Krzysiak 2 582 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 VW też z tego co pamiętam chciał wejść, ale skończył ze skodą.
Gang 418 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Związki zawodowe to jest rak gospodarki. PKP czego Kopalnie Stocznie Jakieś małe komunalki itd. 1
TheMr. 3 020 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2025 Nie do końca. To jest rak w wykonaniu Polski. Związki zawodowe są w porządku jak są dobrze zarządzane i jeśli jest limit jednego związku na zakład a nie liczba X. Gdzieś czytałem że jedna kopalnia miała 12 związków, i można było być zapisanym do każdego z nich. Związki kiedyś były po to żeby Janusz nie wykorzystywał pracowników, ale obecnie umowa o pracę jest lepiej zabezpieczona prawnie i posiada balans między pracodawcami a pracownikiem.
bbandi 555 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Sam jestem w związku zawodowym, ale teraz to bardziej jak sekta niż realne korzyści, kiedyś to wycieczki jak były to się opłacało teraz nic nie robią tylko kasę zbijają, biorą 1% od całej wypłaty, także jak się nabije godzin to od tego też zgarną.
bleidd 1 016 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 (edytowane) 18 minut temu, TheMr. napisał(a): Nie do końca. To jest rak w wykonaniu Polski. Związki zawodowe są w porządku jak są dobrze zarządzane i jeśli jest limit jednego związku na zakład a nie liczba X. Gdzieś czytałem że jedna kopalnia miała 12 związków, i można było być zapisanym do każdego z nich. Związki kiedyś były po to żeby Janusz nie wykorzystywał pracowników, ale obecnie umowa o pracę jest lepiej zabezpieczona prawnie i posiada balans między pracodawcami a pracownikiem. No UoP dość dobrze chroni pracownika. Tylko jest z tym jeden problem, mało który* pracodawca się trzyma tych zasad U mojej żonki w pracy tak średnio z tym jest - ale co zrobisz? Można nasłać PiP i potem sobie szukać nowej pracy ale to takie średnie rozwiązanie, zwłaszcza jeśli pracujesz w średniej wielkości mieście a praca biurowa nie leży na ulicy. --- * może przesadziłem z mało który - ale nie każdy Edytowane 13 Grudnia 2025 przez bleidd
SuLac0 595 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 1 minutę temu, bleidd napisał(a): U mojej żonki w pracy tak średnio z tym jest - ale co zrobisz? zostan "sygnalista" https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/005076 1
Gang 418 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Na UoP jest dozu zasad i to wszystko jest mniej więcej ok. Ile to zakładów (prywatnych też) padło przez związki, które nigdy na nic nie pozwalają.
GordonLameman 9 737 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 11 minut temu, SuLac0 napisał(a): zostan "sygnalista" https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/005076 Naruszenia prawa pracy nie są objęte ustawą o ochronie sygnalistów. Zadbał o to senat przy sprzeciwie Lewicy.
GordonLameman 9 737 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 37 minut temu, Krzysiak napisał(a): VW też z tego co pamiętam chciał wejść, ale skończył ze skodą. To niestety mit. Ale w sumie FSO było zdecydowanie bardziej przestarzałe niż Skoda. VW kupił 30% skody już w 1991, a pierwszym efektem współpracy była Felicia. FSO zostało przejęte w 1995 a rozmowy toczyły się rok-półtora wcześniej.
Krzysiak 2 582 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 W sumie to ciekawe skąd on się wziął, bo raczej właśnie o VW krąży legenda a nie hultaju
DjXbeat 727 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 6 minut temu, bergercs napisał(a): A, nie no, jak hamulce to nie ma tematu. Gdyby to były jakieś kluczowe elementy jak radio albo spoiler to można by narzekać. Temat jest ale nie z winy producenta tylko z winy użytkowników, którzy nie stosują się do instrukcji. O tym już nie wspomnisz ?
Krzysiak 2 582 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 (edytowane) Albo inaczej...jest bardziej powszechna Edytowane 13 Grudnia 2025 przez Krzysiak myślałem że połączy
GordonLameman 9 737 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 2 minuty temu, Krzysiak napisał(a): W sumie to ciekawe skąd on się wziął, bo raczej właśnie o VW krąży legenda a nie hultaju Sentyment do PRL, zazdrość wobec Czechów, odpowiadanie sobie że moglibyśmy być Skoda Niestety- nie mogliśmy. Favorit który był oryginalnie czeski był dużo lepszym autem zaprojektowanym w latach 80-tych niż Polonez Caro. 4
GordonLameman 9 737 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 (edytowane) Nie no panowie, ja po to płacę ratę żeby prezes banku (albo jego ludzie) czytali instrukcje za mnie Edytowane 13 Grudnia 2025 przez GordonLameman 2
SuLac0 595 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 (edytowane) 58 minut temu, bergercs napisał(a): Tam udowodniłem, że pisze debilizmy. Jeśli w tym przypadku pisze niezgodne z prawdą to udowodnij - a jeśli nie potrafisz to swoje "przemyślenia" zachowaj dla siebie. "jak zwykle" powielasz tylko to, co pasuje do twojej narracji, bez znaczenia czy autor pisze bzdury, czy nie. tutaj autor bardzo wybiorczo podszedl do tematu i tyle. tesla nie ma obowiazkowego przegladu serwisowego jak inni producenci, aby zachowac gwarancje. to co wylapal TUV , to glownie rzeczy ekspoloatacyjne - hamulce i zawieszenia. jezeli mi teraz napiszesz, ze to nie jest w gestii uzytkowika, aby to kontrolowac i reagowac jezeli cos jest nie tak, no to wybacz, ale zaprezentujesz tutaj poziom "goscia od tarcz z bmw", po ktorym tak chetnie jechales btw. bmw Edytowane 13 Grudnia 2025 przez SuLac0 1
huudyy 3 325 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 1 godzinę temu, Gang napisał(a): Kupiłem oczyszczacz Xiaomi. W domu mam 1 do 3 jednostkę PM2.5.. chyba że okno otworze to idzie w górę. Wentylacja zwykła grawitacyjna Jak otworze okna na oścież w zimę, to i do 40 skacze u mnie XD tak to 4-5.
Krzysiak 2 582 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 44 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Niestety- nie mogliśmy. Favorit który był oryginalnie czeski był dużo lepszym autem zaprojektowanym w latach 80-tych niż Polonez Caro. W sumie Polonez to już w dniu prezentacji był technicznie przestarzały 3
DjXbeat 727 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 (edytowane) 47 minut temu, bergercs napisał(a): No to przytocz te instrukcje - na tym polega udowodnienie, a nie jakieś ogólniki z d.y. Czekam z niecierpliwością, co powinien robić kierowca, żeby mu się nie zapiekły hamulce (Gordon - Nissan też ma coś w instrukcji?). Użytkownicy się do tego nie stosują i mają problem z korozją i zapiekaniem tłoczków co wychodzi na przeglądach TUV Ten problem dotyczy głównie aut elektrycznych w szczególności Tesli bo ma największą efektywność z hamowania silnikami. Puszczasz pedal gazu i auto dosłownie staje tak jak byś hamulcami hamował. Edytowane 13 Grudnia 2025 przez DjXbeat 1 1
Katystopej 1 783 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 10 minut temu, Krzysiak napisał(a): W sumie Polonez to już w dniu prezentacji był technicznie przestarzały Caro i Atu miały zawias z lat 70 1
SylwesterI. 1 192 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 (edytowane) @DjXbeat No to zobaczymy, jaki teraz będzie fikołek, skoro jednak pisał bzdury, bo instrukcja mówi co i jak. Edytowane 13 Grudnia 2025 przez SylwesterI. 1
DjXbeat 727 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 2 minuty temu, bergercs napisał(a): europejskie samochody (spalinowe) mają funkcję dociskania co pewien okres tłoczków w czasie jazdy w deszczu, aby zachować sprawność układu hamulcowego - w Tesli tego nie zastosowali. Ehhhhh Coś jeszcze ? 1
SuLac0 595 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 @bergercs nie wiem nie chcesz widziec, czy nie widzisz? 1
Krzysiak 2 582 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 (edytowane) 22 minuty temu, Katystopej napisał(a): Caro i Atu miały zawias z lat 70 No dokładnie Zaraz po zrobieniu prawka kupiłem za grosze Caro z 94 jeśli dobrze pamiętam... wiadomo, że człowiek się wtedy tym cieszył, ale jak mi gdzieś czasem wyrzuci tego "moto retro press" przykładowo gadającego brednie, że Polonez lepszy niż BMW, czy Audi z tamtych lat (90) to nie wiem czy się śmiać czy płakać 🤣 Edytowane 13 Grudnia 2025 przez Krzysiak
SuLac0 595 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 @bergercs ale co ma nie dzialac? napisze jescze raz - TUV wykazal glownie problemy eksploatacyjne - hamulce i zawieszenie. jezeli posiadacz pojazdu sam nie zareagowal na problemy z tymi podzespolami, a nie ma obowiazkowych przegladow serwisowych, aby ktos mu je palcem pokazala, to efekt jest jaki jest - raport TUV. jak dbasz, tak masz i nie ma co doszukiwac sie tutaj problemow z "niezawodnoscia" tesli. 1
DjXbeat 727 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Opublikowano 13 Grudnia 2025 (edytowane) 12 minut temu, bergercs napisał(a): Czyli jednak ma, tylko nie działa? Bo skoro układ sam może uruchamiać, to tak jak napisałem - co ile kilometrów kierowca ma sam wciskać hamulec? Zrzucono na kierowcę problemy z kluczowym układem bezpieczeństwa. A czy hamulce są zawsze mokre by ten system działał? Sam napisałeś na stronie wcześniej „europejskie samochody (spalinowe) mają funkcję dociskania co pewien okres tłoczków w czasie jazdy w deszczu” Jeśli tego deszczu nie ma przez kilka tygodni to system nie aktywuje się. Nie uderzam w Ciebie a próbuje Ci wytłumaczyć, że w Tesli możesz zrobić 5 tys km trasy i ani razu nie dotkniesz pedału hamulca bo system rekuperacji działa bardzo efektywnie i auta hamuje silnikami bardzo mocno tak jak byś hamował normalnymi hamulcami. Właśnie dlatego Tesla w swojej instrukcji zaleca by regularnie stosować hamulce po to by nie doprowadzić do ich awarii. Użytkownicy się do tego nie stosują a później wychodzi na przeglądzie że tłoczek zapieczony albo tarczą skorodowana od nie używania. I tu wina leży po stronie użytkowników. Prawie 90% ze wszystkich zarzutów w stronę Tesli, które wyszły na TUV to hamulce - zapieczone tłoczki i korozja. Tesla w tych statystykach przedstawiona jest jako najbardziej awaryjne auto a to jest wina użytkowników a nie producenta. To jest konkluzja z tego wszystkiego. Edytowane 13 Grudnia 2025 przez DjXbeat 1
Rekomendowane odpowiedzi