Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

@Wu70

Tylko to nie robi pod górkę NV :hihot:

Poza tym okazuje się tak jak myślałem, że NV przygotowuje się na wrzucenie MFG dla ADY, a nie wspaniali moderzy nagle odblokowali MFG ;)

Tak samo myślisz, że NV przejmuje się wrzuceniem NR dla radków w to mi graj proszę pana :hihot: To tylko podwyższa hype na NR, a na tym będzie teraz opierał się marketing przyszłych kart.

NV będzie działać jak sobie czegoś nie będzie życzyć tyle w temacie.

Ps. poprawili preset K dzisiejszym update wczoraj coś napsuli :hihot:

Edytowane przez sideband
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dobra, ogarnąłem to w CP2077. Ten MFG działa u mnie z DLSS 5 - Universal RTX 40 MFG Unlocker, chociaż instalacja trochę uciążliwa.

Ten też słaściwie działa - MFG Unlock, ale DLSS 5 mruga co kilka sekund. W ReShade widzę, że miesza coś z Buforem Głębi.

DLSS w wersji 310.9

MFG x3 daje 100 klatek w 3440x1440 z DLSS 5 (czyli bazowo jest moc i trochę ponad 30, z PT jest ponad 50)), więc grywalne.

Edytowane przez Ryszawy
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@sideband, to tylko najnowszą wersję MFG da się uruchomić na RTX 40X0?

Od 310.7 w górę, na starszych nie. Jak side pisał, wygląda na to, że szykują się, żeby oficjalnie odpalić MFG. Bez tego modujący niczego by nie zdziałali.

• Like 1
Opublikowano

Tak jak w teście jest podane:

"Jak można przeczytać, problem z czarnymi klatkami wynikał z tego, że oprócz identyfikatora architektury trzeba w locie podmienić też flagę warunkującą, czy generowanie klatek rzeczywiście jest dostępne. Dalsza potencjalna przeszkoda to sprzętowa metoda synchronizacji czasów wyświetlania kolejnych ramek (ang. frame pacing), którą Blackwell ma, ale Ada Lovelace nie. Na szczęście także to nie stanowi problemu, jako że okazuje się, że w ramach Streamline zieloni udostępniają programową alternatywę (co na marginesie jest mocno intrygujące)."

To potwierdza, że cichaczem to dodali ale moderzy to wyłapali, zapewne przy okazji NR- ale to już moje domysły.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Reddzik napisał(a):

sprzętowa metoda synchronizacji czasów wyświetlania kolejnych ramek (ang. frame pacing), którą Blackwell ma, ale Ada Lovelace nie. Na szczęście także to nie stanowi problemu, jako że okazuje się, że w ramach Streamline zieloni udostępniają programową alternatywę

Czyli Blackwell jednak miał tu sprzętową przewagę a teraz specjalnie dla graczy (:D) dodają programową metodę. Jensen nas nie oszukał :lovin::wariat:

• Haha 2
Opublikowano

Tego dowiemy się pewnie w ciągu kilku msc.

Wrzucenie NR łącznie z MFG dla 4xxx byłoby najbardziej logiczne ;)

Dobijemy Wam wydajność, ale macie MFG na osłodę :hihot:

28 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Kim?!? :o

Przyganiał kocioł garnkowi. :P

Nie wiem czemu miał służyć ten post jeżeli chodzi o pisownie to jak najbardziej jest poprawna obecnie.

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
18 minut temu, sideband napisał(a):

Nie wiem czemu miał służyć ten post jeżeli chodzi o pisownie to jak najbardziej jest poprawna obecnie.

Screenshot_20260904-161321_Chrome.thumb.png.3e8436653c98d24511a6f931cb44126b.png

Wyzwać kogoś od idioty i popełnić przy tym błąd- niezły fuckup:stukniety::hihot:

Opublikowano (edytowane)

Oczywistym jest, ze NR na FP8 lepiej juz nie bedzie chodzic. Nic juz nie wymysla poza paroma procentami i to nie na pewno, a moze. Na oslode zostanie kulawy MFG. Skupianie sie teraz nvidii na Blackwellach oznacza przejscie/wykorzystanie FP4, a jak juz to zrobia to dokoncza oficjalny sterownik dla Ada. Za killa miesiecy nic sie nie wydarzy i tak naprawde uzytkownicy Ady juz wiedza teraz jak bedzie to chodzic na oficjalnych sterownikach.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

No jacha, więcej passów:

Już x2 sieje artefaktami, ale tutaj wygląda nieźle, jeżeli na to "mryganie" przymknąć oczy. MFGx6 i do przodu ;)

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano
2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

@DżonyBi, to nie jest wcale takie oczywiste i ciekawe, czemu tak zakładasz? Jakoś przy FG z czasem znacząco zwiększyli wydajność generowania klatek pośrednich, i nie wynikało to wcale ze zmiany precyzji obliczeń.

Porownanie z FG jest nietrafione. Tam byl zapas w calym pipeline: Optical Flow, zarzadzaniu pamiecia, kolejkowaniu i synchronizacji klatek oraz narzucie CPU. Tutaj Ade i Blackwella teraz ogranicza glownie wydajnosc FP8, a samymi optymalizacjami sterownika nie wyczaruja dodatkowej przepustowosci. Nvidia nie bez powodu przenosi teraz ciezar na FP4 w Blackwellach, bo na FP8 juz doszli do sciany.