Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie PT to nie ma sensu na AMD żadnego odpalać.

PT był niedostępny w tej grze dla AMD od premiery, dopiero niedawno umożliwili odpalenie na kartach AMD w jakimś patchu, ale to raczej jako ciekawostka przyrodnicza.

Chyba masz rację, bo pomimo 16 gb vram nawet na niskich PT gra nie chodzi stabilnie. Daruję sobie bo i tak gra jak dla mnie wygląda spoko bez ulepszaczy. Tak na marginesie dziś oglądałem taką ciekawostkę odnośnie ulepszaczy  :)

Edytowane przez eciepecie
  • Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Wierność materiałowi źródłowemu w postaci filmów z Harrisonem Fordem jest niebywała.:puchar:

W grę można grać jak w film interaktywny - same cinematicki robią robotę. Wg mnie warto przejść stosunkowo szybko tylko główną fabułę, żeby zachować filmowe tempo. Potem można sobie poczyścić lokacje.

Edytowane przez tgolik
  • Upvote 2
Opublikowano
58 minut temu, Godlike napisał(a):

Wieki nie oglądałem filmów i nie wiele z nich pamiętam, ale akcja gry dzieje sie po którejś części filmu? Przed filmami? Po filmach? 

Tylko sam wstęp, jako taki ukłon dla fanów to początek pierwsze części filmu, reszta to inna historia. Ja sobie i tak dla klimatu, obejrzałem wczoraj pierwszą część po ponad 20 latach w eleganckiej wersji BluRay4K, obejrzę jeszcze 2,3 i zabieram się za grę :glodny:

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Dzisiaj miałem pierwsze podejście do Indiego i chyba dobrze, że poczekałem.

Po tych wszystkich patchach mix ultra i high w qhd /90 fps z dlssq leci praktycznie bez szarpnięć. Oczywiście bez RT. Niestety na RTX3 to się nie ma co pchać w wodotryski pod serię xx90 :E 

• Like 1
Opublikowano

Jestem w Himalajach , piękny śnieg , prawie "po pachy" . Dawno nie poczułem takiej zimy w gierce, i ten lód też całkiem całkiem. Okręt robi wrażenie, fajnie się po nim chodzi. I w końcu 1 %low tak jak powinno być:hihot:

• Like 1
Opublikowano
W dniu 3.03.2025 o 20:56, Qrdello napisał(a):

Po tych wszystkich patchach mix ultra i high w qhd /90 fps z dlssq leci praktycznie bez szarpnięć. Oczywiście bez RT. Niestety na RTX3 to się nie ma co pchać w wodotryski pod serię xx90 :E 

Warto było poczekać na owe patche, gra działa i wygląda pięknie :) Dotarłem do dżungli i klatki spadły z ok. 85 na 65 z FG więc podstawka (bez FG) poniżej 40 co wyraźnie czuć podczas gry.

I tutaj największa zaleta DLSS 4 w generowanej jakości, zmiana DLSS z Balance na Performence podniosła je z FG do 75 bez rzucających się w oczy "szkód" dla ostrości ;)  

Przy okazji gram na karcie z UV do 1.0V i przy GPU na 2800 MHz, u mnie to tryb domyślny. Podniesienie zegara GPU (z napięciem oczywiście) choćby do 2820 czy więcej powoduje spadek zegara w grze do ok. 1800. Nigdy się z czymś takim nie spotkałem, w innych grach mogę dać i 2900 bez problemów. Indiana to jednak pierwsza gra w której chciałem podnosić zegar ;)  Mimo to, że karta leci na max to przy 2800 ciągle w grze temp GPU na poziomie 60-63 stopni przy 36% obrotach wentylatorów, jest cicho. To był świetny zakup :) 

• Like 2
Opublikowano

Pytanko dla grających na padzie Dualsense, bo trochę zgłupiałem po reinstalacji systemu. Jak grałem wcześniej miałem wrażenie, że gra ma pełne wsparcie dla Dualsense i grało się świetnie. Zrobiłem sobie jednak przerwę gdy ogłoszono wprowadzenie poprawek i DLSS4, a potem robiłem reinstalację systemu. Zainstalowałem sobie grę na nowym systemie i jak zawsze dla każdej gry na której gram na Dualsense wyłączyłem Steam Input w ustawieniach na Steam aby mieć pewność, że gra faktycznie wykorzystuje wszystkie funkcje pada czyli adaptacyjne trigery i haptykę. No i miałem małe zdziwienie jak pad nie zaskoczył. Podpiąłem na nowo i zaczłął działać, ale okazało się, że gra przestawiła sobie ustawienia na domyślne ustalone przez producetna gry (takie info pojawia się w konfiguracji pada dla Indiany) no i pad zaczął działać, są wibracje gra pokazuje symbole dla pada PS5, ale jak wejdę w schemat przycisków pada jako grafia pojawia się pad xboxa tyle, że z oznaczeniami z pada PS czyli trójkąt, kwadrat, kółko, krzyżyk itd.

No i teraz nie jestem pewien czy wcześniej też tak było i nie zwróciłem na to uwagi czy coś jest nie tak. W ustawieniach z poziomu Steam wynikałoby, że tak ma być bo jak wspominałem wyżej zastosowane są niby ustawienia producenta gry. U was też tak to działa co wskazywałoby, że gra nie ma natywnego wsparcia dla Dualsense tylko korzysta ze Steam Input? Jeśli tak to ciekaw jestem czy po premierze gry na PS5 coś się zmieni w tym zakresie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dawno nie grało mi się w coś tak dobrze, wczoraj dotarłem do Egiptu. Pochłonęło mnie tak, że od popołudnia, gdy wróciłem do domu grałem z przerwą na jedzenie 10 godzin non stop :boink: Najlepsze jest to, że w ogóle na grę nie czekałem, coś tam kiedyś obiło mi się o uszy i nie wiem czemu ubzdurałem sobie, że to robi Ubisoft i tym bardziej olałem. Zainteresowałem się dopiero po premierze jak okazało się, że to robi ekipa od "nowych" Wolfensteinów i to widać. Gra dla mnie rewelacyjna i mam nadzieję, że kiedyś jeszcze pojawi się kolejna część. W dodatku gra wygląda świetnie, optymalizacja bardzo dobra i chodzi jak złoto w porównaniu do tych wydmuszek na UE5 mistrzostwo. Tymczasem właśnie zasiadam i lecę zwiedzać ten piękny świat, bo jeszcze sporo przede mną :glodny:

Edytowane przez skunRace
  • Like 4
Opublikowano
2 godziny temu, skunRace napisał(a):

Dawno nie grało mi się w coś tak dobrze, wczoraj dotarłem do Egiptu. Pochłonęło mnie tak, że od popołudnia, gdy wróciłem do domu grałem z przerwą na jedzenie 10 godzin non stop :boink: Najlepsze jest to, że w ogóle na grę nie czekałem, coś tam kiedyś obiło mi się o uszy i nie wiem czemu ubzdurałem sobie, że to robi Ubisoft i tym bardziej olałem. Zainteresowałem się dopiero po premierze jak okazało się, że to robi ekipa od "nowych" Wolfensteinów i to widać. Gra dla mnie rewelacyjna i mam nadzieję, że kiedyś jeszcze pojawi się kolejna część. W dodatku gra wygląda świetnie, optymalizacja bardzo dobra i chodzi jak złoto w porównaniu do tych wydmuszek na UE5 mistrzostwo. Tymczasem właśnie zasiadam i lecę zwiedzać ten piękny świat, bo jeszcze sporo przede mną :glodny:

Zobaczysz jak dotrzesz do Syjamu, czuć dżunglę w powietrzu;) też mam nadzieję że będzie dwójeczka bo naprawdę spoko giera. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Świetna, właśnie jestem w Himalajach, tak jak pisałeś klimat zimy i śnieg bajka, coś jak zima w RDR2, a uwielbiam właśnie zimowe klimaty. Zresztą pamiętam jak się jaraliśmy śniegiem i błotem w RDR2 @lukadd i @JeRRyF3D tutaj mam podobnie ;)

Edytowane przez skunRace
  • Like 4
Opublikowano

Z discorda dostałem 7 dni GP, ściągam Indianę, dodałem też paczkę tekstur 40GB, jestem ciekaw jak to będzie wyglądać i działać. Mam nadzieję, że będzie super gierka, bo chyba wszyscy zachwalają.

Opublikowano

Spokojnie, będziesz zadowolony. Świetna oprawa, klimat rodem z filmów, gra pełna charakterystycznych dla serii one-linerów Indiego, wypowiadanych głosem specjalisty od dubbingów. Bardzo przyjemny gameplay w malowniczych miejscówkach, dobrze napisany main villain i chemia między głównymi bohaterami zrealizowana lepiej niż wiele pseudo-romantycznych wątków w erpegach i pochodnych. Czarny koń ostatnich lat. Gra nie oferująca nowych standardów czy mechanik, a i tak kilkukrotnie lepsza od tej całej kotletowni od dużych wydawców.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Z discorda dostałem 7 dni GP, ściągam Indianę, dodałem też paczkę tekstur 40GB, jestem ciekaw jak to będzie wyglądać i działać. Mam nadzieję, że będzie super gierka, bo chyba wszyscy zachwalają.

Jak nie grasz w 4k to karta da radę;)

Opublikowano (edytowane)

Pograłem kilka godzin, nadal Watykan, aktualnie jestem po uratowaniu chłopaka z aresztu. Gra zrobiła piorunujące wrażenie, widać, że te wasze zachwyty nie były rzucane na wiatr.

W Watykanie gra chodzi bez zająknięcia na full PT z DLSS Perf w 1440p + FG, ~140fps+ zależnie od lokacji. te ustawienie DLSS to z testu na początku gry, gdzie mieliśmy las i tam były małe problemy, bo było na granicy ~60-70fps i same przerywniki nie trzymały 60fps tak jak w Watykanie.

Fajna odmiana od open worldów, obym się wyrobił w 7 dni :E w najgorszym razie wezmę na miesiąc GP, bo mam sporo do nadrobienia, nie miałem GP od grudnia 2022, kiedy skończył mi się 3 letni darmowy Ultimate GP, niestety ale takie czasy nie wrócą:(

edit:

Co do filmów z Indim, to mało co pamiętam, na pewno oglądałem, tylko to było tak dawno, że nie pamiętam. Więc zbytnio nie mam porównania, i jeśli są jakieś smaczki to pewnie nie zrobią na mnie wrażenia.

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

te ustawienie DLSS to z testu na początku gry, gdzie mieliśmy las i tam były małe problemy, bo było na granicy ~60-70fps

No cóż, lokalizacje w naturze robią dużo większy kłopot GPU w tej grze niż Watykan czy Giza %-) W Watykanie bardziej procesor jest potrzebny, 32-wątkowy 13900K widziałem obciążony nawet na 80-90% u siebie przy wysokim FPS.

• Like 1
Opublikowano

Szkoda że ta gra nie chodzi tak płynnie jak AC Shadows. A co do filmików - nie radzą sobie z path tracing, niezależnie od sprzętu. Po obniżeniu jakości Ray tracingu lub jego wyłączeniu filmiki są płynne.

Opublikowano
13 minut temu, tgolik napisał(a):

Szkoda że ta gra nie chodzi tak płynnie jak AC Shadows.

?

Indiana ma dużo niższe wymagania od Shadows. Tylko nie pitol o PT, bo w Shadows nie ma PT, jest RTGI - tak samo jak w Indianie bez PT.

Opublikowano (edytowane)

A co mają wymagania do realnej rozgrywki?

Asasin lepiej śmiga i tyle. Porównując wszystko max vs wszystko max bez Pt.

Wiem że to różne silniki ale jest średnio 10fps różnicy w 4k.

Edytowane przez ODIN85
  • Like 1
Opublikowano

Jak przesiadłam się na AC: Shadows, nie byłem w stanie już (ze względu na przepaść w jakości wizualnej) wrócić do Indiany Jonesa i dokończyć ostatniej misji w Syjamie i Iraku. Może kiedyś.

Wymęczył mnie ten PT w 4k, który w miarę dobrze działa w rozgrywce ale rozwala imersję w oglądaniu szarpiących filmików. No i jakość animacji i SI towarzyszki Indiany znacząco odstaje od tego co pokazuje nowy Assassyn.