Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Było już o tym. W salonie macałem sobie A5 z elektroniczną klamka, dziwaczne to. Niby działa bezproblemowo ale ciekawe jak w rękawiczkach czy podczas mrozu. Generalnie producenci strasznie kombinują byle tylko coś nowego wprowadzić.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

A widzieliście to?

https://autoblog.spidersweb.pl/nowy-mercedes-klasy-s-coupe-iconic-vision

Ciekawy koncept - czymś go zepsują pewnie :) 

Za 2 tygodnie Mazda ma pokazać Vision Model i może być rozwinięciem tego: image.thumb.png.62ac80b92c40db580d9d721a553b94a1.png

Co do silników to albo będzie to elektryk albo REEV z silnikiem Wankla.

BTW:

Oficjalne zdjęcie Mazdy odnośnie zapowiedzi: image.thumb.png.85b1a34ef64c9c6a1163b49ed734b21d.png

Edytowane przez trepek
  • Upvote 1
Opublikowano

Ten wakiel też swoje pił i jazda z tym silnikiem jako generatorem prądu była delikatnie mówiąc - średnio opłacalna. Jakieś 7-9l na 100km.

Dużo lepszą opcją była klasyczna MX-30'tka. W sumie u mnie na wsi jest taka jedna Mazda już od 2-3 lat i wożą nią dzieci do szkoły. Spoko wozidełko jak się na nie patrzy.

Opublikowano
23 minuty temu, trepek napisał(a):

Ten wakiel też swoje pił i jazda z tym silnikiem jako generatorem prądu była delikatnie mówiąc - średnio opłacalna. Jakieś 7-9l na 100km.

Dużo lepszą opcją była klasyczna MX-30'tka. W sumie u mnie na wsi jest taka jedna Mazda już od 2-3 lat i wożą nią dzieci do szkoły. Spoko wozidełko jak się na nie patrzy.

Łeeeee to porażka, przecież wolnossące 2.0 od Mazdy mniej paliły :E :E :E 

Z drugiej strony to plug-in więc swoje waży to i spalić musi... Może by to sens większy miało jak u Toyoty HSD. Choć mimo wszystko wankiel z niskiego spalania nigdy nie był znany. 

Opublikowano
37 minut temu, galakty napisał(a):

Może by to sens większy miało jak u Toyoty HSD.

Raczej nigdy się o tym nie przekonamy bo Mazda i Toyota pracują wspólnie nad nowymi silnikami R4 2.0 więc prędzej powstanie Skyactive-X pracujący w cyklu Atkinsona z podwójnym typem wtryskiwaczy niż wankel HEV ;-) 

Opublikowano

Ej, czemu podśmiechujki z Maybacha Excelero którego wrzuciłem? :E  Przecież to jest hipercar sprzed 20 lat, zrobiony w jednym egzemplarzu na zamówienie Fuldy do testowania opon z indeksem na 350km/h :P śmieszy mnie jedynie, że teraz się chwalą konceptem a tu jawnie zalatuje tym Maybachem :E 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

troche szkoda, bo mimo, ze nie moje klimaty, to przyjemnie sie ogladalo. ale to tylko pokazuje jaka patologia panuje w warsztach - tak od strony kilentow, jak i samego prowadzenia warsztatu. porzadna i uczciwa robota musi kosztowac, a w tym kraju nikt uczciwie sie nie dorobil. chyba tylko garbu i wrzodow :(

Opublikowano
3 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

troche szkoda, bo mimo, ze nie moje klimaty, to przyjemnie sie ogladalo. ale to tylko pokazuje jaka patologia panuje w warsztach - tak od strony kilentow, jak i samego prowadzenia warsztatu. porzadna i uczciwa robota musi kosztowac, a w tym kraju nikt uczciwie sie nie dorobil. chyba tylko garbu i wrzodow :(

W tym kraju to jest poje*** że jak masz kanjpę, fryzjerstwo, warsztat to musisz konkurować z takimi zakładami co kombinują na podatkach jak się da i jak masz być konkurencyjny jak płacisz uczciwie podatki?

• Upvote 1
Opublikowano

oczekuje godnego wynagrodzenia za moja prace/usluge i dokladnie tak samo podchodze do kogos, kto swiadczy ja dla mnie. jezeli widze, ze ktos chce za robote 20zl, a inny 100zl, to czerwona lampka zaswieca mi sie w tym pierwszym przypadku czesciej, niz w tym drugim.

Opublikowano
22 minuty temu, KiloKush napisał(a):

W tym kraju to jest poje*** że jak masz kanjpę, fryzjerstwo, warsztat to musisz konkurować z takimi zakładami co kombinują na podatkach jak się da i jak masz być konkurencyjny jak płacisz uczciwie podatki?

U mojego mechanika to nawet kartą zapłacić nie mogę :E :E 

• Sad 1
Opublikowano

Jak mają ryczałt to taki wyciąg z płatności karta stanowi dowód przeciwko nim :) 

Dlatego wtedy nie ma płatności kartą tylko gotówkowe. Stary mechanizm.

tym bardziej, że takie zestawienie US może łatwo dostać od operatora i taki biznesman nie ma na to wpływu. A to Polska właśnie :)