Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Na prawde, no nie wiem jak Ci to wytłumaczyc, moze on tą Aide odpalał z pendriv'a albo cos

On i tak nie zrozumie...nie warto, wrzuć w ignora i zapomnij o chłopie ;) 

Mnie rozbawił argument z cpu-z, że na AMD 3-4 sek a na intelu od razu...uruchomiłem wczoraj na 14600kf i...3-4sek :hihot:

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

@maxmaster027 łap najnowszą full wersję aidy megawrzuta.pl/plocwv5e podczas instalacji wybierasz sobie jaką wersję chcesz zainstalować bez zabawy w żadne klucze czy cracki, wallec już się nie będzie czepiał o Trial :P 

Antywirus kasuje ten plik od razu :P

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Dlatego właśnie mam wyciętego defendera z windy :E jak coś to tam żadnego syfu nie ma w tej paczce, defender połowę rzeczy traktuje jako złośliwe oprogramowanie - klasyk.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Mnie rozbawił argument z cpu-z, że na AMD 3-4 sek a na intelu od razu...uruchomiłem wczoraj na 14600kf i...3-4sek :hihot:

To nie ten CPU-Z co lata....... wstecz dlatego trochę muli niezależnie od platformy.

Opublikowano
14 minut temu, Krzysiak napisał(a):

sciagnałem tą wersje zainstalowałem portable, wył antivr. sprawdzilem, rzeczywiscie 2.5s na tej wersji sie odpala, potem jak juz wladuje wszystko to 0s mozna se klikac. Aczkolwiek nei wiem czego to dowodzi? 

Juz wiecej nie sprawdzam bo to g. usunąłem
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, wallec napisał(a):

Ma ktoś full aide i ryzenika, żeby wrzucić coś takiego nagrane snipping toolem?

Mogę ci nagrać ale ekran telefonem bo mam powycinane tego typu bajery z windy jak gamebar a wycinanie pozwala na nagrywanie dopiero od win11 bodajże, ja mam 10 iot ltsc.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
45 minut temu, wallec napisał(a):

Jest już prawie ładnie, ale używasz wersji trial AIDA i program nie odczytuje czujników

W tamtym oknie nie ma żadnych czujników. Poza tym, jak już Ci było wytłumaczone łośku, wersja trial wszystko odczytuje, tylko ukrywa pewne wartości za napisem TRIAL.

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

sciagnałem tą wersje zainstalowałem portable, wył antivr. sprawdzilem, rzeczywiscie 2.5s na tej wersji sie odpala, potem jak juz wladuje wszystko to 0s mozna se klikac. Aczkolwiek nei wiem czego to dowodzi? 

Sprawdziłem z ciekawości i faktycznie przy  pierwszym kliknięciu w cpuid po uruchomieniu aidy mam takiego samego laga jak ty :E ale przy kolejnych już otwiera się od razu po kliknięciu :hihot:

Opublikowano
33 minuty temu, wallec napisał(a):

Sorry my man, ja to po prostu czuje jak używam eksploatora plików/internetu/programów, że one się doczytują.

Jedynie w Twojej głowie się coś doczytuje. Responsywność aplikacji użytkowych jest identyczna na AMD i Intelu. A eksplorator potrafi się zawiesić na chwilę na każdej platformie, choćby jak jakiś dysk musi się "wybudzić".

A Twoja srAIDA nikogo nie obchodzi, bezużyteczny smark.

A teraz jeszcze wisienka na wallcowym torcie. Sensory rzeczywiście mogą robić różnicę przy czasie uruchamiania jakiegoś programu diagnostycznego, chociażby z tego powodu, że proce AMD udostępniają dużo więcej odczytów różnych parametrów niż Intele. Wystarczy sobie odpalić sensory w HWiNFO, żeby porównać.

Dalej, jak już wymyślamy rzeczy z dupy, to warto przypomnieć o HPET :) Nowe platformy Intela mają wyższą rozdzielczość zegara HPET niż starsze oraz AMD (24 vs 16 MHz czy jakoś tak, szukać nie będę). Powoduje to, że na Ryzenach włączenie HPET w Windowsie prawie nigdzie nie obniża wydajności, jedynie dzieje się tak w pojedynczych przypadkach (np. Wiedźmin 3). Za to na nowych Intelach aktywacja HPET wszędzie ucina brutalnie wydajność. W praktyce nie ma to żadnego znaczenia, bo nikt nie ma włączonego HPET w systemie, ale wg logiki Starszego Choroszczego proce Intela nadają się do kosza z tego powodu xD

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, tomcug napisał(a):

Powoduje to, że na Ryzenach włączenie HPET w Windowsie prawie nigdzie nie obniża wydajności, jedynie dzieje się tak w pojedynczych przypadkach (np. Wiedźmin 3)

na AMD FX też tak było w wieśku 3 spadek wydajnosci był wręcz brutalny z włączonym HPET w novigradzie na podkręconym FX-8350 miałem 40kl/s a jak wyłączyłem pod windą zrobiło się 60-65 ;)  najdziwniejsze było to że zawsze miałem wyłączony i nic nie grzebałem w systemie po zmianie r9 290 na GTX 1060 6gb szukałem przyczyny dlaczego mam mniej fps niż poprzednio, okazało się że magicznie HPET sam się włączył po zmianie grafiki, do tej pory nie rozumiem dlaczego :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
35 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Juz wiecej nie sprawdzam bo to g. usunąłem

Ok, czyli bez zmian.

Dzięki.

Jak to ogarnąć, to nie będzie stutera w grach.

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, sideband napisał(a):

To nie ten CPU-Z co lata....... wstecz dlatego trochę muli niezależnie od platformy.

CPU-Z u mnie wczytuje się dobre 8-10 sekund. Widać, że odczytuje sprzęt po pasku postępu. Za to mając uruchomioną Aidę, CPUIZ wczytuje się natychmiast. Tylko tyle, że to dwie odrębne rzeczy :P

Edytowane przez leven
Opublikowano
1 minutę temu, wallec napisał(a):

Na żadnym ryzenie nie miałem stutteringu w swoim pc, ostatnio składałem zestawy z 7500F jak i 7900x i także nie było takiej przypadłości, ty na siłę szukasz argumentów bo 2 czy tam 3 osoby na krzyż pisały tutaj na form że mają stuttering :E ale to są ludzie którzy już są na to skazani i jedyny ratunek dla nich to zakup konsoli xD 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Dlatego właśnie mam wyciętego defendera z windy :E jak coś to tam żadnego syfu nie ma w tej paczce, defender połowę rzeczy traktuje jako złośliwe oprogramowanie - klasyk.

Proszę o podesłanie dla mojej osoby metody/programu, jak pozbyć się całkowicie Defendera, bo niby mam go wyłączonego, ale co jest aktualizacja W, to mi pobiera zabezpieczenia dla Defendera i je instaluje :E  Jak można, na PW, co by jeszcze większego bałaganu w tym, jak że pięknie się czytającym temacie nie robić - ogólne i love you  :zdziwko:

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

defender control czy windows defender remover go wyłączają ale WU nadal pobiera do niego aktualizacje + zapora nadal jest włączona, te programy nie wywalają go w 100% z windy ;) 

@leven 

Spoiler

Modyfikujac obraz iso z systemem przed instalacją np NTLite lub szukać jakiegoś zmodowanego przygotowanego przez kogoś obrazu ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, wallec napisał(a):

Ok, czyli bez zmian.

Dzięki.

Daj spokój. Skad Ty to wytrzasnąłeś ? 

A wiem... 9:47 z X3D chipem nie mozna uzywac w ogole MFG

POtem Arc Raiders 
image.thumb.png.6526ccb84e8490c474589572f49e7743.png

1:47

I finalne porównanie w BF6 z różnym rodzajem cieni na AMD i Intelu, na Itelu cienie wygladaja źle i nie sa długo dystansowe. Ewidentie inne ustawienie zwróc uwage sobie na to jak zarosla i kamien wyglada 

Po lewo AMD po prawo Intel

Zrzutekranu2025-08-19131633.thumb.png.2fb90afc1efd583ee21c87b0f7df7b92.pngZrzutekranu2025-08-19131621.thumb.png.661cef1f1a9afbb5346adadc5f69ea28.png

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Daj spokój. Skad Ty to wytrzasnąłeś ? 

A wiem... 9:47 z X3D chipem nie mozna uzywac w ogole MFG

No był na polskim forumit film z fg i x3d gdzie były totalne zacięcia z wiedźmina 3.Wydawalo mi się że na ithardware. Nawet pytałem o to tomcug ale się zarzekał że nic nie wie,nie jego ręka  xD

Opublikowano
29 minut temu, Send1N napisał(a):

Na żadnym ryzenie nie miałem stutteringu w swoim pc, ostatnio składałem zestawy z 7500F jak i 7900x i także nie było takiej przypadłości, ty na siłę szukasz argumentów bo 2 czy tam 3 osoby na krzyż pisały tutaj na form że mają stuttering :E ale to są ludzie którzy już są na to skazani i jedyny ratunek dla nich to zakup konsoli xD 

Nie miałeś stutera bo nie miałeś GPU pozwalającego rozpędzić się na tyle byś notował spadki klatek rzędu 50-70% tak jak wkleiłem z testu Liptona 

Opublikowano

No to ciekawe, bo akurat sprawdzalem jakis czas temu wiedzmina i to z nagrywaniem obrazu, i chyba Jurek tez sprawdzal, i zadnych zaciec nie bylo co za farmazony, on tez nic nie mowil ze mu zacina, ba mial 120-140FPS w 4k z DLSS transformer quality i FG i wszystko totalnie na maxa, u mnie bylo 10fps mniej

W dodatku w żadnej grze nie zacina, wiec teorie czysto z tyłka

Opublikowano
5 minut temu, wallec napisał(a):

Nie miałeś stutera bo nie miałeś GPU pozwalającego rozpędzić się na tyle byś notował spadki klatek rzędu 50-70% tak jak wkleiłem z testu Liptona 

Aha czyli twierdzisz że 6950XT była bottleneckiem dla r5 5600x ? :E no teraz to mnie zmiażdżyłeś xD 

Opublikowano
7 minut temu, janek25 napisał(a):

No był na polskim forumit film z fg i x3d gdzie były totalne zacięcia z wiedźmina 3.Wydawalo mi się że na ithardware. Nawet pytałem o to tomcug ale się zarzekał że nic nie wie,nie jego ręka  xD

Nie było takiego filmu na naszym kanale.