Skocz do zawartości

Mój Garaż / moje Auto.... dodaj swoje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, bleidd napisał(a):

To by od razu było zbite "argumentem": "jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić!". Jakbyś podał raporty bezawaryjności, opinie mechaników to byś usłyszał, że są opłacone a ty łykasz wszystko jak mała naiwna dziewczynka. Nie było sensu jakiekolwiek dyskusji.

Żeby nie było uważam, że Bravo czy włoska motoryzacja miała swój fajny okres i swoje atuty na tle konkurencji ale uważać, że Bravo 2 to lepsze auto pod każdym względem niż Golfa 7... Tam Bravo było lepsze też niż BMW 3 a na wieści, że ktoś przesiada się np. na A4 były rechot i cichot jak to zwraz wróci do bezawaryjnej i bezproblemowej włoszki :E 

Masz na myśli fiatbravoklub.pl i nuovabravoklub.pl? 
Byłem tam przez 4 lata posaidania Bravo i faktycznie tam to raczysko było :E 

Opublikowano

Nigdy nie byłem na żadnym forum samochodowym. Może dlatego że mechanikę znam od podstaw, a wszystkie naprawy robiłem u siebie w garażu :E A wiedza pochodziła od jednego mechanika, a resztę można było się douczyć na YT albo poczytać w instrukcjach, mieć dostęp do księg ASO :E 

Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Masz na myśli fiatbravoklub.pl i nuovabravoklub.pl? 
Byłem tam przez 4 lata posaidania Bravo i faktycznie tam to raczysko było :E 

nuovabravoklub.pl głównie, potem Fb ale najlepsze akcje były na forum :E

Opublikowano

Było tam parę Świetnych miejsc, których nie można było podważać. Skrzynia - Sosnowiec, Climatronic - Skierniewice. Jak zrobiłeś gdzieś indziej to cie niemalże zwyzywali, tylko tych dwóch fachowców w Polsce podsiadło wiedzę tajemną jak naprawiać Bravo, nikt inny na świecie tego nie wiedział.

Opublikowano

Do cytryny znów jedyny słuszny mechanik to w Parchatce koło Puław...jest tak dobry, że ponoć zajeżdżasz pugiem żeby zrobił przykładowo rozrząd, a on cię wygoni mówiąc, że robi tylko Citroeny i nie bawi się w silniki innych marek 😎

Opublikowano (edytowane)

@green1985A co z e36, masz ją jeszcze ? 

Moja u mnie od 11 lat, w przyszłym roku kończy 30-tkę ;) Od początku chucham i dmucham :) Na wiosnę kupiłem dupowóz (307) w gazie, na dojazdy do roboty, a BMW wysłałem na motoryzacyjną emeryturę do garażu, starczy, nie ma co jej męczyć, 315tys. już (dopiero:E) nakulane ;) Od czasu do czasu wyjadę żeby przepalić :E Niestety motor tylko 2.0, ale ważne że R6 :) Bardzo wdzięczne auto :thumbup: Niestety dziś takich już nie robią :( 

IMG_20240119_113536.jpg

IMG20240424114912.jpg

IMG20240427121002.jpg

W dniu 4.11.2024 o 17:57, zireael7 napisał(a):

Ale to E36 to kuuurde, fajne :P. Mam cichą nadzieję kiedyś znaleźć jakąś, która nie będzie nadawało się wyłącznie do zezłomowania...Te stare beemki też mają swój klimat i chyba fajnie byłoby mieć w garażu jakąś, póki jeszcze w ogóle są :E.

No niestety coraz mniej ich w dobrym stanie :( Chyba że gruzy, bo tych to jeszcze trochę widać, po ciężkich tuningach z hydrołapą itd..:E

Edytowane przez maras2574
  • Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Na FB mnie nie było, ale na forum w altach 2013-2017 byłem ciągle.

No i ten ich bytomski serwis polecany był okrutnie kiepski :E 

Bemo motors w Szczecinie to chyba nic nie pobije. Raz robiłem tam serwis i filtr paliwa włożyli tak, że pogiętą miał końcówkę. Filtr powietrza był nie wymieniony. Jak dałem auto do malowania z OC sprawcy to machnęli też przy okazji felgę :E

Opublikowano

@maras2574 oj nie, dawno temu sprzedana, bodajże za 12.000 zł xD Dzisiaj pewnie z 25+ by była warta w takim stanie. No ale wtedy były w dołku cenowym. A puściłem tanio, bo byłem napalony na Patrola, żeby się w błocie potaplać. Ale dzisiaj jedno z dwóch aut to 330D E91, także jakoś tak ciągle wracam do tych trójek, łączą w sumie wszystko czego szukam w aucie na daily.  A E36 zdecydowanie trzymaj, na pewno przyjemne wozidło na weekendowy wypad, w sumie nawet w dłuższą trasę się nada, pamiętam, że za młodu wypady nad morze (400km ode mnie) to była sama przyjemność :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, green1985 napisał(a):

oj nie, dawno temu sprzedana, bodajże za 12.000 zł

Ja 11 lat temu za swoją 10k dałem

Dzisiaj pewnie z 25+ by była warta w takim stanie

Spokojnie, tym bardziej że z m52b28, te to już w ogóle unikat dzisiaj. A jak już się znajdzie, ta zajechany gruz

A E36 zdecydowanie trzymaj

Nie mam zamiaru tego sprzedawać. I nie chodzi tu o rosnącą cenę, ale o kawał dobrej starej motoryzacji i sentyment do niej ;)  Poprzedni właściciel mnie męczy nieraz, czy bym mu nie odsprzedał ;) Mówię mu że gdyby do tego miało dojść, jest pierwszy w kolejce ;) Też fan BMW i starej motoryzacji. I też dba o auta. Wtedy mi sprzedał ze względu na dojazd do nowo budowanego domu, gdzieś na wypiździajewie gdzie dróg nie ma. Też kupił terenówkę ;) 

na pewno przyjemne wozidło na weekendowy wypad, w sumie nawet w dłuższą trasę się nada, pamiętam, że za młodu wypady nad morze (400km ode mnie) to była sama przyjemność :)

Pół Europy nią zjeździłem, nigdy żadnych problemów. Tak jak piszesz, to sama przyjemność :) Dziś jak się przesiadam z Peugeota po dłuższym czasie, to jakbym do bilidu wsiadał :E A po samym odpaleniu i usłyszeniu dźwięku r6....miód dla moich uszu :)

Edytowane przez maras2574
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, maras2574 napisał(a):

Pół Europy nią zjeździłem, nigdy żadnych problemów. Tak jak piszesz, to sama przyjemność :) Dziś jak się przesiadam z Peugeota po dłuższym czasie, to jakbym do bilidu wsiadał :E A po samym odpaleniu i usłyszeniu dźwięku r6....miód dla moich uszu :)

Ostatnio byłem ze znajomym oglądać E38 750i (spełnienie marzeń z młodszych lat, obecnie jako auto na weekend), jak wsiadłem na chwilę na fotel kierowcy i zobaczyłem te stare zegary i poczułem zapach starej beemki, to od razu miałem ochotę ruszyć tym w trasę. Prawdziwe, mechaniczne auta, a nie laptopy na kołach :)

• Like 1
Opublikowano

@green1985 I te V12 :P Bo to są auta z duszą :thumbup: Nie tylko BMW zresztą ;)

Mam znajomego mechanika (dziś ma swój warsztat z certyfikatem BMW) i on to bydle V12 wsadził do e30 cabrio ! Ścianę grodziową trzeba było lekko przerobić żeby ten motor tam wsadzić :E Na tamten czas były takie dwie w Polsce po takim swapie ;) Ma ją do dzisiaj. Strach tym jeździć. Pewnie dlatego nikomu jej nie daje :) 

Co do laptopów na kołach....ech...nie ma co gadać. To jest upadek prawdziwej motoryzacji :( Jak zobaczyłem kiedyś na drodze Porsche z zielonymi blachami, to chwyciłem się za głowę i sam do siebie powiedziałem że świat się kończy !

Co do starych aut, taka anegdota z życia wzięta:

Byłem w 2019 na weekendzie F1 w Austrii, na Red Bull Ringu. Siedzimy sobie z kumplem koło namiotu, nagle jakiś chałas, słychać jakiegoś podpitego Niemca koło samochodów. Wszyscy wstają, patrzą o co chodzi, a tam gość w wieku, nie wiem, 55-60 lat?, wyzywa beemkę stojacą obok mojej. Nie pamiętam już modelu, ale jedna z nowszych wtedy. Potem podchodzi do mojej e36, klepie ją i  krzyczy, "to jest auto, a nie jakieś czterocylindrowe gówno w dieslu" :E  Leje z tego do dzisiaj jak sobie przypomnę :rotfl2:

• Haha 2