Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 14.10.2025 o 09:33, Krystian03 napisał(a):

W ostatnim roku ja jeździłem ciągle na oponach letnich bo aż takiej zimy nie było, czasami były kilka dni gdzie ciężko się jeździło ale się udało. Może w tym roku zimy aż takiej nie będzie.

Ja również na przekór lobby oponiarskiemu jeżdżę cały rok na letnich. Przez te kilka czy kilkanaście dni śnieżnych w roku korzystam z komunikacji miejskiej.

• Haha 4
Opublikowano

Do drugiego auta (malego) na placu boju pozostało dwóch producentów - które byście wybrali? 
- parametry B/A(A) - mówią bierz Nokian 

- producent / model - mówią bierz Michelin 

Które Wy byście wybrali? 

IMG_9670.jpeg

IMG_9669.jpeg

Opublikowano
57 minut temu, kanon7 napisał(a):

Do drugiego auta (malego) na placu boju pozostało dwóch producentów - które byście wybrali? 

Które Wy byście wybrali? 

We wtorek zamontowałem Seasonproofy 2 w Oplu Insigni. Bardzo miękka ścianka boczna. Auto pływa/kołysze się przy szybkich manewrach/ruchach kierownicą. Poza tym są w porządku. Drugi raz bym ich nie kupił. 

Czemu nie Hankook 4S2 H750?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, serwal4 napisał(a):

Finalnie zamówione wielosezonowe Pirelli SF3, dostawa do poniedziałku. 

Zobaczymy, czy faktycznie jest tak super jak mówią testy... no i czy odczuję różnicę vs H750 obecne;

Jeśli możesz to napisz jak się sprawują bo na następny sezon będę je kupował.

Godzinę temu, kanon7 napisał(a):

Które Wy byście wybrali? 

IMG_9670.jpeg

IMG_9669.jpeg

Mam Seasony na X-ceedzie i nie polecam. Nie są tragiczne ale są lepsze opony. 68db na Oponeo. Chyba w snach. Wolałbym Goodyeary.

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kapcer napisał(a):

Czemu nie Hankook 4S2 H750?

Klasa „średnia” producenta, paliwo D, deszcz B, głośność B (71db) - odrzuciłem, gdyż Michelin parametrowo wygląda lepiej. 

1 godzinę temu, Grolshek napisał(a):

Wolałbym Goodyeary.

Ta sama cena co Michelin, a głośniejsze - logika mówi Michelin > Goodyear. 

PS. Inaczej Panowie, co będzie lepsze od ww Michelin ? Tylko patrzcie na rozmiarówkę moją 15 cali. 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

1. Głośność na etykiecie, a głośność słyszalna w aucie to 2 zupełnie różne tematy. 

2. Zupełnie nie ma co patrzeć na przynależność do budżet/średnia/premium, tym bardziej, że każdy sklep robi to inaczej. Raczej na testy jak wypadają w nich konkretne opony w konkretnym rozmiarze. 

Dla mnie obecnie premium to Goodyear, Michelin, Continental, Hankook, Bridgestone, Pirelli. Kolejność przypadkowa. Wybrałbym coś z tych producentów i nie patrzył na etykietki, a na testy.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, kanon7 napisał(a):

PS. Inaczej Panowie, co będzie lepsze od ww Michelin ? Tylko patrzcie na rozmiarówkę moją 15 cali. 

Lepsze to kwestia dyskusyjna; 
Jw. - wybrać sprawdzone marki i posłuchać / poczytać testy.

A do wyboru tak na prawdę masz jeszcze sprawdzone Goodyear Vector gen3, Conti All Season 2 czy wspomiane Hankook H750;

Opublikowano
W dniu 16.10.2025 o 12:27, kapcer napisał(a):

1. Głośność na etykiecie, a głośność słyszalna w aucie to 2 zupełnie różne tematy. 

2. Zupełnie nie ma co patrzeć na przynależność do budżet/średnia/premium, tym bardziej, że każdy sklep robi to inaczej. Raczej na testy jak wypadają w nich konkretne opony w konkretnym rozmiarze. 

Dla mnie obecnie premium to Goodyear, Michelin, Continental, Hankook, Bridgestone, Pirelli. Kolejność przypadkowa. Wybrałbym coś z tych producentów i nie patrzył na etykietki, a na testy.

Jeżeli na testy, to Pirelli do niedawna robili słabe całoroczne. Bridgestone i Continental miały wpadki z konkretnymi modelami opon, a najczęściej niczym się nie wyróżniały na tle opon tańszych o 15-20%. 

Falken i Kleber od 4 lat robią opony w testach w pierwszej piątce bez wpadek, bez względu na typ mieszanki.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.10.2025 o 10:12, Grolshek napisał(a):

Jeśli możesz to napisz jak się sprawują bo na następny sezon będę je kupował.

Pierwsze parę-set kilometrów na Pirelli SF3 all-season za mną;
205/55/r17, XL, Fluence (Megane mk3) 2.0 benzyna.
Auto ma 106 tys. przebiegu, przy ~78 tys. dostało nowe wahacze, łączniki, końcówki drążków i pełną zbieżność.

Rok produkcji opon 2025, produkcja Rumunia.

- nie było problemu z wyważeniem (Flu ma fabryczne alufelgi, które swoje przeżyły)
- ścianka boczna wg. mnie miękksza od Hankook 4S

- wizualnie (co potwierdza pomiar w testach) widać, że fabrycznie bieżnika jest mniej vs konkurencja (SF3 zmierzone 6.8mm, Bridgestone 7mm a reszta po 7.7-7.8mm; nawet letnie Conti miały 7.7mm)

- nie są głośniejsze niż Hankook 4S, a raczej nie wydają specyficznego brzęczenia przy prędkościach 70 - 90 km/h (choć 4S z przodu mocno ściorałem i może świeże aż tak nie były słyszalne)

- póki co przy opadach deszczu / kałuże na jezdni w temp. 4-10'c czuję się minimum tak samo pewnie jak na 4S

- na suchym może nawet sprawniej niż 4S

- jednocześnie mam odczucie, że na prostej drodze przy wyższych prędkościach ciut mocniej pływa, natomiast na 4S jeździłem na ciśnieniu 2.5 przód / 2.3 tył (gdzie Flu ma zalecane 2.2/2.1 lub 2.4/2.2 przy prędkościach autostradowych+, a SF3 póki co są właśnie dobite do 2.4/2.2).

Ogółem nie chce wychwalać w niebiosy, bo muszę sięgać pamięcią wstecz jak jeździły świeże 4S;
Stąd tu zapewne mniej lub bardziej placebo jak po wymianie oleju (że ciszej lepiej sprawniej).

W moim rozmiarze obecna różnica w cenie vs 4S to ~160-200zł na komplecie (4S od ~480zł z wysyłką, SF3 520zł z wysyłką);
Ja komplet kupiłem za 2148,00 zł, gdzie wtedy 4s dorwałbym za ~1920-1950,00 zł (sam w 2023 dałem lekko ponad 2k za nie).
I mimo wszystko nie żałuję, że dopłaciłem - bo 1. odczucia są pozytywne, a testy twierdzą że jest tylko lepiej (poza śniegiem).

Tak czy siak czekamy do pierwszych minusów i śniegu, natomiast nastawiam się na odczucia podobne do 4S (które ostatnią zimę zrobiły mając z przódu może 4.5mm bieżnika, a wciąż było ok).
Na pewno na dniach muszę jeszcze przejrzeć zawieszenie, zweryfikować zbieżność i podbić ciśnienie.

To o czym będę pamiętał to co ~5-8 tys. przekładka kół przód tył, bo patrząc na fabryczną głębokość bieżnika, miękkszą budowę opony vs 4S to to przednia para skończyłaby się ciut szybciej od 4s.
Z drugiej strony realny przebieg nie był dla mnie prio przy wyborze opon, wtedy raczej bym dopłacił do Goodyear'a, Conti lub za ~500,00 zł sztuka brał Dunlopy AS;

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano

Co polecicie z wielosezonówek do Melexa :E .... yyyy elektrycznego autka miejskiego (Leapmotor T03) w rozmiarze 165/65/R15. W piątek odbieramy auto dla żony. Auto będzie jeździć tylko po mieście. Preferowane opony z segmentu premium i dobrymi oporami toczenia. Ale rozważę wszelkie propozycje. Z góry dziękuję

• Haha 1
Opublikowano

A nie wiem. Mój mózg mówi, że jak elektryk to lepiej mieć dobre opory toczenia :rudolf:

Żona praktycznie będzie się uczyć jeździć od nowa. Dawno nie siedziała za kółkiem bo Stingerem się boi jeździć. Więc dobrze jak nowe opony będą solidne w zimie.

Serducho podpowiada Continental AllSeasonContact. No ale to tylko miasto :hmm:

Opublikowano (edytowane)

Jakie są realne zalety (wady?) opon z dopiskiem "SUV"? (dwa identyczne modele, z identycznymi parametrami, ale jeden ma dopisek "SUV") Wyczytałem tylko, że te "SUV" to są jakoś "wzmacniane", optymalne do pojazdów z wyższym środkiem ciężkości - ale co to wzmocnienie konkretnie daje/w jakich sytuacjach, to ciężko znaleźć szczegóły.

46 minut temu, MadDog napisał(a):

Co polecicie z wielosezonówek do Melexa :E .... yyyy elektrycznego autka miejskiego (Leapmotor T03) w rozmiarze 165/65/R15. W piątek odbieramy auto dla żony. Auto będzie jeździć tylko po mieście. Preferowane opony z segmentu premium i dobrymi oporami toczenia. Ale rozważę wszelkie propozycje. Z góry dziękuję

Ja zamówiłem GoodYear 4seasons Gen3 - jakieś testy widziałem i dobrze wypadają, ale ... jak znajdziesz coś ciekawszego, to daj znać.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Ozaczenie "SUV' dla opon ma sens marketingowy, w sensie że niby identyczne jak OEM. A są to po prostu sztywniejsze opony, będą po prostu mniej plywać niż zwykłe "niewzmacniane" i z łatwością znoszą wyższe ciśnienia na poziomie 2,7. Parametry te same co inne opony bez tego oznaczenia.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Bridgesone LM001 z 2020 i pierwszy śnieg w tym roku. Konkluzja jest taka, że szukam nowych zimówek do Passata. 5mm bieżnika, guma miękka, ale nie ma trakcji w ciężkim, mokrym śniegu- 400m podjazdu wąską, osiedlową uliczką o nachyleniu 12% startując od 0 dało lekki dreszczyk emocji. Suchy, mokry asfalt, lekkie błoto pośniegowe nie stanowi problemu, ale nie ma czym się wgryzać. Między Krakowem, Wieliczką, Rabką minąłem kilka aut w rowach.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, NotQuite napisał(a):

Ozaczenie "SUV' dla opon ma sens marketingowy, w sensie że niby identyczne jak OEM. A są to po prostu sztywniejsze opony, będą po prostu mniej plywać niż zwykłe "niewzmacniane" i z łatwością znoszą wyższe ciśnienia na poziomie 2,7. Parametry te same co inne opony bez tego oznaczenia.

Ok, dzięki.

Info jakie wyczytałem z innego miejsca, też wspomina o wzmocnionych bokach opony, by mniej się uginały (na zakrętach chyba) przy autach z wyższym środkiem ciężkości (SUV). Ponadto podobno mają grubszy bieżnik (~11mm) - ciekawe.

W dniu 15.10.2025 o 13:54, zlatan1981 napisał(a):

Ja również na przekór lobby oponiarskiemu jeżdżę cały rok na letnich. Przez te kilka czy kilkanaście dni śnieżnych w roku korzystam z komunikacji miejskiej.

... a jak wyjedziesz i będzie suchutko i +4 stopnie C, a jak będziesz wracał, to śnieg i -5? Bez jaj - po prostu jazda na letnich w okresie zimowym, to już na prawdę zły pomysł.