zdunzdun 200 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Opublikowano 21 Grudnia 2024 (edytowane) Udało się w końcu dostać fajne klasyczne radio z epoki (i działające) w normalnych pieniądzach. Gdybym tak 4-5 lat temu wiedział, że radioodbiorniki z końca lat 80 tych i z początku 90 tych tak podrożeją to bym kupował jak najęty... Edytowane 21 Grudnia 2024 przez zdunzdun
Petru23 249 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Opublikowano 21 Grudnia 2024 (edytowane) 3 godziny temu, larry.bigl napisał(a): Nigdy nie zrozumiem i chyba nie będę szanować ludzi a dziadowskim wydechem. Nie gdy używają ich w mieście. Wiejski tunning level hard. Dziadowskim wydechem bym tego nie nazwał, bo bulgot był przecudowny. Ale szybko się przejadł i pobudka symfonią myśli amerykańskiej motoryzacji, bulgotającej niczym pokrywka na bigosie w większości domów dziś wieczór zaczęła wkurzać. Dokładnie tak samo jak się parka dawno temu na wynajmie wprowadziła na parterze gdzie o 7.30, 14.00 i 20.30 jakby kto świnie zatrzynał. Po miesiącu trzeba było zwrócić uwagę, bo się po pionie technicznym niosło i z każdej kratki wentylacyjnej słychać było... Edytowane 21 Grudnia 2024 przez Petru23
serwal4 162 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Ja do niedawna miałem typa na gitarze, który używał też rur od ogrzewania do akustyki (w wynajmowanym bloku z lat 80 rury grzewcze lecą przez pokoje, nie w ścianach) Teraz został sąsiad, który albo prowadzi ożywione rozmowy przez telefon, albo bidok od samotności ma wyzwania Bo regularnie słyszę jak podnosi głos, często rzucając srogie hasła podchodzące pod groźby karalne - a wiem, że mieszka na 100% sam i nie kieruje tego raczej przez ścianę do sąsiadów ... A w temacie: - dolałem dwie setki (ml) oleju do Fluence'a; Nie pamiętam kiedy ostatni raz dolewałem, więc to dolewka po jakiś min 2500-3000km; Bo chyba ostatni raz uzupełniałem olej w drodze na urlop w połowie października...
Krzysiak 1 519 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Wymieniłem wysprzeglik w C5, sprzęgło wróciło więc wrócił do żywych.
Krauziak 61 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Wymiana wahaczy w Lagunie,dwoch przednich opon + geometria .Auto plywalo po drodze lewo-prawo przy dodawaniu/puszczaniu gazu. W przednie furtki wlecialy AudioSystem MS165evo + wygluszenie tyle ile sie dalo. Nie chcialem zrywac fabrycznej wyklejanki,dociazylem je matami,wykleilem od srodka dolna czesc zewnetrznej blachy+dalem pierscienie uszczelniajace na glosnik. Na boczek Alubutyl+Pianka z pamiecia 6mm. Musze przyznac ze ten wzmacniacz bose calkiem niezle sobie radzi. Glosniki fajnie tupia,czuc uderzenie po nogawkach,bedzie tylko lepiej jak sie rozchodza. DSP robi robote,bez tego jest jakos biednie
Arczevski 137 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Podłączyłem nowy moduł klapy do insigni, na początku nie chciała się otworzyć, jak się przejechałem i zgasiłem to zaczęła się otwierać, jakoś tak szybciej niż wcześniej Nie chcę się za wcześnie cieszyć, ale póki co nie wróciła dyskoteka na zegarach, więc może zrobimy te 300k, jeszcze 180 kilometrów
Gang 344 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia płukanka i nowy olej, podkładka i filtr oleju do Acc8
marko 714 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia W dniu 9.01.2025 o 16:10, Arczevski napisał(a): Nie chcę się za wcześnie cieszyć, ale póki co nie wróciła dyskoteka na zegarach, więc może zrobimy te 300k, jeszcze 180 kilometrów Kibicujemy! 1
Krzysiak 1 519 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Płukanka, nowy olej i filtry do 508.
baQus 22 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Pakiet pozakupowy - wszystko co znalazłem lub wyszło na SKP w Focusie: hamulce przód (zobaczymy jak sprawdzi się Quaro polecane przez Mikiciuka ) tuleje wahaczy z przodu sprężyny, wahacze dolne i łączniki stabilizatora z tyłu wycieraczki naklejki na dekielki felg geometria zawieszenia opony całoroczne Yokohama AW21 (auto było na nie najgorszych letnich, ale z uwagi na zdecydowałem spróbować całorocznych i może zaoszczędzić na przekładkach i "hotelu" + letnie zostały w rozliczeniu u wulkanizatora) 1
serwal4 162 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 1 godzinę temu, baQus napisał(a): Pakiet pozakupowy - wszystko co znalazłem lub wyszło na SKP w Focusie: hamulce przód (zobaczymy jak sprawdzi się Quaro polecane przez Mikiciuka ) Z Quaro mam we Fluence klocki na obu osiach (wersja "Ceramic") sparowane z OEM tarczami Renault; Montowane po zakupie auta ~20 tys. km temu; Wcześniej Q Ceramic wrzucałem na testy do gruzo-206; Ciche, faktycznie mało pylą, jedyna sytuacja krytyczna to parę h latania po górach w Czechach w lato ale równie dobrze mogłem zgrzać płyn hamulcowy 1
bergercs 1 397 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) Quaro to "brand własny" Auto Partnera - zwykłe Quaro to piszczący syf, te "ceramic" to mniej więcej jakość Tomex -Breck. A jak już o AP - żeby czasem Wam do głowy nie przyszło kupić oleje Fanfaro (te w metalowych puszkach udające OE) - w ciągu ostatniego miesiąca dwa przyadku wśród klientów, którzy przeszli na to guano "bo taniej" i samochody zaczęły im na nich żłopać olej (niby to produkt Mannola ale tam chyba kontrola jakości leży o kwiczy /wspomnę tylko o rdzewiejących puszkach/). Edytowane 21 Stycznia przez bergercs 1
Pan Mateoo 447 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia quaro wciaz lepsze od zwyklych maxgearowców! 1
baQus 22 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Zobaczymy - jak na razie 400 km zrobione i są ciche Cenowo, nie są pozycjonowane na taki absolutny low cost. Do poprzednich samochodów, ze znacznie większymi tarczami zawsze brałem Zimmermanny, które też opinie mają skrajnie różne, ale nigdy nie stanowiły problemów - nawet w BMW E61, gdzie ludziom biły tarcze OEM - ale to pewnie też kwestia montażu. Po geometrii ten samochód zupełnie inaczej się zachowuje - większość ludzi to bagatelizuje, a ja w kolejnym samochodzie odkrywam, że warto wydać te 200 raz na kilka lat
bergercs 1 397 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 1 godzinę temu, baQus napisał(a): nawet w BMW E61, gdzie ludziom biły tarcze OEM - ale to pewnie też kwestia montażu. Bić to należałoby "mechaników" po łbach, bo większość z nich to "mądraski" - żaden nie pójdzie na szkolenie, bo tam "g.. się dowie". Ale tego, że w sporej części BMW montowane są układy hamulcowe ATE, w których NIE MOŻNA smarować prowadnic, to już cymbały nie wiedzą (smar powoduje nie odbijanie klocków i zjaranie przegrzanie tarcz). Mechanikom twierdzącym ,że tylko OE daje radę w BMW możenie dać ten link i zasugerujcie szkolenia.
Petru23 249 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego (edytowane) Własnie skończone ale bez fotorelacji Przymocowana osłona termiczna nad tłumikiem i poprawione pozostaje jej mocowania. I czujnik parkowania prawy się znalazł wisiał za zderzakiem na przewodzie, z lekko popękana obudową. Oring też pęknięty. Ale... Że przecież plastikami od dekad się zajmuję (hobbistycznie, tak to zawodowo w rodzinie) to chwila moment i plastiki zgrzane, czujnik zmontowany i działa Aż się sentyment włączył i przypomniało mi się, jak kleiłem chłodnice i zderzak e 323F BA Praca z teściem, bo chłop na emeryturze i go nosi to się rozerwał troszkę. Pierwszy i ostatni raz BTW 😁 Edytowane 1 Lutego przez Petru23 2
Katystopej 984 Opublikowano 1 Lutego Autor Opublikowano 1 Lutego Te pomarańczowe w lampach to ledowe kierunki? Fajnie zrobione
Petru23 249 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, Katystopej napisał(a): Te pomarańczowe w lampach to ledowe kierunki? Fajnie zrobione No wlasnie teraz zwróciłem uwagę, że też mam takie lampy, o których czytałem wczoraj na forum Nie, ledy nie bo to zwykła lampa na h11 nawet a nie xeony. Ale... Właśnie idę po Jakiegoś Krafta, to nie omieszkam sprawdzić po co tak zrobili Edit VID_20250201_204827047.mp4 W dniu 22.01.2025 o 15:09, baQus napisał(a): Zobaczymy - jak na razie 400 km zrobione i są ciche Cenowo, nie są pozycjonowane na taki absolutny low cost. Do poprzednich samochodów, ze znacznie większymi tarczami zawsze brałem Zimmermanny, które też opinie mają skrajnie różne, ale nigdy nie stanowiły problemów - nawet w BMW E61, gdzie ludziom biły tarcze OEM - ale to pewnie też kwestia montażu. Po geometrii ten samochód zupełnie inaczej się zachowuje - większość ludzi to bagatelizuje, a ja w kolejnym samochodzie odkrywam, że warto wydać te 200 raz na kilka lat Widzę, że opony takie jak u mnie. Obyś był nie miej zadowolony, niż ja Mnie uczono, że zbieżność o geometrię robi się przy każdej ingerencji w zawieszenie. A że po sąsiedzku mam od urodzenia to za "flaszkę" robię I zawsze nowy zakup idzie na sprawdzenie. Edytowane 1 Lutego przez Petru23
Kowal_ 263 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Wymieniłem łączniki stabilizatora z tyłu i uszczelkę dekla dsg bo zaczęło się lekko pocić.
baQus 22 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego W dniu 1.02.2025 o 20:41, Petru23 napisał(a): Widzę, że opony takie jak u mnie. Obyś był nie miej zadowolony, niż ja Przy śniegu, czy temperaturach do 10 stopni wszystko ok. Mam z osiedla taki stromy wyjazd, na którym po opadach śniegu zawsze jest oblodzona i wyślizgana droga - poradziły sobie bez problemu. Widać, że jest to miękka guma - mam napompowane 2,2 atmosfery, zgodnie z tabliczką i wyglądają jakbym stał na lekkim kapciu (sprawdzałem na 2 stacjach benzynowych) Na razie jedyna wada, którą znalazłem to są dość głośne - przy moim rozmiarze różnica 72 vs. 68 decybeli względem letnich, które były założone wcześniej, ale podczas jazdy nie ma aż tak diametralnej różnicy. Ogólnie - jak na razie jestem zadowolony, zobaczymy jak będą się zachowywały przy wyższych temperaturach. Przy braku miejsca do składowania drugiego kompletu, jest to jednak super oszczędne rozwiązanie - dotychczas 2x w roku płaciłem 250 za przekładkę kół i "hotel".
Petru23 249 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Wymieniłem baterie w pilocie. 1620, ciężko znaleźć okazuje się...
Petru23 249 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego (edytowane) Mechanizm składania lusterka się właśnie robi Edit Jednak mechanizm składania trup. Nie ma sensu się bawić, lusterko 150-200zl, czyli podobnie. Ale przynajmniej już się nie giba Edytowane 4 Lutego przez Petru23 1
Totek 774 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego Kupione stare alusy W sam raz temat na zimę, czeka mnie szlifowanie, rant w poler, rotor na złoto. 4
bergercs 1 397 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Renata: płukanka Kleen-flo, zalany Motul 5W40, zamontowany filtr oleju Mann, filtr powietrza Purflux (tańszy od Filtrona więc niech jest /olejowy Purfluxa niestety nie jest "za ładny"/), kabina węglowa "brand własny" /bierzemy je z Filtrona/. Standardowo nowa podkładka oleju Elring. Okazało się, że pojawił się wyciek z góry silnika, więc silnik umyty myjką i będzie trzeba p paru dniach sprawdzić gdzie puszcza.
Rekomendowane odpowiedzi