DjXbeat 671 Opublikowano 19 Kwietnia 2025 Opublikowano 19 Kwietnia 2025 (edytowane) 16 godzin temu, Cappucino napisał(a): Mamy ponad połowę kwietnia i pomogło ? I przez miesiąc dostępna była tylko wersja Launch Edition w jednym kolorze. Od kwietnia dopiero ruszył konfigurator z możliwością konfigurowania auta pod swoje preferencje. W marcu 2025r sprzedaż BEV w Europie wzrosła o 22% względem marca 2024r. W Chinach konfigurator był od premiery czyli od końca lutego. Efekt Edytowane 20 Kwietnia 2025 przez DjXbeat
Cappucino Opublikowano 20 Kwietnia 2025 Opublikowano 20 Kwietnia 2025 (edytowane) Chwilowe zachłyśnięcie nowym modelem bo to głównie ci co się wstrzymywali z zakupem w oczekiwaniu na ten lift. 15 godzin temu, DjXbeat napisał(a): W marcu 2025r sprzedaż BEV w Europie wzrosła o 22% względem marca 2024r. U nas tylko dzięki temu, że ruszyły dopłaty od lutego. Sprzedaż będzie rosła to oczywiste bo taki jest narzucony kierunek, tylko nie idzie to w takim tempie jaki sobie politycy i korporacje założyły. Edytowane 20 Kwietnia 2025 przez Cappucino
DjXbeat Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 W dniu 20.04.2025 o 09:44, Cappucino napisał(a): Chwilowe zachłyśnięcie nowym modelem Starym modelem ludzie przez dwa lata byli zachłyśnięci bo 2 lata z rzędu Y sprzedawał się najlepiej na świecie.
Cappucino Opublikowano 22 Kwietnia 2025 Opublikowano 22 Kwietnia 2025 13 godzin temu, DjXbeat napisał(a): Starym modelem ludzie przez dwa lata byli zachłyśnięci bo 2 lata z rzędu Y sprzedawał się najlepiej na świecie. To były inne czasy, mamy wysyp elektryków więc nie licz na powtórkę.
DjXbeat Opublikowano 22 Kwietnia 2025 Opublikowano 22 Kwietnia 2025 9 minut temu, Cappucino napisał(a): To były inne czasy, mamy wysyp elektryków więc nie licz na powtórkę. A przez dwa lata nie było innych elektryków? Chinskie auta już od dawna stanowią największą konkurencję a wykres sprzedaży z marca z chin pokazuje ze konkurencja nadal jest daleko w tyle. Wątpię aby Y 3 rok z rzędu został najlepiej sprzedającym się samochodem na świecie ale tak samo wątpiłem w zeszłym roku i się myliłem. Obecnie sprzedaż nowego Y bije wszystkie dotychczasowe rekordy poprzednika więc rok będzie ciekawy.
JeRRyF3D Opublikowano 22 Kwietnia 2025 Opublikowano 22 Kwietnia 2025 (edytowane) Motoryka jazdy - bajka i wrażenia nie do opisania. Ładowania i stres z tym związany - bezcenne - zwieracz wygimnastykowany, jak złoto. Edytowane 22 Kwietnia 2025 przez JeRRyF3D
bergercs Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 7 minut temu, duniek napisał(a): przyłaczeniowa 43kW (63A), od 4 lat ładuje mocami 3-4kW (wczesniej nie pozwalały kable, teraz mam mozliwosc 7kW z AC (bo mam 1F w aucie) tylko co z tego jak bez niczego mam 252V w gniazkach z powodu PV (nie da sie obnizyc) a jak 1F obciąze do pozostałe fazy rosną + 5-8V wiec falownik by sie wyłączył, wiec ładowac z 1F nie moge w peaku Eeeee, to ma być to łatwiejsze od wsadzenia pistoletu z benzyną i naciśniecia dźwigni? :-) Pytanie retoryczne.
duniek Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 7 minut temu, bergercs napisał(a): Eeeee, to ma być to łatwiejsze od wsadzenia pistoletu z benzyną i naciśniecia dźwigni? :-) Pytanie retoryczne. ja kiedys tak liczyłem 24000km/rok z czego 95-99% z domu - rzadko jezdze 600+ ale jak juz do wystarczy mi podładowac chwile 5-10 max 15min i jade dalej są to pojedyncze przypadku - liczmy 10 dni w roku - 150min benzyne lejesz co 600km czyli 40 tankowań po niecale 4 min = 150min (przy LPG napewno dłuzej leci) z tym ze benzyniarz wiekszosc tego czsu trzyma pistolet w rece i marznie w zimie - gdzie ev sobie siedzisz w aucie
bergercs Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Nie wiem, bo ja naciskam na blokadę i się leje do pełna samo.
marko Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 (edytowane) Jak tam czytam, to się zastanawiam, czy do BEV nie trzeba doktoratu. Zawsze wydawało mi się, że auto biorę wg podstawowych potrzeb, a technikalia nie powinny mnie obchodzić. Znaczy, kiedyś tak było, za PRL. Wtedy sprawy techniczne, jak działa auto, były ważne 2 godziny temu, duniek napisał(a): gdzie ev sobie siedzisz w aucie BEV ładują się już bezprzewodowo? Nie trzeba podłączyć kabla? 2 godziny temu, bergercs napisał(a): Nie wiem, bo ja naciskam na blokadę i się leje do pełna samo. Niektórzy leją sobie paliwo po butach... Edytowane 27 Kwietnia 2025 przez marko
SuLac0 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2025 (edytowane) 2 godziny temu, duniek napisał(a): z tym ze benzyniarz wiekszosc tego czsu trzyma pistolet w rece i marznie w zimie - gdzie ev sobie siedzisz w aucie to teraz zamieszales w tym kotle z szambo-zupa "nie wiem, nie znam sie, ale sie wypowiem" Edytowane 27 Kwietnia 2025 przez SuLac0
duniek Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 3 godziny temu, bergercs napisał(a): Nie wiem, bo ja naciskam na blokadę i się leje do pełna samo. lpg musisz trzymac guzik i stac obok, w zimie zadna przyjemnosc a mialem tylko 30L zbiornik w astrze a i tak lecialo dosc dlugo Godzinę temu, marko napisał(a): Jak tam czytam, to się zastanawiam, czy do BEV nie trzeba doktoratu. Zawsze wydawało mi się, że auto biorę wg podstawowych potrzeb, a technikalia nie powinny mnie obchodzić. Znaczy, kiedyś tak było, za PRL. Wtedy sprawy techniczne, jak działa auto, były ważne BEV ładują się już bezprzewodowo? Nie trzeba podłączyć kabla? Niektórzy leją sobie paliwo po butach... podlaczasz w 5sekund i idziesz, nie musisz stac obok i patrzec jednego obchodza a innego nie, nie wazne czy EV czy ICE
huudyy Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 22 minuty temu, duniek napisał(a): podlaczasz w 5sekund i idziesz, nie musisz stac obok i patrzec To jak ja w moim dieslu, w końcu każdy pistolet ma blokadę ¯\_(ツ)_/¯
marko Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 (edytowane) To są te absurdy. Wyciągnąć kabel z bagażnika, gdzie zazwyczaj trzeba go jeszcze wyjąć z osobnego schowka (a tak naprawdę na kabel jest często specjalna torba), podłączyć do auta, podłączyć do ładowarki, trwa 5 sekund. Ale tankowanie to trwa i trwa. BTW. jak miałem LPG, to na Orlenie tankował zawsze pracownik. I z tego co widzę, to nadal można poprosić pracownika o pomoc I tak możemy się licytować Edytowane 27 Kwietnia 2025 przez marko
duniek Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 2 minuty temu, marko napisał(a): To są te absurdy. Wyciągnąć kabel z bagażnika, gdzie zazwyczaj trzeba go jeszcze wyjąć z osobnego schowka (a tak naprawdę na kabel jest często specjalna torba), podłączyć do auta, podłączyć do ładowarki, trwa 5 sekund. Ale tankowanie to trwa i trwa. BTW. jak miałem LPG, to na Orlenie tankował zawsze pracownik. I z tego co widzę, to nadal można poprosić pracownika o pomoc I tak możemy się licytować w ciagu 4 lat ładowalem sie dwa razy na kablu swoim na punkcie publicznym (zostawialem auto na pół dnia) - jest to do wolnego ładowania gdzie zostawiasz auto na pare godzin a nie na szybkie ładowanie, szybkie ładowarki juz ja swoje kable ja tylko mowie - mialem 30L LPG i lało sie długo - mnie to irytowało, prosic sie nie lubiłem, no chyba ze pracownik stał obok to wtedy luz
marko Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 (edytowane) A kolega ma diesla i robi 1100km na baku. Więc te 150minut sobie odpowiednio podziel. I nie. Co innego interesować się danymi technicznymi, co innego wybierać auta na podstawie dokładnych parametrów, żeby przypadkiem nie wybrać g*wna, przy którym człowiek będzie się jedynie wkurzał, i będzie miał jakąś szansę na odsprzedaż tego. Sami pisaliście, że elektrycznym kompaktem nie da się pojechać na urlop. Kurde, a Fabią się da. No ale kogo to obchodzi, jak auta teraz dają po 3zł, byle ktoś to w ogóle wziął z placu. Edytowane 27 Kwietnia 2025 przez marko
duniek Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 4 minuty temu, marko napisał(a): A kolega ma diesla i robi 1100km na baku. Więc te 150minut sobie odpowiednio podziel. I nie. Co innego interesować się danymi technicznymi, co innego wybierać auta na podstawie dokładnych parametrów, żeby przypadkiem nie wybrać g*wna, przy którym człowiek będzie się jedynie wkurzał, i będzie miał jakąś szansę na odsprzedaż tego. Sami pisaliście, że elektrycznym kompaktem nie da się pojechać na urlop. Kurde, a Fabią się da. No ale kogo to obchodzi, jak auta teraz dają po 3zł, byle ktoś to w ogóle wziął z placu. usredniłem - ja od poczatku roku ładowalem chyba 3x po 5-8min - a i tak wtedy musialem skorzystac z WC co do jazdy na urlop to wszystkim sie da, no ale na EUROTRIP to faktycznie - fabia na LPG bedzie lepsza bo kupisz taka za ile ? nie wiem 20-30k? gdzie EV na taki trip to blizej 70-90k
SuLac0 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2025 (edytowane) z tym eurotripem i LPG to tak ostroznie, bo moze sie okazac wiekszym wyzwaniem niz BEV kupujac BEV logiczne jest, ze interesuje sie jaki ma zasieg i szybkosc/sposob ladowania. ze niby ide i kupuje co maja, a potem zastanawiam sie jak z tym zyc? no bywa, ale to tylko swiadczy o kupujacycm, a nie o BEV. jezeli ktos nie wie co chce, no to trudno aby dokonal wlasciwego wyboru Edytowane 27 Kwietnia 2025 przez SuLac0
Wu70 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 2 godziny temu, marko napisał(a): elektrycznym kompaktem nie da się pojechać na urlop. Kurde, a Fabią się da. Da się tak samo jak fabią, tu i tu będzie to mało komfortowe. 2 godziny temu, marko napisał(a): I nie. Co innego interesować się danymi technicznymi, co innego wybierać auta na podstawie dokładnych parametrów Wszystkie auta wybiera się na podstawie parametrów, rzadko na podstawie koloru ale też się zdarza 2 godziny temu, marko napisał(a): To są te absurdy. Wyciągnąć kabel z bagażnika To są te absurdy które tu wypisujesz, ja jeżdżę już drugim elektrykiem i nawet nigdy nie miałem takiego kabla
huudyy Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 3 godziny temu, SuLac0 napisał(a): z tym eurotripem i LPG to tak ostroznie, bo moze sie okazac wiekszym wyzwaniem niz BEV kupujac BEV logiczne jest, ze interesuje sie jaki ma zasieg i szybkosc/sposob ladowania. ze niby ide i kupuje co maja, a potem zastanawiam sie jak z tym zyc? no bywa, ale to tylko swiadczy o kupujacycm, a nie o BEV. jezeli ktos nie wie co chce, no to trudno aby dokonal wlasciwego wyboru W LPG można odpalić benzynę i dalej jedziesz, a jak nie ma ładowarki to nie na ładowarki. Z drugim akapitem bardzo się zgadzam - trzeba wiedzieć na co się piszemy. Dla mnie koncepcja bev jako daily do miasta gdzie ładujesz przez noc to wspaniała sprawa.
DjXbeat Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 5 godzin temu, marko napisał(a): To są te absurdy. Absurdem to jest twoje pojęcie o elektrykach wypisując te bzdury o kablach. 5 godzin temu, marko napisał(a): No ale kogo to obchodzi, jak auta teraz dają po 3zł, byle ktoś to w ogóle wziął z placu. Dla twojej wiadomości- tego nie ma na placu. Na to czekasz aż Ci wyprodukują. Ja mam termin odbioru na 30 lipca. Złożyłem zamówienie na produkcję a Ty mi się do tego dokładasz
huudyy Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 (edytowane) . Edytowane 27 Kwietnia 2025 przez huudyy
marko Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Godzinę temu, DjXbeat napisał(a): Absurdem to jest twoje pojęcie o elektrykach wypisując te bzdury o kablach. Dla twojej wiadomości- tego nie ma na placu. Na to czekasz aż Ci wyprodukują. Ja mam termin odbioru na 30 lipca. Złożyłem zamówienie na produkcję a Ty mi się do tego dokładasz Bzdury? Bo szybkie ładowarki, które używasz 3 razy w roku mają kabel, a każda publiczna ładowarka w mieście tego kabla nie ma? Spoko, powiem sąsiadom, że są debilami bez pojęcia, bo co 2 dni muszą ten kabel wyciągać. Co do drugiego akapitu. Nie, nie dokładam się. To, że polski rząd rozpieprza pieniądze z KPO to nie moja sprawa.
duniek Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 45 minut temu, marko napisał(a): Bzdury? Bo szybkie ładowarki, które używasz 3 razy w roku mają kabel, a każda publiczna ładowarka w mieście tego kabla nie ma? Spoko, powiem sąsiadom, że są debilami bez pojęcia, bo co 2 dni muszą ten kabel wyciągać. Co do drugiego akapitu. Nie, nie dokładam się. To, że polski rząd rozpieprza pieniądze z KPO to nie moja sprawa. jak nie masz swojego punktu ładowania to ev traci jedna z glowych zalet - do tego musisz sie bawic wlasnie z tymi kablami - ja wogole AC nie uzywam praktycznie ani w moto ani w aucie DC tylko - wpiecie to 10 sekund i startujesz
marko Opublikowano 27 Kwietnia 2025 Opublikowano 27 Kwietnia 2025 (edytowane) I tu jest cały myk. Wy piszecie z perspektywy osoby mieszkającej w domu, nowoczesnym, z PV, w kraju gdzie BEV to nadal egzotyk. Ja piszę z perspektywy osoby mieszkającej w bloku, w kraju gdzie BEV / PHEV jest od zasrania. I co z tego, że liczba ładowarek w mieście jest liczona już w tysiącach, jak znaleźć coś wolnego, to loteria, a w centrum to już graniczy z cudem. Wolne ładowarki są jedynie tam, gdzie nikomu po drodze. Jak tak rozmawiam ze znajomymi czy z sąsiadami, to nie są tacy zadowoleni z BEV. Znaczy ci co mają własną ładowarkę, to spoko, oprócz dalszych podróży. Ci co są skazani na publiczne ładowarki, to nie planują kolejnego BEV, tylko najwyżej PHEV. Edytowane 27 Kwietnia 2025 przez marko
Rekomendowane odpowiedzi