Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siodełka niestety trzeba testować. Później chłopaki na Fejsie mają 3-4 modele do sprzedania, każde po 150-200 km, bo każdy szuka "tego jedynego". ;)

Tak jak wyżej wspominano, nie zawsze szerokie i bardziej miękkie = wygodne, zwłaszcza na dłuższe trasy. Spodenki z dobrą wkładką to podstawa. Warto sobie zmierzyć rozstaw kości kulszowych, często można to zrobić za darmo na różnych targach rowerowych, lub jest to bezpłatna usługa przy zakupie siodełka w sklepie rowerowym (jest trochę sklepów które to oferują).

Opublikowano

U mnie znowu fabryczne siodełko w Treku, bontrager aeolus wydawało się ok. Jednak po czasie zauważyłem, że z niego po prostu zjeżdżam powoli do przodu. Zwłaszcza w spodenkach Assosa, które mają cholernie grubą wkładkę zwłaszcza z tyłu. W Van Ryselach jest lepiej, ale nieidealnie. Aeolus też ma mocno podniesiony tył, a przodu już mocniej podnieść nie mogę, bo zaczynają boleć jajka. Po dłuższej jeździe zaczynały boleć mnie tricepsy, pewnie od mocnego wspierania się o kierownice. Podmieniłem siodełko z gravela, slr selle italia i jest bajka. Więc znowu kasę na nowe siodło trzeba wydać :E.

Co do tej torby na hełm to mocne xd. Nie wiem co za geniusz to stworzył i jacy inni geniusze to kupują. Niepraktyczne, niewygodne, niezdrowe, i przede wszystkim psuje to oreo kasku. Ale w sumie przy bocznym wietrze można poćwiczyć mięśnie szyi :E.

Opublikowano

Jeżeli się znasz na rowerach, to chyba nie. Ale taki przegląd może być chyba ważny do egzekwowania gwarancji w przypadku niektórych producentów.

Gdy rower jest budowany, nie ma możliwości przetestować go pod obciążeniem jeźdźca. Niektóre elementy mogły być też skręcone/zamontowane niewłaściwie - i to wychodzi dopiero pod obciążeniem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Sporo sklepów i producentów w PL wymaga przeglądu bo inaczej można stracić gwarancję. Warto zajrzeć do warunków gwarancji, ewentualnie dopytać się w sklepie w którym kupiło się rower. 

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano

Robić, bo często w nowych  nawet koła są do centrowania.  Podobnie skąpe fabryczne smarowanie łożysk czy poluzowane śruby czy nakrętki bo i takie kwiatki się trafiają. No i gwara jak koledzy wyżej.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 27.06.2025 o 12:39, michaelius33 napisał(a):

Czy możecie polecić jakieś siodełko żelowe ? :E 

Zmierz na kartonie/styropianie kości dupy i kup odpowiednie na szerokość Witkop Medicus. Pampers nie jest dla każdego, ja kiedyś w takich jeździłem ale to się moja z celem jak chcesz rekreacyjnie z rodziną czy znajomymi pojeździć. Teraz jeżdżę w jakichkolwiek krótkich spodenkach a witkop zapewnia mi komfort na trasy 70-100km.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o zwykłe gacie/bokserki takie jak na co dzień chodzimy, to one raczej niezbyt nadają się na rower na długie dystanse. U mnie na pewno. Dupa się poci, takie gacie też, kwestia szwów, ruchu materiału itd, co następnie przy długich dystansach może powodować mniejsze lub większe obtarcia i brak komfortu, a jak jest ciepło i jeździ się mocniej po jakichś dziurach i szutrach to szczególnie.

Dobrze dobrane odpowiednio przylegające do ciała gacie z pampersem nie tylko pomagają w tłumieniu drgań, ale co najważniejsze znacznie lepiej chronią przed obtarciami i odpowiednio radzą sobie z potem. Komfort zdecydowanie na plus, ale muszą być dobrze dobrane, dopasowane.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano

Czy to coś spełnia jakiekolwiek standardy? Od protokołów gps popularnych w UE, przez możliwość odświeżenia map do bezproblemowej komunikacji z hrm, czy czujnikiem prędkości?

Może używka, albo niższy model Garmina lub Wahoo będą lepsze?

Opublikowano

Nie wiem, jak to wypada względem standardów, ale kumpel ma niższy model i śmiga bez problemu. Jeździmy razem i ślady tras pokrywają się z moim Garminem 520 Plus.
Używki nie wchodzą w grę - nie chce mi się w to bawić.

Jeszcze w podobnej cenie jest niemiecka Sigma ROX 11.1 EVO, to chyba solidniejsza marka.

Opublikowano
9 godzin temu, jagular napisał(a):

Czy to coś spełnia jakiekolwiek standardy? Od protokołów gps popularnych w UE, przez możliwość odświeżenia map do bezproblemowej komunikacji z hrm, czy czujnikiem prędkości?

Oczywiście, że tak. Łączy się z pomiarami mocy, prędkości, tętna a nawet z radarem, choć sam producent o tym na stronie nie wspomniał. ;) Nawigacja za to nie jest idealna, gubi się częściej niż Garmin. Nie jest to jednak dealbreaker. Ciężko to nazwać wynalazkiem, marka znana wśród kolarzy, trochę ludzi na wyścigach jeździ z wyższymi modelami.

Opublikowano
20 godzin temu, Jaycob napisał(a):

Aktualnie w Garminie nie mogę zapisać trasy. :E  Także ma działające, nieuszkodzone przyciski. ;) 

Zaczęły pękać, czy raczej wewnętrznie coś nie styka?
Mi w Touring+ połamał się przycisk zasilania. Wewnętrzny przełącznik był ok, tylko nie miało co go popchnąć. Obecnie siedzi tam kawałek trytytki (ten gruby z zapadką), zabezpieczony taśmą strappingową, żeby nie wypadał i nie lała się woda do środka.

Opublikowano

Gumowa uszczelka mi odpadła, więc nie dało się już wciskać palcem. Wpadłem na "genialny" pomysł, żeby używać do tego płaskiego klucza od mieszkania. :E  Działało przez jakieś 10 treningów, aż w końcu musiałem użyć za dużo siły i rozwaliłem to całkowicie.

IMG-20250705-092721.jpg

Ten po lewej specjalnie zdjąłem, aby zobaczyć, jak to wygląda. 

Opublikowano

Korystając z prognozy pogody sugerującej opady przez cały tydzień oddałem rower na ten przegląd zerowy :E 

Plus sobota nie była dniem straconym bo kupiłem solidne oświetlenie przód/tył, bidon z mocowaniem i  torbę mocowaną pod ramę (zacząłem z pułapu ceny jak monitor OLED, zaraz dojdziemy do RTX 5080 :E 

Opublikowano

U mnie w Madonce po obniżeniu kierownicy pojawiają się lekkie skrzypnięcia z przodu roweru w czasie podjazdów i staniu w korbach. Czasem słychać je jeszcze przez chwilę jak usiądę. W sterach nie ma luzów, kapsel dociskający skręcony ok. Próbowałem wyczyścić i przesmarować łożyska sterów, wszystkie śrubki te od mostka jak i kierownicy i nic. Rozebranie i skręcenie pomaga na 3-4 podjazdy kiedy jest cisza, a przy kolejnych hałasy wracają. Sprawdzam oczywiście dokręcenie śrub dwoma kluczami dynamometrycznymi i wszystko niby ok.

Opublikowano
W dniu 1.07.2025 o 18:26, lukadd napisał(a):

Sporo sklepów i producentów w PL wymaga przeglądu bo inaczej można stracić gwarancję. Warto zajrzeć do warunków gwarancji, ewentualnie dopytać się w sklepie w którym kupiło się rower. 

A co w przypadku kiedy rower kupuje w DE z wysyłką do PL ? 

Opublikowano (edytowane)

Zależy od sklepu. Jedne wymagają przeglądu i jego potwierdzenia inne nie.

Ogólnie jeśli chodzi o rowery online to gwarancja to tak średniawo działa :E Z pierdołami nie opłaca się wysyłać roweru bo więcej za przesyłkę zapłacisz i bez roweru zostaniesz miesiąc+ :E Jedynie grubsze rzeczy. 

Co lepsze sklepy online mają swoje punkty serwisowe z którymi współpracują i tam cie wyślą, ewentualnie po wstępnym zdiagnozowaniu usterki online, wysyłasz jakieś fotki i info pozwolą ci iść do jakiegoś lokalnego serwisu i tam naprawić, a oni pokryją rachunek i w razie potrzeby dostarczą części na wymianę jeśli wymagane.

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No panowie, taka sytuacja, może zainteresować też kolegę, który niedawno kupił Treka Madone. Dzisiaj pada, więc sobie postanowiłem zrobić standardowy serwis i przejrzeć łożyska główki sterowej na wypadek pojawienia się rdzy. Cóż takiego znalazłem, co sprawiło że piszę tego posta? Poziome pęknięcie z tyłu rury sterowej. No brawo, Trek, brawo...
Mail do supportu oczywiście już napisany. Zobaczymy jak się zachowają, w końcu gdyby mi to pękło przy 70+km/h, to bym chyba pisał maila z zaświatów.
temp-Imageonjrc-G.avif

Opublikowano (edytowane)

O kuźwa :O. Sam się tego obawiałem słysząc te trzaski o których pisałem parę postów wyżej. Ale sprawdzałem rurę sterową w czasie smarowania łożysk i wyglądała ok. Trzaski też znikły. Jedynie co zrobiłem dodatkowo, to dokręciłem o 0.3nm expander, bo wg mojego klucza był poniżej limitu 9nm i założyłem nowe/inne podkładki nad kierę. Niepokojące dźwięki zniknęły całkowicie. Teraz tylko potrzebuję trochę więcej jazd by zdecydować o odpowiedniej wysokości i oddam rower do serwisu na ucięcie nadmiaru sterówki i zmianę kierownicy na zintegrowaną rsl.

Edytowane przez babayaga
Opublikowano
34 minuty temu, babayaga napisał(a):

O kuźwa :O

Delikatnie powiedziane.
Zrozumiałbym, gdybym miał jakiegoś crasha i byłoby to z przodu rury (dźwignia koła wpychanego pod ramę), ale to jest, do k nędzy, pęknięcie z tyłu rury sterowej. Jedyne mechaniczne wyjaśnienie to próba zwiększenia rozstawu osi, czyli brutalne wyciągnięcie widelca do przodu :E 
Jest to też na takiej wysokości, że nie ma jak podciągnąć pod momenty ścinające związane z mostkiem, jakimiś problemami z podkładkami.

Jestem bardzo ciekawy reakcji Treka ze względu na to, że to jedno z najgorszych miejsc do pojawienia się problemu - praktycznie nikt przecież sterówki nie ogląda. A jak ona pęka...to jest ciekawe.