Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Może się przydać. Gra jak wiadomo ma w du...ie informowanie o czymkolwiek. Więc kiedy dostajemy możliwość odkrycia lokacji na mapie to robi się galimatias, bo nie wiadomo w której jaskini/lokacji już byliśmy a w której nie. Nie pytajcie dlaczego tak jest, ale jeżeli wejdziemy do zakładki wiedza, to tam przy obrazku z opisem lokacji są takie dwie kropki. Jeżeli obydwie są białe, to tam już byliśmy.

Opublikowano (edytowane)

Gra ktoś może w rozdzielczości 3440x1440 na karcie 5070 ti? 

Ile macie FPS w natywnej rozdzielczości przy ustawieniach cinematic (bez frame generation)?

Czy też macie drastyczny spadek klatek przy włączonej opcji zaawansowane efekty pogodowe (mam wrażenie że inne ustawienia też są zbugowane)?

EDIT:

Ile wyciągacie w 3440x1440 w natywnej rozdzielczości na karcie 9070 XT?

Edytowane przez marcin2468
Opublikowano

System kradzieży w tej grze jest dziwny. Jestem sam w budynku, nikogo w pobliżu, kradnę przedmiot, wychodzę i nagle cała wioska wie, że to ja. :E  Ale jeśli odczekam chwilę w środku, wszystko magicznie wraca do normy i nikt nie ma pretensji. :E 

Do tego dochodzi jeszcze sterowanie, oj dawno nie widziałem czegoś tak przekombinowanego.

Dlaczego najprostsze czynności, jak wejście do mapy, ekwipunku czy głupia interakcja z NPC-ami, są tak mało intuicyjne? Żeby z kimś pogadać, postać najpierw wyciąga latarnię, trzeba ustawić punkcik na postać a dopiero wtedy mogę wcinać przycisk i odpala się dialog. Nie wiem, kto to wymyślił, ale powinien być wywalony z roboty. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Jaycob napisał(a):

Dlaczego najprostsze czynności, jak wejście do mapy, ekwipunku czy głupia interakcja z NPC-ami, są tak mało intuicyjne?

Przecież to działa jak 1:1 w RDR2. Może w opcjach masz sterowanie zmienione? Dodali wybór w ostatnim patchu. 
Generalnie jak widzę postać to podchodzę L1 i masz do wyboru (rozmawiaj/pozdrów/użyj sklepu) nic nie musisz centralnie na postać najechać.  

21 minut temu, Jaycob napisał(a):

Żeby z kimś pogadać, postać najpierw wyciąga latarnię, trzeba ustawić punkcik na postać a dopiero wtedy mogę wcinać przycisk i odpala się dialog

Nigdzie żadnej latarni nie wyciągasz. ;)

Crimson Desert 09.04.2026 21_08_21.png

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano

kurna coś słabo mi to idzie pozyskiwanie zlota w taki sposób w tym Wildlife parku :D

to albo nic nie było, albo kogoś omyłkowo zaatakowałem :D i trza było uciekać. 

udało się zabrać jedną sztabę, ale komu przywaliłem no i jednak wolałem wgrac poprzedni save :D

kurna :D
tyle z grania na dziś 40 minut

pozdrawiam graczy cieszących się mechanikami tejże gry <3 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Jaycob napisał(a):

Gdy wciskam LB na padzie, żeby wyświetlić opcje dialogowe, najpierw wyciąga mi latarnię.

Aaa, że światło tej latarni widzisz? Wyłącz najlepiej. 😜

Generalnie LB działa jak w RDR2 do reakcji z postaciami i pojawiają się kolejne opcje. Napewno nie trzeba celownikiem najezdzac na npc. Jak zbliżasz się do postaci to w prawym dolnym rogu pojawia się LB. 
+ ile procent masz lojalności i ikona kto to. Naprawdę nie głupio to jest zrobione ale po czasie to dostrzegasz. 

Opublikowano
57 minut temu, Jaycob napisał(a):

Do tego dochodzi jeszcze sterowanie, oj dawno nie widziałem czegoś tak przekombinowanego.

Jest rewelacyjne, ma ciężar i szybko się nie znudzi.

Co do latarni: jak wyżej - wyłącz ja. 

Żeby wyłączyć najedz na nią w kółku broni. 

Ale jak masz wyłączona to nie pokazuje Ci ciekawych miejsc. Jak staniesz np gdzieś wysoko i świecisz, to w oddali świecą Ci się artefakty, punkty podróży.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Trafnie to ująłeś! Potrzeba chwili ale bez przesady. Przypomnę, że dzisiejsi gracze potrzebowali moda na szybkie bieganie po premierze. Nie ogarniali, że „x” dwa razy trzeba było wcisnąć aby szybko biec. ;)

Opublikowano (edytowane)

To samo było jeśli chodzi o RDR2, że ślamazarne, powolne i mało intuicyjne. Tak właśnie powoli i swoim tępem idzie Mesjasz!  

Czwarty raz w życiu zbliżam  się do mitycznych 100h w singlu! Cały czas jestem w pierwszym regionie. Nigdy w życiu czegoś takiego nie miałem w grach wideo. XD

image.thumb.png.fccf637532520a927fa07fcc95c48ffe.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mnie wkurza, jak jestem w jakimś skarbcu, leży pełno sztabek, to nie dla mnie to, to dla zarządu i nie można ich podnieść...

...Dekoracja 😀

Edytowane przez j4z
Opublikowano
13 minut temu, j4z napisał(a):

Ale jak masz wyłączona to nie pokazuje Ci ciekawych miejsc. Jak staniesz np gdzieś wysoko i świecisz, to w oddali świecą Ci się artefakty, punkty podróży.

Nie, możesz dokładnie to samo uzyskać wciskająć LB\RB i miecz daje Ci ten efekt przy wyłączonej latarni.

Opublikowano
7 minut temu, j4z napisał(a):

Co do latarni: jak wyżej - wyłącz ja. 

19 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Aaa, że światło tej latarni widzisz? Wyłącz najlepiej.

Jasne, że widzę. Dzień czy noc to świecę npcom po ryju. :E 

No dobra, ale nie byłoby prościej, gdyby dali opcję jak w innych normalnych grach? Podchodzę, wciskam lub przytrzymuję przycisk i rozmawiam z NPC. A w tej grze? Wyłącz latarnię, wciśnij LB, wyceluj precyzyjnie w postać i dopiero łaskawie pojawi się interakcja. A potem znowu muszę tę latarnię odpalać, przechodząc przez menusy, bo w nocy jest ciemno jak w d... :E 
Tak samo jest ze zbieraniem czegokolwiek z półek z tych łamigłówek,  czemu muszę najpierw wcisnąć LB, najechać na ten konkretny przedmiot i dopiero go zabrać? 
Imo to sterowanie jest przekombinowane. Rozumiem imersję i dodanie realizmu, ale to nie jest potrzebne. Moim zdaniem to narzekanie naprawdę nie wzięło się  znikąd. To jest po prostu słaby design i psuje tylko flow.

No nic, trzeba będzie przywyknąć... Może za kilka godzin się przyzwyczaję. ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Jaycob napisał(a):

System kradzieży w tej grze jest dziwny. Jestem sam w budynku, nikogo w pobliżu, kradnę przedmiot, wychodzę i nagle cała wioska wie, że to ja. :E  Ale jeśli odczekam chwilę w środku, wszystko magicznie wraca do normy i nikt nie ma pretensji. :E 

Jak wiele mechanik w tej grze, jest średnio dopracowany. Ot tak, byleby coś było. Podobnie zresztą choćby w przypadku gry w patyczki. Sterowanie fakt, o tym wspominało bardzo dużo osób, idzie się jakoś przyzwyczaić. No, ale i tak niektórzy będą Ci wmawiać, że no co ty, wszystko jest zajebiście intuicyjne. ;)

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Jaycob napisał(a):

No dobra, ale nie byłoby prościej, gdyby dali opcję jak w innych normalnych grach? Podchodzę, wciskam lub przytrzymuję przycisk i rozmawiam z NPC

Dokładnie tak tutaj to wygląda. Wyłącz światło tej latarni i masz jak w RDR2 1:1. 
Na nikogo nic nie celujesz etc. 🤷

Tak samo jest ze zbieraniem czegokolwiek z półek z tych łamigłówek,  czemu muszę najpierw wcisnąć LB, najechać na ten konkretny przedmiot i dopiero go zabrać? 

Identycznie miałeś w BG3 i musiałeś na przedmiot na półce najechać aby go zabrać. Tam jakos nikt nie narzekał. 

Chwilami mam wrażenie, że podstawowe mechaniki ale podane trochę inaczej. Ludzi zwyczajnie przerastają po godzinie czy dwóch zabawy. 

Wyłącz latarnię, wciśnij LB, wyceluj precyzyjnie w postać i dopiero łaskawie pojawi się interakcja

No właśnie nie XD. Rozumiesz, że czy masz on/off latarnie to w prawym dolnym rogu widzisz LB jako interakcje. 
To jak Ty to przedstawiasz nie ma nic wspólnego z tym jak to wygląda. 
Widzisz postać to podchodzisz i wciskasz LB, tyle i wybierasz co chcesz zrobić. 🤷

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Vulc napisał(a):

Sterowanie fakt, o tym wspominało bardzo dużo osób, idzie się jakoś przyzwyczaić. No, ale i tak niektórzy będą Ci wmawiać, że no co ty, wszystko jest zajebiście intuicyjne. ;)

Sterowanie mogło być, ba powinno być lepiej przemyślane. Co z tego że my przesiedzimy z 100 godzin w grze i powiemy, że jest "super" ale takie nie jest. Jak wspomniałeś jesteśmy już przyzwyczajeni do tego, więc tak nie razi, nie wkurza jak na początku, mimo to nadal powinno się wytknąć ten problem. Choć bardzo rzadko, to jednak czasem zdarzy mi się coś źle kliknąć ale cóż taka to jest ta cała "intuicja" widocznie zawodzi tam gdzie nie powinna :E

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Sterowanie mogło być, ba powinno być lepiej przemyślane. Co z tego że my przesiedzimy z 100 godzin w grze i powiemy, że jest "super" ale takie nie jest. Jak wspomniałeś jesteśmy już przyzwyczajeni do tego, więc tak nie razi, nie wkurza jak na początku, mimo to nadal powinno się wytknąć ten problem. Choć bardzo rzadko, to jednak mi czasem zdarzy się coś źle kliknąć ale cóż taka to jest ta cała "intuicja" widocznie zawodzi tam gdzie nie powinna :E

Pełna zgoda ale to nie jest tak, że jakaś lampę musisz zapalać aby do interakcji doszło. Czy też mody na szybkie bieganie bo ktoś nie ogarnia jak 2 razy „X” nacisnąć. 

Opublikowano

Ja zdeponowałem 3 sztabki w banku i straciłem ponad 50% na agresywnych lokatach :E ogólnie w tym miejscu z filmu te sztabki bardzo rzadko mi się spawnują. Co któryś wczytany teleport jedna. Nazbierałem z 5 w godzinę i mi się znudziło, nie sensu tak robić na dłuższą metę bo sobie fun z gry można szybko odebrać.

Opublikowano
16 minut temu, Reddzik napisał(a):

Sterowanie mogło być, ba powinno być lepiej przemyślane. Co z tego że my przesiedzimy z 100 godzin w grze i powiemy, że jest "super" ale takie nie jest. Jak wspomniałeś jesteśmy już przyzwyczajeni do tego, więc tak nie razi, nie wkurza jak na początku, mimo to nadal powinno się wytknąć ten problem. Choć bardzo rzadko, to jednak czasem zdarzy mi się coś źle kliknąć ale cóż taka to jest ta cała "intuicja" widocznie zawodzi tam gdzie nie powinna :E

Jasne, dlatego nie rozumiem po co temu zaprzeczać. Czasem odpalasz grę i nawet nie musisz się zastanawiać nad sterowaniem po 10 minutach, bo od razu czuć "flow". Chyba każdy z nas przerobił już produkcje gdzie przycisków używanych jest sporo i jeśli akurat tutaj często ten motyw powraca, widocznie coś jest na rzeczy. Dodatkowo jedni mają lepszą pamięć "przyciskową", inni gorszą. Co nie jest oczywiście problemem wyłącznie gry, ale z pewnością życia nie ułatwia.

Dobrym przykładem nieprzemyślanego sterowania jest choćby szybowanie i double jump pod tym samym przyciskiem. Nie jestem w stanie zliczyć ile razy chciałem zrobić double jump, a postać od razu zaczynała szybować. Nie ma tutaj żadnej logiki, czasem dzieje się to na płaskim terenie, czasem wystarczy trochę spadku i już szybujesz. Nawet jak robisz wszystko zgodnie z opisem umięjętności (drugi skok w powietrzu chwilę przed lądowaniem pierwszego, gra baaardzo często nie potrafi tego zarejestrować poprawnie.

1 minutę temu, TmK napisał(a):

Ja zdeponowałem 3 sztabki w banku i straciłem ponad 50% na agresywnych lokatach :E ogólnie w tym miejscu z filmu te sztabki bardzo rzadko mi się spawnują. Co któryś wczytany teleport jedna. Nazbierałem z 5 w godzinę i mi się znudziło, nie sensu tak robić na dłuższą metę bo sobie fun z gry można szybko odebrać.

Zwłaszcza, że kasa w tej grze na chwilę obecną wydaje się zbędna. Nie wiem do czego w zasadzie można jej używać. Mam chyba z 5k srebra i na razie nie znalazłem nic na co mógłbym to wydać. Może później coś się pojawi, gra regularnie wrzuca jakieś nowe mechaniki.