GordonLameman 10 159 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca (edytowane) Teraz, Kadajo napisał(a): Tak, ta płyta w przypadku gier to już i tak ledwo coś dawała, ale nadal miałeś ten nośnik i w teorii da się ta grę nadal uruchomić. No i mogli ja odsprzedać. To zawsze był duży atut tych platform. Tak samo jak ja mogę odsprzedać swoje filmy lub muzykę. Na koncie cyfrowym nikt nie daje takiej możliwości. To jest problem który powinien zostać zaadresowany przez UE. Ten argument rozumiem, ale ten o własności jest przekomiczny Edytowane 25 Czerwca przez GordonLameman
j4z 1 816 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca (edytowane) Można odsprzedać konto @Kadajo, ale to jest piracenie ar. Edytowane 25 Czerwca przez j4z
Kadajo 9 794 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Wam to już się platformy mylą, minimalne na PS5 PCMR sobie poradzi bez płyt zawsze, powodzenia życzę na konsolach 1 minutę temu, j4z napisał(a): Można odsprzedać konto @Kadajo, ale to jest piracenie ar. No można tylko co masz zamiar dla każdej gry tworzyć osobne konto ?
oldfashioned 821 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca No na minimalnych, bo na jakich myslisz ta gra bedzie chodzila na plejce? Bedziesz mial tryb performance z 30-40 klatkami i quality z 20 klatkami. Ps5 gaming - Minimalne wymagania dla prawdziwych koneserow, i to wszystko CYFROWO
Kadajo 9 794 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): To jest problem który powinien zostać zaadresowany przez UE. Ten argument rozumiem, ale ten o własności jest przekomiczny Bo dla większości jest oczywiste ze nie mówimy o własności intelektualnej tylko o własności fizycznej nośnika. Tylko ty próbujesz błyskać Ale wybaczam twoje prawnicze zboczenia 2 minuty temu, oldfashioned napisał(a): No na minimalnych, bo na jakich myslisz ta gra bedzie chodzila na plejce? Bedziesz mial tryb performance z 30-40 klatkami i quality z 20 klatkami. Ps5 gaming - Minimalne wymagania dla prawdziwych koneserow, i to wszystko CYFROWO Nie pamiętam ani jednej gry która w porównaniu do wersji PC byłby na "minimalnych" na PS5 czy XB ... Już nie róbmy z tych konsolach takich ziemniaków.
Phoenix. 6 909 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Panowie spokojnie, bedzie pozniej nosnik Kazdy sobie kupi to co chce.
mazi636 35 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca A mogli dać w pudełku choćby jedną płytę, która by służyła po prostu do weryfikacji kopii gry i którą by można odsprzedawać, ale jednak bycie chciwym korpo wygrało 2
Phoenix. 6 909 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Wy to sie takimi pierdolami przejmujecie, ze naprawde, szkoda by mi bylo czasu
Kadajo 9 794 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca 1 minutę temu, Phoenix. napisał(a): Panowie spokojnie, bedzie pozniej nosnik Kazdy sobie kupi to co chce. Cale to zamieszanie pokazuje ze na szczęście jeszcze spora ilość użytkowników walczy o posiadanie. 1
Phoenix. 6 909 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Ale tu nikt z nikim nie walczy, bo gracz nie ma nic do gadania. Takie decyzje sa podjete juz dawno przez firme
j4z 1 816 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Jak nie walczy, jak walczy? Walczą o udowodnienie, kto bardziej płacze. Jedne płacze, drugi płacze, że pierwszy płacze. I tak piękny słoneczny dzionek sobie leci.
oldfashioned 821 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Sa juz pierwsze przecieki wersji FREEDOM Bedzie trzeba płytki przekładać przejeżdżając przez lokacje, jak za starych dobrych czasów XD 3
JeRRyF3D 2 074 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca 44 minuty temu, slafec napisał(a): Masz jakieś skrzywione spojrzenie na ten temat przez rynek PC. Kupuje płytę na PS5 i mogę sobie ją zainstalować offline (bez internetu, bez konta). Potrafisz pomyśleć w szerszym horyzoncie? Nie piszę o tym, co możesz (obecnie), tylko o tym, czego nie będziesz mógł (na pstryk) - jeżeli tylko corpo-świat tego zechce. ZAKOŃCZĄ możliwość grania bez pinga online, i dupa. Nie będzie miało znaczenia z czego grę odpalasz. Więc "kult" płyty i jej posiadania wywróci się i tak. I szczerze? Gdybym był korpo kreującym rzeczywistość, żeby poskładać system i obecne nawyki, nie odbierałbym ludziom płyt (bo będą się pultać przez kolejne 10 lat). Płyty bym im pozostawił. Niech się masturbują nadal. Uszczelniłbym tylko 2 rzeczy. Ich odsprzedawanie (raz aktywowana gra = jest "zużyta"), i konieczność pingowania w necie. I po ptokach. Płyty zostaną, tylko "stracą moc" 22 minuty temu, Phoenix. napisał(a): Panowie spokojnie, bedzie pozniej nosnik Kazdy sobie kupi to co chce. Za póżno! Teraz, to już nie chcemy.
JeRRyF3D 2 074 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca (edytowane) 42 minuty temu, Kadajo napisał(a): Tak samo jak ja mogę odsprzedać swoje filmy lub muzykę. To jest dokładnie ten sam patent, co ze sprzedawaniem płyt z grami na konsolach. Tak się dzieje, wszyscy tak robią, ale... w świetle prawa - nie możesz! To nie jest Twoje dzieło / utwór, aby je sprzedawać dalej. Zapłaciłeś za zgodę na jego używanie / korzystanie, ale nie możesz jej zbyć albo przekazać dalej - tym bardziej za szmal. Oczywiście można to obejść, sprzedając nie zawartość / treść, a... nośnik. Sprzedam breloczek z płyty CD, na której kiedyś była płyta Michaela Jacksona "Thriller" Sprzedajesz plastik - i możesz. Treści już Ci nie wolno. A że, póki co, ciągle to się buja, to inna bajka. Edytowane 25 Czerwca przez JeRRyF3D
slafec 65 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca @JeRRyF3D Sprzęt i wydane już gry (singleplayer) są poza kontrolą wydawców, także nie ma mowy o jakichś działaniach na pstryk. Jeśli chodzi o nowe gry - zrezygnują z pudełek to zwyczajnie stracą cześć rynku. Niech próbują.
JeRRyF3D 2 074 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca 1 minutę temu, slafec napisał(a): @JeRRyF3D Sprzęt i wydane już gry (singleplayer) są poza kontrolą wydawców, także nie ma mowy o jakichś działaniach na pstryk. Jednak trzymasz się kurczowo z zerową elastycznością. OK. Niech będzie. To od jutra, to zrobią. Każda kolejna wydana od jutra. I co wtedy? 2 minuty temu, slafec napisał(a): Jeśli chodzi o nowe gry - zrezygnują z pudełek to zwyczajnie stracą cześć rynku. Niech próbują. Z czego wynika ten wniosek? Bo jakaś część graczy obrazi się i przestanie kupować? A jak to się ma do jednej i tej samej kopi ogrywanej przez kolejnych 3, 4, 5 graczy? Wystarczy, że jeden z nich się nawróci (bo nie będzie rynku wtórnego) = kupi = i się wyrównuje bilans. Ale jak dwóch albo trzech jednak kupi (bo nie da się odkupić), wyjdzie korpo na plusie. 1
Kadajo 9 794 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca 13 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): To jest dokładnie ten sam patent, co ze sprzedawaniem płyt z grami na konsolach. Tak się dzieje, wszyscy tak robią, ale... w świetle prawa - nie możesz! To nie jest Twoje dzieło / utwór, aby je sprzedawać dalej. Zapłaciłeś za zgodę na jego używanie / korzystanie, ale nie możesz jej zbyć albo przekazać dalej - tym bardziej za szmal. Oczywiście można to obejść, sprzedając nie zawartość treść, a nośnik. Sprzedam breloczek z płyty CD, na której kiedyś była płyta Michaela Jacksona "Thriller" Sprzedajesz plastik - i możesz. Treści jużCi nie wolno. A że, póki co, ciągle to się buja, to inna bajka. Oczywiście ze mogę, bo ja nie sprzedaje własności intelektualnej jaka się znajduje na nośniku tylko sam nośnik. Sprzedając go tracę do niego dostęp. Tak samo przecież Empik nie sprzedaje mi filmu tylko nośnik z tym filmem. Nie nabywam prawa do filmu tylko do posiadania tego nośnika i odtwarzania go w warunkach które krzyczy licencja. Zazwyczaj w domu. Tak jak kiedyś wypożyczalnie kupowały specjalne wersje filmów które miały licencje do wypożyczania. Nie mogłeś sobie kupić standardowego filmu w sklepie i otworzyć wypożyczalni. Chociaż zdarzało się ze filmy w sklepach takich jak Empik trafiały się z licencjami na wypożyczanie. Tutaj wszytko opierało sie na symbiozie producentów i użytkowników. ludzie kupowali muzykę czy filmy aby mieć je na własność. A nie tylko przesłuchać/obejrzeć i odsprzedać. Internet poważnie to zachwiał.
AndrzejTrg 3 404 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca (edytowane) 46 minut temu, mazi636 napisał(a): A mogli dać w pudełku choćby jedną płytę, która by służyła po prostu do weryfikacji kopii gry i którą by można odsprzedawać, ale jednak bycie chciwym korpo wygrało A najlepiej wydawać po kawałku i sobie później całość skleić jak w tych gazetach deagostini czy jakoś tak Edytowane 25 Czerwca przez AndrzejTrg 1
Kadajo 9 794 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Pierwsza płyta w promocyjnej cenie tylko 9,99zl 1
JeRRyF3D 2 074 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca 6 minut temu, Kadajo napisał(a): Oczywiście ze mogę, bo ja nie sprzedaje własności intelektualnej jaka się znajduje na nośniku tylko sam nośnik. Sprzedając go tracę do niego dostęp. OK. Czyli sumując. Kupuję 1 kopię gry / filmu (co tam uznamy) - i ta 1 kopia jest sprzedawana 100x - 100 typa ogląda i poszła dalej. Twórca, wydawca - spruje się o takie coś (?), czy może cmoknąć w worek?
Kadajo 9 794 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Tak. Tylko zobacz ze 99% ludzi którzy kupują muzykę czy filmy robią to dla siebie na własność. Nie odsprzedają tego, lub robią to bardzo rzadko. Inaczej ma się sprawa z grami bo tutaj duża część graczy na konsolach wolała odzyskać kasę i kupić następną grę niż "zbierać" szczególnie ze nie wracali potem. Zobacz ze tylko pierwsze generacje konsol opierały się na "kolekcjonowaniu" gier, ale tez wiele osób już wtedy mocno handlowało a gierek na własność mieli tylko parę. Może to wynika z czasu jaki trzeba poświecić na to aby obejrzeć film czy przesłuchać album z muzyka, a ile żeby kolejny raz przejść ta sama grę. Same ceny tez nie zachęcająca dziś do zbierania gier na konsolach. Na PC to jeszcze mam tanie klucze wiec wisi to ze nie można tego odsprzedać.
Rekomendowane odpowiedzi