Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Karro napisał(a):

HT daje 28 procent do P core czyli nie mało

HT wyłącza sie dla gier.Tak samo jak LPE

Wyższa wydajność to tylko w programach, tych działających na wielu wątkach.

Po pierwsze to w 13 i 14 generacji nie zyskasz aż tyle, co podałeś. Po drugie to ten wzrost wydajności nie jest za darmo, proporcjonalnie wzrasta pobór mocy. Jeżeli przy wyłączonym HT procek dobija do limitu poboru mocy, np. w Cinebench, to włączenie HT nic nie da.

Opublikowano
W dniu 16.07.2025 o 11:25, SebastianFM napisał(a):

Jeżeli przy wyłączonym HT procek dobija do limitu poboru mocy, np. w Cinebench, to włączenie HT nic nie da.

Jak nie da, jak da :D 14900K na limicie 125 W ok. 10% wyższy wynik z HT w Cinebenchu niż bez HT.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@tomcug, dlaczego akurat taki niski limit poboru mocy? Porównaj przy 253 W.

Poza tym przy wyłączonym HT można sporo zwiększyć ujemny Offset napięcia, ja to uwzględniłem w mojej odpowiedzi. Na domyślnych ustawieniach rzeczywiście będzie pewna różnica w wydajności.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Skylake na manualu FTW :E

Co za burak, zostawić komputer na default, skoro uważa siebie za omena wiedzy. :bicz:

Drugi "miszczunio" zaraz po jego wujku :dupa:

1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Jak nie da, jak da :D 14900K na limicie 125 W ok. 10% wyższy wynik z HT w Cinebenchu niż bez HT.

U siebie ustawioną mam manualną opcje na 1.22 Vcore (żadnych ofsetów) + malutkie OC P-core na 5.5 GHZ / 4.5GHZ na E-core. Wyłączone HT i jest git.

PL1 i PL2 na 180 WAT w syntetykach potrafi dojść do 150Wat)  ustawione w biosie. Enforfy 240 AIO  leci na max 1300RPM. 

W Wieśku max 60stC w pikach. W CB23 juz ponad 80stC :P

CB 23 bez HT:

cb-23-bet-ht.jpg

hwmonitor.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
39 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@tomcug, dlaczego akurat taki niski limit poboru mocy? Porównaj przy 253 W.

Poza tym przy wyłączonym HT można sporo zwiększyć ujemny Offset napięcia, ja to uwzględniłem w mojej odpowiedzi. Na domyślnych ustawieniach rzeczywiście będzie pewna różnica w wydajności.

Ja piszę o ustawieniach fabrycznych, bez żadnego offsetu napięcia. Przy 253 W nie wiem, ale podejrzewam, że tak, jak proc wyjechał z fabryki, bez dodatkowych kalibracji, też będzie lekka różnica na plus.