Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, PepePanDziobak napisał(a):

Panowie, dlss swaper w cp77 pokazuje mi jaki jest preset załądowany , ale ikonki radia itp przysłaniają mi to co się tam wyświetla . Jest jakiś sposób aby to przesunąć w inny rejon ekranu ?  Albo jakiś inny program. Na sztywno jest ustawiony M ale wydawało mi się że widze preset D w pewnym momencie ... 
5070, qhd , wszystko w ultra , dlss ustawiony na jakość :D

jak masz odpaloną rekonstrukcje promieni, to automatycznie cofa do 4.0 i nadpisanie nic nie daje, musisz ją wyłączyć

Opublikowano

Chyba cos źle robię. Zainstalowałem najnowsze sterowniki, opt in do beta funkcji jest, wymusiłem najnowsze w Nvidia App, monitor pokazuje że jest M. W GTA V obojętnie czy ustawię quality czy performance mam tyle samo klatek, w CP77 to samo. Do tego mam wrażenie że nie radzi sobie z paskami,zebrami i robi się straszna mora.

Jakieś pomysły?

Opublikowano
6 godzin temu, VRman napisał(a):

O kurde. Prawie -15% w lows w pierwszym teście, względem DLSS4 i to nie w czasie liczenia DLSSu ale całości. I nierzadko ponad 10% w innych grach. 

5070tka chyba się do tego nowego DLSSu nie nadaje. 

No ale nie szkodzi. 6070tka na pewno sobie poradzi z nawet lepszym DLSSem więc wszystko super :E

To akurat był test dla wyświetleń, aby nie go inni nie wyprzedzili.

Moim zdaniem DLSS 4.5 jest sens testować tylko przy Performance M oraz Ultra Performance L.
4.5 mocniej przetwarza obraz i pewnie nie ma sensu stosować tego powyżej P, bo koszt się nie kalkuluje. Sama Nvidia zaleca do DLSS Q i B preset K.

Opublikowano
1 godzinę temu, PepePanDziobak napisał(a):

Panowie, dlss swaper w cp77 pokazuje mi jaki jest preset załądowany , ale ikonki radia itp przysłaniają mi to co się tam wyświetla . Jest jakiś sposób aby to przesunąć w inny rejon ekranu ?  Albo jakiś inny program. Na sztywno jest ustawiony M ale wydawało mi się że widze preset D w pewnym momencie ... 
5070, qhd , wszystko w ultra , dlss ustawiony na jakość :D

Nie wymusisz presetu swaperem w cyberku bo sie buguje ;) To jest ten przypadek o ktorym pisalem ze sie presetow nie rusza poza sterownikiem i aplikacja nvidia w tej grze. 

Opublikowano

Ciekawe ile testów w necie jest gdzie ludzie nie wiedzą że włączenie RR dezaktywuje SR bo załączany jest własny oddzielny Profil (D bądź E) dla RR. 

Pewnie są filmiki z porównania jakości ale z Włączonym RR :D 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Twoim tokiem rozumiowania przy wlaczonym RR nie powinien dzialac preset transformera bo to J/k preset po czym wlaczam transformera w grze+RR i jest transformer. 

Jest jedno ale, to dziala na oryginalnych plikach gry, jesli zaczne ruszac pliki i presety to faktycznie przelacza sie na profil D/E. tylko pytanie czy to pokazuje tylko preset D/E RR bo przeciez patrzac na to co napisalem wyzej RR nie ma transformera. 

obraz.png

obraz.png.3c303c52439200055c020e1f9039d11d.png

I teraz pytanie czy preset E/D RR to transformer ?? bo wraz z DLSS 4.5 RR tez dostalo nowe pliki ale bez presetow wyzszych.

obraz.png.e40d676cd4b1244cc2c4fac5ad5e528b.png

@SebastianFMmoze Ty znasz odpowiedz czy RR dziala na tym samym presecie co DLSS czy to dziala kazde z osobna ?? 

A tutaj najnowsze pliki i wylaczone RR.

obraz.png.ef94fcdbbec91df72088bbcaeb814d1b.png

Bez RR cyberek z PT jest niegrywalny ,wszystko migocze itp jak szalone :hihot:

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

w APK NV można wyświetlić sobie info gdzie dostajesz powiadomienie czy model DLL jest podmieniony i jaki ma profil 

W CP2077 jak masz wyłączony RR to odpala się DLSS i wymuszony profil M czyli wersja 4.5, jak włączysz RR to przełączenie następuje na dll od RR na model D. Model D jest to wersja Transofmer 1. 

image.thumb.png.fc95f04bcd1cce520fc3ff13e99b7b16.png

Czyli w grach gdzie jest RR - korzystamy z wersji DLSS 4.0 
Zapewne do wiosny się to zmieni i RR też dostanie nowy model. 

Opublikowano
5 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

4.5 mocniej przetwarza obraz i pewnie nie ma sensu stosować tego powyżej P, bo koszt się nie kalkuluje. Sama Nvidia zaleca do DLSS Q i B preset K.

Spoiler

Wyjdzie następne GPU bez żadnych zmian w segmencie od rasteru bo NV olała R&D w 2022r. to koszt spadnie, bo możliwości AI wzrosną :D

Powolne gotowanie żaby. Mamy być uzależnieni od DLSSu a wydajność upscallera ma mieć 2/3 słupka wydajności. Wtedy można będzie ludziom pchać GPU o powierzchni 5mm 2 i z 64bit za pierdylion. Raj jaki sobie Jensen wymarzył.