Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osoby oczekujące gry na poziomie Wieśka 3 pewnie będą zawiedzione. Moim zdaniem nie jest to jeszcze ta skala produkcji.  CDPR mieli dużo łatwiej pod tym względem, ponieważ tworzyli gry już w istniejącym świecie. Dlatego jestem ciekaw jak RW sobie poradzili ze stworzeniem nowego świata i związane z tym lore.  

Z drugiej strony jak czytam recenzję to często zwracana jest uwaga na minusy, które notabene występowały również na premierę w W3. Średnia walka, słaby loot, często pusty świat. Ja jestem w stanie grom naprawdę wiele wybaczyć, jeżeli fabuła, historie poboczne i klimat są wstanie przyciągnąć mnie na wiele godzin. 

No i ja już mam dosyć gier na 50h i więcej, po 30h godzinach bardzo często jest to po prostu nużące, dlatego długość gry na poziomie 20-30h w ogóle mi nie przeszkadza. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, voltq napisał(a):

Nie lepiej było kupić wersję pudełkowa PC z kodem na steam w MM za 259 zł jest.....

Pewnie bym kupił, gdybym wiedział. 

A tak to wsparłem twórców. Media Markt zawsze brał 40% ceny detalicznej. Do tego marża dystrybutora - Cenegi 10-20%.

Edytowane przez tgolik
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, tgolik napisał(a):

Pewnie bym kupił, gdybym wiedział. 

A tak to wsparłem twórców. Media Markt zawsze brał 40% ceny detalicznej. Do tego marża dystrybutora - Cenegi 10-20%.

To zwróć zakup na steam bo to preorder i kup w MM , jak chcesz oczywiście 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Oldman napisał(a):

patrze na gameplay z tej gry i straszne drewno jest (szczególnie walka), jakos tak szczerze w ogole te filmy z gameplayu mnie nie zachęcają.

Mam dokładnie takie same odczucia od pierwszych zapowiedzi. 

Opublikowano

Czyli The Wood of Dawnwalker, z możliwością zjedzenia NPC od zadań :E 
Eh, trzeba będzie czekać na wersję 2.0 lub chociaż "1.5". Poza tym mam wrażenie że prawie nic nie powiedział... Ot wszystko już słyszeliśmu przed premierą, a reszta to standard który można dodać do każdej w miarę udanej premiery.

Opublikowano (edytowane)

Ale naprawdę już w 2026 roku recenzenci powinni obniżać noty za 20 letnią sztuczną inteligencję wrogów, detekcję kolizji, zniszczalność środowiska i masę innych. Niech się polscy twórcy cieszą, że gra nie wpadła w niszę nagonki graczy i tworzenia setek filmików pokazujących zacofanie technologiczne. A może jeszcze wpadnie, w końcu nie miała premiery ; d Ale nastroje są raczej dobre wśród społeczności.

Edytowane przez Tankietka
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie mialem mocnego kompa. Teraz tez mam slabego juz laptopa ze stopki i powiem wam na przykladzie Wiedzmina 3 NG jak gram od lat w rozne gry.

Ze wszystkim na Ultra z FSR Quality jest malo klatek w Wiesku 3 NG, tak ok. 30 na oko. Ale wystarczy tylko zmienic 2 prawie nic nie znaczace opcje na Medium, a dokladniej cienie i odleglosc rysowania, i juz mam fajne 50-60 FPS na slabym lapku ze stopki.

Zawsze wystarczy 1, 2 czy 3 malo wazne opcje obnizyc, zeby uzyskac doslownie boost 2x FPS. Gdyby ktos nie wiedzial, to pierwsze od czego zaczyna sie, to cienie (odciazaja zarowno grafe i procka, i zejscie z nimi na Medium, a nawet Low przy malym ekranie FHD z FSR tylko nieznacznie obniza ich jakosc). Obnizam je od dobrych 25 lat w wielu grach. Druga w kolejnosci jest wlasnie odleglosc rysowania, bo i tak przez wiekszosc czasu daleki teren zaslaniaja lasy, czy budynki w miastach i nie zwraca sie uwagi na odlegle detale.

Oczywiscie rozumiem, ze dla was PCMR 4K z nowymi kompami za 6 tys. i wiecej ok. 50 FPS to malo ale mi w zupelnosci wystarcza. Jestem taki, ze wole miec mniej FPS, ale lepsza grafike, wiec u mnie w grach praktycznie wszystkie suwaki na Ultra + FSR Quality. Wystarczy pobawic sie suwaczkami, czy poczytac w necie, ktore ustawienia sa najbardziej zasobozerne i da sie grac nawet na slabym sprzecie majac prawie najlepsza, mozliwa grafike w FHD.

Pomijam przy tym wpisie fakt, bo pisze tylko o MOIM graniu, ze od ok. 2 lat najciezsze gry AAA zarznelyby mi tego laptopa, ale mam taki backlog z grami, ze na razie najciezsza gra, ktora chce ograc jest CP77 z dodatkiem (dlatego nie wymieniam jeszcze sprzetu na nowszy). Na dodatek jestem graczem single player, nie tykam zadnego multi, wiec wiecej niz te 60 FPS mi nie potrzebne, bo gram dla przyjemnosci, glownie w wolniejsze RPG, a nie kompetytywnie online. No i w czwartek przekonamy sie przy Dawnwalkerze, co jeszcze mozna wycisnac z tego laptopa bawiac sie suwaczkami. Licze na to, ze zrobie ~30 FPS z wiekszoscia ustawien na Ultra + FSR (sprawdze presety Q/B/P) i kilkoma innymi, malo znaczacymi opcjami na Medium/Low.

Tylko zaluje, ze nie mam chociaz RTX 2060 w tym laptopie, bo jednak brak nawet podstawowego RT troche mnie boli i ostatnio przegladam uzywance na OLX z czyms pokroju RTX 4050 6GB (laptop) i jak trafi sie jakas niedroga, zadbana sztuka w mojej okolicy, to moze ja nabede.

Edytowane przez daerragh
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

No nic. Mój pierwszy preorder zrobiony, złamałem przekonania (ale recenzje potwierdziły to co myślałem o grze). 

Zgarnąłem pudełko na PC (konsola odpada, szkoda oczu). Całkiem zabawne jest to, że pudełko ze steelbookiem i jakąś mapką kosztuje mniej niż wersja cyfrowa.

Gra to raczej nic odkrywczego, ale brakuje takich gier. Słowiański klimat, czas goni więc nie trzeba będzie siedzieć 80h przy grze żeby ją przejść i zrobić jakieś poboczniaki. To, że gra nie narzuca, które zadania masz zrobić, a które nie żeby dojść do końca jest świetne. Dzięki temu można wybrać jedynie te questy, które uznamy za ciekawe. 

Na ten moment na minus (z tego co widzę w różnych materiałach) to uboga liczba "wampirycznych zaklęć". Kombinacja z walką jak w "For Honor/KDC" też mi średnio siedzi, ale do przełknięcia.

Mam nadzieję, że Day One patch usprawni optymalizację, bo jak widzę, że tylko RTX5090 jest w stanie utrzymać 60FPS w 4K@Ultra to trochę słabo. Zjadę sobie z kilkoma ustawieniami niżej i dam DLSS Quality, ale wolałbym mieć wtedy 80 FPS, a nie 60 :D 

Edytowane przez ztx
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ztx napisał(a):

No nic. Mój pierwszy preorder zrobiony, złamałem przekonania (ale recenzje potwierdziły to co myślałem o grze). 

Na razie to wychodzą materiały marketingowe, a nie recenzje. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1