Keleris 774 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja MX7 jest ciężkie do nakładania i osobiście robię to tylko na ciepło podgrzewając suszarką bo inaczej to jest kaszanka, rozsmarowuję wykałaczką bo jakoś tam mi najwygodniej, demontaż chłodzenia też zalecam na ciepło w szczególności z procesorów am4 bo pasta robi za klej i chłodzenie wychodzi razem z procesorem. Co do żywotności się nie wypowiem bo nakładałem na moje złomki które pomęczyłem może z tydzień i poszły do szafy.
tom36816 122 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja (edytowane) @Lameismyname Na Fermi to szkoda PTMa kłaść. Wystarczy lepsza pasta Edytowane 31 Maja przez tom36816
sideband 3 101 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja Fermi i tak bardziej trzyma stara pasta pod czapą 1
DarkeVo 757 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja Zauważyłem że mx7 na premierę była rzadka i łatwo sie ją rozprowadzało a teraz jest gęsta jak mx6 chociaż poradziłem rozciągnąć ją po procku
tom36816 122 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 1 godzinę temu, Keleris napisał(a): nakładałem na moje złomki które pomęczyłem może z tydzień i poszły do szafy Do takiej zabawy to właśnie ta Pactum 4 jest spoko bo po co się meczyć z rozprowadzaniem jak na chwilę do zabawy a potem do szafy. 1
Pentium D 2 003 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca Ciekawe czy to jest to samo co w bardziej markowych opakowaniach jak LT-100 i LK-128. 10,30 zł mnie to kosztowało.
Pentium D 2 003 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) MX-6 po miesiącu. Wygląda to nieźle. 3.06 zaaplikowałem GD-2 bo MX-6 się skończyła a inne na silikonie wiadomo jak skończą. Edytowane 5 Czerwca przez Pentium D
Keleris 774 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca Wymieniłem dzisiaj pastę w RX7800 Asrock na pad Thermalright helios i zrobiła się kolosalna różnica. Karta szybko po zakupię zrobiła się cieplejsza ale z uv jakoś to dotrwało do dzisiaj, przy okazji wymieniłem pastę na procesorze ale jak widać wymiana dobre dwa lata temu nałożonej mx6 na mx7 nie dała żadnej korzyści, muszę poszukać jakiegoś lepszego chłodzenia dla młodego bo gniotsu fera i po demontażu musiałem poprostować trochę finów bo od patrzenia się wygięły. Tak wyglądała pasta na Asrocku - karta ma około 1.5roku, pada udało się uratować, przedni zapas się porwał ale i tak w całości pokrywa rdzeń, termopadów nie wymieniałem tylko przeczyściłem vram i sekcje zasilania ipa. Takie były i są obecnie temperatury z profilem uv - 1075mv - -10% power limit niestety nie puszczałem na ustawieniach z pudełka. mx6 po dwóch latach wyglądał tak. 1
ShaDow_Pro 1 079 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca @Keleris Bierz Brockena 4, sam w zapasowym kompie z Fery 5 zmieniłem, tego nie da się porównać. 1
Keleris 774 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca (edytowane) Już zamówiony i nawet miał fajną cenę na mx7 8g więc wziąłem do kompletu. Edytowane 6 Czerwca przez Keleris
Pentium D 2 003 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca W dniu 5.06.2026 o 12:27, Keleris napisał(a): mx6 po dwóch latach wyglądał tak. Lipnie, ale w sumie to dwa lata. To ten pierwszy wadliwy wypust czy poprawiony?
Lameismyname 4 096 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca @Keleris W sumie jeszcze nie wystawiałem ale mam Thermalrighta Phantom Spirit 120 i mógłbym komuś puścić na forum w dobrej cenie. Co do padów zmiennofazowych do GPU, od dawna stosuje Gelida Heatphase Ultra, bo jest tani i można go kupić oficjalnym źródłem jak np. Proline. Na Thermalright Heliosa dobre strzały bywają na amazonie, warto czasem sprawdzić. A co do past, mam 8g Arctica MX-7 ale nie miałem jeszcze potrzeby go stosować. Jeżeli wierzyć igorslab jest dobra na gołe rdzenie więc można stosować na wszystko, a ja nigdy nie nakładam jednej gładkiej warstwy tylko "X" z kropkami gdzie docisk robi swoje i mogę mieć w poważaniu jej gęstość (oczywiście są pewne racjonalne granice). Niestety w przypadku MX-7 żywotność jest wielką niewiadomą i to tylko czas pokaże. A mnie osobiście najbardziej irytują nieuczciwe praktyki producentów odnośnie zmiany składu, bo czasem nieświadomie możemy kupić po prostu gorszy/wadliwy produkt, co nieraz historia pokazywała.
Keleris 774 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca @Pentium DNie wiem, kupowana dobre dwa lata temu na morele, procesor mało wymagający ale temperatury na procesorze na starej mx6 były takie same co na nowo nałożonej mx7, demontaż robiłem na ciepło od razu po wyłączeniu 3dmarka i komputera. @LameismynameZamówiłem wcześniej wspomnianego Brockena 4 za 100zł ale dziękuje za propozycje. 1
rzymo 156 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca (edytowane) Podobno nie ma głupich pytań... Po aplikacji PTM pod IHS to czapkę mogę czy muszę przykleić z powrotem? (8700F, chcę na nim przeczekać do Zena szóstego) Edytowane 12 Czerwca przez rzymo
Pentium D 2 003 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 6 godzin temu, rzymo napisał(a): Podobno nie ma głupich pytań... Po aplikacji PTM pod IHS to czapkę mogę czy muszę przykleić z powrotem? (8700F, chcę na nim przeczekać do Zena szóstego) A po co taki zabieg w ogóle robiłeś? Temperatur jakoś bardzo to nie poprawi. Ja bym skleił bo inaczej cały nacisk z ilm i chłodzenia będzie opierał się na rdzeniu a z klejem trochę sie to rozłoży.
janek25 395 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 6 godzin temu, rzymo napisał(a): Po aplikacji PTM pod IHS to czapkę mogę czy muszę przykleić z powrotem? nie musisz wez zrób coś innego niż wszyscy ,zdemontuj soket i daj cpu bezpośrednio pod chłodzenie zawsze jedna pasta mniej i blacha
rzymo 156 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Godzinę temu, Pentium D napisał(a): A po co taki zabieg w ogóle robiłeś? Temperatur jakoś bardzo to nie poprawi. Z ciekawości W tych procesorach fabrycznie jest pasta, więc skoro ma zostać u mnie na dłuższą chwilę, to niech sobie siedzi PTM. @janek25 jakbym go kręcił ile wlezie, to pewnie bym tam zrobił...
janek25 395 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Tak miałem 6700k i wyniki były ok.przy okazji sprawdziłem aferę wyginającego się PCB. Nie wyglo się
Pentium D 2 003 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 2 minuty temu, rzymo napisał(a): W tych procesorach fabrycznie jest pasta Wiem z autopsji
ket_rab 445 Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca Duronaut Pro | Hydronaut Pro https://www.thermal-grizzly.com/en/blog/new-duronaut-pro-hydronaut-pro 1
huudyy 3 445 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca co teraz jest na czasie w dobrej cenie do laptopa? Dalej PTM? Pacjent HP G8 840
RaViV 216 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 2 minuty temu, huudyy napisał(a): co teraz jest na czasie w dobrej cenie do laptopa? Dalej PTM? Pacjent HP G8 840 Dokładnie. Chcesz mieć pewność oryginalności ptm, to polecam Gelid HeatPhase Ultra. 1
leven 967 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Chyba czas na zmianę pasty Jak teraz piszę, na dworze 36 stopni Celsjusza w cieniu Ale lampa !! EDIT: napisałem w cieniu, a pokazałem w słońcu
Grolshek 1 272 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 19 minut temu, huudyy napisał(a): co teraz jest na czasie w dobrej cenie do laptopa? Dalej PTM? Pacjent HP G8 840 https://allegro.pl/produkt/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a-dfdb34f9-80c6-4047-8e0f-370c0a756917?offerId=15220946775 1
Rekomendowane odpowiedzi