontaktu. Ja ciągle o tym samym telefonie :E i można by rzec, że wadliwy egzemplarz. No spoko, ale koledzy też marudzili na wiele rzeczy, że telefon stawał się bezużyteczny.

W Pixel 6, którego mam od 3 lat, to jedynie po ostatniej aktualizacji zepsuli odświeżanie w aparacie. W sensie przy oświetleniu LED migają pasy. 

Edytowane przez marko
Opublikowano

Ja dla tego przeszedłem z Redmi na Pixela, bo w dalszym ciągu przy dual sim występują losowe problemy przy połączeniu BT, na Pixelu wszystko jest stabilne jak skała. Zaczęły mnie też wkurzać każdorazowe sprawdzanie uprawnień dla apek po każdej aktualizacji, ale to akurat robi garstka z osób, standardowy użytkownik telefonu po wyjęciu z pudełka zaczyna używać i nawet nie wie, że coś takiego jak osobne uprawnienia dla każdej aplikacji istnieją.