Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Widok z pierwszej osoby to najlepsze co się mogło tej grze przytrafić. No, ale de gusitibus... Wątek główny warto przejść, ale szkoda ograniczać się tylko do niego. Gra ma sporo dobrego side contentu.

Opublikowano
28 minut temu, slafec napisał(a):

W ramach GP sprawdzam po kolei "exy" MS. Niestety nie mogę się przekonać do tego widoku z pierwszej osoby. Gdyby ta gra miała tryb VR (aż się o to prosi) to byłbym zachwycony, a tak to pewnie zmęczę jakoś wątek główny.

Nie mogło być aż tak podobne do Uncharted i Tomb Raidera to dali taki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Watykan i Giza to była dobra zabawa, choć było wiele biegania, nawet na statku nie było źle (aura tajemnicy i niedoświetlone korytarze), ale jak dobiłem do Syjamu i zaczęło się pływanie łodzią, to jakoś zachwyt opadł. 

Niby to jak najbardziej pasuje do całości konceptu poszukiwaczy przygód (ruiny w dżungli) i wizualnie prezentuje się wyśmienicie, to jednak zgadam się z niektórymi opiniami z neta, że Sukhothai trochę gorsze o poprzednich regionów.

Ogólnie, nie licząc łodzi, oceniam grę bardzo pozytywnie i to jako ktoś neutralnie do uniwersum IJ nastawiony. xD

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Gierka ukończona w 37h (wg GP), w ciągu 1,5 miesiąca. :lol2:

Kilka zdań podsumowania:

• Fabuła: jak w filmach, przewidywalne zwroty akcji i na końcu wszystko jak trzeba, tj. prosta, ale wciągająca. Z furtką na kolejne części.
  • Grafika: stoi ona na bardzo wysokim poziomie i jest na czym oko zawiesić. Momentami, jest aż za ładna, bym rzekł. Oczywiście by się nią cieszyć należycie, sprzęt musi być odpowiedni.
  • Dźwięk: polski dubbing bym zaliczył do udanych. Muzyka pasująca i przede wszystkim słynny "The Raiders March".
  • Technicznie: grałem w połataną już grę i nie było nic niepokojącego, nieraz tam doczytywało tekstury przed nosem, ale ogólnie żadnych crashy czy innych obecnych standardów.

Tak jak pisałem wyżej, łódkowanie było trochę nudne, ale pasujące do całości. I za dużo powtarzalności tekstów było podczas pływania od naszej towarzyszki, tylko siedzi, nic ne robi i jeszcze stęka ciągle. :hihot:

Generalnie, jako człowiek neutralnie nastawiony do tego uniwersum, mogę polecić tę grę. Oczywiście nie każdemu, mając na uwadze to, że ten model gameplayu nie jest dla wszystkich.

To chyba tyle, choć wydaje mi się, że o czymś jeszcze nie napisałem. Jakby mi się przypomni, to dopiszę. xD

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 15:24, Kakarotto napisał(a):

• Grafika: stoi ona na bardzo wysokim poziomie i jest na czym oko zawiesić. Momentami, jest aż za ładna, bym rzekł. Oczywiście by się nią cieszyć należycie, sprzęt musi być odpowiedni.

Czyli mając 5070 ti i monitor z rozdzielczością 3440x1440 dam radę uzyskać fajną dla oka grafikę?

Opublikowano
Godzinę temu, marcin2468 napisał(a):

Czyli mając 5070 ti i monitor z rozdzielczością 3440x1440 dam radę uzyskać fajną dla oka grafikę?

O właśnie, dobrze że piszesz. Dostałem taki monitor a jeszcze Indiany nie sprawdzałem. Karta porównywalna więc zobaczymy i zdam relację jak się ściągnie.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marcin2468 napisał(a):

Nie wiem, jaka grafika będzie fajna dla Twojego oka (zakładam, że musi być opad szczeny w dżungli na początku), ale na tej karcie i w tej rozdzielczości możesz to osiągnąć. PT z resztą ustawień na full jest w zasięgu, ale ze wszystkimi wspomagaczami, ale nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać (czy FG nie będzie jakiś gliczy robić), jak to wszystko odpalisz.

Sam grałem bez wspomagaczy i miałem taki wynik w Gizie:

BL1Dtjw.thumb.jpeg.544301351775f4892b255c40acec8d76.jpeg

Bez FG, z samym DLSS będzie coś jak na tym filmiku:

Edytowane przez Kakarotto
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, Kakarotto napisał(a):

Nie wiem, jaka grafika będzie fajna dla Twojego oka (zakładam, że musi być opad szczeny w dżungli na początku), ale na tej karcie i w tej rozdzielczości możesz to osiągnąć. PT z resztą ustawień na full jest w zasięgu, ale ze wszystkimi wspomagaczami, ale nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać (czy FG nie będzie jakiś gliczy robić), jak to wszystko odpalisz.

Sam grałem bez wspomagaczy i miałem taki wynik w Gizie:

BL1Dtjw.thumb.jpeg.544301351775f4892b255c40acec8d76.jpeg

Bez FG, z samym DLSS będzie coś jak na tym filmiku:

Wygląda na to że albo coś źle ustawiłem albo 4080S jest sporo szybsza od 5070Ti. Te same ustawienia co powyżej tylko dystans widzenia na 110 i DLSS Jakość i w dżungli pod 80 klatek...

Opublikowano
30 minut temu, Grolshek napisał(a):

Wygląda na to że albo coś źle ustawiłem albo 4080S jest sporo szybsza od 5070Ti. Te same ustawienia co powyżej tylko dystans widzenia na 110 i DLSS Jakość i w dżungli pod 80 klatek...

Te internetowe testy, to może nie jest najbardziej wiarygodne źródło informacji, ale według tego, 4080S jest lepsza.

Jak sprawdzałem fpsy w kilku grach z 5090 i 9800X3D, to były identyczne jak u mnie (te same ustawienia i miejsce w grze), więc trochę w takie testy wierzę. :lol2:

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Wrzuc tutaj filmik z Jungli jak sie przechadzasz tam od startu gry, jak to wyglada na 4080tce, bo to z tego co mi wiadomo najcieższa lokacja w grze, czyli wlasnie na starcie.

Na ustawieniach z filmiku.

IndianaJonesiWielkiKrg30_06.202523_11_54.thumb.png.ae92b5bbbef835f123d8f4fbfa3fba20.png      IndianaJonesiWielkiKrg30_06.202523_11_13.thumb.png.201e55ae46ebf37b72b70d0b5a1b715b.png

Edytowane przez ju-rek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

@Grolshek Wrzuc tutaj filmik z Jungli jak sie przechadzasz tam od startu gry, jak to wyglada na 4080tce, bo to z tego co mi wiadomo najcieższa lokacja w grze, czyli wlasnie na starcie.

A po co ci filimik??? Jest na DLSS Jakość okolice 80 klatek a na DLSS Zbalansowany okolice 90. Komputer z podpisu, dodatkowo karta ograniczona do 2550 Mhz i UV bo jej ciepło coś ostatnio.

8 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Masz 4k? :D 

Aaaaaaaaa widzisz. Za duża różnica była. Tu się zasugerowałem postem że potrzebne 3440/1440. To by na tyle wychodziło bo w 4K jest 1,5 raza  więcej do wyświetlenia pikseli czyli by się zgadzało. Tym samym 5070Ti będzie chodzić świetnie w 3440/1440 jak u mnie :) 

edit: nie no na filmiku jest 21:9 i 3440/1440 więc dalej coś się nie klei.

edit2: MAM ZNALAZŁEM, generator klatek!!! wieczorem odpalę bez ale szału nie będzie :P

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
17 minut temu, Grolshek napisał(a):

A po co ci filimik??? Jest na DLSS Jakość okolice 80 klatek a na DLSS Zbalansowany okolice 90. Komputer z podpisu, dodatkowo karta ograniczona do 2550 Mhz i UV bo jej ciepło coś ostatnio.

Aaaaaaaaa widzisz. Za duża różnica była. Tu się zasugerowałem postem że potrzebne 3440/1440. To by na tyle wychodziło bo w 4K jest 1,5 raza  więcej do wyświetlenia pikseli czyli by się zgadzało. Tym samym 5070Ti będzie chodzić świetnie w 3440/1440 jak u mnie :) 

edit: nie no na filmiku jest 21:9 i 3440/1440 więc dalej coś się nie klei.

edit2: MAM ZNALAZŁEM, generator klatek!!! wieczorem odpalę bez ale szału nie będzie :P

No po co bo sie fajniej oglada. Jest troche mniej fps 4% ubija, ale to ja sobie przemnoże ;) Mozesz tutaj do 100mb wrzucic, wiec czemu nie skorzystac. Tak czy siak poswiecisz na to dokladnie tyle samego czasu, czy zrobisz screena czy wrzucisz film to jest czasowo bez znaczenia.

Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

No po co bo sie fajniej oglada. Jest troche mniej fps 4% ubija, ale to ja sobie przemnoże ;) Mozesz tutaj do 100mb wrzucic, wiec czemu nie skorzystac. Tak czy siak poswiecisz na to dokladnie tyle samego czasu, czy zrobisz screena czy wrzucisz film to jest czasowo bez znaczenia.

A jak się robi film z gry?

Opublikowano

Masz game bar on

image.thumb.png.79afb16daf07eb0eca3f0ef8077b8e8f.png

naciskasz w trakcie gry przycisk windows + G pokazuje Ci sie okno i tam mozesz włączyc nagrywanie. Defaultowo zgrywa obraz w fullHD 25fps wiec przy 4k kompilacja do fullhd troszke wiecej zabiera tracisz moze z 6%. Ale to jest bez znaczenia bo spr i potem piszesz ile straciles. 

Potem instlujesz sobie darmowy kompilator video. np Format factory https://www.instalki.pl/download/programy/windows/multimedia/konwersja-audio-video/format-factory/ 

image.png.f4a427aa6c50b8973253e850318e9d3d.png

Tu masz przytnij, image.png.778c6bd4b82f346b99245e8f19a830b1.png tu dajesz wylacz a w 1 wybierasz co z tego video chcesz przyciac

Jak juz masz przyciete video. wrzucasz je raz jeszcze image.png.10be96669dd61365d3ff8baca172a338.png

naciskasz ustawienia
image.png.38430dd4006ae4c96e798c6f1d858986.png

Dajesz limit rozmiaru 100mb 720p jak masz dluze wideo jak niedlugie 2min mozesz zostawic spokojnie 1080p i kompilujesz. Zajmuje to dosłownie pare sekund, a sama kompilacja trwa moze 5-10s bo robi sie na GPU. Masz gotowe video wrzucasz tutaj

Obraz mozna tez zgrywac innymi sposobami, ale ten jest po prostu najprzyjemniejszy i naprostrzy. Jezeli masz ochote to sciagasz np. flowframes, albo real video enhancer mozesz sobie video upłynnic do 50fps w przeciagu 2min. Ale to dla siebie bo tutaj bedzie mialo zbyt duzy rozmiar

@Grolshek Wydaje sie duzo, ale nie zajmuje w rzeczywistosci wiecej anizeli skladanie screenshotow