Merqus4 53 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Ostatnio natchnęło mnie na dodanie dlss enablera do wieśka 3 na rx 580 8gb https://www.nexusmods.com/site/mods/757 Efekt wyszedł taki, że po włączeniu fg ok 20fps przybyło, ale jeżeli upscaler jest ustawiony na dlssa zamiast na fsr, frametime strasznie rośnie, a gra się jak w slow motion, odziwo po ustawieniu na fsr śmiga.
Kadajo 8 944 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca 9 minut temu, Phoenix. napisał(a): https://videocardz.com/newz/nvidia-confirms-dlss-5-uses-a-2d-frame-plus-motion-vectors-as-input A Jensen mówił ze będzie kontrola na poziomie geometrii... co chwile co innego. To znowu potwierdza to co mówił Tom Henderson Nie wiem, oni chyba się boja powiedzieć jak to faktycznie działa a wygląda na to ze działa... jak filtr AI z suwakiem jak bardzo masz zmieniać wygląd. Co w sumie jest ciekawe bo teraz będzie trzeba dodatkowo siedzieć i "dostrajać" DLSS 5 pod cala grę bo jak puszcza automat to chyba już widzieliśmy jak to będzie wyglądać. Mówiąc krotko jeśli to działa na klatce 2D to jest dokładnie tym co ludzie mówią, filtrem AI. A Jensen mówił ze nie mamy racji...
galakty 4 382 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca 3 minuty temu, Kadajo napisał(a): jak filtr AI z suwakiem jak bardzo masz zmieniać wygląd To wygląda jak dla mnie jak jakieś generowanie obrazu/inpainter ze Stable Diffusion. Tam też ustalasz CFG i stopień przeróbki obrazu. Tylko co innego obraz 2D, a co innego geometria 3D. Chyba że na 3D będą nakładać te filtry
Kadajo 8 944 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Rok temu jak pokazali NR to właśnie myślałem ze dokładnie to się dzieje, ze obiekt 3D jest w locie podkręcany i to by było imponujące.
Sidr 239 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Jeżeli jest analizowana tylko klatka z wektorem ruchu, to biednie to wygląda. A nvidia to jednoznacznie potwierdza. Miałe mnadzieje, że to będzie działać w oparciu o silnik gry. Czyli analizować modele, tekstury i oświetlenie sceny. Wychodzi, że to faktycznie ma działac jak filtr AI i zakładam, że będzie psuć RT w grze.
Kadajo 8 944 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca W sumie ze dziwne rzeczy się dzieją z oświetleniem to już na tych pokazach było widać. Teraz wiadomo dlaczego "oficjalnie". No cóż ich największy przełom jak to określili od czasów wprowadzenie RT może się okazać największą porażką od czasów FX'a 2
galakty 4 382 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Godzinę temu, Sidr napisał(a): Jeżeli jest analizowana tylko klatka z wektorem ruchu, to biednie to wygląda. A nvidia to jednoznacznie potwierdza. Miałe mnadzieje, że to będzie działać w oparciu o silnik gry. Czyli analizować modele, tekstury i oświetlenie sceny. Wychodzi, że to faktycznie ma działac jak filtr AI i zakładam, że będzie psuć RT w grze. To dopiero początek, z czasem pewnie tak to będzie wyglądało. Biorąc pod uwagę że 5 lat temu nikt nie myślał jak generowanie grafiki przez AI będzie działać, to kwestia czasu No i mocy obliczeniowej + ceny
VRman 3 320 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca 2 godziny temu, galakty napisał(a): 4070Ti kupowałem na premierę za 4099 zł, 5070Ti szło kupić na promkach taniej, jak odlecą na 7k to nie ma szans na sprzedaż, aż tak nie mogą polecieć. Oni i tak na graczach mało zarabiają, mogą mieć straty. 2 godziny temu, Kadajo napisał(a): Z tym kupowaniem to się jeszcze okaże Jak RTX 6070 Ti będzie w cenie 7k to entuzjazm szybko opadnie, nawet jeśli jakimś cudem będzie szybszy od 5090 Jeszcze się nie nauczyliście? 6070Ti 6080Ti albo 6090 i nagle 7K będą "fahofcy" z DF zachwalać, że tak tanio to od 2020 nie było Jeszcze trochę zostało - 60tka mogłaby być (według działu finansowego Nvidii) na chipach 64bit, 70tka na 96bit, 80tka na 128bit ( ), 90Ti na 196-256bit, a 384+bit to tAItan za jedyne $5999.99. (jak nie nazwą tego tAItan to są idiotami )
sideband 2 553 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca 1 godzinę temu, Kadajo napisał(a): A Jensen mówił ze będzie kontrola na poziomie geometrii... co chwile co innego. Jeszcze się nie nauczyłeś po latach, że to kłamczuszki Przestałem już oglądać prezentacja tego majstra skoro co chwilę opowiada jakieś bzdury nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
WJ_PR 8 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Mogli być już zieloni coś zrobić z tym RR żeby działał z najnowszym dlss. Tak by człowiek tylko odpalał i grał a tak to dylemat życia czy DLSS4,5/RR OFF czy DLSS 3,5/RR ON. Teraz testuje ustawienia w Indiana Jones bo będę przechodził, i no widzę wyraźnie na DLSS Q że najnowszy DLSS robi robotę, ostrzejszy obraz jest. Ale RT bez RR to chyba nie wypada przy tej grze. 1
galakty 4 382 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca 13 minut temu, sideband napisał(a): Jeszcze się nie nauczyłeś po latach, że to kłamczuszki Przestałem już oglądać prezentacja tego majstra skoro co chwilę opowiada jakieś bzdury nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Najśmiesniejsze jest to, że Ci co najwięcej krytykują to najwięcej oglądają ich materiałów i się interesują Mi się już nie chce. Wyjdą ciekawe karty to się kupi, nie to nie. Jakieś prezentacje i nowinki to mi latają już koło nosa. Za mało wolnego czasu mam
sideband 2 553 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Kiedyś oglądałem nawet na żywo, ale zaczął mnie drażnić tymi swoimi bzdurami. Od kiedy weszli grubo na AI to już w ogóle przestało mnie to interesować co on tam ględzi 2
leven 873 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca (edytowane) Sry, że tak z butami wchodzę, ale czytanie przegaduszek mnie zmęczyło. Uruchamiał ktoś z Waszej Wielkości DEMO Zorah ? https://www.dlcompare.pl/aktualnosci-gamingowe/imponujace-demo-technologiczne-nvidia-zorah-prezentujace-renderowanie-neuronowe-jest-juz-dostepne-do-pobrania-53065 https://developer.nvidia.com/rtx-kit?sortBy=developer_learning_library%2Fsort%2Ftitle%3Aasc Edytowane 20 Marca przez leven
Kadajo 8 944 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca 48 minut temu, sideband napisał(a): Jeszcze się nie nauczyłeś po latach, że to kłamczuszki Przestałem już oglądać prezentacja tego majstra skoro co chwilę opowiada jakieś bzdury nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Trochę z nudów a trochę z ciekawości jednak oglądam ...
Lypton 1 110 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Czyli taki AI ReShade, heh. Z drugiej strony, jak na tak małą ilość danych, które otrzymuje AI, działa to relatywnie dobrze. Nie, że dobrze ogólnie, bo z gówna bicza nie ukręcisz, ale to jak robienie obiadu z resztek z lodówki.
VRman 3 320 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Jestem ostatnim, który chciałby bronić Dżensena, ale jednak trochę faktycznie widać w tych wszystkich wypowiedziach nieporozumień, choć nie sądzę, aby to było robione specjalnie. Jeśli problem będzie taki jak z tą fryzurą - i developer zonaczy, że nagle gość ma włosy na boku glowy, ale uzna "no w sumie to czemu nie, może być" to nie widzę problemu. Należy się krytyka, należy wyrażać obawy, szczególnie w kwestii tego, jaki to będzie miało wpływ na branżę, ale też trochę za daleko idą niektórzy z krytyką Np. - dev nie ma kontroli - tego nie wiemy. Jakaś wczesna wersja, dev robił support dla DLSS5 na szybko, pewnie artysta miał gówno do gadania, bo szefostwo poczuło kasę i podpisało umowę z Nvidią. Jak już będą robić grę od początku to tutaj problemu nie będzie. Zamiast tego powinno się skupić na tym, co będzie problemem - czyli niejako wpychanie developerów na konkretną ścieżękę na zasadzie "łysych postaci AI nie umie robić dobrze, to damy wszystkim afro" czy "z wodą sobie nie radzi, to zamiat planowanego levelu na wodzie damy co innego". I to już poważny problem i powód do potencjalnej krytyki. - nie, bo wygląda jak AI slop. Ale niektórym się to podoba. Trzeba to zrozumieć, że będą tacy, którzy wolą mieć postacie "Dziwne" i z oświetleniem studyjnym i upiększeniami, zamiast innych. Takie coś się niektórym podoba: to i postacie żywcem wyjęte z reklmay szamponu do włosów znajdą swoich zwolenników. I jeśli wśród nich będą wydawcy decydujący o tym co ma być w grze, to to będzie. Tak samo jak i przed AI w grach mamy przykłady na tego typu nietrafione i głupie decyzje. Krytyka głupia daje tylko argumenty drugiej stronie. Dołujące jest to, jak mało ludzi mówi o tych artefaktach w ruchu. Dwóch filmików wyżej jeszcze nie obejrzałem, więc to nie o nich. Zresztą znając HU raczej będą mieli stonowaną opinię trzymającą się rozsądku.
Wu70 874 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Godzinę temu, Lypton napisał(a): Z drugiej strony, jak na tak małą ilość danych, które otrzymuje AI, działa to relatywnie dobrze. Bo AI wie co jest na zdjęciu, tak jak ty wiesz co jest na zdjęciu bez przeglądania modeli i geometrii Neural rendering rozkęci się stopniowo, pisałem druga-trzecia gen a tu ciągle zdziwienie
SebastianFM 464 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca @Wu70, czy to co pokazała NVIDIA (DLSS 5) ma coś wspólnego z Neural Rendering? 1
Lypton 1 110 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca 20 minut temu, Wu70 napisał(a): Bo AI wie co jest na zdjęciu, tak jak ty wiesz co jest na zdjęciu bez przeglądania modeli i geometrii Z grubsza wie, bazując na screen space data, jak stare, dobre SSAO i pochodne.
TmK 187 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca To ja już jednak zostanę przy tych ziemniaczanych konsolach. 2
azgan 1 373 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca 23 godziny temu, sideband napisał(a): Przecież masz Digital Human w Unity i UE Wygląda to bardzo realistycznie. No i to jest graficzka primasort 👍 1
Wu70 874 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca (edytowane) 4 godziny temu, SebastianFM napisał(a): @Wu70, czy to co pokazała NVIDIA (DLSS 5) ma coś wspólnego z Neural Rendering? Przecież już powiedzieli że jednak nie. Liczę że DLSS 6-7 już przejdzie na faktyczny neural rendering. Edytowane 20 Marca przez Wu70
Rekomendowane odpowiedzi