Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, crush napisał(a):

Butle z Lidla można oddać w Biedronce. A jak z tymi kwitami na kasę? Jak dostanę kwit z automatu w Lidlu to wypłacę kasę w Auchan?

Wg ustawy w momencie oddania butelek masz dostać pieniądze. Pieniądze ma wypłacić ten, kto przyjął butelki.

Opublikowano (edytowane)

Jak według ustawy mamy dostać pieniądze w momencie oddawania butelek to najprościej było umożliwić wypłatę bezpośrednio przez automat. Czyżby to było liczenie na to, że komuś się nie będzie chciało i nie trzeba będzie oddać kaucji? 

@crushTrochę to właśnie tak wygląda jakby liczyli na to, że ktoś wrzuci do wora i na śmietnik.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
15 godzin temu, hwdp43 napisał(a):

w norwegii maja fajne automaty :D

TOMRA ich firma od recyklomatów, w Polsce ich maszyny stoją w Lidlach, tylko te prostsze wersje. 

https://www.tomra.com/pl-pl/reverse-vending/our-offering/reverse-vending-machines/tomra-r1-and-t9-with-multipac-air

https://www.tomra.com/pl-pl/reverse-vending/our-offering/reverse-vending-machines

Opublikowano (edytowane)

I cyk, szósty worek do kolekcji w domach i mieszkaniach, niedługo będzie w chałupie lepiej jak na wysypisku...:rotfl2:

https://forsal.pl/nieruchomosci/aktualnosci/artykuly/9890310,od-pazdziernika-wlasciciele-nieruchomosci-dostana-nowy-kolor-workow-na-odpady-fioletowy-beda-odbierane-raz-na-kwartal.html

Tylko teraz czekamy na podwyżkę za śmieci, bo ktoś musi to odebrać a za friko raczej tego nie zrobi...

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Cappucino napisał(a):

I cyk, szósty worek do kolekcji w domach i mieszkaniach, niedługo będzie w chałupie lepiej jak na wysypisku...:rotfl2:

https://forsal.pl/nieruchomosci/aktualnosci/artykuly/9890310,od-pazdziernika-wlasciciele-nieruchomosci-dostana-nowy-kolor-workow-na-odpady-fioletowy-beda-odbierane-raz-na-kwartal.html

Tylko teraz czekamy na podwyżkę za śmieci, bo ktoś musi to odebrać a za friko raczej tego nie zrobi...

Nie wiem jak to w Polsce jest rozwiązane, ale w np Łodzi po prostu wszędzie są porozsiewane kontenery jak PCK, tyle, że teraz zamiast iść na cele charytatywne, to wybiera z nich towar PSZOK. Nie rozumiem czemu taki system nie może być wszędzie... 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Podwyżka będzie jak mniej plastiku bedzie w segregacji to wg niektórych 'ekspertów' ceny wywozu odpadów pójdą do góry. Ponoć z powodu, że firmy, które obecnie odbierają odpady będą miały mniej do potencjalnego przetwarzania. Oczywiście przy założeniu, że będziemy oddawać plastik do systemu kaucyjnego.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, gotrunks napisał(a):

Podwyżka będzie jak mniej plastiku bedzie w segregacji to wg niektórych 'ekspertów' ceny wywozu odpadów pójdą do góry. Ponoć z powodu, że firmy, które obecnie odbierają odpady będą miały mniej do potencjalnego przetwarzania. Oczywiście przy założeniu, że będziemy oddawać plastik do systemu kaucyjnego.

Oczywiście, że pójdą śmieci do góry, już to tutaj pisałem. Odejdzie im najcenniejszy surowiec jak puszka i pet. Pytanie o ile pójdą do góry, czy ze 20% czy od razu 50% :E 

Edytowane przez blabla123
Opublikowano (edytowane)

Taka ciekawostka jak działa w większości w DE opłata za wywóz śmieci.

Bezpośrednio gospodarstwa domowe nie płacą nic za wywóz żółtych pojemników czy z papierem. Płaci się jedynie za czarne pojemniki zmieszane.

System działa tak, że koszty wywozu i recyklingu żółtych pojemników są pokrywane z wkładu producentów sprzedających produkty w opakowaniach. Nie płacisz bezpośrednio, ale kupując jakieś serki czy szyneczki i inne produkty opakowane jakieś grosze są wliczane za koszt recyklingu/utylizacji opakowań.

Bezpośrednio płaci się za czarne zmieszane, cena zależy również od gminy, ale inne składowe to pojemność czarnego pojemnika, ich ilość i częstotliwość ich odbioru. Więc w zasadzie jeśli chodzi o domowy rachunek za śmieci, czym lepiej się segreguje i mniej produkuje zmieszanych śmieci tym mniej się bezpośrednio płaci za wywóz. 

Imho taki system jest całkiem OK.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano
Cytat

Dlaczego butelki po mocniejszych alkoholach są wyłączone z systemu kaucyjnego w Polsce?

Od 1 października 2025 roku w Polsce ruszy system kaucyjny, który obejmie plastikowe butelki PET do 3 litrów (kaucja 0,50 zł), metalowe puszki do 1 litra (0,50 zł) oraz szklane butelki wielokrotnego użytku do 1,5 litra (1,00 zł). Jednak butelki po mocniejszych alkoholach, takich jak wódka czy wino (tzw. „małpki” i inne flaszki), zostały wyłączone z systemu, co budzi kontrowersje wśród ekologów, samorządów i części społeczeństwa.

Fundacja „Można Lepiej!” wskazuje, że to rozwiązanie faworyzuje branżę alkoholową, kosztem środowiska i skuteczności walki z zaśmiecaniem.

Zgodnie z ustawą o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (Art. 8 ust. 7, załącznik 1a), system kaucyjny obejmuje wyłącznie szklane butelki wielokrotnego użytku do 1,5 litra. Butelki po mocniejszych alkoholach, takich jak wódka, whisky czy wino, są zazwyczaj klasyfikowane jako jednorazowe, co automatycznie wyłącza je z systemu. Producenci sami decydują, czy opakowanie jest wielokrotnego użytku, co daje branży alkoholowej furtkę do uniknięcia kaucji.

W praktyce oznacza to, że tylko butelki po piwie czy niektórych sokach, tradycyjnie uznawane za zwrotne, podlegają kaucji. Natomiast „małpki” (małe butelki po wódce, 100–200 ml) czy butelki po winie, często spotykane w przestrzeni publicznej, pozostają poza systemem.

https://industryalarm.pl/gospodarka-alkohol-przemysl-piwny-polska-system-kaucyjny/#:~:text=Zgodnie z ustawą o gospodarce opakowaniami i odpadami,wyłącznie szklane butelki wielokrotnego użytku do 1%2C5 litra.

Opublikowano

A później wielkie zdziwienie, że ludzie nie stosują się do tego, kiedy taki system jest totalnie wadliwy i stworzony nie z myślą o wygodzie i ekologii, żeby końcowym klientom łatwo było segregować. Masakra...

• Upvote 2
Opublikowano
W dniu 20.09.2025 o 21:15, copyname napisał(a):

zaraz bez kitu będzie wygodniej wrzucać wszystko do 1 wora i mieć wywalone. :E

U mnie w wspólnocie wszyscy byli za podwyżką, zamiast segregacji. O tak jest do dziś 30zł więcej od mieszkania, za to masz wywalone. Wszystko do jednego wora.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Dresiq napisał(a):

U mnie w wspólnocie wszyscy byli za podwyżką, zamiast segregacji. O tak jest do dziś 30zł więcej od mieszkania,

ostatnio brałem dacharza.

To mi mówi ze w mieście tanio ,ale u niego to by wywieźć żużel z dachu na szpok to jakby im przywiózł uran %-)

Tak sie robi duze pienądze na słomianym interesie xD

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Dresiq napisał(a):

U mnie w wspólnocie wszyscy byli za podwyżką, zamiast segregacji. O tak jest do dziś 30zł więcej od mieszkania, za to masz wywalone. Wszystko do jednego wora.

To już chyba nieliczne gminy oferują taką możliwość, u mojej rodziny w PL jeszcze z 3 lata temu plus też tak mieli taką opcję, płacili więcej, ale walili wszystko do zmieszanych :E Dzisiaj już nie ma takiej opcji, została jedynie segregacja :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
Cytat

Reforma gospodarki opakowaniami pod znakiem zapytania. Biznes liczy na weto prezydenta

Część biznesu zapowiada starania o to, by prezydent Nawrocki zawetował ustawę o Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta, która jest dopiero na etapie ustaleń międzyresortowych. Ustawa ma uzupełniać system kaucyjny, który wchodzi w życie w październiku.

https://pro.rp.pl/raporty-ekonomiczne/art43042961-reforma-gospodarki-opakowaniami-pod-znakiem-zapytania-biznes-liczy-na-weto-prezydenta

• Haha 1