Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, TheMr. napisał(a):

Jeśli 5-10% to sporo to owszem jest szybsza, a średnio na przestrzeni 25 gier to wychodzi 3 FPS, plus lepszy DLSS 4.5 dla 5xxx. Dla mnie sporo to 30%. 

4070ti super szybszy o 3 FPS od 5070?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Alek_M napisał(a):

A co było powodem przesiadki na słabszy model i to z 12GB pamięci?

4070tiS jest sporo szybszy od 5070, chyba że kupiłeś wersję 5070 Ti.

W sumie nuda i stagnacja w kompie, klocowatość MSI w budzie, kolor bo wszystko mam czarne (SB czerwony już zmieniony na Asusa Xonara) a MSI złote czy tam szampańskie i pasuje jak pięść do nosa.

5070 jedzie bo to Founders, czarny jak chciałem, wiem, że przede mną UV i krzywa wiatraków bo to głośna karta i ciepła ale będę mógł sobie porobić testy vs B580 Limited za połowę ceny 5070 Founders.
Gram tyle co kot napłakał i nie mam problemu z zejściem z detalami w grze czy włączeniem FG w jakiejś singlówce jeśli mi mocy zabraknie.

Pewnie w końcu zapłaczę za 16GB Vramu ale wtedy najwyżej będę polował na 4080/5080 Founders i tyle. A Founders dlatego, że optycznie mi najbardziej pasują po prostu.

image.thumb.png.33a9aecdb21f82f2593dfa09bf80117a.png

Edytowane przez MJRegul
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, wallec napisał(a):

4070ti super szybszy o 3 FPS od 5070?

relative-performance-2560-1440.png

average-fps-2560-1440.png

Przy założeniu, że nowe sterowniki dają boosta, nowsze gry wykorzystują lepiej nową architetekturę, różnica sterowników, DLSS lepiej działa na 5xxx, OC chyba lepiej na 5070, no to powiedziałbym że te dwie karty są już prędzej na równi, no ale dajmy te 10% przewagi dla 4070Ti. Nie jest to sporo. 

A przepraszam, jestem ślepy, faktycznie średnio 11 FPS różnicy :E 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
Teraz, PepePanDziobak napisał(a):

mając 4070S za nic w świecie bym się nie przesiadł na 5070 :D z uwagi na ram .

... a ja z powodu monitoringu HotSpot :)

ps. przecież RTX 4070 Super i RTX 5070 mają tyle samo pamięci, czyli 12GB.

Opublikowano
2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Przy założeniu, że nowe sterowniki dają boosta, nowsze gry wykorzystują lepiej nową architetekturę, różnica sterowników, DLSS lepiej działa na 5xxx, OC chyba lepiej na 5070, no to powiedziałbym że te dwie karty są już prędzej na równi, no ale dajmy te 10% przewagi dla 4070Ti. Nie jest to sporo. 

To tak nie działa. Nowe gry potrafią i gorzej działać na Blackwellu niż Adzie, np. część tytułów na UE5. Ze sterów też nie ma boosta, nawet miałeś na forum niedawno test od side'a. DLSS działa tak samo na obu generacjach, czyli w sumie tylko to OC można podciągnąć pod prawdę. Ale tak czy inaczej, jak pisałem już wcześniej, 10% czy okolice to nie jest dużo.

Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

... a ja z powodu monitoringu HotSpot :)

ps. przecież RTX 4070 Super i RTX 5070 mają tyle samo pamięci, czyli 12GB.

jadłem Ti :D wybacz.
Generalnie sam sie przesiadłem z 4060 na 5070 ale to już jest ' przeskok ' , nie jakiś kosmiczny ale widać gołym okiem co jest pięć

Opublikowano
8 minut temu, PepePanDziobak napisał(a):

Generalnie sam sie przesiadłem z 4060 na 5070 ale to już jest ' przeskok ' , nie jakiś kosmiczny ale widać gołym okiem co jest pięć

Jeżeli wydajność większa o 80% nie robi na tobie wielkiego wrażenia to ciężko będzie cię zadowolić w następnych generacjach :D

Opublikowano
5 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Jeżeli wydajność większa o 80% nie robi na tobie wielkiego wrażenia to ciężko będzie cię zadowolić w następnych generacjach :D

w sumie faktycznie 70-80 % pokazują niektóre testy, czyli jest to diametralna różnica.
Następne generacje hmm pomyślę dopiero nad zmianą przy serii 80xx jak dobrze pójdzie. Gram od bidy 

Opublikowano
39 minut temu, PepePanDziobak napisał(a):

mając 4070S Ti za nic w świecie bym się nie przesiadł na 5070 :D z uwagi na ram . Ale doskonale rozumiem fanaberie 40latków :D 

To wyobraź sobie jakie szambo musi mi TERAZ w głowie siedzieć (za miesiąc może być już zupełnie inaczej %-) i stwierdzę, że bez 5080/5090 to nie da się żyć i będę brał kredyt na kartę (joke)), że na B580 12GB gram i nie marudzę :hmm:

Tylko u mnie teraz to KCD2, Original Sin 2 i Baldur 3 po nocach z ziomkami z pracy, Resident 7 i Village jak kobita u matki %-)

Opublikowano
13 minut temu, MJRegul napisał(a):

To wyobraź sobie jakie szambo musi mi TERAZ w głowie siedzieć (za miesiąc może być już zupełnie inaczej %-) i stwierdzę, że bez 5080/5090 to nie da się żyć i będę brał kredyt na kartę (joke)), że na B580 12GB gram i nie marudzę :hmm:

Tylko u mnie teraz to KCD2, Original Sin 2 i Baldur 3 po nocach z ziomkami z pracy, Resident 7 i Village jak kobita u matki %-)

U mnie 5070 + monitor 1440 + mtb  też był fanaberią urodzinową :D 
Odnośnie giercowania sam się zastanawiam czy kcd2 czy fallout 4 

bez 5080 da się żyć :D niestety . Ale wszystko jest zależne od zasobów