Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Może i są ludzie, którzy w ten sposób myślą. Ale tutaj jest próba włożenia ich do jednego worka z tymi, dla których nie ma to znaczenia. 
Jak idziesz do restauracji i dostaniesz gowniany obiad. To też sobie mówisz jaki to nie był pyszny tylko dlatego, że zaplaciles? LOL

Edytowane przez userKAMIL
  • Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak u Ciebie ale ja nigdy nie miałem poczucia, że wydałem na grę kwotę „x” i nagle gra musi mi się podobać. Kupuje wszystko jak leci w dniu premiery. W jednej grze spędzę dziesiątki godzin a inna poleci z dysku po godzinie. To tylko hajs i dziś wydasz a jutro zarobisz. 🤷

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)

Ach, argumenty typu "co to jest 300 zł". To, że kogoś na coś stać, nie znaczy, że ma ochotę rzucać kasą na prawo i lewo. Nie będę nawet już nic pitolić o szacunku do pieniędzy, bo to się wynosi z domu, albo wyrabia we własnym zakresie. I tak, ludzie miewają problemy z przyznawaniem się do nietrafionych wydatków. Zwłaszcza że często są one wynikiem przedpremierowego i premierowego hype'u, a nie przemyślanej decyzji zakupowej.

Edytowane przez Vulc
  • Upvote 9
Opublikowano (edytowane)

Na steam po końcowym achievemencie można sprawdzić ile % ludzi zdobyło. Ale takich gierek to mało ludzi kończy :E

Gierka ogólnie widzę średniak z momentami. Ale lubię takie szwędactwo, więc pewnie kiedyś jak dopracują i połatają gierkę to się skusze.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
9 minut temu, aureumchaos napisał(a):

jak na gre w ktora gra sie po 400h i jest mesjaszem gejmingu to cos szybko spada ilosc graczy... %-)

Spokojnie, mesjaszem jest w oczach jednej osoby, dla której to 15 mesjasz w ostatnich latach. ;) Większość ludzi tutaj podchodzi do tematu znacznie rozsądniej.

Obejrzałem kilka dłuższych gameplay'ów w dobrej jakości. Nie wiem czy to kwestia nagranego materiału, ale gra ma jakieś dziwaczna problemy z oprawą. Migotanie obrazu w tle, utrata ostrości, niekonsekwentne cienie. Oprócz tego w nocy czytelność rozgrywki mocno spada. Wiem, że w nocy generalnie jest ciemno (:E), ale mam wrażenie, że to ponownie problem bardziej natury technicznej. 

• Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, aureumchaos napisał(a):

...cos szybko spada ilosc graczy... %-)

I spadać będzie bo po pierwsze już po premierze i kto chciał zobaczyć to zobaczył i po drugie gra nie prowadzi po sznurku, wymaga czasami myślenia i zapamiętywania a z tym ciężko w dzisiejszych czasach u większości graczy.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Vulc napisał(a):

Ach, argumenty typu "co to jest 300 zł". To, że kogoś na coś stać, nie znaczy, że ma ochotę rzucać kasą na prawo i lewo. Nie będę nawet już nic pitolić o szacunku do pieniędzy, bo to się wynosi z domu, albo wyrabia we własnym zakresie. I tak, ludzie miewają problemy z przyznawaniem się do nietrafionych wydatków. Zwłaszcza że często są one wynikiem przedpremierowego i premierowego hype'u, a nie przemyślanej decyzji zakupowej.

To ze cos takiego wystepuje nie znaczy ze akurt dotyczy ludzi ktorym probuje sie to tutaj przypisac, nie splycaj tego. Zaslanianie sie psychologia zeby jej uzyc do generalizowania pokazuje kompletny brak jej zrozumienia.

I argument o szacunku do pieniadza znowu, pierdzielenie glupot.  Osobiscie bardziej szanuje swoj czas i siebie, i jezeli kupie gre ktora mi sie nie podoba nie bede w nia gral i marnowal czasu na pisanie o niej i jej bronienie na forum.

Gram w gry i o nich tu pisze wtedy gdy sprawiaja mi to przyjemnosc i wpadaja w moj gust.

Jak ktos juz kuil i wydal to nie ma co sie biczowac, stalo sie i idziesz dalej.

Moze jednak to ci co tak bardzo szanuja pieniadze zamiast siebie jednak maja wiekszy problem.

Edytowane przez Sheenek
  • Upvote 4
Opublikowano
Godzinę temu, userKAMIL napisał(a):

Może i są ludzie, którzy w ten sposób myślą. Ale tutaj jest próba włożenia ich do jednego worka z tymi, dla których nie ma to znaczenia. 
Jak idziesz do restauracji i dostaniesz gowniany obiad. To też sobie mówisz jaki to nie był pyszny tylko dlatego, że zaplaciles? LOL

Biorąc pod uwagę ostatni eksperyment gastronomiczny jaki przeprowadzono to dosłownie tak właśnie to wygląda xD

https://nowymarketing.pl/jak-fejkowa-restauracja-stworzona-przez-diety-od-brokula-podbila-trojmiasto-i-nie-tylko/

Wiem, trochę offtop ale ... ;)

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Jaki główny wątek. Tu nie ma żadnego ciągu przyczynowo skutkowego. Zadania dają z kapelusza.

Gampley i odkrywanie świata to jedyne co trzyma przy monitorze.

Jest jest, jak pisalem nie epicki ale jest. W ktorym rozdziale jestes?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Sheenek napisał(a):

To ze cos takiego wystepuje nie znaczy ze akurt dotyczy ludzi ktorym probuje sie to tutaj przypisac, nie splycaj tego. Zaslanianie sie psychologia zeby jej uzyc do generalizowania pokazuje kompletny brak jej zrozumienia.

I argument o szacunku do pieniadza znowu, pierdzielenie glupot.  Osobiscie bardziej szanuje swoj czas i siebie, i jezeli kupie gre ktora mi sie nie podoba nie bede w nia gral i marnowal czasu na pisanie o niej i jej bronienie na forum.

Gram w gry i o nich tu pisze wtedy gdy sprawiaja mi to przyjemnosc i wpadaja w moj gust.

Moze jednak to ci co tak bardzo szanuja pieniadze zamiast siebie jednak maja wiekszy problem.

Odniosłem się do konkretnego przykładu. Dodatkowo nikt się psychologią nie zasłania, to są proste mechanizmy, widoczne w tej branży od lat.

Nie wytłumaczyłeś dlaczego to pierdzielenie głupot, ale jakbyś nie zauważył, użyłem zwrotu który sugeruje, żeby nie brać tego do końca na poważnie. Tak czy inaczej, jeśli ktoś kupuje grę, która mu się nie podoba - w dzień premiery, za pełną kwotę - ciężko tutaj mówić o szacunku do pieniędzy. W dobie powszechnego dostępu do internetu i tony materiałów, które zalewają sieć już w pierwszych dniach.

Teraz Ty mocno temat spłycasz. Można szanować i siebie i pieniądze. Nic tutaj nie stoi w sprzeczności. I żeby nie było niejasności, sam dokonywałem już nieprzemyślanych decyzji zakupowych, kierowany głównie ciśnieniem na forach, wstępnymi opiniami i gorącą głową, a nie zdrowym rozsądkiem.

Edytowane przez Vulc
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Bo wiele gier tak wyglada z HDRem

RE9 ma skopane HDR jak każda gra z serii RE, ale nie aż tak jak na tym filmiku. Gość ewidentnie ma coś nie tak poustawiane albo problem konwersji HDR->SDR przy nagrywaniu.

Mimo wszystko, wrzucenie RenoDX naprawia całkowicie HDR w RE i HDR wygląda świetnie :)

Teraz ogrywam Village i HDR z RenoDX to jak dwa różne światy.

Zresztą, niemal każda gra ma skopane HDR i na PC i na konsolach. Z tą różnicą, że na kompach z reguły są dostępne fixy :)

Do CD też już jest dostępne RenoDX i patrząc na szybkiego, wyraźnie poprawia HDR 

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, MaxaM napisał(a):

RE9 ma skopane HDR jak każda gra z serii RE, ale nie aż tak jak na tym filmiku. Gość ewidentnie ma coś nie tak poustawiane albo problem konwersji HDR->SDR przy nagrywaniu.

Mimo wszystko, wrzucenie RenoDX naprawia całkowicie HDR w RE i HDR wygląda świetnie :)

Zresztą, niemal każda gra ma skopane HDR i na PC i na konsolach. Z tą różnicą, że na kompach z reguły są dostępne fixy :)

Do CD też już jest dostępne RenoDX i patrząc na szybkiego, wyraźnie poprawia HDR 

W kolejnym filie dzień później tłumaczy ze często twórcy którzy implementują ten hdr w grze/ danej aplikacji pracują na zwykłym lcd. I potem dlatego takie kwiatki. Bo monitory oled nie sa tanie czy nawet na matrycach TN na którym powinno sie robic kalibracje kolorów.

Wrzucałem ten filmik. Ten po lewej to moder który jest twórca Renodx i tworzy te pliki wsadowe do gier, spora cześć to jego robota. Co do hdr jak napisałeś jedna gra ma lepszy druga groszy ale zawsze z jakimis problemami..do tego często hdr w grach natywnie ma bloka ustawienia do max 1000 nitów jak np Bor4 i Daing light ten nowy .

Edytowane przez Luki_
Opublikowano

@Luki_ Dokładnie, i tak jak @sideband wspomniał, problem z HDR jest z reguły złożony.

Wkleję opis z RenoDX do RE9:

Cytat

Original HDR Issues:

- Broken Displaymapping: The game's final color grading LUT seems to apply tonemapping to a fixed peak that is much lower than 10,000 nits. The displaymapping at the end then tries to tonemap down highlights on an image with already significantly reduced highlights. The end result is highlights that undershoot massively on higher nit displays.

- Broken Brightness Slider Behavior: The game's brightness controls apply before the final tonemapping/grading LUT. This results in broken contrast/hues/saturation depending on what value you set the slider to.

- Mismatched EOTF Handling: The developers encode the image with sRGB gamma. This doesn't match what the vast majority of displays are calibrated to, which is 2.2 gamma. This results in the developers seeing a much more contrasty image in SDR when developing the game, that doesn't match how it looks in HDR. The SDR calibration menu also seems to imply a 2.2 gamma display is expected. The Rec.709 option also doesn't make sense as the spec says to pair it with 2.4 gamma. Which has a way more contrasty look than sRGB paired with 2.2. 

The Solution:

- Fixed Tonemapping: Before displaymapping, peak brightness is boosted to pre-tonemapping levels, so that the display mapper can then map them properly to the expected peak. Peak brightness now behaves as expected and does not undershoot.

- Fixed Brightnesss Slider Behavior: The brightness slider has been adjusted to apply after tonemapping. This keeps contrast/hues/saturation more consistent.

- EOTF Emulation: sRGB -> 2.2 gamma EOTF emulation has now been applied to the image, matching how the developers likely saw the image as they were developing the game.

- Enhanced User Control: Introduces interactive sliders for players to customize their visual experience to their liking, ensuring a more balanced and visually pleasing HDR presentation.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Vulc napisał(a):

Odniosłem się do konkretnego przykładu. Dodatkowo nikt się psychologią nie zasłania, to są proste mechanizmy, widoczne w tej branży od lat.

Nie wytłumaczyłeś dlaczego to pierdzielenie głupot, ale jakbyś nie zauważył, użyłem zwrotu który sugeruje, żeby nie brać tego do końca na poważnie. Tak czy inaczej, jeśli ktoś kupuje grę, która mu się nie podoba - w dzień premiery, za pełną kwotę - ciężko tutaj mówić o szacunku do pieniędzy. W dobie powszechnego dostępu do internetu i tony materiałów, które zalewają sieć już w pierwszych dniach.

Teraz Ty mocno temat spłycasz. Można szanować i siebie i pieniądze. Nic tutaj nie stoi w sprzeczności.

Spoko, wiadomo ze mozna osiagnac equilibrium.

Tylko ze w koncu o kim tu mowimy, bo zeby wydac na CD 300zl to trzeba kupic na steaming i mozna zwrocic. Kamil kupuje za polowe tej ceny w kluczykowniach. Polowa kupila kod z amd.

Wiec wracajac do forum, tutaj raczej nikt nie jest na tyle sprany zeby chalice bo wydal kase. 

Edytowane przez Sheenek
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Nikt nie prowadzi statystyk kto za ile kupił, ale zasadniczo nie robi to różnicy, jeśli ktoś kupuje w ciemno i później okazuje, się że to ewidentnie nie jest to. Przykład podejścia "co to są 3 stówy" masz wyżej. 

Edytowane przez Vulc