musichunter1x 1 665 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Przecież mogliby go skroić pod siebie... Ale rzeczywiście nie potrzeba nam jeszcze więcej byle czego. Może być nawet mniej rzeczy do znalezienia, bo kto chcę bezużyteczną rzecz numer 432 z pytajnika 1153. 1
Reddzik 4 189 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Zresztą to co wkleił @Element Wojny przypomniał mi, że Redzi mówili na ich dzisiejszym streamie o tym, że wszelkie mody, które ingerują w coś co oni zmienili dla Remastera nie będą działać. Tak jak wszelkie mody zmieniające umiejętności, walkę- balans, czy wiele innych aspektów nawet po grafikę. Oni zmienili też trawę na poczet nowej wersji dla dodatku. Wiele modów może w ogóle nie działać albo będzie wymagać update pod nową wersję. Tak samo może być z modami zmieniającymi oświetlenie, wprowadzili ulepszone RT, dodatkowo PT a to wszystko zmienia oświetlenie. Ja tam nie modowałem Wieśka albo jak już to i tak nie grałem za długo. Tylko raz go przeszedłem na premierę. Tego moda nie znam o którego tak chodzi. 1
Fenrir_14 1 406 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia 23 minuty temu, SebastianFM napisał(a): Co ty wymyślasz o jakiejś współpracy silnika z DLSS 5? Oficjalnie zaimplementowane w grze będzie działać tak samo jak teraz i powodować taki sam spadek wydajności. https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-dlss-5-delivers-ai-powered-breakthrough-in-visual-fidelity-for-games Poza tym, wielokrotnie nVidia informowała że sposób w jaki będzie ustawiony w danej grze NR będzie leżał w gestii developera. Teraz dzięki RenoDX możesz sobie suwakiem ustawiać sam za pomocą panelu resahde. W podlinkowanym tekście masz wyraźnie napisane o udostępnieniu developerowi kontroli nad intensywnością, gradingiem i maskowaniem. Poza tym RenoDX uruchamia Neural Rendering bardzo późno, już po upscalingu i pewnie jeszcze po tone mappingu. Masz nawet przykład że HDR jest kompletnie rozyebany przy RenoDX+NR Jak to będzie się przekładało na wydajność to w praktyce się dowiesz po oficjalnym udostępnieniu biblioteki przez nVidia. Ja nie wierzę że fps'y będą leciały o 50% w dół ale pożyjemy - zobaczymy. 1
skypan 2 115 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Oby w ustawieniach był przełącznik na błyskawiczne wygrywanie gwinta Jedyny mod który jest mi potrzebny. 1
SebastianFM 533 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia 16 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-dlss-5-delivers-ai-powered-breakthrough-in-visual-fidelity-for-games Poza tym, wielokrotnie nVidia informowała że sposób w jaki będzie ustawiony w danej grze NR będzie leżał w gestii developera. Teraz dzięki RenoDX możesz sobie suwakiem ustawiać sam za pomocą panelu resahde. W podlinkowanym tekście masz wyraźnie napisane o udostępnieniu developerowi kontroli nad intensywnością, gradingiem i maskowaniem. Poza tym RenoDX uruchamia Neural Rendering bardzo późno, już po upscalingu i pewnie jeszcze po tone mappingu. Masz nawet przykład że HDR jest kompletnie rozyebany przy RenoDX+NR Jak to będzie się przekładało na wydajność to w praktyce się dowiesz po oficjalnym udostępnieniu biblioteki przez nVidia. Ja nie wierzę że fps'y będą leciały o 50% w dół ale pożyjemy - zobaczymy. To cały czas są twoje domysły. Skąd pomysł, że mod RenoDX uruchamia DLSS 5 po zwiększaniu rozdzielczości i mapowanou tonów? Według mnie to zastępuje DLSS czyli dostaje obraz w niskiej rodzielczości, na wyjściu jest obraz w wysokiej rozdzielczości, dodatkowo poprawiony.
Fenrir_14 1 406 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia 27 minut temu, SebastianFM napisał(a): Według mnie to zastępuje DLSS czyli dostaje obraz w niskiej rodzielczości, na wyjściu jest obraz w wysokiej rozdzielczości, dodatkowo poprawiony. To są natomiast twoje domysły Także na spokojnie po oficjalnej premierze DLSS5 zobaczymy czy dalej będzie ubijał 50% klatek. 1
SebastianFM 533 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia @Fenrir_14, nie masz racji, żadne domysły. Jak włączysz nakładkę (wyświetlanie dodatkowych informacji przez DLSS) to widać po pierwsze, że NR zastępuje SR/RR a po drugie masz podaną wejściową i wyjściową rozdzielczość. 2 2
tomcug 4 076 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 10 godzin temu, SebastianFM napisał(a): To cały czas są twoje domysły. Skąd pomysł, że mod RenoDX uruchamia DLSS 5 po zwiększaniu rozdzielczości i mapowanou tonów? Według mnie to zastępuje DLSS czyli dostaje obraz w niskiej rodzielczości, na wyjściu jest obraz w wysokiej rozdzielczości, dodatkowo poprawiony. Biorąc pod uwagę, że tak jest z RR i dlatego długo nie można było nowego Transformera łączyć z RR, to wydaje mi się, że Twój post jest w pełni poprawny i nawet nie muszę do tego celu sprawdzać w nakładce, co pokazuje 1 1
Reddzik 4 189 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia Kolega wrzucał z gry PES21 w innym temacie, tak wygląda opis nakładki. 1
Element Wojny 5 618 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) 11 godzin temu, Reddzik napisał(a): Zresztą to co wkleił @Element Wojny przypomniał mi, że Redzi mówili na ich dzisiejszym streamie o tym, że wszelkie mody, które ingerują w coś co oni zmienili dla Remastera nie będą działać. Tak jak wszelkie mody zmieniające umiejętności, walkę- balans, czy wiele innych aspektów nawet po grafikę. Oni zmienili też trawę na poczet nowej wersji dla dodatku. Wiele modów może w ogóle nie działać albo będzie wymagać update pod nową wersję. Tak samo może być z modami zmieniającymi oświetlenie, wprowadzili ulepszone RT, dodatkowo PT a to wszystko zmienia oświetlenie. Ja tam nie modowałem Wieśka albo jak już to i tak nie grałem za długo. Tylko raz go przeszedłem na premierę. Tego moda nie znam o którego tak chodzi. 1) Żaden obecny mod nie będzie działał domyślnie na remasterze, każdy co do jednego będzie wymagał minimum patcha a przypuszczalnie znacznie więcej pracy, w zależności od tego jak mocno ingeruje w pliki/ustawienia gry. 2) REDzi zaimplementowali te mody, które są przetestowane i w pełni sprawdzone, bo to oni biorą na siebie odpowiedzialność za wrzucenie ich do gry i zagwarantowanie, że gra nie zacznie się sypać. Mody które ingerują w fabułę, czy dialogi - jak ten wspomniany powyżej - z automatu są odrzucane, bo A) ten element mogą tykać oficjalnie tylko twórcy; B) kto miałby teraz to wszystko przechodzić i sprawdzać dialog do dialogu, linijka po linijce, czy aby moder się gdzieś nie zakręcił i czy to co wrzucił/zmienił w którymś momencie nie rozjeżdża się z ich fabularną wizją gry. 3) Praktycznie co rok powstaje jakiś większy mod do znanej gry, które jest określany na forach jako game-changer albo powód, żeby jeszcze raz ją przejść. A prawda jest taka, że 95% z nich to jedynie podstawowe polepszacze/upiększacze już istniejących mechanik, nic więcej. Mody które naprawdę robią różnicę, to takie jak do Skyrima które dodają całe nowe ścieżki fabularne (z cutscenkami i dubbingiem), do Mass Effecta gdzie moderzy odtworzyli całe DLC które Bioware "zapomniało" wrzucić, czy np. do Xenoblade - gdzie grupa ludzi przetłumaczyła całą grę od nowa, dziesiątki tysięcy linii fabularnych, przywracając ducha japońskiego oryginału, wszystkie nawiązania i nazewnictwa kulturowe, wyrzucając cenzurę i całą tą zachodnią papkę pisaną pod hamburgerów. Edytowane 31 Sierpnia przez Element Wojny 1 2
Phoenix. 7 145 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia O zgrozo PT na radeonie 🙈 „"Gra przeszła gruntowny lifting graficzny, tak aby produkcja nie odstawała od współczesnych standardów. Dzięki pełnemu przejściu na DirectX 12, gra ma oferować bardziej dopracowaną optymalizację, również wszędzie tam, gdzie wykorzystywane jest śledzenie promieni. Choć wprowadzano wiele nowych technik renderowania (poza ulepszonym RT dojdzie jeszcze Path Tracing), twórcom zależało na zachowaniu oryginalnego stylu wizualnego, który gracze pokochali jeszcze w 2015 roku. Jedną z istotniejszych zmian jest zmiana wyglądu niektórych twarzy NPC-ów, tak aby zmniejszyć wrażenie "ataku klonów" na ulicach miast. Co ciekawe, wspomniany Path Tracing w tym wypadku nie będzie ograniczony do układów NVIDIA GeForce RTX. Twórcy potwierdzili, że PT odpalimy także na układach AMD Radeon. Premiera odświeżonego Wiedźmina 3 odbędzie się już 29 września i wtedy przekonamy się, na ile zmiany wizualne wpłyną na realne wymagania sprzętowe.” 1 1
JeRRyF3D 2 308 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) Prawda taka, że remaster wprowadzi tyle zmian i implementacji starych modów przy okazji, że nikt nie dojdzie ładu. Trzeba IMO pogodzić się i zapomnieć o przyzwyczajeniach i ulubiionych modach i zrobić twardy reset i w grze i w głowie (wywalić katalog all mody, obserwować czego potrzeba, instalować nowe mody po resecie). 3 minuty temu, Phoenix. napisał(a): „"Gra przeszła gruntowny lifting graficzny, tak aby produkcja nie odstawała od współczesnych standardów. Dzięki pełnemu przejściu na DirectX 12, gra ma oferować bardziej dopracowaną optymalizację, również wszędzie tam, gdzie wykorzystywane jest śledzenie promieni. Byłoby cudownie, bo DX12 od dawna w W3 kuleje wydajnosciowo vs DX11. Edytowane 31 Sierpnia przez JeRRyF3D 1 1
tgolik 833 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 3 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): Byłoby cudownie, bo DX12 od dawna w W3 kuleje wydajnosciowo vs DX11. Nie powinno dziwić, że golas na DX11 chodzi wydajniej niż wydanie "na bogato" na DX12. Nic tego nie zmieni. Wręcz przeciwnie, dojdzie jeszcze więcej ulepszeń wymagających dodatkowych zasobów i gra będzie generować jeszcze mniej klatek niż W3 NG. 2
skypan 2 115 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia Najmniejsza aktualizacja potrafi wysypać mody a w Wieśku to nie jest jakaś tam aktualizacja. Przerobili silnik, nowa biblioteka DX itd. Jakieś może będą tam działać na zasadzie cudu. 1
JeRRyF3D 2 308 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) 5 minut temu, tgolik napisał(a): Nie powinno dziwić, że golas na DX11 chodzi wydajniej niż wydanie "na bogato" na DX12. Nic tego nie zmieni. Wręcz przeciwnie, dojdzie jeszcze więcej ulepszeń wymagających dodatkowych zasobów i gra będzie generować jeszcze mniej klatek niż W3 NG. Nie. Tam jest coś po prostu "zepsute" i pisałem o tym dużo i wylewnie. Równałem ustawienia DX12 z DX11 (typu RT off, itd.) i na DX12 masz "niby" masło... = ok. 60-80 fps i pomimo tych 80 fps w OSD "no czujesz" (jako stary gracz i wiedźmakomaniak), że coś poszarpuje przy walce. OSD swoje, a mózg swoje wie / czuje. Przełączasz na DX11 i BEZ DYSKUSJI jest dopiero masło, a na OSD bez zmian. Już to opisywałem dawo. Edytowane 31 Sierpnia przez JeRRyF3D 1
tomcug 4 076 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 33 minuty temu, Reddzik napisał(a): Kolega wrzucał z gry PES21 w innym temacie, tak wygląda opis nakładki. Ciekawe, wygląda jednak na to, że DLSS NR działa osobno od skalera.
azgan 2 002 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 11 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a): To są natomiast twoje domysły Także na spokojnie po oficjalnej premierze DLSS5 zobaczymy czy dalej będzie ubijał 50% klatek. Na 100% w 4K RTX5090 szybko się skończy po odpaleniu teselacji, PT + NR i jeszcze do tego HairWorks oraz ustawienia na Ultra lub wyżej
voltq 1 462 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) 56 minut temu, Element Wojny napisał(a): 1) Żaden obecny mod nie będzie działał domyślnie na remasterze, każdy co do jednego będzie wymagał minimum patcha a przypuszczalnie znacznie więcej pracy, w zależności od tego jak mocno ingeruje w pliki/ustawienia gry. 2) REDzi zaimplementowali te mody, które są przetestowane i w pełni sprawdzone, bo to oni biorą na siebie odpowiedzialność za wrzucenie ich do gry i zagwarantowanie, że gra nie zacznie się sypać. Mody które ingerują w fabułę, czy dialogi - jak ten wspomniany powyżej - z automatu są odrzucane, bo A) ten element mogą tykać oficjalnie tylko twórcy; B) kto miałby teraz to wszystko przechodzić i sprawdzać dialog do dialogu, linijka po linijce, czy aby moder się gdzieś nie zakręcił i czy to co wrzucił/zmienił w którymś momencie nie rozjeżdża się z ich fabularną wizją gry. 3) Praktycznie co rok powstaje jakiś większy mod do znanej gry, które jest określany na forach jako game-changer albo powód, żeby jeszcze raz ją przejść. A prawda jest taka, że 95% z nich to jedynie podstawowe polepszacze/upiększacze już istniejących mechanik, nic więcej. Mody które naprawdę robią różnicę, to takie jak do Skyrima które dodają całe nowe ścieżki fabularne (z cutscenkami i dubbingiem), do Mass Effecta gdzie moderzy odtworzyli całe DLC które Bioware "zapomniało" wrzucić, czy np. do Xenoblade - gdzie grupa ludzi przetłumaczyła całą grę od nowa, dziesiątki tysięcy linii fabularnych, przywracając ducha japońskiego oryginału, wszystkie nawiązania i nazewnictwa kulturowe, wyrzucając cenzurę i całą tą zachodnią papkę pisaną pod hamburgerów. Czyli Wiedźmin nadal grywalny tylko na PC bo nie wrzucili kluczowych modów, na konsoli tylko dla kogoś kto jeszcze nigdy nie ograł wiedźmina Edytowane 31 Sierpnia przez voltq 1
Reddzik 4 189 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) 3 minuty temu, voltq napisał(a): na konsoli tylko dla kogoś kto jeszcze nigdy nie ograł wiedźmina Z tego co zrozumiałem będą mody na PS5, będzie dostęp do mod.io. Temat rozmowy na live "Mod.io and Cross-platform mod support" Edytowane 31 Sierpnia przez Reddzik 1
JeRRyF3D 2 308 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 4 minuty temu, voltq napisał(a): Czyli Wiedźmin nadal grywalny tylko na PC bo nie wrzucili kluczowych modów, na konsoli tylko dla kogoś kto jeszcze nigdy nie ograł wiedźmina A skąd ten wniosek? IMO ta gra musi być identyczna dla wszystkich platform.
Reddzik 4 189 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia Remaster będzie identyczny na PS5 i PC, poza PT i RT, których nie będzie lub będą okrojone-RT. Ogólnie gra będzie taka sama jak teraz vs PC, tylko dostosowana do 30, 60fps na konsoli, czyli graficznie pocięta.
voltq 1 462 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 5 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): A skąd ten wniosek? IMO ta gra musi być identyczna dla wszystkich platform. Bez modów takich jak Brother in Arms ultimate edition nie ma sensu granie ponowne wg mnie 8 minut temu, Reddzik napisał(a): Z tego co zrozumiałem będą mody na PS5, będzie dostęp do mod.io. Temat rozmowy na live "Mod.io and Cross-platform mod support" To znaczy że na konsoli będę mógł ściągnąć mod z Nexus mod ?
Phoenix. 7 145 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 9 minut temu, Reddzik napisał(a): Remaster będzie identyczny na PS5 i PC, poza PT i RT, których nie będzie lub będą okrojone-RT. Ogólnie gra będzie taka sama jak teraz vs PC, tylko dostosowana do 30, 60fps na konsoli, czyli graficznie pocięta. PS5 nie dostanie nowego RT nawet na PRO. Bedzie to kopia 1:1 ze starej gry. Np na PRO po prostu tryb z 30fps bedzie dzialal w 60fps na PRO. Czyli tam bedzie tylko AO oraz cienie RT. Bida. Nie bedzie najwaniejszego czyli GI. 1 1
JeRRyF3D 2 308 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia Mówiąc o identyczności miałem na myśli 1:1 mechaniki. Wiadomo że fps, RT, PT itd. to inne bajki, zależne od platform i ich mozliwości.
Reddzik 4 189 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 9 minut temu, voltq napisał(a): To znaczy że na konsoli będę mógł ściągnąć mod z Nexus mod ? Nie, jest to platforma Mod.io. To coś innego. Nie wiem jak to działa i jak będzie funkcjonować. @Phoenix. Domyślam się, tak tylko wspomniałem, że to będzie to samo poza pewnymi ulepszeniami graficznymi. Wiadomo, że będzie tak jak to opisałeś
Rekomendowane odpowiedzi