Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sztos się gra, rozgrywka bardzo przyjemna, rozwój postaci fajnie przemyślany czy eksploracja . Animacja i  poruszanie sie postacią świetne, graficznie to chyba jedna z niewielu gie gdzie faktycznie PT wygląda super w tych miejscówkach korytarzowych gdzie jest dużo szkła, wypolerowanych ścian i szyb.

Do samej grafiki tez ciezko sie przyczepić stacja i ten księżyc wygląda pięknie,  implementacja hdr tez bardzo dobra.  @samsung70 Mechanika gry to klon Rudy Jedai od Raspawn czyli możemy wracać do miejscówek i do hubu w ogniskach (chekpointach) ale wtedy sie odmawiają wrogowie . Nie jest trudna bo nie karze za śmierć a zebrane przedmioty zostają nam na zawsze i upuszczone doświadczenie a stackje szybkiej podróży sa sensownie rozłozone. Fabuła prosta ale ta surowa relacja z dziewczynką jak to bywa w japońskich grach która się uczy bycia człowiekiem zawsze się sprawdza. 

Co najważniejsze optymalizacja jak w demie jest git, gra nawet przy włączonym Path tracingu nie ma mikro przycięć nawet w walce gdy obciąża karte na max to nie czuć tego gdy fps skacze, co zawsze jest problemem w grach np. na UE5. Gra działa płynnie nawet z odblokowanym fps.

1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

I7 4790K+RTX2060 - początkowy level na średnich z dlssq 1080p trzyma sztywno 60 fps.

Czy ja wiem czy tak nie warto bez PT podchodzić? Nawet bez gra wygląda zupełnie w porządku, mieści się w 6GB buforze vram (5,5gb) i działa przyzwoicie na procku, który jest starszy niż niektórzy użytkownicy tego forum xD 

@Vulc

A pamiętasz Vanquish ? :D dla mnie typ 1:1 wzięty z tamtej gry :> Patrząc na promki nawet myślałem że to jakiś duchowy spadkobierca.

Gra nawet bez RT wygląda dobrze ale z pt wygląda jeszcze lepiej ale tyko w tych ciasnych korytarzach w większych otwartych juz tak tego nie widac. Nie no Postać jest  dużo wolniejsza od takiego Vanquis nie przesadzajmy . Dash jest bardzo przydatny ale szybko sie wyczerpuje. 

7 godzin temu, Jaycob napisał(a):

Szkoda, że nie dali od razu najwyższego poziomu. Demo było superłatwe. 

Preorderowy stuff:

ckFhIM.png

:thumbup:

Na początku się wydaje ze łatwe pierwsza godzina jak masz pojedynczych przeciwników typu zombie ale dalej juz pojawiają się w grupach nowe rodzaje i już tak łatwo nie jest. 

Edytowane przez Luki_
  • Upvote 1
Opublikowano
50 minut temu, bbandi napisał(a):

Robot Boss oczywiście musi się "ślizgać" bo żeby chodził to za dużo trzeba pracy włożyć w animacje, teraz u japoncow to wszędzie się ślizgają te roboty na Jet paczkach.

Żaden problem, jeśli masz to działko z bańką, które spowalnia roboty na kilka sekund. A to, że się ślizga, to nawet dobrze, bo inaczej byłby już w ogóle super łatwy. 

34 minuty temu, Luki_ napisał(a):

Na początku się wydaje ze łatwe pierwsza godzina jak masz pojedynczych przeciwników typu zombie ale dalej juz pojawiają się w grupach nowe rodzaje i już tak łatwo nie jest. 

Mam nadzieję! 

Opublikowano

W tego typu grach raczej ciężko liczyć na wielotorowość. Emocjonalność zawiera się głównie w relacjach między dziewczynką a gościem od giwery, fabularnie gra nie rzuca na kolana, ale ponoć jest "przyjemna". Fuck it, wziąłem. Crimson mnie wymęczył, na razie mam dość. Z tego co do tej pory wyczytałem, raczej mi całość siądzie, a 160 zł za klucz jest do przeżycia. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Mnie jakoś od początku nie porwało. Biegasz po tej stacji i strasznie korytarzowe to wszystko. To strzelanie też takie sobie. Ładnie wygląda szczególnie oświetlenie ale czuje, że poleci z dysku szybko i wracam chyba do Crimsona. Ewentualnie jako odmulacz na chwilę aby w coś innego pograć.

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Mnie chyba już średnio kręcą takie korytarzowe przygody. 

Potwierdzasz to, co przed chwilą napisałem. Siedzisz od tygodni w jednym z najlepiej zrobionych open-worldów którego określasz mianem "Mesjasza gejmingu", i nagle ni z tego ni z owego wskakujesz w korytarzówkę - nie dziwi mnie zupełnie że się momentalnie od niej odbijasz. 

Ja z kolei odbiłem się totalnie od KCD2, po raptem kilku godzinach. Jan Ptaszek gdzieś mi się zgubił, porobiłem trochę questów, pobiegałem po lesie... i odechciało mi się. Podejdę do niej może jakoś jesienią, kiedy poczuję ten klimat. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Demko było bardzo fajne, zagrałbym ale póki co ogrywam Crimsona, zaraz dodatek i sezon do Diablo 4, plus z racji wyjścia spolszczenie do Rogue Trader chcę ograć turówkę, tak dla odmiany. Po Crimsonie pewnie wpadnie coś innego "dużego", chyba że będzie to Gothic. 

Pragmata jest bardzo fajna, chłopak mojej siostry szpiluje aż się steam pali. Taka innowacyjna, jestem ciekawy jak to wyszło w pełnej wersji, nie oglądałem filmików ani recenzji. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Najbardziej wymagająca graficznie miejscówka Ustawienia max + PT+ Dlss-Balance i 4K .  Bez FG 45fps :E i FG x3 . Większości lokacji i warunkach gra okolo ma te 60fps bez FG. Wiec z FG x2 da sie grać płynie.

PRAGMATA 17.04.2026 16_36_07.jpg

PRAGMATA 17.04.2026 16_36_53.jpg

Edytowane przez Luki_
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Niedługo w końcu to ruszę... Musiałem wyrzeźbić blaszkę w dłubanej obudowie komputera, bo port HDMI GPU od TV nie chciał wejść. :E 
W końcu ponarzekam lub pochwalę coś na premierę bezpośrednio ze swoich doświadczeń. :banana:

Edytowane przez musichunter1x
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Niedługo w końcu to ruszę... Musiałem wyrzeźbić blaszkę w dłubanej obudowie komputera, bo port HDMI GPU od TV nie chciał wejść. :E 
W końcu ponarzekam lub pochwalę coś na premierę bezpośrednio ze swoich doświadczeń. :banana:

no ja mam zawsze tak przykręconą karte na styk że blaszka prawie zasłania hdmi ale na styk wchodzi. To jest nagminny problem ... .  jeśli przykręcisz idealnie równo kartę to czasami może nie wejść. 

Edytowane przez Luki_
Opublikowano (edytowane)

Czasem wolałbym żeby media społecznościowe nie istniały. Właśnie natknąłem się na miejsca, gdzie coraz więcej ludzi twierdzi, że kto kupił tą grę ten pedo.

Zaczęło się od tego, że na oficjalnym streamie partnerskim Capcomu, gra dostała badge oznaczający fascynację postaciami "loli". 

https://www.ppe.pl/news/407938/pragmata-w-cieniu-skandalu-gracze-oskarzaja-tworcow-o-promowanie-niestosownych-materialow.html

https://kotaku.com/pragmata-twitch-chat-badge-loli-uoh-2000688503

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 1
  • Confused 1