Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, AlienT napisał(a):

Ja po, kupnie rtx 5080 i  aorus fo32u2

Zainstalowałem świeżego w11 bo przedtem byłem wiele wiele lat na w10

I jest efekt WoW. Obraz w hdr robi wrażenie masakrycznie 

A to W11 ma lepszy HDR? xD

• Odpowiedzi 3,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
1 minutę temu, j4z napisał(a):

W sumie zależy kto, czego oczekuje. Ja przede wszystkim tego, żeby feeling mi się podobał, a tego z recenzji, opinii się nie dowiem. 

Wiadomo, przecie to tobie się gra ma podobać. Ale jednak gry dziś już tanie nie są wiec takie kupowanie w ciemno jest dla mnie co najmniej nierozsądne.

Zresztą preordery i premierowa sprzedaż wiadomo do jakiej patologii rynkowej nas doprowadziła wiec z tym nawet nie ma co dyskutować.

Opublikowano (edytowane)

Nie no zero preorderów. Stan gry musi się zgadzać. Choć CD trochę żałuję, że nie wziąłem przed premierą, bo wczoraj zapłaciłem 30zł drożej. 😀

Edytowane przez j4z
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, userKAMIL napisał(a):

3 miliony kopii w 4 dni. To mamy sukces czy nie? Pamietam przy premierze assasina gdzie recki były dość wysokie to wyznacznikiem była tutaj sprzedaż. Teraz jak jest odwrotnie to też sprzedaż się liczy czy już nie? ;)

To wcale nie jest takie oczywiste. Bo zależy... kto produkuje / wydaje grę. Jeżeli są to azjaci typu Chiny (czyt. małpa), to 3 mln. kopii wykupuje u nich jedna dzielnica. ;)
Tak więc inaczej należałoby oceniać gry szeroko pojętej (bardzo liczbnej) Azji  vs "mała" Europa. Tak myślę.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Ma Auto hdr. Na W10  tego nie ma.

to tylko ma sens jak ktos chce odpalić szybko gre nie obsługującą hdr . Problem ze w starych grach które nie maja juz duzo lepszy hdr otrzymasz dzięki RTX HDR odpalasz przez apke nividi w czasie gry na nakładce filtry. @AlienT

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Recenzje, opinie, YT itd. NIGDY nie oddadzą "wartości" gry, ale skutecznie mogą ostrzec albo chociaż przygotować "czego mogę się spodziewać", żeby nie było później zdziwka. Właśnie ten filmik "Imponująca gra" powyżej, jest takim chłodnym ostrzeżeniem. Gra genialna, ale... nie dla wszystkich. BG3 = genialna gra (ale turówka) = odbiłem się (przy jej całej genialności, ale choć wiedziałem, że to turówka, więc pretensje do konia), Expedition 33 - bez dwóch zdań geniana gra = odbiłem się, itd. itd. Konkludując. W moim przekonaniu - nie każda - genialna nawet gra - jest dla każdego. Dlatego recki, YT, itd. IMO mają sens. NIE UFAĆ! NIE BRAĆ ZA PEWNIK, ale jak są red flagi już na etapie "gadania innych" można (a nawet należy) brać je pod uwagę.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, j4z napisał(a):

A to W11 ma lepszy HDR? xD

Na pewno jest poprawny kiedyś już parę ładnych lat temu bawilem się w hdry i obraz nie był dobry ale to inny monitor i telewizor. A dokładnie to był pierwszy monitor z hdr C27HG70 2018 rok o tamtej pory a do tego miesiąca omijalem hdr

Edytowane przez AlienT
Opublikowano

Sam na swoim monitorze mam fake'owy HDR (nie jest to oled a VA), ale nowe gry są tak zaprojektowane, że we wszystkch nowych muszę odpalać ten tak czy inaczej ten HDR bo inaczej gra wygląda ciemno, szaro, po prostu gorzej. Wygląda, jakby kaliborowali wszystko pod HDR. Jasne, da się grać w SDR, ale wygląda to po prostu gorzej. Najbardziej dobitny przykład to Alan Wake 2 - tam na SDR wygląda już niegrywalnie. 

Opublikowano
21 minut temu, Dimazz napisał(a):

gra z typu tych co lubię. Otwarty świat, normalna walka, dużo swobody, fabuła.

Ale według recenzji mocno niedopracowana z trudnym sterowaniem. 

Poczekam moze połatają i będzie za 50zł

Ta gra jest bardziej dopracowana niż większość tytułów z otwartym światem w jakie grałem w ostatnich latach, koło 40h i jednego błędu nie uświadczyłem. To samo ze sterowaniem, niby co tutaj jest trudne? Praktycznie gra się tak samo jak w każdą inną grę, tyle że postać porusza się jakby miała ciężar, a nie była z papieru. 

Opublikowano (edytowane)

Odpaliłem ten wynalazek wczoraj i albo coś usprawnili - w stosunku do tego co pisaliście - albo już wzrok nie ten - ale bez RR wygląda ta gra zupełnie akceptowalnie. W sumie Z też niewiele lepiej. No i u mnie preset DLSS L wychodzi chyba wizualnie najlepiej - gra leci powyżej 60 fps w 3440x1440, wszystko wymaksowane poza RR. Z RR muszę już korzystać z generatora.

Na handheldach, czy to SteamOS Ally czy Windows Legion Go - jak dla mnie niegrywalna :E 

Czy tylko mi przeszkadza to trailerowe chodzenie głównego bohatera? :E kolo się przemieszcza jakby wiedział, że cały czas kręcą mu za plecami spot na galę GOTY :D 

Edytowane przez Qrdello
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

Odpaliłem ten wynalazek wczoraj i albo coś usprawnili - w stosunku do tego co pisaliście - albo już wzrok nie ten - ale bez RR wygląda ta gra zupełnie akceptowalnie. W sumie Z też niewiele lepiej. No i u mnie preset DLSS L wychodzi chyba wizualnie najlepiej - gra leci powyżej 60 fps w 3440x1440, wszystko wymaksowane poza RR. Z RR muszę już korzystać z generatora.

Na handheldach, czy to SteamOS Ally czy Windows Legion Go - jak dla mnie niegrywalna :E 

ja dałem testowo FG nawet na 3 i nie widziałem żadnych problemów grając na monitorze OLED. 

swoją drogą, generalnieto to  wolicie: 

DLSS dać bardziej w stronę JAKOŚCI, ale za to wiekszy FG

czy

DLSS dać bardziej w stronę WYDAJNOŚCI, ale za to FG mniejszy lub OFF ? 

9 minut temu, Qrdello napisał(a):

szok, ze gra z RT RR na PC nie działa na kalkulatorach.. 

Opublikowano

dzięki, ale jaka rozdziałka? 1440p? ja gram w takiej bo taka ma monitor, kiedy dam wyższą to wyłącza mi się GSYNC, czy GSYNC działa tylko z oryginalnś rozdziałką monitora zatem, a na wymuszonej już nie? 

a przy okazji zauważyliście, że gra nie jest jakoś bardzo pazerna na VRAM? 

Opublikowano

@Reddzik z FG też tak mam, ale staram się olewać o ile mogę xD 

@samsung70 porównanie z czapki wprawdzie, ale - a czemu nie? Nowy Resident leci jak złoto na handheldach. Na takim Legionie Go mogę spokojnie pograć nawet bez generatora FSR w okolicach 50-60 fps. Kupiwszy nową grę, która w dodatku oficjalne wymagania ma śmiesznie małe, mogę oczekiwać konkretnej płynności lub jej namiastki w ramach sprzętu na którym chcę grać.

Opublikowano
6 minut temu, samsung70 napisał(a):

swoją drogą, generalnieto to  wolicie: 

DLSS dać bardziej w stronę JAKOŚCI, ale za to wiekszy FG

czy

DLSS dać bardziej w stronę WYDAJNOŚCI, ale za to FG mniejszy lub OFF ? 

Ogólnie ja w grach ustawiam tak DLSS + ustawienia aby w grze było minimalnie te 85 FPS i wtedy dopiero dowalam FG do wypełnienia monitora.

• Thanks 1