Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Walczyłem ostatnio z dziwnym zawieszaniem się Crimson Desert i już miałem nadzieję, że sytuacja była opanowana, ale przed chwilą gra znów się zawiesiła. Postanowiłem sprawdzić dziennik zdarzeń i co ? .... błąd nvlddmkm 153 :hmm:

Na szybko pogrzebałem w necie i proponują wyłączyć z Menedżerze urządzenia dźwiękowe Nvidia

Obecnie działam na sterach 595.97 i chyba wrócę do 595.76 :heu:

Opublikowano

Ja wyczyściłem shader cache, bo też miałem po ostatnim patchu dziwne wywałki w Crimson Desert, a do tego jeszcze używam RenoDX i co kilka dni wypuszczają nowszą wersję. Gra przy starcie odbudowała shadery i wczoraj grałem kilka godzin bez większych problemów.

Opublikowano

Magicznych rozwiązań w sieci jest sporo

Ram

underclock vram

wyłączenie urządzeń nvidia

itp

itd

jeśli doczytacie dalej to większość nieskuteczna, na takim np.reedit autorzy odzywają się po paru dniach i przyznają, że błędy dalej się pojawiają

Opublikowano

Problem dotyka chyba tylko RTX 5xxx wiec może instalować do swojej 4090.

Ada miała tylko problemy z chwilowym czarnym ekranem ale chyba to już zostało rozwiązane bo dawno tego nie widziałem. Z drugiej strony od dłuższego czasu tez nie używam Chroma.

Opublikowano
2 godziny temu, szafir00 napisał(a):

Magicznych rozwiązań w sieci jest sporo

Ram

underclock vram

wyłączenie urządzeń nvidia

itp

itd

jeśli doczytacie dalej to większość nieskuteczna, na takim np.reedit autorzy odzywają się po paru dniach i przyznają, że błędy dalej się pojawiają

Ja na poważnie piszę, że jak RAM systemowy ( nie Vram ) jest niestabilny, to zaczynają jakieś dziwne komunikaty. 

Żeby rozwiązać/dojść do problemu, najlepiej coś wyłączyć/włączyć i testować. A nie wszystko naraz i później nikt nic nie -> wiem :E 

Opublikowano
31 minut temu, leven napisał(a):

Ja na poważnie piszę, że jak RAM systemowy ( nie Vram ) jest niestabilny, to zaczynają jakieś dziwne komunikaty. 

Żeby rozwiązać/dojść do problemu, najlepiej coś wyłączyć/włączyć i testować. A nie wszystko naraz i później nikt nic nie -> wiem :E 

To co się dzieje ze sterownikami NV nie ma nic wspólnego z RAM-em systemowym. 

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Wątpię by miało to wpływ na stabilność to jest osobny DAC i sterownik nie ma wpływu na sypanie się sterownika głównego.Jedynie stery od NV mają wyższe DPC latency względem tych od windy. Kiedyś wbudowany DAC obniżał wydajność, ale te czasy minęły.

Opublikowano

A ja Panowie po prostu nie wierzę w te wszystkie magiczne sposoby, skoro wszystko działało i nie posypało się sprzętowo, to posypało się softwarowo (sterowniki nvidia, jakiś updade microsoft) (w sieci ludzie piszą, że błąd nie występuje na wcześniejszych kompilacjach windows)

Możecie jeszcze obniżać szybkość szyny pci-e w bios :-) to też jeden z magicznych sposobów który komuś miał działać.

Opublikowano

Chcę sprawdzić ten DFG. Rozumiem, że muszę wgrać najnowsze stery (595.97) i coś ustawić w nvidia-profile-ins (nie korzystan z nvAp)? Jego też najnowszego ściągnąc? Gra nie musi mieć dedykowanej obsługi? Te w/w stery są bezproblemowe? Qrde, udziela mi się chyba jakaś irracjonalna psychoza po czytaniu tego wątku. :)

Opublikowano

Ok. dla potomnych zainteresowanych błędem 153

Wydaje mi się, że sytuacja się poprawiła, wystarczy dać się szpiegować microsoftowi - w update włączcie swój udział w ,,niejawnym programie testów systemu windows,,

ponownie ściąga update 25h2

u mnie mielił, mielił i wypluł winver 25h2 26200.8037

wcześniej przy normalnych update 25h2 inna kompilacja (nie pamiętam)

Na chwilę obecną mogłem wrócić do sterowników nvidia 596.10 i wydaje mi się, że błąd 153 się nie pojawia lub pojawia się o wiele rzadziej.

Dajcie znać jeśli ktoś jeszcze zrobi jakieś testy.