Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 16.08.2025 o 14:45, GordonLameman napisał(a):

Bierz tą Alfę chociaż Ty, bo moja powiedziała że jej się Alfy nie podobają :E 

Dołożyłem do konfigu pompę ciepła i już zamieszanie, bo nowe zapytania muszą wysyłać do banków :E 

Opublikowano

PC w BEV dla srednio +10% wiekszego zasiegu imo nie ma sensu. dodajemy kolejne urzadzenie (mase), komplikujemy uklad, obsluge , zwiekszamy ryzyko awarii i ewentualne koszty naprawy/serwisu. PC musi miec odpowiednie warunki pracy/temp, aby mogla zachowac kulture pracy z wysokim COP. inaczej albo wyje (bo musi przetloczyc odpowiednie ilosci powietrza) na w wysokich obrotach, albo ma niskie COP, czyli juz musi sie posilkowac zwykla grzalka. imo najlepszym i najprostszym rozwiazaniem jest odzysk ciepla z silnika/inwertera/baterii + grzalka.

Opublikowano

marketingowy belkot. rozumiem, ze w przypadku auta spalinowego, trzeba uwaz na zapisy dot silnika ? ktos dostal zwrot z AC za naprawe zatartego silnika? kazde ubezpieczenie ma wykluczenia, szczegolnie te dot "razacego zaniedbania" bez znaczenia czy dot ubezpiecznia na dom, auto, czy lodowke. 

Opublikowano (edytowane)

Stało się, dopadło i mnie - po przejechaniu prawie 29tys km musiałem stać 3 min w kolejce do ładowarki na SuC w Białymstoku by 5min doładować auto 😂

Finalnie nie potrzebnie bo i tak w powrotnej drodze utknąłem w 60km korku w stronę Warszawy. 
Prunda miało braknąć a dowiozłem do domu 17%. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
35 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Prunda miało braknąć a dowiozłem do domu 17%. 

Jeeez, ja bym przy 17% dostał jakieś paniki chyba xD Nie cierpię mieć mało baterii w telefonie, słuchawkach, laptopie, a co dopiero dwutonowym aucie :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

marketingowy belkot. rozumiem, ze w przypadku auta spalinowego, trzeba uwaz na zapisy dot silnika ? ktos dostal zwrot z AC za naprawe zatartego silnika? 

Zatartego z powodu kolizji? :E

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, galakty napisał(a):

Jeeez, ja bym przy 17% dostał jakieś paniki chyba xD Nie cierpię mieć mało baterii w telefonie, słuchawkach, laptopie, a co dopiero dwutonowym aucie :E 

Te 17% to takie 90km zasięgu przy 110-120km/h. To duuuuży zapas :E 

Generalnie cała trasę (502km) tam i z powrotem zrobiłem za 12zł.

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

no rozumiem. od tego jest glownie AC - pokryzcie kosztu (w calosci lub czesciowo) na doprowadzenie auta do stanu uzywalnosci po kolizji. ale wymyslanie, ze bateria potrzebuje dodatkowego ubezpieczenia na jej naprawe, albo, ze inni jej nie daja lub moga odmowic naprawy, to typowa zagrywka marketingowa. bateria jest elementem auta, na stale do niego zamocowanym. nawet moze byc jego czescia konstukcyjna - bez niej auto sie zlozy. wiec to co wypisuja w tym art to clikbaitowe- markietingowe bzdury. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Pewnie dużo zależy od softu, czy realnie pokazuje pojemność i zasięg, czy ściemnia. Ile to się razy miało starego strucla (telefon) co nagle z 15% spadał na 2% i się wyłączał :E 

Auto ma swój stały przelicznik jesli chodzi o pełne naładowanie i na 100% pokazuje mi 542km zasięgu i to jest do zrobienia na drogach lokalnych. Jak ktoś by się uparł to po mieście bez korków jest w stanie zrobić więcej.

Tesla ma fajny system pokazujący zużycie energii na przestrzeni ostatnich 15km, 150km i 300km. Przełączając się między zakładkami widać jakie było realne zużycie i w każdej zakładce pokazany jest realny, możliwy zasięg.  Świetna opcja, która daje idealny pogląd na zasięg w zależności od stylu jazdy :) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, Cappucino napisał(a):

Zatartego z powodu kolizji? :E

powaznie pytasz? bo akurat nic w tym dziwnego. tys powod, aby sie zatarl zaraz po samej kolizji bo "o. odpalil. to ja podjade dalej" i ciagnie za soba wszystkie plyny, albo pare km, po "naprawie", bo jednak cos tam niby tylko po lekkim zarysowaniu, wgnieceniu, ale sama diagnoza silnika i osprzetu nie do konca zostala poprawnie przeprowadzona. tys powodow. tak w samym silniku jak i jego osprzecie

Opublikowano
18 minut temu, SuLac0 napisał(a):

powaznie pytasz? bo akurat nic w tym dziwnego. tys powod, aby sie zatarl zaraz po samej kolizji bo "o. odpalil. to ja podjade dalej" i ciagnie za soba wszystkie plyny, albo pare km, po "naprawie", bo jednak cos tam niby tylko po lekkim zarysowaniu, wgnieceniu, ale sama diagnoza silnika i osprzetu nie do konca zostala poprawnie przeprowadzona. tys powodow. tak w samym silniku jak i jego osprzecie

Jakoś handlarze ściągają te tysiące i po naprawie dalej ganiają. 

Cytat

odpalil. to ja podjade dalej" i ciagnie za soba wszystkie plyny, albo pare km, po "naprawie"

Nie no, weź już się nie odpalaj. 

Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Tesla ma fajny system pokazujący zużycie energii

Szkoda że robią takie plastikowe kubły... Schowek pasażera otwierany z ekranu? Serio? Wolant zamiast kierownicy? To powinno być zakazane prawnie. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Jakoś handlarze ściągają te tysiące i po naprawie dalej ganiają. 

a co to ma do rzeczy? zaskoczony byles, ze w aucie po kolizji moze zatrzec sie silnik. oczywiscie, ze nie po kazdej, ale moze

Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Nie no, weź już się nie odpalaj. 

to zacznij w koncu myslec, nie bedziesz tyle razy "zaskakiwany"

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Szkoda że robią takie plastikowe kubły... Schowek pasażera otwierany z ekranu? Serio? Wolant zamiast kierownicy? To powinno być zakazane prawnie. 

Tak. Schowek jest otwierany z ekranu lub głosowo. W moim odczuciu bardzo dobre rozwiązanie bo chcąc mieć zamknięty schowek dla postronnych osób nie musisz mieć dodatkowego kluczyka otwierającego ;)

Wolantu nie mam - mam zwykłą kierownicę. Wolant jest dostępny praktycznie w każdej marce sportowej więc to nie jest rozwiązanie stosowane tylko przez Tesle.