Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, marko napisał(a):

Może zabrzmi to trochę po januszowemu, ale skoro póki co nie ma żadnego pomysłu na usterkę, a auto jeździ, to może lepiej to po prostu zostawić, ew. powiadomić kupującego o tym problemie?

Nie wiem co z tym dalej, ale jeśli dojdzie do sprzedaży zanim to zlokalizuje, to na pewno powiem co i jak. Z moich mongolskich teorii został jeszcze akumulator, bo z jakiegoś powodu nie zawsze grzeje świece. Brat ma w gruzie 74ah 680a nówkę. U mnie powinien być 740a teoretycznie. Może przerzucę na test.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, bergercs napisał(a):

Jakie 67W? Mój (wydajność 30 lub 35l/24 - nie pamiętam dokładnie) to 600 lub 670W.

Spojrzałem na te adsporcyjne przemysłowe - tam jest okolice 300W - ale to urządzenia za kilkanaście-kilkadziesiąt tys zeta.

Mój ciągnie coś koło chyba 530. W chodziły dwa na raz, jeden na dole, drugi na górze. 

1,06kW*20h to w ciągu doby 20,12kWh. Teraz to razy 60 dni i wychodzi 1200+kWh za same osuszanie chałupy.

Pompa wzięła 450. Reszta to już suszarka i pranie (2 małe dzieciaki) + praca z domu non stop na dwóch kompach. Tak się wydaje ale niestety nowy dom + pozbywanie się wilgoci ze ścian nie idą w parze z oszczędnościa na prądzie.

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano

Z ciekawości. Jaka wielkość domu? 450 kWh pompa wzięła przez jaki okres? 

U mnie dom 120 m2, parter+poddasze, ocieplony 12 cm białego styropianu, 20 cm wełny w dachu, pompa ciepła Panasonic 9 kW. Przez cały zeszły sezon grzewczy (koniec września-początek maja) pobrała ~4500 kWh. W tym sezonie pewnie podobna wartość będzie. Za sam styczeń 2025 pompa pokazuje pobór 787 kWh (odczyt z pompy trochę zaniża, nie wlicza do poboru pompek obiegowych, mniej więcej o 5% względem zewnętrznego licznika). 

Opublikowano

U mnie niby wychodziło zapotrzebowanie 8 kW i miałem wybrać między PC 7 kW a 9 kW. I w sumie nie wiem czy dobrze zrobiłem wybierając 9. Mimo wszystko wychodzi taniej niż ekogroszek i zupełnie bezobsługowo. 

Opublikowano (edytowane)

To masz wynik z cieplo.app? U mnie

Cytat

7,8kW to szacowana moc grzewcza (C.O. + CWU)

Dlatego 9kw. Jak wygrzewałem posadzki, to wyszło w dwa miesiące ponad 3 tys. kWh, ale szła pełnym ogniem z grzałką :E

Edytowane przez dannykay
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kapcer napisał(a):

Z ciekawości. Jaka wielkość domu? 450 kWh pompa wzięła przez jaki okres? 

U mnie dom 120 m2, parter+poddasze, ocieplony 12 cm białego styropianu, 20 cm wełny w dachu, pompa ciepła Panasonic 9 kW. Przez cały zeszły sezon grzewczy (koniec września-początek maja) pobrała ~4500 kWh. W tym sezonie pewnie podobna wartość będzie. Za sam styczeń 2025 pompa pokazuje pobór 787 kWh (odczyt z pompy trochę zaniża, nie wlicza do poboru pompek obiegowych, mniej więcej o 5% względem zewnętrznego licznika). 

155m ale garażu nie ogrzewam. Skręciłem zawory w garażu na minimum. 

Do tej pory od połowy października wzięła pompa 1600kwh. Z tym że do grudnia nie mieszkaliśmy. Średnio bierze na miesiąc mieszkaniowy 425kwh.

Wydaje mi się że rachunek ok jak na pompę ciepła + osuszacze. Zwłaszcza że zależało mi na osuszeniu ścian ile się da.

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano

Tak, z ciepło.app. U mnie chyba było 8,1 (CO + CWU) czy coś takiego. Ale dom nie jest jakoś idealnie ocieplony, okna dwuszybowe (choć szczelne). Pewnie jest pole do poprawy tutaj. Pytanie po jakim czasie zwróci się wymiana wszystkich drzwi, okien i dodatkowa warstwa izolacji z zewnątrz. Podejrzewam, że do tego czasu dzieci zdążą dorosnąć, a ja przeprowadzić do czegoś mniejszego. 

Opublikowano

W weekend zaliczona pierwsza trasa całą rodziną, wszyscy stwierdzili że zdecydowanie wygodniej w 508 niż w C5 (pug ma jednak zauważalnie więcej miejsa w kabinie). Była też okazja zrobić kilkadziesiąt km na takich sobie drogach... cholera twarda jest, rzekłbym że podobnie jak C5 na sprężynach -40mm i 2" większych felgach. Osobiście dla mnie to akurat na plus, ale zrozumiałem czemu francuzomaniacy nie lubią 508 :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Gang napisał(a):

co myślicie o brzosce i sprawdzamy.com? 

ja trzymam kciuki

A co tam takiego rewelacyjnego? Koleś chciałby na sortownie dużo taniej siły roboczej z drugiego końca świata żeby za pół darmo robili. A znajomy że skarbówki ostatnio mi opowiadał, że mają problem z Filipińczykami bo biorą ulgę na dziecko nawet wpisują tam swoich braci i siostry. System e pit jest tak głupi, że to puszcza i kasę wypłaca. O ile do Polaka wrócą z ręką po oddanie tak wyludzonej kasy o tyle Filipińczycy są bezkarni.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano

dla mnie każdy powiew świeżości w polityce jest ok. 

w tym zespole nie tylko jest brzoska i przynajmniej z zapowiedzi nie tylko będzie skupienie sie na rynku paczek. 

oceniać będę po rezultatach.

w moim subiektywnym odczuciu 100 razy lepiej jest, jak sie za coś biorą praktycy niz polotycy. 

a co samego InPostu, jak tylko mogę to ich wybieram jako operatora logistycznego, nie chodzi o wygode paczkomatów, ale jedak wole wspierać biznesy, które choćby nawet korzeniowo są z Polski. 

• Upvote 2
Opublikowano
9 godzin temu, KiloKush napisał(a):

A co tam takiego rewelacyjnego? Koleś chciałby na sortownie dużo taniej siły roboczej z drugiego końca świata żeby za pół darmo robili.

Co ciekawe - na ich stornie nie ma żadnego dokumentu wskazującego na taką intencję.

Jest za to coś takiego:

image.thumb.png.0960e1afedcf9466c96d15dc0c470208.png

https://sprawdzamy.com/static/files/ustawy/jednakowe-prawa-na-rynku-pracy-zatrudnienie-cudzoziemcow-bez-dyskryminacji-polakow.pdf

Twoja diagnoza jest nietrafna :) 

9 godzin temu, KiloKush napisał(a):

A znajomy że skarbówki ostatnio mi opowiadał, że mają problem z Filipińczykami bo biorą ulgę na dziecko nawet wpisują tam swoich braci i siostry. System e pit jest tak głupi, że to puszcza i kasę wypłaca. O ile do Polaka wrócą z ręką po oddanie tak wyludzonej kasy o tyle Filipińczycy są bezkarni.

Dlaczego Filipińczyk pracujący w Polsce miałby być bezkarny?

Opublikowano
32 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Dlaczego Filipińczyk pracujący w Polsce miałby być bezkarny?

1. Co komornik może takiemu zabrać skoro nic nie ma?

2. Zanim w ogóle sprawa trafi do komornika to ich już dawno nie ma

Opublikowano
51 minut temu, KiloKush napisał(a):

1. Co komornik może takiemu zabrać skoro nic nie ma?

A czemu komornik miałby im cokolwiek zabierać? Zajęcie wynagrodzenia za pracę załatwia sprawę. 

51 minut temu, KiloKush napisał(a):

2. Zanim w ogóle sprawa trafi do komornika to ich już dawno nie ma

No to faktycznie niepowetowane straty idące w miliardach złotych :E 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Na początku lutego mieszkanie poszło na wynajem a dziś lodówkę szlag trafił :E chyba sprężarka. Ciekawe czy będzie sens naprawić. 

Miałem tę "przyjemność" w grudniu...szlag trafił lodówkę pół roku po okresie gwarancyjnym, też sprężarka. Skończyło się na nowej :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Miałem tę "przyjemność" w grudniu...szlag trafił lodówkę pół roku po okresie gwarancyjnym, też sprężarka. Skończyło się na nowej :E 

Też tak obawiam się, że będę musiał kupić nową. 

Najpierw zaczęła wydawać odgłos cykania, potem za wysokiej temperatury a potem zaczał wyświetlacz na zmianę pokazywać zadaną i jakąś inną (odczytaną?) temperaturę.

• Sad 1
Opublikowano
55 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A czemu komornik miałby im cokolwiek zabierać? Zajęcie wynagrodzenia za pracę załatwia sprawę. 

No to faktycznie niepowetowane straty idące w miliardach złotych :E 

Gy nie rozumiesz dalej. Oni pracują, dostają zwrot podatku i zanim w ogóle ruszy cała sprawa ich już dawno nie ma. I tak robią oni prawie wszyscy więc to idzie w miliony.

Opublikowano
1 minutę temu, KiloKush napisał(a):

Gy nie rozumiesz dalej. Oni pracują, dostają zwrot podatku i zanim w ogóle ruszy cała sprawa ich już dawno nie ma. I tak robią oni prawie wszyscy więc to idzie w miliony.

Przyjeżdżają na rok tylko? :E 

No, ale dobra - co zrobisz na to, że ludzie są oszustami? Do Polaka też nikt nie idzie jak sobie ulgę od internetu rozlicza, bo to są grosze. :) 

A z tematów bardziej moto:

Nie zna życia ten kto nie jeździł T4 w 1.9D i odpalał je na mrozie :E 

https://streamable.com/9aqm8a 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Przyjeżdżają na rok tylko? :E 

No, ale dobra - co zrobisz na to, że ludzie są oszustami? Do Polaka też nikt nie idzie jak sobie ulgę od internetu rozlicza, bo to są grosze. :) 

A z tematów bardziej moto:

Nie zna życia ten kto nie jeździł T4 w 1.9D i odpalał je na mrozie :E 

https://streamable.com/9aqm8a 

Z tą samą ulgą na dzieci do Polaków wracają i zabierają tą kasę skutecznie.

U mnie dziś Ford 1.6TDCI chwilę potrzebował na odpalenie było -13*C

Za to imperiale to świetna opona do driftu

Edytowane przez KiloKush
  • Like 1