Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, bergercs napisał(a):

Trzeba bylo sobie odrąbać nogę - wyszloby taniej i lepiej.

Na początek - lancuch rozrządu z tylu silnika.

Berg, kupiona całkiem świadomie. Mam tych aut trochę w firmie, znam te silniki doskonale. Łańcuch jak się zacznie odzywać to się wymieni, póki co jest cisza. Poza tym napinaczem rozrządu bo to on jest problemem to te silniki są w zasadzie bezawaryjne. 

I tak, wiem że najlepiej byłoby kupić Renówkę ale no nie podobają mi się megany w środku :E

Opublikowano
6 minut temu, bergercs napisał(a):

Na pocieszenie - może silnik w diably drogi w naprawach, ale przynajmniej skrzynia nie odstaje od silnika: masz tam M32,

O M32 wiem od dawna, i w czym problem? W generacji K nie sprawiają problemów. 

Renault über alles!

Zajmuje się tymi autami, po za sporadycznymi problemami z adblue (która marka ich nie ma) to tam się nic nie dzieje, przebiegi na chwilę obecną pomiędzy 150 a 330kkm.

Opublikowano
6 minut temu, bergercs napisał(a):

W czterolatkach potrafily się rozlecieć.

Parę przydatnych cyferek przy tym modelu:

55485507
55597066
55504335
55582725

No ale co, że dwumas ze sprzęgłem kiedyś przy rozrządzie trzeba będzie zribić? Tydzień temu w jednej z firmowych robiliśmy, z rozrządem wyszło 8k zł, gdzie tu dramat skoro sam rozrząd z robotą to 5k? 

Czasem mi się wydaje, że cokolwiek ktoś nie kupi to rzucasz kwotami i straszysz że "toś przeod" :E

Outlander był droższy w serwisie i utrzymaniu, więc nic mnie tu nie zaskoczy tym bardziej że je znam.  

Skoro skrzynie w czterolatka się rozsypały to mogę spać spokojnie bo ta ma 6,5 xD

Opublikowano

Wybrales markę, która w polączeniu z dieslem to skarbonka - szczególnie z tym dieslem: bo ani to bezawaryjne, ani z tanimi częściami.Tak jak pisalem wielokrotnie - Opla z tym silnikiem nie chcialbym za darmo.

Gdybyś wspomnial, że rozważasz te kasztany to Zafira C - po wymianie sprzegla/dwumasy/pompy oleju/walka rozrządu/lancucha jest za 33k zl. Przebieg 140k km.

I tak często ostrzegam - bo jest x modeli, które są strzalem w kolano. Wśród nich Ople z tym klekotem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Uwielbiam jak ktoś kupuje model znany z problemów, ale się broni rękami i nogami że wie lepiej i jego nic złego nie spotka :E 

To nie forum od klepania po plecach, kupiłeś to trudno, jeździj i tyle ale nie pisz że to super wybór był :D 

Tak niska cena się nie bierze znikąd, konkurencja dużo droższa w benzynie ale wiadomo, to nie ma nic wspólnego :hihot: 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Uwielbiam jak ktoś kupuje model znany z problemów, ale się broni rękami i nogami że wie lepiej i jego nic złego nie spotka :E 

To nie forum od klepania po plecach, kupiłeś to trudno, jeździj i tyle ale nie pisz że to super wybór był :D 

Nie twierdzę że nie spotka, ale nie przeraża mnie tam nic, co miałoby się zepsuć, ani finansowo ani ilością pracy, bo po za rozrządem i dwumasą zrobię wszystko sam. Rozrządu nie zrobie bo nie mam kanału/podnośnika :P

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tam nie rozrząd jest z marchwi tylko napinacz przedwcześnie wymięka i łańcuch dzwoni na zimnym silniku, głównie sie to zdarza w autach które jeździły na 5w30. Ta moja na razie jest cicha na zimnym, jeździ na 0w20 i już Ravenol EFS 0w20 zamówiłem, w tygodniu wymienię i taki będzie lany co 8-10k.

Lamentujecie jak stare baby, współczuje waszym kobietom :E

Edytowane przez Katystopej
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Oj tam, będzie najwyżej materiał na nowy oddzielny temat :E

Swoją drogą skoro my nie pamiętaliśmy jak wzbraniałeś się przed Astra tak teraz Ty sobie nie daj Bóg przypomnisz :D

A tak poważnie, niech służy :) oby bez problemów :)

PS lampy do polerki czy uwalone na fotkach?

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

moje Audi w gnoju też miało być padaką, 8 lat 80km później, oprócz regeneracji turbo, nie psuje się mechanicznie praktycznie cokolwiek. Ot, eksploatacja.

Tylko że Audi w gnoju ma tylko dwa czy trzy słabe silnik z ostatnich 30 lat :E Nie rozumiem sensu diesla w momencie kiedy różnica w cenie paliwa to już grubo ponad 1 zł jak teraz podczas kryzysu a w normalnych czasach to zwykle 30-60 gr, kiedy benzyna z 2013+ roku spala prawie tyle samo ile diesel. I koszty utrzymania jeszcze większe. 

Opublikowano
Teraz, TheMr. napisał(a):

Tylko że Audi w gnoju ma tylko dwa czy trzy słabe silnik z ostatnich 30 lat :E Nie rozumiem sensu diesla w momencie kiedy różnica w cenie paliwa to już grubo ponad 1 zł jak teraz podczas kryzysu a w normalnych czasach to zwykle 30-60 gr, kiedy benzyna z 2013+ roku spala prawie tyle samo ile diesel. I koszty utrzymania jeszcze większe. 

jedyny powód wyboru diesla to paliwo z "firmy" :E 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, TheMr. napisał(a):

Cena paliwa jakoś niespecjalnie mnie obchodzi. Pomidor :E

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

No to kupiłem Astrę K 1.6cdti 136KM z końcówki 19r. w MMcars we Wrocku  xD 

Idealna na czas wysokich cen ropy :E 

image.png.ddb5c4923a5114d4e4b038a391729933.png

Tak na poważnie to fajna furka, sąsiad taką ma. Niech służy bezawaryjnie!

• Upvote 1