Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Należy pamiętać że jeżdżąc spaliną, co 10 000km przepalasz paliwa za około 5 tyś zł. 

No i? Za ille przepalasz żarcia żyjąc Wszystko kosztuje.  Paląc średnio 7l na setkę przy cenie 6zeta za litr wychodzi 4200, a paliwo  kosztuje obecnie mniej niż 6 zeta..

13 minut temu, SuLac0 napisał(a):

PV na starych zasadach ma zwrot z inwestycji szybciej niz na starych

:E

13 minut temu, SuLac0 napisał(a):

PV na starych zasadach ma zwrot z inwestycji szybciej niz na starych, wiec powiedzmy po 4 latach produkuje tylko energie, bez zadnego kosztu dodatkowego. ROI to nie fizyka kwantowa

Ile musi wydać gospodarstwo domowe na panele przy zużyciu prądu np..200KW miesięcznie?

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

Czego nie rozumiecie. Wystarczy kupić dom, zainstalować PV na starych zasadach i już możecie śmigać w Suwałki za 147 PLN :E

Ogólnie nic odkrywczego, niektórym w ich sytuacji życiowej elektryk się sprawdza, innym nie. Rozmowa ślepego z głuchym.

• Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Nie każdy ma pv.

Ale każdy ma prąd w domu. Mając możliwość ładowania w domu, garażu jazda elektrykiem nawet bez PV jest bardzo tania. 

Naładowanie baterii 78kWh w moim samochodzie z gniazdka kosztuje ~61zł i na tym, spokojnie zrobię 350-450km zostawiając jeszcze zapas. 

1 godzinę temu, Cappucino napisał(a):

W trasie 700km w jedną stronę tak, ale trzeba też wrócić do domu i musisz się ładować na publicznej ładowarce, i jak chcesz szybko to będzie nawet i 3zł za kilowata.

Zgadza się tylko 1/3 trasy masz za free mając PV, która się już zwróciła lub za grosze jeśli auto naładujesz z domowej instalacji w nocnej strefie np. G12W. To razem bilansuje się i wychodzi taniej. Obecnie ceny na ładowarkach spadają i dzisiaj średnia cena to 2.4zł/kWh. 

Ja na ładowarki w ciągu roku wydałem ~3280zł i na tym przejechałem ~9 tyś km czyli ~37zł/100km. Pozostałe 21tyś km zrobiłem ładując auto z paneli lub w nocnej strefie G12W w zimę. 

1 godzinę temu, some1 napisał(a):

Wystarczy kupić dom, zainstalować PV na starych zasadach i już możecie śmigać w Suwałki za 147 PLN :E

Wystarczy mieć prąd w domu bez PV i tyle wychodzi ;) 

1 godzinę temu, some1 napisał(a):

niektórym w ich sytuacji życiowej elektryk się sprawdza, innym nie. Rozmowa ślepego z głuchym.

Podstawa to dopasować do swoich wymagań. 

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Ale każdy ma prąd w domu

Powiedz to tym co mieszkają w wielkiej płycie XD jedna I druga strona wali kocopoły - jedni nowobogackie odklejenie, inni gadają nie mając elektryka na własność. 

28 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Wystarczy mieć prąd w domu bez PV i tyle wychodzi

Wystarczy nie byc biednym, duh. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Obecnie ceny na ładowarkach spadają i dzisiaj średnia cena to 2.4zł/kWh. 

Ja na ładowarki w ciągu roku wydałem ~3280zł i na tym przejechałem ~9 tyś km czyli ~37zł/100km. Pozostałe 21tyś km zrobiłem ładując auto z paneli lub w nocnej strefie G12W w zimę. 

Założyłeś przeciętne zużycie na poziomie 15kw ?  Według gugla, model Y to już 19kw, model X to 22kw i tu wyjdzie pięć koła za te 9 tyś.km 

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Ale każdy ma prąd w domu. Mając możliwość ładowania w domu, garażu jazda elektrykiem nawet bez PV jest bardzo tania. 

40-50% Polaków nie mieszka w domu, tylko w bloku. Nawet jeśli ktoś mieszka w nowym budownictwie z własnym miejscem w hali garażowej, rzadko kiedy ma tam ładowarkę, bo deweloperzy dopiero od ostatniego roku mają obowiązek przygotować miejsce pod instalację. W starszych trzeba zlecać ekspertyzę, papiery i ciągnąć kable na własny koszt, o ile w ogóle się da. 

Edytowane przez some1
  • Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, Cappucino napisał(a):

Założyłeś przeciętne zużycie na poziomie 15kw ?  Według gugla, model Y to już 19kw, model X to 22kw i tu wyjdzie pięć koła za te 9 tyś.km 

nic nie zakłada, tylko pisze jakie koszta poniósł, tak wynika z treści odpowiedzi 

• Upvote 2
Opublikowano

@huudyy bez przesady. nie popadajmy w skrajnosc, ze posiadanie domu i PV, to jakies "nowobogactwo" :) rozumiem, ze dla mieszkanca wielkiej plyty takim wyznacznikiem moze byc wlasny garaz dla swojego pick-upa, ale bez przesady, bo parkowanie pod blokiem to jak "walka o ogien"  ;) auto sie kupuje wg potrzeb i mozliwosci. kazdy sam musi zdecydowac. nie ma co robic tutaj "wycieczek"

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Nie założyłem a mam 16.5kWh realne średnie zużycie na dystansie prawie 31tys km ;) 

IMG_5971.thumb.jpeg.33053905b915ed4a7b3552a5aaca99eb.jpeg

53 minuty temu, some1 napisał(a):

40-50% Polaków nie mieszka w domu, tylko w bloku. Nawet jeśli ktoś mieszka w nowym budownictwie z własnym miejscem w hali garażowej, rzadko kiedy ma tam ładowarkę, bo deweloperzy dopiero od ostatniego roku mają obowiązek przygotować miejsce pod instalację. W starszych trzeba zlecać ekspertyzę, papiery i ciągnąć kable na własny koszt, o ile w ogóle się da. 

Dlatego ciągle powtarzam i odradzam zakup EV osobom, które nie mają możliwości ładować auto w domu, garażu ;) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
4 godziny temu, Cappucino napisał(a):

No i? Za ille przepalasz żarcia żyjąc Wszystko kosztuje.  Paląc średnio 7l na setkę przy cenie 6zeta za litr wychodzi 4200, a paliwo  kosztuje obecnie mniej niż 6 zeta..

Ile musi wydać gospodarstwo domowe na panele przy zużyciu prądu np..200KW miesięcznie?

jak sam umiesz zrobic to 8 paneli 450W to jakies 1600zl + falownik za 4kw za 1000, maly magazyn zrobisz za 2000, jakies montaze - wyjdzie 5-6k

na takim setupie rachunki praktycznie spadna ci o 90%
zwrot 3 lata

inna kwestia ze za taki set naganiacze kasuja 20k dlatego ludzie mowia ze sie nie oplaca

• Upvote 4
Opublikowano
4 godziny temu, duniek napisał(a):

jak sam umiesz zrobic to 8 paneli 450W to jakies 1600zl + falownik za 4kw za 1000, maly magazyn zrobisz za 2000, jakies montaze - wyjdzie 5-6k

na takim setupie rachunki praktycznie spadna ci o 90%
zwrot 3 lata

inna kwestia ze za taki set naganiacze kasuja 20k dlatego ludzie mowia ze sie nie oplaca

Znajomy 2 lata temu za instalacje PV 4kW z uwzględnieniem pełnej dotacji zapłacił 4tys z groszami :E 

Oczywiście instalacja bez magazynu ale na jego potrzeby jest aż nad to.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Sprawdź sobie statystyki ile osób mieszka w blokach i innych budynkach, gdzie mimo posiadania w domu prądu jest jednak problem z ładowaniem. Np ja...

Mieszkam w tożsamym bloku jak na foto. Gdzie radzisz zmontować panele, stacje ładowania itp?

Dodam, że mieszkam na 4p i przewód z gniazdka jak rzucę przez okno raczej nie sięgnie.

IMG_20250918_072112094_HDR.jpg

Edytowane przez Petru23
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Petru23 napisał(a):

Sprawdź sobie statystyki ile osób mieszka w blokach i innych budynkach, gdzie mimo posiadania w domu prądu jest jednak problem z ładowaniem. Np ja...

Mieszkam w tożsamym bloku jak na foto. Gdzie radzisz zmontować panele, stacje ładowania itp?

Dodam, że mieszkam na 4p i przewód z gniazdka jak rzucę przez okno raczej nie sięgnie.

Ja to doskonale rozumiem i ze względu na ten aspekt :

Cytat

19 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Dlatego ciągle powtarzam i odradzam zakup EV osobom, które nie mają możliwości ładować auto w domu, garażu ;) 

Wielokrotnie powtarzałem, że tak jak wszystko auto należy dobrać według własnych wymagań i możliwości. Dla mnie możliwość ładowania z własnej sieci to podstawowy wymóg by w ogóle rozważać EV. Gdybym nie miał możliwości ładowania w domu to nie jeździł bym EV. Został bym z autem spalinowym.

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Ja to doskonale rozumiem i ze względu na ten aspekt :

Cytat

;) 

mozna zyc bez swojego ładowania no ale co to za zycie ;)

z drugiej strony w miescie majac np auto z bateria 50kwh+ mysle ze spokojnie mozna by podjechac na ladowarke raz na tydzien

50 minut temu, Petru23 napisał(a):

tutaj nie masz zle, bo masz blisko z okna - przedluzacz i jazda 

argument co do przylacza pewnie padnie ale wg mnie to tez nie problem bo na codzen wystarczy ci ladowanie pradem 8-10A
jesli masz bezpiecznik 25 albo 32A nie ma problemu- jesli mniejszy to na 80% idzie to zwiekszyc bo nikt prawie nie zwieksza a zapas moze byc
nawet jesli masz 16A i nie ma mozliwosci zwiekszenia, to montujesz magazyn energii i juz masz wieksza moc 

Opublikowano
25 minut temu, duniek napisał(a):

z drugiej strony w miescie majac np auto z bateria 50kwh+ mysle ze spokojnie mozna by podjechac na ladowarke raz na tydzien

Jak ktoś mieszka w mieście i mało podróżuje to tak - ja mam do miasta 10km i dużo jeżdżę ;) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

@Petru23

przeciez on pisał o domach, a nie o blokach…

Blok to też dom ;) widocznie inne użycie pojęć.

Dom jednorodzinny, domek - chyba o tym mowa 

Blok - wiadomo

Dom - czy to w bloku czy w domku, dom to dom. Instytucja wręcz.

Tak to widzę, tak mnie nauczono.

Coś jak wyjście na dwór i wyjście na pole w zależności czy krakus czy scyzor wychodzi z domu ;)

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
5 minut temu, Petru23 napisał(a):

Blok to też dom ;) widocznie inne użycie pojęć.

Dom jednorodzinny, domek - chyba o tym mowa 

Blok - wiadomo

Dom - czy to w bloku czy w domku, dom to dom. Instytucja wręcz.

Tak to widzę, tak mnie nauczono.

Coś jak wyjście na dwór i wyjście na pole w zależności czy krakus czy scyzor wychodzi z domu ;)

No to odczytaj właściwie kontekst, bo źle go odczytałeś. :) 

Opublikowano
3 godziny temu, duniek napisał(a):

caly czas o tym piszemy, no ale "kazdy" mieszkanienc bloku jest tak zabieganym czlowiekiem, taki ma napiety grafik, ze nie ma czasu na takie pierdoly jak ladowanie BEV.
btw. rozmawialem ze znajomym, ktory mieszka w bloku i go zapytalem, czy mialby problem z ladowaniem elektryka pod blokiem, a on na to, ze nie z ladowaniem, ale z samym parkowaniem. i opowiedzial mi pare historii jak to majac wykupione miejsce, musi czekac, warowac wrecz przy oknie, az sie zwolni. i temat sie zakonczyl :E

Opublikowano
W dniu 18.09.2025 o 08:43, DjXbeat napisał(a):

Jak ktoś mieszka w mieście i mało podróżuje to tak - ja mam do miasta 10km i dużo jeżdżę ;) 

ale mieszkasz za miastem w bloku? bez mozliwosci ladowania? 
chodizlo wlasnie o to ze jak ktos mieszka w miescie w bloku to mysle ze zdecydowana wiekszosc robi do 50-100km max bo wszedzie jest blisko 

• Upvote 1