Skocz do zawartości

DOOM: The Dark Ages - PC, XSX, PS5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

90% ludzi w ogóle nie ogarnia i nie widzi czy HDR działa w miarę poprawnie, czy jest black crush, czy czernie są na złych poziomach, nie widzą przepaleń detali w jasnościach itd. 

Wychodzą z założenia, że świeci to działa dobrze :E

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Tak mi gra sama ustawiła. Zresztą jak zerkałem na ten filmik wcześniej to nie ma tam jakiś różnic chyba jedna opcja o 0.10 przesunięta była. Ktoś wcześniej pisał, że po OSD zawsze patrzy ja mam podobnie. Jak HDR działa to krwiście czerwono zawsze jest a normalnie lekko żółto ale to detal. Ja tam żadnych problemów z wypranym kolorami nie widzę i wszystko jest jak być powinno.

Tak, kolorystyka OSD się zmienia po wł. HDR. 

Ja ustawiłem wszystko według komentarza pod filmikiem - czyli tylko jasność HDR na 1, reszta bez zmian. :E 

BTW: nie trzeba włączać MSI Afterburnera, gra ma wbudowany (i całkiem zaawansowany) wskaźnik wydajności. 

Opublikowano
15 minut temu, lukadd napisał(a):

90% ludzi w ogóle nie ogarnia i nie widzi czy HDR działa w miarę poprawnie, czy jest black crush, czy czernie są na złych poziomach, nie widzą przepaleń detali w jasnościach itd. 

Wychodzą z założenia, że świeci to działa dobrze :E

Jeszcze sie bron boże czegoś nauczą i się okaże ze będzie trzeba narzekać :smiech:

Opublikowano
27 minut temu, userKAMIL napisał(a):

image.thumb.png.6d17a02050bf17778a24fbded2ade674.png

Tak mi gra sama ustawiła. Zresztą jak zerkałem na ten filmik wcześniej to nie ma tam jakiś różnic chyba jedna opcja o 0.10 przesunięta była. Ktoś wcześniej pisał, że po OSD zawsze patrzy ja mam podobnie. Jak HDR działa to krwiście czerwono zawsze jest a normalnie lekko żółto ale to detal. Ja tam żadnych problemów z wypranym kolorami nie widzę i wszystko jest jak być powinno.

Max nity 1500 na A90j to musi być kaszana na maxa . 

Peak 10% Window 

g4 1,413 cd/m²

a90j 735 cd/m²

Opublikowano

To tylko pokazuje, że te wszystkie ustawienia z filmu możecie sobie wsadzić. XD W żadnym wypadku nie jest to dla każdego TV/monitora. Bardziej indywidualna kwestia i dla jednego będzie to 400 a jeszcze inny 1900. 
Tyle w temacie HDR. 

Opublikowano

Graficznie jest trochę dziwnie. Różnice między maksymalnymi ustawieniami a najniższymi są ledwo zauważalne:

Ultra vs Niskie

Spoiler

DOOM-The-Dark-Ages-15-05-2025-15-49-23-p

DOOM-The-Dark-Ages-15-05-2025-16-38-55.p

Największe zmiany są gdy są tereny roślinne:

Spoiler

DOOM-The-Dark-Ages-15-05-2025-16-14-27.p

Roślinności jest kapkę mniej. 

Opublikowano
25 minut temu, userKAMIL napisał(a):

To tylko pokazuje, że te wszystkie ustawienia z filmu możecie sobie wsadzić. XD W żadnym wypadku nie jest to dla każdego TV/monitora. Bardziej indywidualna kwestia i dla jednego będzie to 400 a jeszcze inny 1900. 
Tyle w temacie HDR. 

Mówi w filmie co ustawić i dlaczego pod swoj monitor a nie jego.

Opublikowano
31 minut temu, Jaycob napisał(a):

Graficznie jest trochę dziwnie. Różnice między maksymalnymi ustawieniami a najniższymi są ledwo zauważalne:

Ultra vs Niskie

Pokaż ukrytą zawartość

DOOM-The-Dark-Ages-15-05-2025-16-38-55.p

Największe zmiany są gdy są tereny roślinne:

Pokaż ukrytą zawartość

DOOM-The-Dark-Ages-15-05-2025-16-14-27.p

Roślinności jest kapkę mniej. 

Gdybyś czytał testy pure to byś o tym wiedział że nie ma po co ustawiać powyżej Ultra i 2048.

Teraz, zoomehsak napisał(a):

Mamy chyba podobny TV. Jakie ustawienia HDR dałeś ?

800 a nie 1500 a reszta jak jego.

• Like 1
Opublikowano

Wychowałem się Q2/Q3, graliśmy na picmipie w Q3 CPM-a w 640x480 i 144Hz (kineskopowe potrafiły w trybie ukrytym tak wyświetlać, głównie Sony). 

Ten Doom zawitał w moim monitorze jakieś 2 minuty. Podziękował. 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Pierwsze wrażenia po kilku godzinach gry (początkowe etapy):

• Grafika - wygląda lepiej niż poprzedni Doom, ale bez szału. Ray Tracing niby jest na stałe, ale szczerze? Prawie go nie widać. Może to i dobrze, że tak graficznie wygląda - w tak dynamicznej grze jak Doom i tak mało kto zwraca uwagę na graficzne detale. ;) 
  • Optymalizacja - imo bardzo dobra. Gram w 1440p, wszystko na maksa, bez żadnego upscalera i trzymam stabilne 60+ FPS, bez dropów czy ścinek. Jak na dzisiejsze standardy, to spory plus.
  • Gunplay - tradycyjnie świetny. Mięsisty, responsywny, wszystko chodzi płynnie i daje satysfakcję. Tu nie ma się do czego przyczepić.
  • Tarcza - pozytywne zaskoczenie. Myślałem, że zwolni tempo gry, ale działa odwrotnie. Dzięki niej można szarżować, blokować, parować pociski, a nawet rzucać nią w przeciwników. Fajnie urozmaica walkę i dodaje trochę strategii.
  • Klimat bliższy Doom 2016 niż Eternal - i bardzo dobrze. Brak irytujących sekcji platformowych to moim zdaniem duży plus.
  • Sekcje z giga-mechem i mecho-smokiem - były okej jako ciekawostka, ale oby nie było ich zbyt wiele. :E Doomslayer najlepiej działa, gdy trzyma się ziemi (i piekła :E).
  • Muzyka - i tu największy minus. Brak Micka Gordona naprawdę czuć. Zamiast ikonicznych riffów mamy jakieś pato-metalowe granie bez polotu. Niby pasuje do klimatu, ale brakuje tego "pazura", który wcześniej niósł walkę. Nie wiem czemu się nie dogadali. 
Edytowane przez Jaycob
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Sobtainer napisał(a):

Wychowałem się Q2/Q3, graliśmy na picmipie w Q3 CPM-a w 640x480 i 144Hz (kineskopowe potrafiły w trybie ukrytym tak wyświetlać, głównie Sony). 

Ten Doom zawitał w moim monitorze jakieś 2 minuty. Podziękował. 

Przez lata byłem graczem Quake CPMA i to pierwsze skojarzenie jakie miałem z nowym Domem ;- )

Edytowane przez zoomehsak
  • Like 1
Opublikowano

Ściągnąłem, odpaliłem, ustawiłem wszystko na FULL MAX z FG (nie widać żadnych duszków ani nie czuć laga na myszy), 144fps cały czas, ładne to to i tyle, po 30 minutach odpuszczam, za stary jestem :) 

Opublikowano
51 minut temu, zoomehsak napisał(a):

Przez lata byłem graczem Quake CPMA i to pierwsze skojarzenie jakie miałem z nowym Domem ;- )

Panie CPMA?

DM2, DM4, DM6... i lanparty/turnieje na 200-500 komputerów, gdzie każdy oczywiście targał swojego PC przez pół Polski. Mowa oczywiście o QW(Q1).

Sorry za offtop.