leven 963 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca Na 7800mt biosu automatycznie ustawia 1.45 Volt. To normalne napięcie dla tych memek:
sniper76 174 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca (edytowane) Pierwszy raz zapodałem 6000MT/s 26 34 34 60 jak na razie leci stabilnie Edytowane 14 Czerwca przez sniper76 1
bourne2008 1 792 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca Ciekawe... https://www.techpowerup.com/349938/apacer-launches-gratherx-thermal-solution-reducing-ddr5-temperatures-by-up-to-23-4-c
sideband 3 012 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca @sniper76 Zaadresuj całą pamieć Poza tym serio daj sobie spokój z tym CL26 ustaw 32 napięcie sporo niższe, a wydajności nic niestracisz.
maxmaster027 1 342 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca @sniper76 Jakie masz temp teraz podczas grania i podczas testu? Bo niektorzy maja 1.4V i temp siegajace 75C podczas grania, a przy tescie grubo ponad 80C. Wszystko sie rozchodzi glownie o temp. Jezeli masz rzeczywiscie temperatury bardzo wysokie to nie warto cisnac CL26, natomiast jezeli masz cos jak u mnie podczas grania 37-40C przy 1.54V to wtedy nie ma problemu.Jak adresujesz pamiec np. masz 32GB to daj od 23 do 26GB (od 70 do 80% całej pamieci), nigdy nie adresuj całej pamieci, ale tez 10GB to jest zbyt malo.
sniper76 174 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca (edytowane) @sideband Z ciekawości zerknę jak poleci 6000MHz 32 34 34 66 chyba 1.4V wystarczy ?? Były ramki G.Skill 5600 28 34 34 89 1.35V @maxmaster027 W stresie, który wrzuciłem przy 1.45V miałem temperaturę w okolicach 40C,a w grze widziałam coś około 35C Edytowane 14 Czerwca przez sniper76
Phoenix. 6 909 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca 17 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): o niektorzy maja 1.4V i temp siegajace 75C podczas grania, a przy tescie grubo ponad 80C. To chyba w budzie z wylaczonymi wentylatorami bo tyle to nawet podczas temtu pamieci nigdy niemialem a w grze jest zawsze mniej niz w tescie.
Grolshek 1 227 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca A właściwie to jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura DDR5 w TM5?
Zachy 835 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca (edytowane) dla A-Die i M-Die do 60 stopni nie powinno rzucac bledami Edytowane 15 Czerwca przez Zachy
sideband 3 012 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca Godzinę temu, Grolshek napisał(a): A właściwie to jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura DDR5 w TM5? Przy ok 70stopniach jest już powolny throtling, a od 80stopni już konkretny. Generalnie by nie tracić możliwości oc przy dociskaniu timingów na maxa i nie sypało błedami temp musza być poniżej 40stopni.
maxmaster027 1 342 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca 13 godzin temu, sniper76 napisał(a): @maxmaster027 W stresie, który wrzuciłem przy 1.45V miałem temperaturę w okolicach 40C,a w grze widziałam coś około 35C Jeżeli masz rzeczywiscie tak niskie temperatury, to ja bym tam sie nie obawial dac 1.5V pojdzie moze 1C do gory
Zachy 835 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca 7 minut temu, sideband napisał(a): Przy ok 70stopniach jest już powolny throtling, a od 80stopni już konkretny. przy dluzszych testach tm5 juz powyzej 60 stopni bedzie bledami sypalo przy 2-4 cyklu testow (tak po 10-15min jak leci).
sideband 3 012 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca To jest kwestia ustawień jak nie żyłujesz tRCD i tREFI to pamięci są mniej czułe na temp to nawet przy 80stopniach będziesz miał skałę jedynie będzie wchodził throtling i będzie spadać wydajność.
Zachy 835 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca jak dasz nizsze tREFI to i temp bedziesz mial duzo nizsze, bo im wyzsze, tym mocniej ram grzeje. Generalnie powyzej 50 stopni to juz wola o nawiew i trzeba sie postarac zeby w codziennym uzytkowaniu ram tyle osiagal. Ale znam jednego osobnika co nawet do 70-80 mu ram dobija i komp zyje. U mnie, cokolwiek wrzuce - mdie v2, a-die dr to jak mi temp leca powyzej 60 stopni to moge sie spodziewac bledow, teraz nie pamietam ktorych dokladnie w tm5, odpowiedzialnych wlasnie za przegrzewanie kostek ram.
sideband 3 012 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca To zależy o ile obniżysz tREFI. Dlatego lekka korekta w dół potrafi zdziałać cuda, a temp są bez większych zmian. By mocno zbić temp to musisz grubo zjechać, co zarazem skończy się zauważalnym spadkiem wydajnośći. Do tego na intelu powyżej 130k już się nie skaluje w zasadzie na DDR5 i tylko destabilizuje pamięci przy wyższych temperaturach.
Zachy 835 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca Zgadza sie dlatego wyjscia sa dwa: - trzymac karte na tych 40-45 stopniach i w razie czego dac dodatkowy nawiew - mocno regulowac tREFI tak zeby temp byly w normach, ale wydajnosc tez wtedy leci w dol.
ket_rab 412 Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca W dniu 15.06.2026 o 13:28, Zachy napisał(a): Ale znam jednego osobnika co nawet do 70-80 mu ram dobija i komp zyje. Ważne że jest cisza i świerszcze
Zachy 835 Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca @MarcoSimone wrzucilem ten nowy bios F10A na Tachyona. Rezultat? Zmienione rezystancje, miedzy innymi, RTT, i utrata stabilnosci w TM5. Na razie wrocilem do starszego biosu, nowego nie chce mi sie na nowo teraz tuningowac. Tym bardziej ze po zmianach w biosie profile wczesniej zapisane na dysku nie dzialaja. Mam do sprawdzenia: Gigabyte Radeon RX 9070 XT AORUS Elite i na tym sie skupiam chwilowo. Nie czas na walki z timingami 1
jacekcz 8 Opublikowano 24 Czerwca Opublikowano 24 Czerwca Ja dla swoich pamięci zastosowałem mieszane OC. Ustawiłem 8666MHz i lekko podciągnąłem BCLK w trybie asynchronicznym. To dało w sumie około 8700MHz. Tej granicy na razie nie jestem w stanie przekroczyć. Wygląda na to, że płyta wysiada. na niższych częstotliwościach niestety niewiele mogę zdziałać. Mimo trybu bypass mode płyta nie pozwala ustawić napięcia dla pamięci powyżej 1.4V. Nie wiem czy tak ma być czy to wina biosu, który jest w wersji beta.
TeoX 2 Opublikowano 24 Czerwca Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) Ma ktoś takie Vipery ? Edytowane 24 Czerwca przez TeoX
militarny78 20 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca (edytowane) W dniu 15.06.2026 o 11:28, Zachy napisał(a): dla A-Die i M-Die do 60 stopni nie powinno rzucac bledami W moim Pc wali bledami po przwkroczeniu 55 stopni te G.Szroty mnie dobijaja w te upaly musialem terefi zjechac na 32764 bo tragedia byla.Gdy temperatury na dworze byly znosne chodzily tak: I problemu nie bylo, testmem5 Absolut @ anta777 moglo na okraglo dzialac i nic zadnego bledu. A teraz na luznych jak guma w gaciach bez otwartego boku obudowy i wentylatora skierowanego na pc 15 min i po ptakach. No chyba ze trefi na 16382 ustawie to przechodzi tescik nawet z zamknietym bokiem obudowy Do tego wgralem ten najnowszy bios 1681 Beta Version i za chiny nie moge dojsc z tymi nowymi Timingami do ladu. A na auto raz sie Pc uruchamia normalnie a czasami bootlop i nie chce sie wlaczyc tylko wejscie do biosu i wyjscie bez zmiany niczego pomaga. Ustawilem przed chwila te nowe Timingi na 12,40,24 zobaczymy co z tega bedzie ale Latency zamiast spasc podskoczylo,na Auto mam 59.2 czasami pokaze nawet 58.6 a na 12,40,24 nie chce ponizej 60 spasc ba nawet 63 pokazuje Edytowane 25 Czerwca przez militarny78
militarny78 20 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Na tym nowym biosie jest loteria z Latency raz sa lekko ponad 60 ns a raz ponizej 59 ns inic nie trzeba zmieniac w biosie pewnie gdzies jest jakis parametr ktorego nie widac w programach i co ponowne uruchomienie sie zmienia Zauwazylem tez ze co jakis czas po uruchomieniu klawiatura bezprzewodowa dziala z widocznym opuznieniem ale wystarczy restart i jet oki
bourne2008 1 792 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca (edytowane) Przecież tak było zawsze. +/- 1ns to nie ma co sobie głowy zawracać. Edytowane 25 Czerwca przez bourne2008
AudRob 476 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Na gorącym. Może ktoś potrzebuje. x-kom.pl/goracy-strzal @militarny78 Kolego kiedyś mówiłeś, że montowałeś do swojej budy AIO 280mm . Bez przeróbek się obeszło , czy coś trzeba kombinować?
Rekomendowane odpowiedzi