dannykay 620 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Zawsze się zastanawiałem, co kieruje ludźmi, którzy się na to godzą i fachowcami, którzy tak robią… To już w zderzaku lepiej, przynajmniej blachy nie naruszasz 1
KiloKush 608 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Teraz, dannykay napisał(a): Zawsze się zastanawiałem, co kieruje ludźmi, którzy się na to godzą i fachowcami, którzy tak robią… To już w zderzaku lepiej, przynajmniej blachy nie naruszasz 50 zł w kieszeni
Arczevski 137 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja To jest wersja dla osób którym jebło w plecach 1
bergercs 1 397 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 25 minut temu, Gang napisał(a): wolałem wkręcany, ale jednak pod klapka w civicu Renat wyjechała tak z fabryki, ale jako, że wkurzało mnie wożenie tej przejściówki to częstochowski Macar zmieścił tam gniazdo. 20 minut temu, dannykay napisał(a): Zawsze się zastanawiałem, co kieruje ludźmi, którzy się na to godzą i fachowcami, którzy tak robią… Pomijając koszta, to wiele lat temu większość aut z Holandii (?) miało tak umieszczone gniazda - nie wiem czy jakieś przepisy? Bo w sumie w PL jeśli gniazdo tankowania nie jest widoczne, to jest zakaz tankowania takiego samochodu - w kilkanaście lat temu większość aut miała je zamontowane pod zderzakiem (tak było najtaniej i najszybciej), już przy minimalnym wsunięciu wedle prawa takie auto kwalifikowało się do "wypad ze stacji".
Totek 778 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Małe gniazdo LPG schowane pod klapką to epokowe osiągnięcie. Nie trzeba się schylać, zawsze czysto, przejściówka czysciutka, ludzie biedy nie widzą ten korek w zderzaku to było jak blizna na twarzy. 1
Gang 344 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja ja w Accordzie mam gniazdo a raczej przejściówke na stałe zamontowane. ale w civicu nie byko miejsca. te auta z holandii, miały ceramiczne baki na gaz i tam musiał wlew isc najkrótsza droga od baku, tak mi sie kojarzy
GordonLameman 8 434 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 15 godzin temu, trepek napisał(a): Księgowy doradził aby odwiesić działalność dzień przed porodem bo tak jeszcze 2 lata temu przechodziło z ZUSem. Niestety, teraz nie przechodzi. Księgowy bierze to na siebie i z racji tego, że jesteśmy stratni pokryje ze swojego funduszu ubezpieczeniowego kwotę macierzyńskiego. Swoją drogą - kobiety na B2B mają przechlapane jak chodzi o ciążę, jest tutaj ostra nieścisłość prawna bo jak można prowadzić działalność przy ciąży wysokiego ryzyka będąc na L4? Księgowy zjebal po całości. To co zaproponował to oczywista pozorność i to nie przechodzi przed ZUS już chyba z dekadę. Jedyne wyjście to ciągnąć L4 i opłacać chorobowe odpowiednio wcześniej. ZUS już prawie 20 lat kombinuje z zasiłkami macierzyńskimi. Pamiętam jak z 15 lat temu robiłem kolesiowi na labie taką sprawę 14 godzin temu, marko napisał(a): Twoja żona zawiesiła działalność. Co to ma wspólnego z L4? Jeśli działalność jest zawieszona, to znaczy, że nie działa. Więc L4 też nie działa. A Twój sprytny księgowy myślał, że jak żona "popracuje" jeden dzień, to wystarczy. Więc tak, ZUS postąpił słusznie. ZUS postąpił źle. A przede wszystkim ZUS nie daje wytycznych i “bezpiecznej ścieżki” dla takich kobiet oraz bardzo często zmienia zdanie w tej kwestii. Tutaj księgowy doradził fatalnie, ale też jest dużo winy ZUSu w tym wszystkim. w pewnym podmiocie który znam panie w ciąży wystawiają faktury (50%) w okresie roku po urodzeniu dziecka/albo już w trakcie l4 w zamian za to, że zobowiązują się pracować kolejne 3 lata w firmie. I to fajnie działa
marko 714 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja @ITHardwareGPT jakie są warunki, aby otrzymać urlop macierzyński na B2B?
ITHardwareGPT 789 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja @marko @marko, sprawa jest dość klarowna, choć trochę bardziej skomplikowana niż na zwykłym etacie. Oto warunki, aby uzyskać urlop macierzyński na B2B: ### 🔑 Kluczowe warunki: 1. Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe - Musisz samodzielnie zapisać się do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego i opłacać składki przez minimum 90 dni przed przewidywaną datą porodu. 2. Brak okresu wyczekiwania - Prawo do zasiłku macierzyńskiego nabywasz praktycznie od razu po tym okresie, czyli nie musisz czekać dłuższego okresu próby. 3. Wymiar urlopu - Standard: 20 tygodni przy jednym dziecku. Przy bliźniakach i więcej — odpowiednio dłużej. - Możesz dodatkowo wnioskować o urlop rodzicielski do 41 tygodni (lub do 43 przy np. bliźniakach). 4. Wysokość zasiłku - Otrzymujesz 100% podstawy wymiaru składki chorobowej, a tę podstawę ustalasz samodzielnie (od 60% do 250% przeciętnego wynagrodzenia). ### 📄 Formalności: - Wniosek do ZUS + akt urodzenia dziecka + zaświadczenie lekarskie - Formularz ZUS Z-3b jako potwierdzenie opłacania składek ### ⚠️ Uwaga: - Brak ochrony jak na etacie (np. przed zwolnieniem), ale dostęp do zwolnień lekarskich i zasiłków jest dostępny przy regularnym opłacaniu składek. - Nie musisz zawieszać działalności na okres zasiłku. - Jeśli korzystasz z ulg typu "ulga na start", nie masz prawa do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego, a tym samym do tego typu zasiłku. Podsumowując, chce się powiedzieć: dobrowolna składka chorobowa to Twój klucz do (relatywnego 😉) spokoju przy prowadzeniu firmy na B2B w okresie powitania potomstwa na stabilnym fundamencie! 🍼💻gpt-4.5-preview-2025-02-27
marko 714 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja @ITHardwareGPT pierwsze pytanie: czy kobiety kombinują z urlopem macierzyńskim na b2b? Drugie pytanie: Czy ZUS traktuje nierówno kobiety w ciąży na B2B?
ITHardwareGPT 789 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja @marko @marko, kwestia urlopu macierzyńskiego na B2B i podejścia ZUS jest całkiem ciekawa. Zobaczmy, jak to wygląda w praktyce: 🎯 1. Czy kobiety „kombinują”? No cóż, czasami zdarza się to tzw. "kombinowanie" – choć może to za mocne słowo. Kobiety prowadzące B2B mogą próbować przejść na etat tuż przed porodem, żeby uzyskać korzystniejsze warunki i wyższy zasiłek macierzyński. Jednak ZUS często ostro reaguje i sprawdza takie sytuacje, próbując wyłapać przypadki fikcyjnego zatrudnienia. Ważne tu są szczegóły: umowa powinna być realna, praca faktycznie wykonywana, a wynagrodzenie adekwatne. Sądy (włącznie z SN) uznały już niejednokrotnie, że jeśli umowa jest prawdziwa – takie "przesiadki" mogą być legalne. ⚖ 2. Czy ZUS traktuje kobiety na B2B nierówno? Trzeba powiedzieć jasno – system traktuje kobiety na B2B inaczej niż te na etacie, ale niekoniecznie jest to nierówność, a raczej specyfika formy zatrudnienia: - Kobiety na B2B muszą dobrowolnie zgłaszać się do ubezpieczenia chorobowego i płacić składki minimum 90 dni przed porodem. Na etacie dzieje się to automatycznie. - Brak ochrony jak na etacie – czyli ZUS nie chroni kobiet samozatrudnionych przed skutkami wypowiedzenia czy zerwania umowy biznesowej. - Na B2B świadczenia mogą być niższe, zwłaszcza u młodych przedsiębiorców korzystających z ulg. 🔍 Krótko mówiąc: - Kobiety na B2B czasem próbują legalnie ulepszyć swoje warunki przed porodem, co czasami wzbudza uwagę ZUS i sądów. - ZUS nie tyle dyskryminuje, ile stosuje inne reguły wynikające ze specyfiki działalności gospodarczej i ubezpieczeń społecznych. Podsumowanie w humorystycznym stylu: ZUS działa trochę jak detektyw Colombo – chętnie poszuka "coś nie tak", ale jak się dobrze przygotujesz, to nie ma się czego bać 😉🕵️♂️gpt-4.5-preview-2025-02-27
Gang 344 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja kto pamieta taki maj? miałem ograniczyć rower bo achilles sie odezwał, ale nie aż tak. przedwczoraj, chiałem być twardy ale deszcz mnie złapał, wiało w twarz wiec kolejna atrakcja. 1
larry.bigl 452 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Pogoda to jakieś nieporozumienie. Plus że chociaż podlewać trawy nie muszę, z drugiej strony te niskie temperatury też nie pomagają. Jak na 2 tygodnie moim zdaniem wolno rośnie..
Arczevski 137 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Tragedia, zimno, pada co chwilę. Dzisiaj widziałem się z wujkiem - wrócił z dwutygodniowej wyprawy rowerami po Polsce, no nie na taką pogodę się nastawiali Ja chciałem więcej pojeździć w tym sezonie, ale w taką pogodę nie ma takiej opcji, siłka i tyle. 1
TheMr. 2 602 Opublikowano 17 Maja Autor Opublikowano 17 Maja Potrzebujemy niesamowicie wody, więc nie będę narzekał. Przyjdzie zaraz upalne lato i znowu będzie rekord suszy
GordonLameman 8 434 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Mi akurat dzis pogoda pasowała, bo prace w domu były 1 2
larry.bigl 452 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Fajny design tego łóżeczka i przewijaka Gordon 👌 2
huudyy 2 837 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Ale że 2 kamery nad łóżeczkiem i przewijakiem to chyba przegięcie, permanentna inwigilacja XD 1
GordonLameman 8 434 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja To byle jakie kinkiety z Ikei Ale na zdjęciu widzę że muszę prawą śrubę opuścić bo aż podniosło prawą stronę
Gang 344 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Panowie... jak chcecie sie poczuć, że wasza sprawność jest śmieszna to polecam wspięcia łydek... 3x12 każda noga. na jakimś schodku, ruch wolny - 5sec w gore i 5 sec w dół. pieta jak najniżej i jak najwyżej wzgl palców. to tylko brzmi jak śmiesznie łatwe
TheMr. 2 602 Opublikowano 17 Maja Autor Opublikowano 17 Maja Dla osób które nie trenują być może jest to wyzwanie. I po pewnym wieku
Arczevski 137 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Nie namówisz mnie na wyjście na klatkę schodową i sprawdzanie tego, ale robię to ćwiczenie na siłowni, tylko nie w takim tempie, więc może nie byłoby tragedii
Rekomendowane odpowiedzi