Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"While the core algorithm aims for consistency, a 30-series card running DLSS 4.5 might look different (often with more visual artifacts or performance cost) than a 40-series card running the same version, simply due to hardware limitations. The core image quality is generally the same; differences arise from GPU generational hardware (Tensor Cores), VRAM, driver optimizations, system bottlenecks, and how newer DLSS versions handle older hardware, leading to varying performance impacts and sometimes subtle visual trade-offs like sharpness vs. ghosting"

Czyli ta sama wersja DLSS nie wyglada tak samo na dwoch roznych kartach. Nie wiem jaka to jest skala, bo mnie to nigdy nie interesowalo, ale jest to logiczne ze nowsze modele (4.5) moga powodowac problemy na starszych kartach. Tak jak wyzej opisane potencjalne artefakty - blurrowanie twarzy. 

Opublikowano (edytowane)

Niektore posty MOGA cos wnosic do watku, ALE NIE WNOSZA 

DLSS 4.5 korzysta w pelni z fp8, a rtxy 20x0, 30x0 go natywnie nie obsluguja, tylko emuluja przez fp16 > stad sa dropy w szeroko rozuminanym performance (nie chodzi tylko o FPSy, ale i o dodatkowe artefakty). 

Edytowane przez oldfashioned
Opublikowano

No tak, przecież napisałem ze DLSS działa wolniej na starszych kartach.

Ale jeszcze raz napisze nikt nie potwierdził gorszej jakości obrazu na tych kartach.

Jeśli ona faktycznie występuje jest nie do wyłapania.

I aby było jasne mam na myśli kogoś, kto wkłada w te analizy dużo pracy, a nie jakiś lolek z redita któremu się coś wydaje.