SuLac0 538 Opublikowano 31 Marca 2025 Autor Opublikowano 31 Marca 2025 chyba, ze akurat stacje paliw dopadnie plaga padajacyh pomp albo "awaria" czytnika kart przy kasie i tylko gotoweczka. ba. mozesz zalac diesla benzyna, ale nie o to w tym chodzi. przytoczony filmik fajnie to pokazuje - w przypadku BEV wpiniasz sie i ladujesz. majac plug&charge nie musisz nawet niczego przykladac/klikac. kazdy ma swoje poczucie estetyki, wiec do tej kwestii nie bede juz wracal, ale to tez zostalo poruszone w tym filmiku. wiec tak - uwazam, ze ladowanie BEV jest zdecydowanie bardziej komfortowe niz tankowanie.
marko Opublikowano 8 Kwietnia 2025 Opublikowano 8 Kwietnia 2025 (edytowane) 3 godziny temu, huudyy napisał(a): chociaż to tylko 45 minut - czasem tyle się stoi po tankowanie i hotdoga. że co? Edytowane 8 Kwietnia 2025 przez marko
GordonLameman Opublikowano 8 Kwietnia 2025 Opublikowano 8 Kwietnia 2025 20 minut temu, marko napisał(a): że co? No na autostradowych stacjach tak to wygląda Ja zawsze omijam.
marko Opublikowano 8 Kwietnia 2025 Opublikowano 8 Kwietnia 2025 Aha. Musiałaby mi cegła na łeb spaść, żebym tyle stał w kolejce.
DjXbeat Opublikowano 8 Kwietnia 2025 Opublikowano 8 Kwietnia 2025 W MOP Malankowo w McDonald’s w drodze powrotnej czekalem 20minut na kawę i jedzenie. Auto zdążyło się naładować zanim zjedliśmy i skorzystaliśmy z toalety
marko Opublikowano 8 Kwietnia 2025 Opublikowano 8 Kwietnia 2025 Ja nie ogarniam fenomenu kolejek na pierwszej stacji z brzegu na autostradzie. Jeszcze przed zjazdem jest szyld, że kolejna stacja jest dosłownie kilka kilometrów dalej. Jedziesz tam i kilka aut na krzyż tankuje. Całość nie dłużej niż 10minut
DjXbeat Opublikowano 8 Kwietnia 2025 Opublikowano 8 Kwietnia 2025 3 godziny temu, marko napisał(a): Ja nie ogarniam fenomenu kolejek na pierwszej stacji z brzegu na autostradzie. Jeszcze przed zjazdem jest szyld, że kolejna stacja jest dosłownie kilka kilometrów dalej. Jedziesz tam i kilka aut na krzyż tankuje. Całość nie dłużej niż 10minut Dla Ciebie to pierwsza stacja a dla kogoś innego to już 3 lub 4 Generalnie na autostradzie praktycznie na każdej stacji są korki i trzeba swoje odczekać.
GordonLameman Opublikowano 9 Kwietnia 2025 Opublikowano 9 Kwietnia 2025 7 godzin temu, Karro napisał(a): To widocznie to sa jakie inne lity bo w innych urządzeniach 1 degradacja po roku Mam pomysł - jak nie masz pojęcia o temacie to siedź cicho. Wiem, że to spowoduje że zamkniesz gębę na wieki, ale będzie to z korzyścią dla ludzkości.
Dimazz Opublikowano 9 Kwietnia 2025 Opublikowano 9 Kwietnia 2025 (edytowane) W dniu 10.03.2025 o 17:33, bergercs napisał(a): Na Pajączku był test - patrząc na to: Czym to jest inspirowane - Trabantem czy Wartburgiem? Może trafiłeś bo największa europejska fabryka tesli jest pod Berlinem. Dużo Polaków tam pracuje Ja się wyleczyłem z elektryków. One w ogóle nie nadają się na dłuższe trasy. To dobry samochód jak masz przemyślany dom z PV i jeździć wokół komina. Edytowane 9 Kwietnia 2025 przez Dimazz
Cappucino Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 (edytowane) W dniu 8.04.2025 o 17:03, marko napisał(a): że co? Też się uśmiałem. W dniu 8.04.2025 o 17:23, GordonLameman napisał(a): No na autostradowych stacjach tak to wygląda Ja zawsze omijam. Pewno głównie w sezonie. Mi jeszcze się nie zdarzyło, bym wolnego nalewaka nie widział na stacji. Inna sprawa, że na autostradzie nie tankuje bo drogo a z reguły paliwa starczy by przejechać cała Polskę. Stacja na autostradzie to siusiu, kafka i dalej w drogę. Edytowane 10 Kwietnia 2025 przez Cappucino
bergercs Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Te +/-450 km z Cz-wy do Gdańska to na LPG bez tankowania dolatuję z prędkością "autostradową".
bergercs Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Jajco. Informacja równie ważna jak twoja, o tym, że się odlałeś i zeżarłeś coś na stacji. Natomiast o wiele prawdziwsza od kilkudziesięciominutowych kolejkach na tychże stacjach.
DjXbeat Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Jaki związek z tematem o samochodach EV ma twoja kuchenka na gaz?
bergercs Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Porównanie zasięgu do wcześniejszych wpisów. Co ma z tematem o samochodach EV informacja o skorzystaniu z kibla?
DjXbeat Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 (edytowane) W tym temacie interesują mnie zasięgi aut elektrycznych a nie twoja kuchenka na gaz. Jak chcesz się zasięgiem chwalić to masz do tego odpowiedni dział motoryzacyjny. Tu dyskutujemy o autach elektrycznych. Edytowane 10 Kwietnia 2025 przez DjXbeat
bergercs Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 W dniu 8.04.2025 o 12:54, DjXbeat napisał(a): W sobotę robiłem trasę do Gdańska i na trasie 440km w jedną stronę musiałem ładować auto dwukrotnie - 45min łącznie. Teraz doczytałem, kto pisał o tych tankowaniach - dlatego tak d..a boli.
DjXbeat Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Nie boli a wręcz przeciwnie nie kryje się z tym by takie sytuacje związane z użytkowaniem elektryka opisywać i przedstawiać je w odpowiednim temacie w sposób rzetelny. Nie wspomniałem, że z domu wyjechałem na 89% baterii i na dystansie 440km ładowałem auto 2-krotnie (łącznie 45min) a do Gdyni dowiozłem 40% baterii. Do tego najgorszy wiatr w życiu w jakim jechałem o czym wspomniałem.
SuLac0 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2025 jak juz czlowiek "przelaczy" sie na BEV, to innej opcji juz nie ma
Katystopej Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 (edytowane) Jakie Body Shop Tesli? PGG Katowickie ma akredytacje Tesli, klepią auta z ubezpieczeń i Tesle, w zeszłym roku obok naszej służbowej, wysłużonej Astry J ze szkodą na prawie piętnastaka stała na hali Tesla S. Nie dorabiajcie sobie teorii "wyższości" waszych aut nad innymi Edytowane 10 Kwietnia 2025 przez Katystopej
DjXbeat Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 (edytowane) Dla czepialskich „Body Shop Tesli” - serwis certyfikowany do napraw przez Teslę w którym wykonując naprawy blacharsko-lakiernicze nie stracicie gwarancji. Ja wstawiłem auto do BS w którym w 99% robią same Tesle. Godzinę temu, marko napisał(a): - jak wygląda aktualnie utrata wartości w przypadku BEV? Liczyłeś to? Nie liczyłem bo mnie to nie interesuje. Kupiłem auto prawie 2 letnie, które względem ceny początkowej straciło 100tys Finalnie ja zapłaciłem mniej za praktycznie, nowe auto Godzinę temu, marko napisał(a): - jak wyglądają koszty ubezpieczenia OC i AC w przypadku BEV? Mondeo MK5 2.0 Kombi 2018r AC + OC 3200zł Tesla 3 LR 2022 AC + OC 3800zł. Oryginalne części Edytowane 10 Kwietnia 2025 przez DjXbeat
Seeba03 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 7 godzin temu, DjXbeat napisał(a): Ja wstawiłem auto do BS w którym w 99% robią same Tesle. Z pewnością …
DjXbeat Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 14 minut temu, Seeba03 napisał(a): Z pewnością … Z pewnością bo mają kilka warsztatów i akurat ten specjalizuje się w naprawach samej Tesli.
marko Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 (edytowane) 8 godzin temu, DjXbeat napisał(a): Dla czepialskich „Body Shop Tesli” - serwis certyfikowany do napraw przez Teslę w którym wykonując naprawy blacharsko-lakiernicze nie stracicie gwarancji. Ja wstawiłem auto do BS w którym w 99% robią same Tesle. Nie liczyłem bo mnie to nie interesuje. Kupiłem auto prawie 2 letnie, które względem ceny początkowej straciło 100tys Finalnie ja zapłaciłem mniej za praktycznie, nowe auto Mondeo MK5 2.0 Kombi 2018r AC + OC 3200zł Tesla 3 LR 2022 AC + OC 3800zł. Oryginalne części No tak tym polega certyfikacja. Tyle, że to nadal zwykły warsztat blacharsko-lakierniczy. Szanujmy własny język, a nie gdzie się da wciskamy jakiś korporacyjny kit ... Btw. dziwi mnie tylko, że skoro robią (wg Ciebie) same Tesle, to jak się utrzymują? Bo za drogie naprawy ubezpieczalnia rzuca szkodą całkowitą, a do obcierek chyba nie ma tak dużo Tesli 100tys. zł w 2 lata. I Ciebie to nie interesuje, bo Ty zaoszczędziłeś te 100tys. 2-letnie auto, to nie jest praktycznie nowe auto. Jest po prostu 2-letnie. To teraz to auto już nie traci na wartości? Jeszcze przy aktualnej sytuacji politycznej? Ubezpieczenie spoko Edytowane 11 Kwietnia 2025 przez marko
Katystopej Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Teslanie po zostawieniu auta w warsztacie blacharsko-lakierniczym "pardą" Body Shopie nie idą na kawę i rogalika tylko na coffe & croissanta Beka z Ciebie, typie pewnie zamiast laptopa masz MacBooka
Rekomendowane odpowiedzi