Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"klepsydra wpierdziela się w czasie eksploracji czy nawet w oknie dialogowym!"
"Zamiast skupić się na fabule, na grze to non stop patrzyłem się co ile zabiera mi czasu, co mogę zrobić itp"  - Strasznie go to irytowało

Gra go nie kupiła.

Opublikowano
1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

"klepsydra wpierdziela się w czasie eksploracji czy nawet w oknie dialogowym!"

I dobrze, czas to tutaj waluta. Trzeba mądrze nim zarządzać. A nie lecieć na pałę i wszystko robić bez najmniejszej refleksji. Uważam jest to pionierskie podejście i pozwala to nam powracać wielokrotnie do gry aby zobaczyć jej całość. 

Było wiadomo od początku że może wiele osób odpaść przy tej grze. Tak jak przy Soulsach. Z drugiej strony może wystarczy zrozumieć jak działa to rozwiązanie i się później bardzo mocno i dobrze bawić. 

• Like 2
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)

Tutaj nawet otwarcie drzwi do piwnicy zabiera czas. Presja czasu... non stop. Jak czasem gry tworzą iluzję FOMO, tak tutaj mamy presję w postaci czasu, który non stop może nas "denerwować". Ja osobiście nie lubię zadań na czas w grach. Dlatego też osobiście nie załapałem póki co żadnej zachęty do zagrania w grę. 
Może kiedyś jak cena spadnie, gra zostanie połatana, może wyjdzie mod na usunięcie :Up_to_s: 

edit:
Nie uważam żeby tego typu "presja czasu" 30 dni to coś super, nie ma znaczenia czy to polska gra, czy inna. Mnie żadne zapowiedzi nie zainteresowały, nie czuję tej gry.
Dubbing słyszałem u Roja i wydaje się być spoko :)

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
5 minut temu, Strilok napisał(a):

I dobrze, czas to tutaj waluta. Trzeba mądrze nim zarządzać. A nie lecieć na pałę i wszystko robić bez najmniejszej refleksji. Uważam jest to pionierskie podejście i pozwala to nam powracać wielokrotnie do gry aby zobaczyć jej całość. 

Było wiadomo od początku że może wiele osób odpaść przy tej grze. Tak jak przy Soulsach. Z drugiej strony może wystarczy zrozumieć jak działa to rozwiązanie i się później bardzo mocno i dobrze bawić. 

Niby spoko, ale też nie każdemu musi się to podobać. ;) Nie każdy ma ochotę przechodzić grę kilka razy, żeby zobaczyć całą zawartość.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Jaycob napisał(a):

Niby spoko, ale też nie każdemu musi się to podobać. ;) Nie każdy ma ochotę przechodzić grę kilka razy, żeby zobaczyć całą zawartość.

Nie da się zrobić gry z wyborami i konsekwencjami, które mają realne znaczenie, bez odcinania gracza od części contentu. Jeśli komuś się to nie podoba, nie musi w to grać. Są inne gry do wyboru, w tym miesiącu wychodzi ich multum. 

Edytowane przez DITMD
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Jaycob napisał(a):

Nie każdy ma ochotę przechodzić grę kilka razy

Np Wiedźmina 3 ograłem tylko raz na premierę, potem wczytałem zapis gry i ograłem dodatki na premierę(teraz czekam na remaster). To sa wyjątki, zdarzyło mi się przejść jakieś gry 2 czy 3 razy. Taki nasz kolega Odin, też nigdy nie przechodzi ponownie gier, sam o tym pisał, niejednokrotnie. 

Nie twierdzę, że gra jest zła, bo nie wydaje się być beznadziejna do szpiku kości. Osobiście póki co nie złapałem z nią żadnej więzi i żadne plusy w postaci 30 dni "grania", wyborów mnie nie przekonują do tego by spróbować, a już szczególnie ta cena. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
7 minut temu, Jaycob napisał(a):

Niby spoko, ale też nie każdemu musi się to podobać.

Dlatego napisałem że z tą grą jest jak z Soulsami. Jedni je ubóstwiają inni nienawidzą. Każdemu nie dogodzisz. Kluczem było tutaj śledzenie zapowiedzi twórców. Mówili o tym wprost. Zrozumiał bym jak by o tym nie mówili i każdy by miał zdziwienie że taka mechaniki tam jest zawarta. Ale na luzie jestem prawie pewien że będzie modyfikacja, która to usuwa. Tak jak np. w Stalkerze udźwig itp. Pytanie tylko czy wtedy to co twórcy chcieli przekazać wybrzmi?

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Np Wiedźmina 3 ograłem tylko raz na premierę, potem wczytałem zapis gry i ograłem dodatki na premierę(teraz czekam na remaster). To sa wyjątki, zdarzyło mi się przejść jakieś gry 2 czy 3 razy. Taki nasz kolega Odin, też nigdy nie przechodzi ponownie gier, sam o tym pisał, niejednokrotnie. 

To przejdziesz ją tylko raz i wybierzesz to, co będzie dla ciebie najlepsze. Ja też nie wracam do gier i rzadko kiedy gram drugi raz. Najczęściej robię save’a, a potem load, żeby zobaczyć konsekwencje. I ten system tutaj w ogóle nie przeszkadza.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, DITMD napisał(a):

Nie da się zrobić gry z wyborami i konsekwencjami, które mają realne znaczenie, bez odcinania gracza od części contentu. Jeśli komuś się to nie podoba, nie musi w to grać. Są inne gry do wyboru, w tym miesiącu wychodzi ich multum. 

Spoko, ja nie mówię, że to jest zły pomysł - mam czas mogę przechodzić po kilka razy. :D 

Chodzi mi o to, że np 
Wrota Baldura 3 pokazują, że da się. Też masz tam wybory i realne konsekwencje, możesz stracić questy czy całe wątki, ale nie odcina Ci contentu w taki sposób jak Dawnwalker - nie masz sytuacji, która sprawia, że wykonując jedno zadanie automatycznie rezygnujesz z innego.

Zresztą... to nie jest nic nowego. Persony robią coś podobnego od lat. 

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano
9 minut temu, Reddzik napisał(a):

Nie twierdzę, że gra jest zła, bo nie wydaje się być beznadziejna do szpiku kości. Osobiście póki co nie złapałem z nią żadnej więzi i żadne plusy w postaci 30 dni "grania", wyborów mnie nie przekonują do tego by spróbować, a już szczególnie ta cena.

Nikt Ci tego nie zarzuca. Nie każdemu może przypaść ta gra do gustu. Są w niej pewne mechaniki, które nie każdemu się mogą podobać. Ale tak to jest już w gamedevie, że albo robimy coś nowego co się wyróżnia, albo robimy kolejną grę kopię jak gry UBI. Do mnie nie przemawiają np. MMO bo uważam że mój czas jest na tyle cenny że nie chcę go tracić na ślęczenie i grindowanie. Każdy ma inne preferencje i potrzeby.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Pewnie i tak już pierwszego dnia będzie mod na nexusie, który całkowicie wyłącza mechanikę czasu lub też ją w jakimś stopniu ogranicza. Nie twierdzę, że to dobre, kłóci się to z wizją twórców ale pewnie część ludzi się skusi. A na pewno tych, którzy będą chcieli przejść grę na 100% już za pierwszym podejściem. 

• Like 1
Opublikowano

Niestety zepsuli grę u podstaw. w grach RPG dla mnie priorytetem było eksplorowanie świata i wykonywanie misji pobocznych.. A tu czas mija gdy wykonujemy niektóre te misje...I jak przekroczymy to skończy się czas 30 dni i koniec.... Nie wiem jaki mądruś w firmie wpadł na ten idiotyczny pomysł..

Brak doświadczenia? nie wiedzą że gracze mają mnóstwo innych gier do ogrania i nie mają czasu by kilkukrotnie przechodzić grę? 

Dlatego zrezygnowałem z zakupu.

• Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, CavieZ napisał(a):

Niestety zepsuli grę u podstaw. w grach RPG dla mnie priorytetem było eksplorowanie świata i wykonywanie misji pobocznych.. A tu czas mija gdy wykonujemy niektóre te misje...

Wielu twierdzi, ż to jest FENOMEN tej produkcji.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ale chyba im sie nie uda. No podejmą decyzje i pójdą jakąś obraną ścieżka i skończą grę. Więc będą musieli IMO grać od nowa.

Zgadza się, ale w trakcie tego podejścia wykonają więcej zadań bez presji czasu niż z taką mechaniką. W którejś recenzji była informacja, że nawet przydzielenie pasywnych punktów umiejętności posuwa czas do przodu. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, CavieZ napisał(a):

I jak przekroczymy to skończy się czas 30 dni i koniec

Przecież jak nie wykonasz głównego celu w grze to ponosisz tylko albo aż ogromne konsekwencje i dalej możesz grać, tylko że świat gry zmienia się zgodnie z wyborami i Twoją porażką. Nie ma napisu Game Over.

• Like 2
Opublikowano

Zobaczymy w praktyce. :D Ten system ma swój plus, bo z jednej strony nie ma się poczucia, że twórcy wrzucili ogromną mapę i pierdyliard znaczników tylko po to, żeby gracz wszystko wyczyścił. Trzeba faktycznie wybierać, czym chce się zająć.

Z drugiej strony można przez to sporo przegapić. :E Bo jeden quest może się okazać krótkim zadaniem pobocznym, a drugi świetnym, rozbudowanym wątkiem z ciekawymi postaciami, a przecież z góry nie wiadomo, który jest którym. :E 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Wielu twierdzi, ż to jest FENOMEN tej produkcji.

Ta wieluuu twierdzi. Sranie w banie .. Nie wciskaj mi tu takich głupot..  Pracujesz dla nich że piszesz takie pierdoły ?

Fenomen powiedział.. Fenomenem to są na przykład rozwiązania i mechaniki  w Mass Effect, Expedition 33 itp.. Ale nie takie głupoty zaimplementowane w grze

14 minut temu, Pavel87 napisał(a):

Zgadza się, ale w trakcie tego podejścia wykonają więcej zadań bez presji czasu niż z taką mechaniką. W którejś recenzji była informacja, że nawet przydzielenie pasywnych punktów umiejętności posuwa czas do przodu. 

Serio? No to niech spadają na szczaw. 

Edytowane przez CavieZ
  • Haha 2
  • Confused 2