Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Widzisz a ja zacząłem i odpadłem po paru godzinach. A miałem spolszczenie, które bardzo pomagało. Chyba trochę przeraziło mnie, że będę jechał kolejnego P5R w grze liczonej na ponad 100h. 

Yep, trochę na siłę przedłużają z pacingiem - podobnie jak w innych grach tych twórców, znów pojawia się problem z kalendarzem. Kiedy zostaje kilka dni do deadline'u, a Ty masz już wszystko zrobione, zostaje tylko bezsensowne przeklikiwanie dni, żeby ruszyć z fabułą.
Mnie się podobały te polityczne intrygi... W końcu coś nowego niż "szkoła". 

Opublikowano
6 godzin temu, Jaycob napisał(a):

Zacząłem od trójki i nie miałem poczucia, że coś mnie ominęło w fabule. Zresztą to chyba jest prequel jedynki. :hmm:

Po prostu Ty nie grasz po kolei. Ja jakoś mam taką zasadę. Nie umiem grać "od tyłu" bo potem nie ogram starszych a czesto lubię.

Opublikowano

W tym przypadku gram od tyłu tylko według daty wydania, bo fabularnie Desperados 3 to początek historii. :P 

Poza tym 
nie widzę sensu w męczeniu się z przestarzałym sterowaniem czy grafiką sprzed 25 lat, skoro twórcy dali nam tak dopracowaną nową część.

Opublikowano

Zacząłem Doom the Dark Ages na PC. Gra z zeszłorocznej promocji NVIDIA (zestaw komunijny z RTX 5070 mojego bratanka, który Doom-em nie jest zainteresowany). Niski poziom trudności ponieważ jestem stary i powolny (powinienem już grać tylko w turówki) no ale nie mogłem sobie odmówić tego akurat tytułu.

Opublikowano (edytowane)

Może się powturze jednak chce przypomnieć wszystkim że obecnie gram w The Elder Scroll V Skyrim. Gra jest prawdziwym arcydziełem i fajnie się gra. Ogłoszono że trwają prace nad The Elder Scroll VI. Planuje też ukończyć po raz piąty ukończyć  The Elder Scroll IV Oblivion.:)

Będzie granie po Bożemu!:gordon:

Wreszcie porawiłem komentarz dzisiaj. Wczoraj miałem awarię internetu nie z mojej winy Tylko Neti. Całą resztę dnia nie miałem internetu.

Edytowane przez Czubatka Boża
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Czubatka Boża napisał(a):

Ogłoszono że trwają prace nad The Elder Scroll V Skyrim.

200.webp

Właśnie kończę 4-tą ostatnią ścieżkę w Fire Emblem: Three Houses, na koncie 68h. Mogę w końcu powiedzieć, że zrobiłem całą grę na 100%, łącznie to ponad 250h. Mega gra, mega historia, obok Xenoblade to chyba najlepsze co grałem na Switchu 1. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, Luki_ napisał(a):

:o:o

Screen Shot 2026-04-25 at 05.23.02.888 PM.png

Gra oferuje 3 różne ścieżki fabularne (domy, rody, zwał jak zwał), z których każda opowiada swoją własną, bogatą historię, i które się ze sobą łączą i przeplatają w najważniejszych momentach. Z tego jedna ścieżka daje bardzo mocny twist w połowie i pozwala Ci wybrać, czy będziesz nadal nią kroczył aż do końca czy dokonasz ogromnego zwrotu fabularnego i przejdziesz na "mroczną stronę".  Rewelacyjne w tej grze jest to, że: wszystkie dialogi są dubbingowane, można "przekonać" członków innych domów/rodów żeby dołączyli do Twojego (na dobre i na złe), do tego tu taktyczna turówka z mnóstwem opcji i archetypów, można zmieniać klasy, do tego jest sporo elementów sim, są relacje i nawet romanse.

Wyjątkowa gra. 

• Like 2
Opublikowano

Chyba w końcu przyszedł czas na te najlepsze perełki z kupy wstydu i zacząłem Baldurs Gate 3. Mam tylko obawy, czy 3 akt mnie nie wymęczy i po początkowym zachwycie później będę tylko patrzył żeby skoczyć. Miałem podobnie pod koniec Pillars of Eternity i Divinity Original Sin 2. Przez mój styl gry RPGach, czyli robienie dosłownie wszystkich questów, zaglądanie dosłownie wszędzie i czytanie wszystkiego jest taka obawa, bo pewnie mi zejdzie ponad 200 godzin z grą. Na razie jest cudnie, tylko zrobiłem dopiero Gaj Druidów i pękło 30 godzin :E

• Like 2
Opublikowano

Ale mam w głowie mętlik. Nakupowałem ostatnio ładnych parę gier, i za cholerę nie wiem co włączyć. Z lewej Piraci Yakuza, z prawej Rogue Trader, z tyłu Monster Hunter 3, a gdzieś z boku Banishers. A jeszcze za 2 dni startuje NTE i chciałem obadać co to takiego.

Nie wiem, może z tego całego stresu wejdę w Yakuzę 0 i poobijam pyski jakimś gangusom. 

2 godziny temu, skunRace napisał(a):

Chyba w końcu przyszedł czas na te najlepsze perełki z kupy wstydu i zacząłem Baldurs Gate 3. Mam tylko obawy, czy 3 akt mnie nie wymęczy i po początkowym zachwycie później będę tylko patrzył żeby skoczyć. Miałem podobnie pod koniec Pillars of Eternity i Divinity Original Sin 2. Przez mój styl gry RPGach, czyli robienie dosłownie wszystkich questów, zaglądanie dosłownie wszędzie i czytanie wszystkiego jest taka obawa, bo pewnie mi zejdzie ponad 200 godzin z grą. Na razie jest cudnie, tylko zrobiłem dopiero Gaj Druidów i pękło 30 godzin :E

Zagraj złolem, wybierz Dark Urge. Gwarantuję Ci, że będziesz się dobrze bawił, a 3 akt po prostu Cię zniszczy, a nie wymęczy. Granie dobrym ma swoje zalety i jest przyjemne (grałem oba), ale Dark Urge człowieku to jest dopiero kosmos. 

• Like 1
Opublikowano

Lords of the Fallen (2023)

Taka średnia kopia soulsów. Widać inspirację Dark Souls i BB. Klimat dość mroczny i to jest plus. Gra niestety ma sporo minusów np.

- podczas wyprowadzania ciosów postać robi spory krok do przodu (kilka razy przez to spadłem),

- praca kamery i namierzanie wrogów nie jest najlepsza,

- za dużo przeciwników w późniejszych etapach gry,

- źle rozmieszone punkty odrodzeń (niby można tworzyć własne ale najczęściej wybieram niewłaściwe miejsca),

- walka z bossami przypomina młóckę, nie potrafię wyczuć ich ataków.

Najlepsze było to, że miałem kilka podejść do bossa, który bardzo działał mi na nerwy. Ostatecznie boss się zablokował na ścienia z pnączami i nie mógł zadawać ciosów :D

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, ghostdog napisał(a):

Lords of the Fallen (2023)

Taka średnia kopia soulsów. Widać inspirację Dark Souls i BB. Klimat dość mroczny i to jest plus. Gra niestety ma sporo minusów np.

- podczas wyprowadzania ciosów postać robi spory krok do przodu (kilka razy przez to spadłem),

- praca kamery i namierzanie wrogów nie jest najlepsza,

- za dużo przeciwników w późniejszych etapach gry,

- źle rozmieszone punkty odrodzeń (niby można tworzyć własne ale najczęściej wybieram niewłaściwe miejsca),

- walka z bossami przypomina młóckę, nie potrafię wyczuć ich ataków.

Najlepsze było to, że miałem kilka podejść do bossa, który bardzo działał mi na nerwy. Ostatecznie boss się zablokował na ścienia z pnączami i nie mógł zadawać ciosów :D

To ma być moja gra po Lies of P i trochę to tak nie napawa optymizmem :) ale jest tania, więc dam szansę. 

-za dużo przeciwników to chyba nie jest taka kopia DS2 SOFTS? Bo tam to tak odwalili, a w szczególności w dodatkach że głowa mała :) 

Opublikowano (edytowane)

Jak dobrze rozmieścisz punktu odrodzen to  wszystko ok.One są zazwyczaj we właściwych miejscach żeby za daleko nie biegać.Do systemu walki szybko się można przyzwyczaić.Za dużo przeciwników ?? Nie zauważyłem żeby było więcej niż w innych grach.Chyba że chodzi o umbral,tam może się trochę nazbierać jeśli się ich szybko nie eliminuje.

Edytowane przez dan254
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

To ma być moja gra po Lies of P i trochę to tak nie napawa optymizmem :) ale jest tania, więc dam szansę. 

-za dużo przeciwników to chyba nie jest taka kopia DS2 SOFTS? Bo tam to tak odwalili, a w szczególności w dodatkach że głowa mała :) 

Nie jest zła, ja gram bo jest w abonamencie ps plus. Ja wolę klasyczne soulsy, levelowanie postaci i turlanie się :D Tutaj jest trochę nowych mechanik, jak np. dwa światy i przełączanie się między nimi. To jest chyba pierwszy tytuł soulslike, gdzie tak często tracę "walutę" do levelowania bohatera. Bardzo często ginę w trakcie eksploracji.

21 minut temu, dan254 napisał(a):

Jak dobrze rozmieścisz punktu odrodzen to  wszystko ok.One są zazwyczaj we właściwych miejscach żeby za daleko nie biegać.Do systemu walki szybko się można przyzwyczaić.Za dużo przeciwników ?? Nie zauważyłem żeby było więcej niż w innych grach.Chyba że chodzi o umbral,tam może się trochę nazbierać jeśli się ich szybko nie eliminuje.

No właśnie jak często marnuję te nasionka i rozmieszczam punkt, a okazuje się, że normalny punkt odrodzeń jest chwila dalej. Właśnie ten drugi świat, Umbral trochę działa mi na nerwy, wiem że tam nie można za długo siedzieć.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, ghostdog napisał(a):

Nie jest zła, ja gram bo jest w abonamencie ps plus. Ja wolę klasyczne soulsy, levelowanie postaci i turlanie się :D Tutaj jest trochę nowych mechanik, jak np. dwa światy i przełączanie się między nimi. To jest chyba pierwszy tytuł soulslike, gdzie tak często tracę "walutę" do levelowania bohatera. Bardzo często ginę w trakcie eksploracji.

No kluczk jest za jakieś ~30 zł także sobie przetestuję, po Lies, ale soulsowe dusze polecały, to grzech nie sprawdzić. Co do ginięcia i tracenia dusz, to ja tam ekspertem jestem także wszytsko będzie pod kontrolą :E ile razy to się człowiek przejechał... na szybko po dusze i prosto do ogniska... aha mówi mi więcej :D You died i level poszedł w izdu hehe

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano

Tutaj jest trochę denerwujących wrogów, którzy wybuchają, atakują z zaskoczenia (pojawia się za plecami), stosują ataki dystansowe. Też są dobre akcje z bossami. Człowiek pokonuje jednego bossa, zaczyna się nowa lokacja i zaraz wpada w dziurę do kolejnej walki z bossem :D

Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Zagraj złolem, wybierz Dark Urge. Gwarantuję Ci, że będziesz się dobrze bawił, a 3 akt po prostu Cię zniszczy, a nie wymęczy. Granie dobrym ma swoje zalety i jest przyjemne (grałem oba), ale Dark Urge człowieku to jest dopiero kosmos. 

Raczej nie ma szans, żebym na pierwsze przejście tak zagrał i odmówił sobie grania sobą, muszę zagrać swoją postacią i po swojemu ;) Ale dałeś do myślenia tak mało śledziłem rzeczy o Baldurze, żeby sobie nic nie zaspoilerować, zwłaszcza, że mamy 3 lata po premierze, że nawet nie wiedziałem, że istnieje taka postać.  Jak już to może właśnie będzie mobilizacja do drugiego przejścia :thumbup:

Opublikowano

Chyba się koledze tematy pomieszały 😉

No w umbralu z czasem przybywa ich coraz więcej i potrafi być to irytujące ale ja lubię takie akcje i mi się akurat ten drugi świat podobał i jak się przenikały wzajemnie.

Trochę jest łatwiej w umbralu jak masz postać pod blask bo mobki z umbralu są podatni na to właśnie i np mieczem Piety się fajnie ich kosi.

Opublikowano
1 godzinę temu, skunRace napisał(a):

Raczej nie ma szans, żebym na pierwsze przejście tak zagrał i odmówił sobie grania sobą, muszę zagrać swoją postacią i po swojemu ;) Ale dałeś do myślenia tak mało śledziłem rzeczy o Baldurze, żeby sobie nic nie zaspoilerować, zwłaszcza, że mamy 3 lata po premierze, że nawet nie wiedziałem, że istnieje taka postać.  Jak już to może właśnie będzie mobilizacja do drugiego przejścia :thumbup:

Spoko, rozumiem, pierwsze przejście też grałem dobrą postacią po swojemu. To długa gra, łatwo się wypalić, więc zero szans że zagrasz dwa razy pod rząd. Ja zrobiłem drugie przejście jakiś rok później, ale z nastawieniem że tym razem gram złola i podejmuję zgoła inne wybory - cóż mogę powiedzieć - INNA GRA, INNE DOŚWIADCZENIE. Byłem ogromnie zaskoczony, jak bardzo inne wybory zmieniły wszystko w tej grze, jak zmieniły moje relacje z kompanami, jak zmieniły ich (niektóre zmiany są wręcz totalne - typu jasna vs. ciemna strony mocy), jak ja byłem postrzegany, że już nie wspomnę o kompletnie innych wydarzeniach, innym finale gry, który mnie po prostu zszokował, Larian naprawdę nie brał jeńców i miał odwagę pójść o dwa, a nawet trzy kroki dalej. Mega gra, baw się dobrze. 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Dzięki, nie ma mowy żebym w tego typu grę zagrał drugi raz pod rząd. Podziwiam, że już po roku przeszedłeś drugi raz. U mnie to pewnie 2-3 lata, ale trzeba będzie kiedyś koniecznie spróbować. Musiałem się w końcu zabrać za tego Baldura, bo wstyd mieć takĄ grę na kupie wstydu, gdy czas szybko leci. Nigdy nie gram na premierę, tylko w porządnie połataną grę, ale 3 lata to już przesada ;)

• Upvote 1