Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Stoje w wydziale komunikacji u mnie we wsi, 5 stanowisk, tylko jedno czynne przy którym siedzą 2 babki i rejestrują jedno auta :sciana:

W Gliwicach UM działa nadzwyczajnie sprawnie, nie ma możliwości rezerwacji kolejki online, ale przez ostatnie 5 lat nie spędziłem tam podczas wizyty dłużej niż 20 min. A dla rejestracji pojazdów utworzyli nawet wydział zamiejscowy w drugiej części miasta, o którym mało kto wie.

Opublikowano
36 minut temu, Katystopej napisał(a):

Na szczęście małe miasto-gmina 60k mieszkańców więc z ulicy załatwiłem w pół godziny wszystko :E

Panie, u mnie też mała mieścina, ale urzędnicza szlachta przyzwyczaiła się do lenistwa. Pewno juz myślą o 4 dniowym tygodniu pracy.:E

Opublikowano
W dniu 8.03.2026 o 16:55, Totek napisał(a):

Ocynk nie jest rozwiązaniem problemu. W japońcach problemem jest już sama blacha, a raczej jej stop który jest niskiej jakości, ze względu na problemy surowcowe tego kraju. Dlatego stal dobrej jakości idzie w silniki a na budach oszczędzają. Tego już nie przeskoczymy.

Druga sprawa że Europa nie jest głównym klientem japońskiej motoryzacji. Ważniejsze są kraje arabskie i azjatyckie, a ich klimat jest zupełnie inny. Zwiedzając tamte strony da się to zauważyć na ulicach. Tam mazdy, toyoty czy nissany są jak u nas Kaudi, VW czy BMW. Z Europejczyków to jedynie Mercedes i Fiat występuje w znacznych ilościach. No i auta 30-40 letnie nie mają wielkiej rdzy. 

I tu widzę w w wypowiedzi mądrą osobę. A nie bla bla👍

7 godzin temu, galakty napisał(a):

Swoją drogą tyłem się mało hamuje i te bębny nie są jakimś problemem

przestań chłopie tu swoje teorie wygłaszać , i tył i przód hamuje z tym samym naciskiem ,  tu nie ma że tyłem się mało hamuje co ty gadasz , tył po prostu słabiej hamuje ponieważ ma rurki hamulcowe najdalej od pompy.

Jak nie znasz zasad hamulców się nie wypowiadaj,

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, AudRob napisał(a):

przestań chłopie tu swoje teorie wygłaszać , i tył i przód hamuje z tym samym naciskiem ,  tu nie ma że tyłem się mało hamuje co ty gadasz , tył po prostu słabiej hamuje ponieważ ma rurki hamulcowe najdalej od pompy.

Co ty pi..sz?

Tył odpowiada za 5-10% siły hamowania. Jeśli nie wiesz czemu -to na pewno nie z powodu odległości od pompy - ale podpowiem: rozpędź się i zaciągnij ręczny w samochodzie , skręć koła i się dowiesz.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano
2 minuty temu, bergercs napisał(a):

Co ty pi..sz?

Tył odpowiada za 5-10% siły hamowania. Jeśli nie wiesz czemu -to na pewno nie z powodu odległości od pompy - ale podpowiem: rozpędź się i zaciągnij ręczny w samochodzie , skręć koła i się dowiesz.

5-10% jesteś pewien? Bo raczej nie.

Opublikowano
2 minuty temu, bergercs napisał(a):

ale podpowiem: rozpędź się i zaciągnij ręczny w samochodzie , skręć koła i się dowiesz.

Dziękuję ale akurat hamulce . tłoczki ..,szczęki itd znam więc wiem jak to działa 😊

Opublikowano
13 minut temu, AudRob napisał(a):

Dziękuję ale akurat hamulce . tłoczki ..,szczęki itd znam więc wiem jak to działa 😊

Chyba nie do końca wiesz oraz spałeś na lekcjach fizyki ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarux napisał(a):

Chyba nie do końca wiesz oraz spałeś na lekcjach fizyki ;)

Fizyka fizyką ja to po prostu robię więc wiem trochę, no wiadomo ty też wnioskuję że zrobiłeś setki aut  ludziom , każdy ma swoją teorię i praktykę.

4 minuty temu, jarux napisał(a):

spałeś na lekcjach fizyki

W garażu wiadomo człowiek zmęczony 

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
20 minut temu, KiloKush napisał(a):

5-10% jesteś pewien? Bo raczej nie.

W nowszych konstrukcjach (z elektroniką) to do 70/30 podział max. Przy hamowaniu masz masa przenosi się na przód - tył mocno odciążony, dlatego tył to "dodatek".

• Upvote 1