Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś rozlicza prywatne auto z pracodawcą z kilometra? Jakie stawki obowiązują? Wiem, że max to 1,15zl/km i pytanie, czy to norma czy jednak niższe się na ogół stosuje?

Dogadałem się z kth, że swoim będę jeździł i zastanawiam się, jaka stawkę przyjąć. Silnik powyżej 0,9l ;)

Opublikowano
3 godziny temu, Gret napisał(a):

Nie no jest biały i biały, tak samo czarny i czarny. Osobiście białego bym nie chciał bo czy brudny czy umyty to nie ma efektu. A czarnego jak nawoskuje to nawet 15 letnia laguna robi robotę. 

Z białym przekonałem sie gdy stanąłem meganką kolo Hondy crz Hetmana( niektórzy mogą go kojarzyć). Moja biel jest bardziej biała, jego to bardziej kość słoniowa.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, dannykay napisał(a):

Kilkukrotnie był tu poruszany temat WiFi do domu, a więc u mnie tak to wygląda.

https://www.speedtest.net/result/i/6805020894

AP na suficie jakieś 5m ode mnie. Kolejne 5 metrów i jedną ścianę z grubego pustaka dalej wychodzi stabilnie 350.

Unifi U6 Pro podłączone do Cloud Gateway Ultra. 

U mnie tanie Xiaomi AX3000T z OpenWRT. Przy kanale 80 MHz wyciąga jakieś ~800 Mbps jeśli nie ma żadnych przeszkód po drodze. Przy kanale 160 MHz bez problemu da się przekroczyć 1 Gbps.

Unifi jest spoko, ale podobne albo nawet lepsze efekty da się uzyskać na sprzęcie za połowę ceny Ubiquity, jeśli ktoś lubi grzebać w sprzęcie/oprogramowaniu. 

Opublikowano

Jak ktoś lubi. Tu podłączasz, robisz prostą konfigurację i działa. Druga sprawa, to opcja rozbudowy, meshe itp. Dokładasz kolejną sztukę AP, 3 suwaki i zapominasz o problemach z wifi. U szefa w domu i na działce zamontowaliśmy w sumie 6szt AP Unifi w różnych wersjach i efekt jest taki, że nie ma miejsca, gdzie miałby problem z dostępem do sieci, a działka 40x300m, dwupoziomowa. 

• Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

najgorzej, że znaleźć lakiernika, który to ogarnie, to nie tak łatwo, a i furę ojro będzie kosztowało.

Mogę dać namiar na lakiernika w Małopolsce co lubuje się malowaniu trudnych lakierów.

Opublikowano (edytowane)

Wiem ze to nie fizyka kwantowa i znajdzie się lakiernik ktory to pomaluje, problem w tym że pisałem o stanie lakieru po roku korzystania z auta, kosztach takich zabaw z "trudnymi" lakierami, efektu jaki sie uzyska i szukaniu speca, wielu twierdzi że da radę, nie wielu daje.

Nawet jak da, to położy ten sam plastelinowy lakier.

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
2 godziny temu, dannykay napisał(a):

Jak ktoś lubi. Tu podłączasz, robisz prostą konfigurację i działa. Druga sprawa, to opcja rozbudowy, meshe itp. Dokładasz kolejną sztukę AP, 3 suwaki i zapominasz o problemach z wifi. U szefa w domu i na działce zamontowaliśmy w sumie 6szt AP Unifi w różnych wersjach i efekt jest taki, że nie ma miejsca, gdzie miałby problem z dostępem do sieci, a działka 40x300m, dwupoziomowa. 

To samo da się na OpenWRT. Od niedawna też jest dostępny pakiet z kontrolerem AP. Opcje rozbudowy? Na OWRT jest pod tym względem nawet lepiej, działa ze wszystkim, można miksować sprzęt różnych producentów. Te wszystkie marketingowe "meshe" to zwykły fast roaming między AP. 

Nikomu nie odradzam Unifi. Rzeczywiście jest mało skomplikowane, stabilne i po prostu działa. Piszę to bardziej w formie ciekawostki, że da się taniej i często lepiej jak ktoś ma "żyłkę majsterkowicza".

Opublikowano
13 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Ktoś rozlicza prywatne auto z pracodawcą z kilometra? Jakie stawki obowiązują? Wiem, że max to 1,15zl/km i pytanie, czy to norma czy jednak niższe się na ogół stosuje?

Dogadałem się z kth, że swoim będę jeździł i zastanawiam się, jaka stawkę przyjąć. Silnik powyżej 0,9l ;)

Nie spotkałem się, żeby ktoś proponował mniej. Z założenia bym raczej odrzucił taką "ofertę" i zaproponował, że mogą dać mi w takim razie swoje auto :) 

Natomiast, nierzadko zdarzyło mi się dogadać na więcej, na osobnej umowie.

Opublikowano

Problem z tp-linkami zaczyna się, gdy się robi więcej urządzeń wifi w domu. Po prostu za mało mocy, żeby to miało szanse dobrze działać. A dzisiaj, pralka, zmywarka, suszarka, ekspresy, zegarki, telefony, telewizory, amplitunery... :) Nawet nie wiesz kiedy i 20+pęka i taki router tp-linka przestaje wyrabiać. 

Opublikowano
13 minut temu, dannykay napisał(a):

Problem z tp-linkami zaczyna się, gdy się robi więcej urządzeń wifi w domu. Po prostu za mało mocy, żeby to miało szanse dobrze działać. A dzisiaj, pralka, zmywarka, suszarka, ekspresy, zegarki, telefony, telewizory, amplitunery... :) Nawet nie wiesz kiedy i 20+pęka i taki router tp-linka przestaje wyrabiać. 

Mój tpLink jest na 150 urządzeń xD 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Pany, moją lodówkę Electroluxa szlaken trafen znowu zaczyna więc pies ją trącał, szukam nowej. Niestety Ikeowska Overnas jest za mała dla mnie, skogsnaes z kolei ma za wysokie drzwiczki od zamrażarki, Tinad, która by pasowała jakoś mi nie odpowiada. A to byłaby super opcja bo 5 lat gwary. Więc chcąc - nie chcąc trzeba brać z media expertów raczej (jeszcze czekam, aż mi zmierzą dokładną wartość tych drzwiczek od samego dołu ale nie sądzę, że uda mi się coś ugrać, żeby to miało ręce i nogi). Electroluxa nie biorę pod uwagę bo ten się zyebał zaraz po gwarancji i nie wiem po co go ratowałem, tylko mu przedłużyłem agonię, a kupa kasy włożona... No ale nieważne. Samsung, Beko, Hisens, Haier? Dla Ikei robi Midea jak coś. Samsung daje teraz keszbek więc fajna opcja, Haier też.

Edytowane przez lesiu155