Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Tak to juz jest jak się coś dużego wdraża.

Jakoś przeżyjesz okres początkowy.

Powiedz co ma się zmienić na lepsze za rok?

Zmienią automaty? Nie, nie zmienią.

Będzie dedykowany pracownik do automatów w biedrze? Nie, nie będzie, sklepy nie mają w tym interesu.

Będzie tylko gorzej za rok, bo będzie więcej kaucyjnych w obiegu, co spowoduje jeszcze większe nasilenie obecnych problemów. Biedra dostawi po 2 dodatkowe automaty aby temu zaradzić? Nie, nie dostawi.

Jak się coś wdraża dużego, to na pewno nie przeocza się oczywistych rzeczy jak zgniatanie butelek ;)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
5 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@hubio narzekanie malkontentów. Czemu w innych krajach nie ma takich problemów mimo takich samych rozwiązań?

Ja nie narzekam bo... nie korzystam... :) Kupuję napojów słodzonych bardzo, bardzo mało. Kilka na rok. Wodę w butelkach 5l które jeszcze nie są objęte tym systemem. Ale w sklepach widzę wielkie torby w przejściach i samym sklepach z tymi pustymi butelkami. Dla pracowników horror. Dla ludzi niewygoda. Kolejny skok na kasę korpo. To powinno być załatwiane na linii gmina/korpo/utylizacja bez potrzeby angażowania ludzi.

No, ale XXI w. więc co się da spycha się na niewolników systemu, przy tym zarabiając :) 

Opublikowano
2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Gdyby były takie sprawne, to nie byłoby wysypu narzekań,

Gdyby każdy kto ma dobre doświadczenia pisał tak samo często jak ci co mają złe doświadczenia, to czy byłby wysyp tych złych? :) 

To jest to samo co z błędami w Windowsie itp. mówi się czasem o wysypie przypadków, a potem okazuje się że to 10 czy 100 na miliony użytkowników ;) 

2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Czemu nie zrobili automatów, gdzie wrzucasz wór butelek i po sprawie? Mamy coraz lepsze technologie, a dali automaty gdzie trzeba chuchać i dmuchać na butelkę aby przyjął.

Aż mi się przypomina afera Newagu, gdzie pociągi zostały zaprogramowane aby się psuły :heu:

Bo takie automaty są dość nowe, duże i drogie, co na start takiego systemu byłoby nierealne do osiągnięcia. Zaraz byłoby że czemu z naszych podatków operatorom dało się kasę na takie urządzenia itd. 

Ponadto zobacz sobie ile takie urządzenie zajmuje miejsca

https://www.tomra.com/pl-pl/reverse-vending/our-offering/reverse-vending-machines/tomra-r1-and-t9-with-multipac-air

W porównaniu do zwykłych butelkomatów wymaga ogromnej przestrzeni.

A za rok będzie po prostu więcej urządzeń i ludzie będą już bardziej ogarnięci jeśli chodzi o system i np. taki @209458 nie będzie jeździł tramwajem po sklepach bo butelkomat nie działa, tylko podejdzie do obsługi i ktoś mu te butelki przyjmie.

21 minut temu, hubio napisał(a):

Ale w sklepach widzę wielkie torby w przejściach i samym sklepach z tymi pustymi butelkami.

W których? Chyba tylko w Lidlu i Biedronce, a na tych system się nie kończy...

22 minuty temu, hubio napisał(a):

To powinno być załatwiane na linii gmina/korpo/utylizacja bez potrzeby angażowania ludzi.

Pisałem pierdylion razy dlaczego jest to nierealne. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, LeBomB napisał(a):

Gdyby każdy kto ma dobre doświadczenia pisał tak samo często jak ci co mają złe doświadczenia, to czy byłby wysyp tych złych? :) 

Sorry, ale każdego kogo pytałem jakie miał doświadczenia z automatami, to dosłownie każdy odpowiedział, że miał problemy.

Zobacz na X, rzuć jakieś hasło typu 'recyklomat' i zobacz co Ci pokaże ;)

Zresztą, zakupy robię regularnie od miesięcy i widzę na parkingach czy automaty są czynne czy nie. To nie jest jakiś wyjątek, to jest fakt, że są z nimi ciągłe problemy ;) 

Ponadto zobacz sobie ile takie urządzenie zajmuje miejsca

Tomra1 - Powierzchnia zajmowana: ok. 4,42 m².

Ile zajmuje automat w biedrze? Całe szerokie miejsce parkingowe ;) 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

A za rok będzie po prostu więcej urządzeń i ludzie będą już bardziej ogarnięci jeśli chodzi o system i np. taki @209458 nie będzie jeździł tramwajem po sklepach bo butelkomat nie działa, tylko podejdzie do obsługi i ktoś mu te butelki przyjmie.

nie chcę się użerać z obsługą, doświadczenia mam mieszane nawet z odzyskiwaniem kasy. Kilka razy np usłyszałem, że w tej kasie kupony nie przechodzą i trzeba do drugiej. Może i prawda, może kasjerka (na oko przed emeryturą) słabo przeszkolona i nie chciała się przyznać, że nie umie. Poza tym kogo pytać? Ochroniarza co patrzy na ciebie jak na potencjalnego złodzieja (może wypiłeś te butelki cichaczem na sklepie i jeszcze chcesz 50 gr wyłudzić), panią na mięsnym, czy kasjerkę co sama ogarnia kasę i jeszcze samoobsługowych pilnuje?

Z resztą kobieta co stała przede mną w kolejce do butelkomatu też zrobiła w tył zwrot.

Opublikowano
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

W porównaniu do zwykłych butelkomatów wymaga ogromnej przestrzeni.

Tyle samo co zwykłe np. u mnie w Lidlu.

Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Ile zajmuje automat w biedrze? Całe szerokie miejsce parkingowe ;) 

Byłem dziś w Biedronce, automatu brak (może gdzieś schowany), za to butelek gigantyczne ilości. Jakim cudem mają się zmieścić do automatu bez zgniatania? Owszem nie wszystkie wrócą ani zostaną kupione 1 dnia, ale jest ich spokojnie na 200 automatów (+pracownik do rozładunku wiele razy na dobę i gdzie ma to schować?).

5 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Jeszcze rozbrajają mnie osoby, piszące a gdzie mam te puste butelki trzymać itp itd...

w miejscu w którym trzymasz pełne, i zamieniasz 1:1, miejsca zajmuje tyle samo :E no ale borok rozum w niektórych wypadkach. 

Jeśli masz IQ = 0 (jak AI) to się nie chwal. W miejscu gdzie są pełne butelki nie ma miejsca. Ja mam dobrze, bo normalny dom ok. 130 m^2, ale ci z bloków czy bańki mieszkaniowej 40-50 m^2 gdzie mają wcisnąć typowe 10 butelek? Co za wariat wymyślił by były w stanie idealnym nie zgniecione? A jeszcze trzeba je prostować i myć.

W dniu 14.04.2026 o 12:43, adashi napisał(a):

Co do szkła, raczej ma zbyt wysoki ciężar właściwy, aby to miało szansę na wysoką efektywność.

Kaucja 10 zł pomoże (a dla wódki 50 zł). Za PRL jakoś działało, teraz też może. Póki co nie działa, potłuczonych butelek na chodnikach i ścieżkach tyle co było. Dla plastiku to bezsens.

Opublikowano
15 minut temu, sino napisał(a):

Jeśli masz IQ = 0 (jak AI) to się nie chwal. W miejscu gdzie są pełne butelki nie ma miejsca. Ja mam dobrze, bo normalny dom ok. 130 m^2, ale ci z bloków czy bańki mieszkaniowej 40-50 m^2 gdzie mają wcisnąć typowe 10 butelek? Co za wariat wymyślił by były w stanie idealnym nie zgniecione? A jeszcze trzeba je prostować i myć.

Jak kupią 10 butelek, to mają miejsce aby je składować nieprawdaż? A jak wypiją jedną, to zastępują tą wypitą pustą...

Opublikowano

Właśnie byłem w swojej lokalnej biedronce. Żeby wjechać do sklepu wózkiem trzeba ubraniem dotykać wielkiego, brudnego worka z butelkami :) Wiadomo, że wiele zależy od powierzchni sklepu, ale w wielu miejscach jak się słyszy ten system bardzo słabo działa. Widziałem na YT sklepy w Berlinie to tam były te automaty umieszczone w centrach handlowych przy parkingach itp z daleka od miejsc sprzedażowych. Czy to prawda @nozownikzberlina ?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, hubio napisał(a):

Ale w sklepach widzę wielkie torby w przejściach i samym sklepach z tymi pustymi butelkami. Dla pracowników horror. Dla ludzi niewygoda.

nie no co ty,

wystarczy brac smieci do sklepu i poprosic pania o wziecie smieci zeby odzyskac 5zl, na co tu narzekac niewolniku? usmiech XDDDDDDDDDDDDDDD

Cytat

Z Polaków zrobiono śmieciarzy i dziadów? Są już kontrole w sklepach

Ministerstwo Klimatu i Środowiska podsumowało ten okres i jednocześnie odpowiedziało na zarzuty, które kierowane są w stronę resortu właśnie w sprawie systemu kaucyjnego. Pojawiają się m.in. opinie, że "zrobiono z Polaków śmieciarzy i dziadów". - Nie uważam się za dziada - odpowiada wiceministra

https://zielona.interia.pl/smieci-plastik/news-nie-czuje-sie-dziadem-wiceministra-odpowiada-krytykom-system,nId,23327195

Cytat

System kaucyjny irytuje Polaków

To lista największych problemów

https://www.portalspozywczy.pl/handel/wiadomosci/system-kaucyjny-irytuje-polakow-to-lista-najwiekszych-problemow,287556.html

ludzie sie skarza, narzekaja a wejdziesz na forum to starzy rzadowi adwokaci leca swoja spiewka XDDDDDDDDDDDDDD

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
3 godziny temu, hubio napisał(a):

Właśnie byłem w swojej lokalnej biedronce. Żeby wjechać do sklepu wózkiem trzeba ubraniem dotykać wielkiego, brudnego worka z butelkami :) Wiadomo, że wiele zależy od powierzchni sklepu, ale w wielu miejscach jak się słyszy ten system bardzo słabo działa. Widziałem na YT sklepy w Berlinie to tam były te automaty umieszczone w centrach handlowych przy parkingach itp z daleka od miejsc sprzedażowych. Czy to prawda @nozownikzberlina ?

Jak jest jakiś kompleks budynków, coś ala galeria w Polsce, to nie ma w środku tych automatów a przynajmniej nie widziałem.

Chociaż przy mniejszych obiektach też zauważyłem, że te automaty są na zewnątrz zazwyczaj.

Głównie korzystają z nich tutaj bezdomni i narkomani, więc pewnie z tego tytułu. Właściciele budynków, czy samych sklepów, raczej nie chcą tłumów bezdomnych z butelkami.

Opublikowano

Jeszcze jedna sprawa. Dlaczego oddam coś w danym sklepie, dostanę bon i muszę go użyć w tym sklepie? Załóżmy jestem na wyjeździe i nie chcę nosić tego przy sobie cały czas. Mam obok biedrę zanim wrócę np. pociągiem. I dostanę bon i muszę wracać do tego miejsca lub tego sklepu? To wszystko jest posrane.

Opublikowano
4 godziny temu, sino napisał(a):

Tyle samo co zwykłe np. u mnie w Lidlu.

Nie nie tyle samo. Zobacz na stronę do której dałem link. 

W wielu sklepach są któreś z tych modeli

image.thumb.png.30649ebbac3290acbe325ffdccb70039.png

Natomiast ten o którym była mowa, czyli taki gdzie wysypujesz wór butelek i się sortuje i sczytuje samo wygląda tak:

image.png.4bd3ae0396c658dd70e57baada297a13.png

Wymaga znacznie więcej miejsca z tyłu. Możesz w nim dać do 7 cabinetów, czyli tych zbiorników z tyłu. Montaż jednego przy takim urządzeniu mija się z celem i prowadzi do tych samych problemów wydajnościowych co mniejsze urządzenia, w których oddaje się butelki pojedynczo. 

Co do stanu butelek, nikt nie każe myć. 

5 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Sorry, ale każdego kogo pytałem jakie miał doświadczenia z automatami, to dosłownie każdy odpowiedział, że miał problemy.

Zobacz na X, rzuć jakieś hasło typu 'recyklomat' i zobacz co Ci pokaże ;)

Jak sobie zobaczę na X to właśnie zobaczę to o czym pisałem, czyli ludzi, którzy napotkali problemy, co kompletnie nie oddaje skali, bo wpisów drugiej strony, czyli tych, którzy problemów nie mieli masz z reguły po prostu mniej. Dokładnie opisałem o co chodzi. Jak coś działa komuś bez problemu to tego zazwyczaj nie opisuje, chyba że pisze np. recenzję, albo dyskutuje na forum :P To jest normalny mechanizm społeczny, dlatego nie oddaje skali.

Zresztą, zakupy robię regularnie od miesięcy i widzę na parkingach czy automaty są czynne czy nie. To nie jest jakiś wyjątek, to jest fakt, że są z nimi ciągłe problemy ;) 

Nie tylko Ty robisz zakupy. Jak widzę, że nie ma problemów tu gdzie ja je robię to co? Czyja prawda jest bardziej prawdziwa? Moja czy Twoja? Ja nie mówię, że nie ma problemów, bo są, ale nie na taką skalę, jaką się tu sugeruje. Z resztą z artykułu z poprzedniej strony było, że w zasadzie problem ma mniej więcej 1/3 i to głównie problem wynikający z tego o czym pisałem nie raz, czyli rozwijającej się dopiero sieci recyklomatów i ich obsługi i oporu sklepów do odbierania ręcznego w przypadku gdy recyklomat nie działa. Gdyby nie to, ludzie nie mieliby problemu.

To że Biedronka zakupiła recyklomaty bez zgniatarek to też nie jest wina systemu, tylko tych co w Biedronce robili zamówienie.

Nie ma modelu Tomra1. Jest model Tomra R1 ale współdziała z T9 i MultiPac Air, potem Tomra S1 i najmniejszy Tomra M1. 

W dyskontach i większości większych sklepach gdzie automaty wstawia Tomra są T90 lub T9+MultiPac z 2 modułami, wtedy całość nie jest tak głęboka jak R1 z osprzętem. 

Ale wróćmy do Tomra R1. Powierzchnia 4,42 m2, samego R1. Do tego dolicz Tomra T9, czyli kolejne 0,6 m2, to masz dopiero przód urządzenia. Teraz jeszcze moduły tylne MultiPac Air. Jeden zajmuje powierzchnię 1,4 m2. Jeżeli jest montowany taki recyklomat zakłada się dużą ilość odbieranych opakowań, czyli 4 takie moduły. T90 to powierzchnia całkowita niecałe 3 m2. Dopiero jak ktoś chce T9 to może właśnie też dokładać wspominane moduły jeżeli ma miejsce. 

Także różnica jest dość duża. 

W Biedronkach z tego co wiem stoją bodajże T90 i S2 Rugged Plus. Dlaczego bez zgniatarek to już trzeba pytać ludzi z Biedronki, którzy podejmowali decyzje.

Z T9 z modułami może korzysta Lidl, szczególnie tam, gdzie dali osobne pomieszczenie i nie wiadomo ile modułów kryje się za ścianą. Wtedy tak, jak mają miejsce mogliby rozbudować to o wrzutnię R1. 

5 godzin temu, 209458 napisał(a):

nie chcę się użerać z obsługą

Nie chcesz próbować, ale wiesz doskonale, że system działa w zasadzie w odpowiedniej formie dopiero 3 miesiące i oczekujesz, że będzie to działanie idealne. 

Kilka razy np usłyszałem, że w tej kasie kupony nie przechodzą i trzeba do drugiej.

Tu akurat się zgodzę, że w niektórych sklepach przy kasie po prostu mają osobny czytnik do tych kuponów i jak jest jeden czytnik na sklep, to też jest problem. Ale to znów po prostu miej na uwadze, że system jest w zasadzie cały czas budowany.

Zobacz jaki był opór od października do końca 2025 roku, jak mozolnie szło z tymi recyklomatami. Jakby się sklepy wtedy już zaczęły przygotowywać a nie olewać temat, to już teraz byłoby inaczej. Tak to w zasadzie mieliśmy stracone 3 miesiące. 

Poza tym kogo pytać?

Normalnie przy kasie.

7 minut temu, Keller napisał(a):

Jeszcze jedna sprawa. Dlaczego oddam coś w danym sklepie, dostanę bon i muszę go użyć w tym sklepie? Załóżmy jestem na wyjeździe i nie chcę nosić tego przy sobie cały czas. Mam obok biedrę zanim wrócę np. pociągiem. I dostanę bon i muszę wracać do tego miejsca lub tego sklepu? To wszystko jest posrane.

Czekaj, bo lekko namieszałeś. Zakładamy że masz wyłącznie opakowania kaucyjne. Idziesz do sklepu, oddajesz opakowania, idziesz z bonem do kasy i masz otrzymać gotówkę. Koniec.

Tak, lepszym rozwiązaniem byłoby przyłożenie karty przy recyklomacie czy telefonu z NFC i przelanie na konto, portfel elektroniczny czy inna transakcja bezgotówkowa bezpośrednia, no ale niestety tego nie ma. Jest za to świstek na podstawie którego sklep nie może Cię zmusić do wykorzystania go wyłącznie przy zakupach, ma oddać kasę. 

Dlaczego ten świstek musisz dać w kasie tego samego sklepu? Bo to dany sklep, a nie sieć jest rozliczana z ilości odebranych opakowań i wypłaconych kaucji. 

Nie wiem tylko o co Ci chodzi w tym, że masz obok biedrę i zanim wrócisz pociągiem. Możesz oddać butelkę w innym sklepie, nie w tym co ją kupiłeś. 

Opublikowano (edytowane)

Czekaj, bo lekko namieszałeś. Zakładamy że masz wyłącznie opakowania kaucyjne. Idziesz do sklepu, oddajesz opakowania, idziesz z bonem do kasy i masz otrzymać gotówkę. Koniec.

Tak, lepszym rozwiązaniem byłoby przyłożenie karty przy recyklomacie czy telefonu z NFC i przelanie na konto, portfel elektroniczny czy inna transakcja bezgotówkowa bezpośrednia, no ale niestety tego nie ma. Jest za to świstek na podstawie którego sklep nie może Cię zmusić do wykorzystania go wyłącznie przy zakupach, ma oddać kasę. 

Dlaczego ten świstek musisz dać w kasie tego samego sklepu? Bo to dany sklep, a nie sieć jest rozliczana z ilości odebranych opakowań i wypłaconych kaucji. 

Nie wiem tylko o co Ci chodzi w tym, że masz obok biedrę i zanim wrócisz pociągiem. Możesz oddać butelkę w innym sklepie, nie w tym co ją kupiłeś. 

Chodzi o to że jestem 200km od domu i jest gorąco, piję wodę. Idę na pociąg powrotny do domu i mam biedrę obok stacji. I tam moje jedyne opcje to

- oddać w butelkomacie za bon (nie, wolę gotówkę a nie jak mówisz tel i NFC) i potem już to jest realizowane tylko w tym sklepie (problem, tak)

- albo iść do kasy i nie zawsze przyjmą i się kłócić (nie powinniśmy tego robić tylko powinno to być powszechne a nie zwalane na konsumenta jak kiedyś przyznałeś że to "uległość")

- wyrzucić do kosza i stracić kasę

- jechać z tym w reklamówce/plecaku jak śmieciarz który musi mieć na to miejsce

Strasznie bronicie systemu jakbyście politykami byli.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

@kubikolos ja piszę tylko informacje na podstawie tego jak system działa i jakie są w nim urządzenia i jakie konsument ma prawa. Zwracam również uwagę na to co jest jeszcze do dopracowania. W skrócie prowadzę normalną dyskusję na argumenty i informacje.

Co Ty robisz? Nic. Potrafisz tylko robić osobiste przytyki i śmieszkować, zero wartości dodanej, zero jakiejkolwiek wiedzy, zero argumentów.

Edit: a nie, przepraszam, zapomniałem, jako ten co to niby się tak sprzeciwia i najeżdża na wszystkich, którzy ma ją odmienne zdanie, to ty potulnie przynosisz im pieniądze, i zapewniasz operatorom zysk nie oddając butelek kaucyjnych, błędnie myśląc, że przeciwstawiasz się systemowi...

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Z miesiąc temu robiłem zakupy w lidlu. Wchodzę i widzę faceta z kobietą i dwoma workami butelek i puszek. Zrobiłem zakupy w ~20min, wróciłem do domu i pojechałem z powrotem bo się zorientowałem, że nie naliczyło mi promki za ok 100zł z apki. Od momentu wyjścia i powrotu do sklepu zajęło mi tokolejne 20min. Wchodzę i co widzę? Tych samych ludzi, pracownika lidla który im pomaga bo butelkomat odrzucał niektóre butelki i nadal mieli 1 pełny worek do oddania. Nawet jak się wyrobili w godzinę to jest po prostu śmieszne. Ludzie zmarnowali godzinę życia aby odzyskać własne pieniadze. 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Jak przynieśli butelki wuj wie skąd, wuj wie w jakim stanie i wuj wie z czym w środku to nie dziwne :) ale tego nie wiemy z czego problemy wynikały, może był problem ludzki, a może z automatem. Dlatego trzeba brać wszystkie opcje pod uwagę. A może automat był traktowany "mieczem" jak przez idiotów wyżej :) 

Oddawałem może ze 4 czy 5 razy, co prawda mało butelek/puszek, może bym jedną małą jednorazówkę tego uzbierał. Także w moim wypadku, w którym mało piję w plastikach tym bardziej w puszkach, a jak już to max.0,5l , raz na tydzień na zakupach oddać te 2-3 butelki nie robi problemu. Co innego bym może powiedział jakbym co tydzień miał nosić duży worek na śmieci, no ale nie noszę. Także w moim wypadku system działa OK. W innych się nie wypowiadam, ponieważ wiem co ludzie potrafią zrobić dla pieniędzy i na jakie "genialne" pomysły mogą wpaść. Tak bym obstawiał że większość problemów wynika z systemu i jego zbyt szybkiego wprowadzenia, ale nie wykluczam też czynnika ludzkiego. 

Opublikowano

Część ludzi oddaje do Lidla też niekaucyjne, bo są czy były po 10 groszy. Wyciągają nawet z kontenerów na plastik. Pare worków butelek to kasa na parę browarów czy flaszka. Wtedy to potrafi nieco trwać. A i kaucyjne sie pewnie trafiaja w śmietnikach.

Także może nawet nasi forumowi buntownicy, wyrzucający kaucyjne, wspierają koneserów ;)

Opublikowano

Nauczą się :E Lidl jednak wprowadził zamieszanie z tymi nie kaucyjnymi butlami. 

Ale ogólnie jak byłem trochę na święta to z 6 razy byłem w Lidlu u teściów, nowy duży, szerokie alejki, brak palet w przejściach, aż przyjemnie się zakupy robiło. 2 automaty działające. Sam oddawałem tyle że kaucyjne i bez problemu.

Ale u rodziców lidl padaka, stary, mały i przepełniony ludem, syf jak w biedronce, wszystko ściśnięte na szafkach, palety na przejściach, że się nie da przejść. Raz tam poszedłem i wyszedłem :E