"Platformy zgodne z DDR4, w szczególności LGA 1700, są atrakcyjne z punktu widzenia wydajności i kosztu zakupu, jednakże postawienie na starszą pamięć odcina drogę do rozbudowy w przyszłości."
O jakiej rozbudowie mowa jak mamy 2026, DDR6 to już najpewniej przyszły 2027 rok a jak ktoś będzie kompa zmieniał za 2 lub 3 lata (28 - 29 rok) to już DDR6 kupi tak samo w przypadku gdyby miał teraz kompa na DDR5. Zakup DDR5 teraz na górce to strzał w oba kolana.
Ja bym się bardziej martwił na Twoim miejscu degradacją i9, a nie jakimiś dropami
Jak widać z poniższego artykułu o AMD nie musisz się martwić :
https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_rosnie_rekordowe_udzialy_desktop_serwer-48619.html
Także ten tego, patrz i podziwiaj
Zamówiłem używkę ef-m1 i będę kombinować z przeszczepem. Mam nadzieję, że da się to w miarę sensownie ogarnąć. A przynajmniej w miarę tanio zajrzeć do środka i być może rozgryźć co piłować
I tu też będą podzielone
Osobiście wyłączam takie "oszczędzanie" energii, bo zysku z tego w desktopie w zasadzie nie ma, za to większy hałas przy uruchamianiu/zatrzymywaniu, trzeba czekać na reakcję.
Druga osobista opinia, to nawet jak dysk przystosowany do usypiania i budzenia, to i tak dostaje po tyłku. Jeżeli to faktycznie serwerowa wersja, to ja bym się o zużycie łożyska nie bał. Stałe obroty, stała pozycja będzie lżejsza niż rozpędzanie i hamowanie.
Jak dysk jest głośny i potrzebny od czasu do czasu, to ja bym go załadował do zewnętrznej kieszeni lub stacji dokującej i odpalał kiedy potrzebny.
Rekomendowane odpowiedzi