Motoryzacyjna Blabla.
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Kadajo · Opublikowano
No właśnie tez tak myślałem ale tam i tak na tym hubie to wszytko jakieś rozbudowane, nie ma takich prostych trybów jak np. w BF'fie albo czegoś nie ogarniam. Jak grasz tylko z osobami co graja na padzie to nie ma to żadnego znaczenia ale jak grasz z ludźmi co graja na M+K to już ma. Ogólnie gracze M+K i pady powinni być rozdzieleni. Wielokrotnie było udowadniane ze asysta celowania w padach działa jak AIMBOT i nie ma co z tym dyskutować. To czy tobie się to podoba czy nie nie ma żadnego znaczenia. -
Przez GordonLameman · Opublikowano
Wiadomo. Morderstwa nie są dla nich obrzydliwe, jeśli nie lubią mordowanych. -
Przez Tornado3 · Opublikowano
Potwierdzam aczkolwiek ludzi nie przekonasz. Wolą przepłacić -
Przez GordonLameman · Opublikowano
Co sądzicie o karze śmierci? Jako, że od ostatniej dramy w offtopie minęły już całe 24h to trzeba zacząć nową Zrobię może od razu krótki wstęp: 1. Aktualny konsensu jest taki, że kara śmierci jest barbarzyńska i jest zakazana w większości krajów, szczególnie w krajach tzw. cywilizowanych. Kara śmieci funkcjonuje wciąż w USA, Japonii, Chinach, Indiach i krajach muzułmańskich. W Europie tylko Białoruś ma karę śmierci. W samych USA sprawa też jest skomplikowana, bo i tutaj poszczególne stany mają odmienne praktyki bądź zniosły karę śmierci. 2. Za karą śmierci zazwyczaj opowiadają się prości i mniej wykształceni ludzi. Tzw. elity w przeważającej większości są przeciwne karze śmierci. 3. W Polsce karę śmierci przewidywał zarówno kodeks karny z 1932 roku, jak i ten z 1969 roku. Kara śmierci była w Polsce mocno wykorzystywana przez komunistów po zakończeniu drugiej wojny i w kolejnych dwóch dekadach. Ostatni akra śmierci została wykonana w Polsce w 1988 roku. Od tej pory istniało faktyczne moratorium na jej orzekanie, a następnie została zniesiona w 1997 roku przy okazji nowej kodyfikacji kodeksu karnego. 4. Spór o karę śmierci jest zazwyczaj tym co bardzo różni prawicę od lewicy (mimo tego, ze jest to podział mocno anachroniczny). W mojej ocenie problem z karą śmierci jest na 3 poziomach: I. Sporu o życie II. Sporu o cel kary III. Sporu o skuteczność kary śmierci I. Życie Ja osobiście wychodzę z założenia, że państwo (republika, monarchia, cesarstwo a także dyktatura) nie jest panem życia i śmierci człowieka-obywatela. Nie ma ono prawa do decydowania o tym kto może żyć, a kto nie. Takie przekonanie sprawia, że już na wstępie muszę odrzucić karę śmierci, bo jest ona sprzeczna z rolą państwa w mojej wizji świata. Pozwolenie na istnienie kary śmierci to w zasadzie przyznanie tego, że państwo ma prawo zakończyć życie każdego obywatela - jest jego panem i władcą. Ja kompletnie tak nie uważam i dlatego kara śmierci nie może istnieć w cywilizowanym państwie. II. Cel kary Wiele osób mówi o karze śmierci jako jedynym narzędziu retrybucji za niektóre zbrodnie. I tu pojawia się filozoficzny problem: po co państwo/społeczeństwo karze obywateli za określone czyny? Czy tylko w formie retrybucji, odwetu, zemsty? W nowoczesnych systemach prawnych (ale również starożytnych) uznaje się, że podstawowym celem kary jest resocjalizacja i zapewnianie, aby w przyszłości takich przestępstw nie popełniano. W tym celu określa się skutki prewencyjne kary (prewencja generalna - efekt na społeczeństwie, prewencja indywidualna - efekt na konkretnym przestępcy). W takim ujęciu kara śmierci się nie mieści, bo uniemożliwia resocjalizację. I tu zwolennicy kary krzykną, że czasem są takie zbrodnie, że nie da się orzec nic innego. Teoretycznie mogłoby tak być, ale czy mamy przykłady takich zbrodni w Polsce w ostatnich latach? Dodatkowo, w mojej ocenie wtedy stosuje się karę ostatecznej izolacji, czyli dożywocie. Kwestia kosztów utrzymania więźnia to moim zdaniem kwestia pomijalna, bo to jest po prostu koszt społeczeństwa (taki jak koszt sędziów, policji etc.). Dodatkowo kara śmierci w USA kosztuje tyle, że taniej jest więźnia utrzymywać dożywotnio III. Skuteczność kary śmierci Zwolennicy kary śmierci mówią też dużo o jej skuteczności, ale nie ma na ten temat wiarygodnych danych. Ogólne badania mówią jednak, że w procesie decyzyjnym przestępcy dalece większe znaczenie ma nieuchronność kary niż jej wysokość. Nieadekwatna wysokość kary (np. kara śmierci) powoduje z kolei brutalizację przestępstw, bo taki przestępca nie ma nic do stracenia. W USA w stanach, które w latach 70 zniosły karę śmierci, odsetek zabójstw zmniejszał się dokładnie tak samo jak w tych, w których kara śmierci pozostała. Nie można więc jej na przykładzie USA przypisać skuteczności. P.S. Kara śmierci w Polsce nie może być wprowadzona bez wyjścia z UE. Zakaz kary śmierci jest jednym z fundamentów Karty Praw Podstawowych UE. To tyle ode mnie - jakie jest Wasze zdanie? -
Przez maxmaster027 · Opublikowano
max OC 100%PL, wentylatory 70%. Normalnie oscyluja w okolicach 40-46%.
-
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi