Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

A rabr to pzreciez wpsolpraca na lini cpu/gpu a nie samego gpu. 

To jest poszerzenie okna przesyłania danych, żeby nie było potrzeby przesyłać w pakietach po 256 MB, a można było także w większych. Podnosi tylko wydajność GPU.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, tomcug napisał(a):

No i ten film pokazuje ze nie ma jednoznacznej odpowiedzi i nie ma reguly ;) To nie jest zadna nowosc.

11 minut temu, tomcug napisał(a):

To jest poszerzenie okna przesyłania danych, żeby nie było potrzeby przesyłać w pakietach po 256 MB, a można było także w większych. Podnosi tylko wydajność GPU.

Ja wiem co chcesz przekazac i to rozmuiem ale to nadal wszystko jest powiazane z przesylaniem tych pakietow przez cpu i wykorzystaniem przez konkretna gre ;)  i tak jak pisalem sprawdzalem to w codzie gdzie limitem bylo cpu.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
42 minuty temu, tomcug napisał(a):

Dzięki czemu również spada narzut na CPU.

Ja tam wzrosty wydajności od strony CPU po włączeniu RB tam gdzie RB działa poprawnie.

• Upvote 1
Opublikowano

To by wyjasnialo moje doswiadczenie z rbar w codzie i stad moje zalozenie o poprawie wydajnosci od strony cpu ale tak jak tomek wstawil filmy i tak jak pisalem to wszystko zalezy od konkretnego sprzetu, gry, miejscowki i co najwazniejsze rbar musi dzialac, a z tym bywa roznie dzis. A poza ta jedna gra nie stestowalem tego nigdzie indziej strikte bo nie mialem takiej potrzeby. 

Opublikowano
17 minut temu, sideband napisał(a):

Dzięki czemu również spada narzut na CPU.

Ja tam wzrosty wydajności od strony CPU po włączeniu RB tam gdzie RB działa poprawnie.

Może tak być, od strony wzrostów nigdy tego dokładnie nie sprawdzałem, więc wierzę na słowo. Ale widziałem za to bardzo grube spadki tam, gdzie ReBAR działa niepoprawnie %-)

• Upvote 1
Opublikowano

To co NV sprawdziła i poprawiła to masz nawet ograniczony rozmiar kawałków do konkretnych gier ;) Nie zawsze optymalnie jest by był dostęp w całości do VRAM ;) 

Tak samo znajdziesz ustawienia bufora przesyłania danych między CPU a GPU w profilach(rozmiar kawałków) i tez nie ma jednego optymalnego rozmiaru i w zależności od gry są inne ustawienia.

RB potrafi źle działać ze stricte danej platformie dlatego nawet na profilach jest wpis o wyłączeniu RB tylko dla Intela.

Poza tym jak ktoś jest na limicie VRAM to niech lepiej daruje sobie RB może więcej stracić niż zyskać.