Skocz do zawartości

Jak naprawić 0.1% i 1% lows, mimo dobrego średniego fps? Od czego to zależy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakim trzeba być gościem, żeby wymagać od kogoś przyznania się do błędu, a nie potrafić posłuchać rady kilkunastu osób, kupić w pierwszej kolejności dysk SSD za 100zł i wtedy być tak pewnym siebie jak Ty. Mało tego, jesteś na tyle mało rozgarnięty, że nie potrafisz zrozumieć, że współczesne gry z tak wielkim otwartym światem wymagają do płynnego działania SSD co mówi wyraźnie sam producent gry :lol2: Nawet nie trafia do Ciebie, że miałem porównanie z grami na PS4 Pro na HDD i SSD. Zarzucasz mi, że doradzamy Ci wymianę sprzętu ? Tak, bo dysk sprzed 20 lat HDD nie jest w stanie ogarnąć takiej gry jak Cyberpunk i w pewnym momencie następuje taki moment, że sprzętowo tego nie przeskoczyć. Graj sobie dalej na HDD i następnym razem nie zakładaj tematu. Chyba jesteś na tyle rozgarnięty, żeby założyć temat na jakimś anglojęzycznym forum i tam szukać odpowiedzi ? Tam Ci lepiej doradzą, bo my tutaj, nie chcemy się kompromitować, bo to Ty masz rację. Beton to mało powiedziane. Najlepsze jest to, że dalej nie dociera, że 1.0% low nie ma znaczenia skoro jest płynnie. U Ciebie nie jest przez archaiczny dysk na którym producent gry odradza jej instalowanie. Rozwiązaniem problemu byłoby dla Ciebie płynna rozgrywka, mimo 1.0%low sporo niższym niż średni ? Czy zrównanie 0.1%low ze średnim co jest nierealne, bo nie wiesz nawet za co ten wskaźnik odpowiada. Ty się w ogóle czytasz ? Skoro Ci tak przeszkadza ruszanie myszką i nie chcesz kupić dysku to graj na padzie :E Przecież mówiłeś, że tylko na myszce to czuć na padzie nie. Znalazłem rozwiązanie, skoro potrafiłeś zmienić procesor, ale dysku nie chcesz, sprzętowo tego nie przeskoczysz, a na padzie jest płynnie to graj na padzie, oddaj procka i wróć do Ryzena 5500 :lol2:

Edytowane przez skunRace
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, skunRace napisał(a):

Jakim trzeba być gościem, żeby wymagać od kogoś przyznania się do błędu

Kolego, nie jesteś specjalną kastą. Każdy powinien umieć to robić. Ile masz lat? Czas najwyższy, bo z wiekiem będzie tylko gorzej dla Twojego otoczenia :D 

, a nie potrafić posłuchać rady kilkunastu osób, kupić w pierwszej kolejności dysk SSD za 100zł i wtedy być tak pewnym siebie jak Ty. 

Brednie, bo najpierw gadka o procku była i robię po kolei. Znowu kłamiesz. I te kilkanaście osób sobie wymyśliłeś. Ale spoko, później fala może lecieć że SSD leczą z każdego problemu. I brak szczepionek też, spoko. Ale że na Twoich filmikach z SSD 30 fps lows są to już nie wyjaśnisz. Wiesz czemu? Bo nie masz pojęcia, a zabierasz głos. W szkole już byś siedział z pałą w zeszycie i dalej byś się kłócił, bo nauczyciel zły, a nie Ty.

Mało tego, jesteś na tyle mało rozgarnięty, że nie potrafisz zrozumieć, że współczesne gry z tak wielkim otwartym światem wymagają do płynnego działania SSD co mówi wyraźnie sam producent gry :lol2: 

Hehe, producent napisał i jest to święte, hehe, a ty gupi, nie rozÓmiesz. No spoczko foczko. A twoje filmiki z 30 fps lows to w końcu jak wyjaśnisz? Ano sorry, producent napisał że SSD, oni mają SSD i dalej lowsy niskie. Cii, to nie jest twój problem, to problem wszechświata.

Zarzucasz mi, że doradzamy Ci wymianę sprzętu ? Tak, bo dysk sprzed 20 lat HDD nie jest w stanie ogarnąć takiej gry jak Cyberpunk i w pewnym momencie następuje taki moment, że sprzętowo tego nie przeskoczyć. 

SSD też nie umie, przecież dałeś filmiki. 30 fps lows, w porywach 40.

Graj sobie dalej na HDD i następnym razem nie zakładaj tematu. 

Będę zakładał ale dla ludzi którzy znają temat, Ty się nie znasz. Przyjmij to. Nie masz pojęcia w temacie, nie wiesz jak rozwiązać problem. Coś tam dumasz, coś podejrzewasz, ale to tyle. Pewności nie masz żadnej. Tzn poza swoją arogancją.

Chyba jesteś na tyle rozgarnięty, żeby założyć temat na jakimś anglojęzycznym forum i tam szukać odpowiedzi ? 

Owszem, już podpytałem. I dali mi screeny że na RTX 4080 i Intel 13k mają lowsy do 30. Wszystko przeciwko Twoim faktom "znania się".

Beton to mało powiedziane.

Tak, Ty. W lustro spójrz. Hipokryzja jest trudna.

Najlepsze jest to, że dalej nie dociera, że 1.0% low nie ma znaczenia skoro jest płynnie. 

No jak nie ma, to nie ma, tak powiedziałeś i tak jest. Tyś centrum wszechświata i ego każdego człowieka. Przypominasz mi twórców Vendetta Ravens Cry. Ci buce powiedzieli że 30 fps starcza do komfortowej rozgrywki, a jak komuś nie pasi, to jest plebs. Masz ten sam mindset. Dobrze że nie jesteś tworcą gier, bo byś stworzył amatorszczyznę jak oni.

https://www.ppe.pl/news/40909/Tworca-Vendetta-Curse-of-Raven-039-s-Cry-twierdzi-ze-gracze-nie-potrzebuja-wiecej-niz-30-fps.html

Twórcy Dragon Age ostatniego to samo. Gracze są problemem, nie oni i nie to co oni tworzą. Jesteś identyko. Sam nie podumasz, tylko od innych oczekujesz i jeszcze ślepego potakiwania na to co powiesz.

Rozwiązaniem problemu byłoby dla Ciebie płynna rozgrywka, mimo 1.0%low sporo niższym niż średni ? Czy zrównanie 0.1%low ze średnim co jest nierealne, bo nie wiesz nawet za co ten wskaźnik odpowiada. 

Wiem za co odpowiada, już nie musisz się wysilać na te tanie poniżanie drogi zakompleksieńcze. Jeśli nie doczytałeś - trochę mniej niż średni fps jest ok. Jednak jak spada z 60 do 40 już się czuje.

Ty się w ogóle czytasz ? 

Ty siebie na pewno nie. Jedyne Twoje wnioski ze swoich postów to "ja piernicze, ale jestem zajebisty, ale dowalam dobrze, no niesamowity jestem". Zakochaniec w sobie do potęgi.

Skoro Ci tak przeszkadza ruszanie myszką i nie chcesz kupić dysku to graj na padzie :E 

Tak, a jak na padzie źle to w ogóle nie graj. Co za problemy pierwszego świata. Obnażasz swój brak kompetencji do radzenia.

Jesteś jak lekarz do którego przychodzi się z bólem pleców przy siedzeniu. Lekarz buc co mówi jak sądzisz? Niech pan nie siedzi, tylko stoi.

I cyk, problem rozwiązany, 300zł do kieszeni. A buc się cieszy, że jest mądry dalej i problemu w sobie nie widzi. 100% Ty.

oddaj procka i wróć do Ryzena 5500 :lol2:

Tak zrobię. Procek nie wniósł tyle ile niektórzy wmawiali że wniesie. Z SSD byłoby to samo, bo lowsy są gówniane i na SSD - Twoje filmiki dowodzą temu na sprzętach 100x lepszych od mojego.

Ale spoko, sam nie wiesz co wrzucasz, po prostu pieniacz jesteś i Twoje filmiki orzą Cię jak amatora. Wrzuć lepsze, albo ściągaj te 140GB i pokaż żeś cwaniak co udowodni cokolwiek poza paplaniną :) 

Wiesz co by było najlepsze? Jakbyś zaczął testy i sam miał 40 fps lows xD  na sprzęcie 100x droższym, tak polecanym SSD. No ale pewnie znowu byś znalazł problem że to nie u Ciebie bo u Ciebie mimo 40 fps lows jest płynnie, a u mnie jest źle bo źle patrzę i w ogóle zły jestem i w ogóle to Twoje 40 fps jest odczuwalne jak 80 bo Twoje fpsy są złote, czego nie tkniesz u siebie to złoto jest xD

Serio uwielbiam. W każdym temacie powinieneś się udzielać w stylu "u mnie dobrze działa, a jak u ciebie nie, to zamykam temat". Gratki.

Edytowane przez Keller
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Pozostawiam innym prześledzić ten wątek od pierwszego postu. Może kiedyś Twoje, dzieci, lub wnuki w sprawach gier pokażą Ci jak duży wpływ na działanie gry ma to na jakim nośniku jest zainstalowana gra. Pokażą Ci jakim betonem byłeś, takim samym  jak wspomniana moja Babcia, która nie chciała zrezygnować z telefonu stacjonarnego, na rzecz komórkowego i takim samym jak mój Ojciec, który mówił, że nie ma sensu zmieniać dysku na SSD w jego starym laptopie :) Różnica jest taka, że oni w końcu dali się przekonać. Ty jaki jesteś wszyscy widzą od założenia tego tematu, pozdrawiam :salut: 

Tak, czy inaczej "miszczunio niskiego poboru prądu" kiedyś przyzna nam rację, tylko się do tego nie przyzna patrząc na jego wypociny. Na koniec wszyscy Ci mówili cięzki przypadku, że zmiana procesora wniesie dużo, ale nie na dysku HDD. Nie raczyłeś tego napisać w pierwszym poście, ale jak wszyscy się dowiedzieli, że grasz na HDD to co było lepsze ? Kupić w pierwszej kolejności dysk za 100zł, czy procesor za 800zł ? Pieniaczem jesteś Ty, bo rozumiem gdybyś się zastosował do porad, które by nie pomogły i wtedy mógłbyś pisać co chcesz i wtedy pisać nie mieliście racji. Nie zastosowałeś się, zrobiłeś wszystko na odwrót. Jesteś na tyle tępy, że nie potrafisz nagrać 3 minutowego filmiku, żeby pokazać nam ten obraz, przy obracaniu kamerą. Albo zainstalować Bios "non beta" przed wysłaniem procesora na zwrot :hihot: Tak, czy inaczej ten wątek na pewno warto sobie zapisać i wklejać przy kolejnych Twoich "problemach" z PC, żeby ludzie nie tracili czasu, nie wiedząc z kim mają do czynienia.

Opublikowano

Bo temat przerodził się w wycieczki "osobiste" w kierunku kolegi @skunRace, nawet nie raczył odpowiedzieć czy np ma włączony tryb HDD w menu gry, co zauważyłem, że powinien być włączony, przytaczałem też swoje "wypociny" ale jak widać na nic.
Temat powinien być zamknięty i o taką petycję powinno się wnieść z podpisami użytkowników którzy tutaj się wypowiadali próbując dać do zrozumienia w czym jest problem, ale autor tematu nawet sam nie był wstanie, ba nie jest pomóc sobie jak i nam np nagrywając filmik ukazując ten problem, jest wiele filmików na necie które ukazują różne problemy czy to z Cyberpunkiem czy z innymi grami jak ma się prehistoryczny dysk HDD, który w nowych i starych grach powoduje różne problemy, nie trzeba być filozofem by to zauważyć.
Ciekawe czemu Xbox i PS5 mają nowe dyski zamiast starych hdd? Co oni sobie wyobrażają? Mogli zostać przy starym dysku i było by lepiej. Tak to podsumuję, bo nie ma sensu tego ciągnąć, tyle stron na marne.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Keller napisał(a):

W tym programie to wygląda to nawet gorzej niż w MSI Afterburner. Czy coś tam trzeba ustawiać? Bo nic nie zmieniałem, tylko domyślne i F11 do mierzenia na moment.

vsync włączony na 60 fps

szajs.png

U Ciebie chyba 30s badał, u mnie 20?

Masz solidne skoki frametime.

W pierwszej zakładce capture ustawiasz sobie capture time w sekundach. Przez ile czasu ma monitorować.

Ogólnie programowe monitorowanie też obciąża system i nie jest dokładne. Więc jak gierka działa płynnie to nie ma zbytnio sensu monitorować 0.1 czy 1% low, bo sam soft może jeszcze dokładać od siebie problemy. Ale jak masz widoczny stutter to pomoże zobrazować problem

W KCD2 ze względu na problemy z monitorowaniem MSI robiący bajzel miałem wizualny prze okrutny stutter. Wykres wypluł to

nDWxAfw.png

Po wyłączeniu MSI i monitoringu który powodował problemy. Wyszło jak niżej i giera wizualnie działa jak masełko, nie czuję żadnych nawet minimalnych przycinek, nawet przy długotrwałym powolnym obrocie kamery, g-sync 100% sobie radzi z synchro.

uDfsR4C.png

CP2077 wykres wygląda tak, sam gameplay płynny, nie czuję żadnych przycinek

szyY7Nu.png

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie programowe monitorowanie też obciąża system i nie jest dokładne.

To co napisałeś na pewno nie dotyczy CapFrameX, FrameView, NVIDIA Nsight Systems, itp. Po pierwsze te pomiary nie mogą być inne niż programowe, ponieważ mierzony jest czas w którym gra wywołuje funkcję Present. To tak w największym skrócie. Po drugie przy każdym wywołaniu tej funkcji w systemie operacyjnym jest rejestrowany Event z bardzo dokładnym znacznikiem czasowym. CapFrameX korzysta z PresentMon, który po prostu odczytuje te Eventy. To nie obciąża dodatkowo w żaden sposób podczas monitorowania. RTSS też zakłada hook na Present więc ma informację o dokładnym czasie każdego wywołania tej funkcji przez grę.

To, że u ciebie występują problemy z przycięciami podczas monitorowania to nie znaczy, że tak jest u wszystkich.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)

@SebastianFM

Nie bawię się tym softem za często, w zasadzie prawię w ogóle, jedynie jak trafi się jakiś ewidentny problem i sieczka to sprawdzam co tam wypluję.

Nie wiem co ten soft jeszcze robi podczas monitorowania, ale trafiały mi się anomalie. Np. podczas monitorowania CapFrame jakiejś miejscówki trafiały mi się mini przycinki, bardzo mało widoczne, ale widoczne/odczuwalne na ekranie.
Po wyłączeniu monitorowania ta sama miejscówka i zero problemów.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Bo temat przerodził się w wycieczki "osobiste" w kierunku kolegi @skunRace

Biedny kolega skunrace, biedne wycieczki osobiste w jego kierunku... szkoda tylko że on zaczął i kontynuuje je prawie cały czas, ale tego to już się nie widzi, co?

A najlepsze jest to gdy kolega skunrace wrzuca filmiki, udowadnia w nich, że ludzie z lepszym sprzętem mają lowsy gorzej niż u mnie, a potem nie umie tego wyjaśnić - poza kolejnym pociskiem w moją stronę. Tak się dzieje, gdy się nie umie przyznać do błędu. Wtedy pocisk goni pocisk, zamiast w siebie samego uderzyć.

Podpowiem wam coś.
Ludzie mają RTX 4080, Intel 13k, 32GB RAM, SSD i 30 fps lows. Co słyszę? No mają tyle lows bo tak to już jest, nic się nie poradzi.
Ja mam Ryzena 5500, 6600 XT, 16GB RAM, HDD, mam 40 fps lows - no masz słaby sprzęt, jesteś głupi i w ogóle zamknijmy temat :E 

Zabawna logika. Obnaża w 500% intelekt kogoś kto tak rozumuje.

, nawet nie raczył odpowiedzieć czy np ma włączony tryb HDD w menu gry

Nikt nie pytał. Zresztą to są podstawy, mam włączone.

przytaczałem też swoje "wypociny" ale jak widać na nic.

Tak, pytałem o pulpit i skąd wiesz że dysk mieli pulpit... potem się nie odniosłeś. Chyba o test pytałem też bo coś mi się śniło że cybera masz dalej i też nic.

ale autor tematu nawet sam nie był wstanie, ba nie jest pomóc sobie jak i nam np nagrywając filmik ukazując ten problem

Spytałem jak nagrać taki filmik by nie zajmował wiele GB. Nie dostałem odpowiedzi. Lepiej bić pianę, zamiast doradzić, nie?

tyle stron na marne.

Owszem, bo zamiast rad są jakieś dziwne teksty z czapy, ad personamy, a nawet kłamstwa, jak kolegi skunrace który wmawia że ja gdzieś napisalem że HDD są lepsze w wydajności od SSD i inne rzeczy kłamał. Ale to nie ma znaczenia...

5 godzin temu, lukadd napisał(a):

Masz solidne skoki frametime.

W pierwszej zakładce capture ustawiasz sobie capture time w sekundach. Przez ile czasu ma monitorować.

I frametime wpływa na poczucie płynności?

Mnie martwi bardziej że ten program widzi spadki do 30 fps lows, a msi afterburner 40+, czyli inaczej to widzą.

Z drugiej stronie na moim wyniku masz smooth 100%, a jednocześnie nie czuję tego. No ale stutteringu nie ma w wyniku, to dla tych co tak na dysk narzekają i obwieścili się znawcami tematu.

5 godzin temu, lukadd napisał(a):

Po wyłączeniu MSI i monitoringu który powodował problemy. Wyszło jak niżej i giera wizualnie działa jak masełko, nie czuję żadnych nawet minimalnych przycinek, nawet przy długotrwałym powolnym obrocie kamery, g-sync 100% sobie radzi z synchro.

Zobaczę jeszcze po wyłączeniu MSI AF.

3 godziny temu, reddy napisał(a):

Ten temat to chyba jest jakiś eksperyment behawioralny, bo nie wierzę, że autor tak 10 stron na poważnie.

Tak, na poważnie. I drogi kolego, ja sam nie nabijam 10 stron, są inni, często piszący pierdoły. Ale spoko. Jak ktoś stronniczy, zamiast spojrzeć na posty ludzi obiektywnie, to tak jest. Takie posty jak Twój też nabijają strony, spokojnie.

1 godzinę temu, hubio napisał(a):

@skunRace nie szkoda Ci czasu na randomowego trolla z dużą ilością czasu? :) 

Trolla poszukaj w swojej szafie. Ja odpisuję na pierdoły które ktoś wypisuje. Jak ktoś odpisuje mądrzej jak @lukadd to mu odpisuje na poziomie. Tak to działa. Jak ktoś zaniża poziom, to takie odpowiedzi dostaje. Userzy muszą się postarać o merytoryczne komentarze i będzie lepiej. Z 5 stron spokojnie tego tematu można by usunąć na bezwartościowe gadaniny i nabijanie postów przez niektórych.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Chłopie osoba mająca dzisiaj dysk HDD i robiąca testy czegokolwiek co nie napisze to daje świadectwo sama o sobie. To samo to świadczy o tobie. Przecież gry doczytują mnóstwo danych. W tym cały windows w tle. A ty robisz na 10 stron jakieś "wykłady" ? :rotfl::boink: EOT z mojej strony żebym nie podzielił losu innych co ci pisali.

PS @lukadd to dobra dusza i po prostu obiektywnie stara się pomóc. Natomiast i on chyba przyzna, że zaleca ci wymianę dysku na SSD.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, hubio napisał(a):

Chłopie osoba mająca dzisiaj dysk HDD i robiąca testy czegokolwiek co nie napisze to daje świadectwo sama o sobie. To samo to świadczy o tobie. Przecież gry doczytują mnóstwo danych. W tym cały windows w tle. A ty robisz na 10 stron jakieś "wykłady" ? :rotfl::boink: EOT z mojej strony żebym nie podzielił losu innych co ci pisali.

Dobrze, dobrze, kolejny znawca, który będzie wypisywał jakie to SSD leczą wszystko... a potem filmik wrzucisz że na SSD ludzie mają lowsy gorsze niż u mnie :lol2:  Masz cyberpunka i jakiś sprzęt w miarę ogarnięty, a nie topowy? Zrób test i szybko zmielimy to :D 

I powtórzę, ja nie wątpię, że SSD są szybsze, ładowania są zajebiste na nich, że jest szybsze doczytywanie w trakcie gry. Serio ja z tym nie dyskutuję. Temat jest o LOWSACH. A tutaj nie masz również odpowiedzi. No wybacz, nie masz, tak jak tamci. Ani pół odpowiedzi na to nie ma, ani pół dowodu że SSD wyleczy lowsy w cyberku. Testów trzeba kogoś na jakimś średnim sprzęcie i SSD. Ale nie ma chętnych.

7 minut temu, hubio napisał(a):

PS @lukadd to dobra dusza i po prostu obiektywnie stara się pomóc. Natomiast i on chyba przyzna, że zaleca ci wymianę dysku na SSD.

Zalecić może i 500% ludzi, ale nie ma pewności że lowsy to poprawi. Nie ma, po prostu nie ma dowodów i nikt ich tutaj nie dostarczył.

A test robię capframex i mam 100% smooth, 0% stuttering. Na tym badziewnym niby HDD...

Edytowane przez Keller
Opublikowano
14 minut temu, Keller napisał(a):

Masz cyberpunka i jakiś sprzęt w miarę ogarnięty, a nie topowy? Zrób test i szybko zmielimy to

Na jakich ustawieniach "puszczasz" Cybera? Jaka rozdzielczość? Gdzie w grze ten test? Mam 6600XT i późnym wieczorem mogę obadać CapFramex.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, ju-rek napisał(a):

Na jakich ustawieniach "puszczasz" Cybera? Jaka rozdzielczość? Gdzie w grze ten test? Mam 6600XT i późnym wieczorem mogę obadać CapFramex.

Na ultra w Full HD, można z podstawowym RT, można bez. Można też z FSR na jakość, albo bez, trochę się użycie procka zmienia. Tylko wyłączone mam te aberracje chromatyczne, motion blury, ale nie powinno to zbyt wpływać.

Dostałem kolejny screen z anglojęzycznych for na RTX 4080 przy framecap 66 fps i SSD:

?imw=5000&imh=5000&ima=fit&impolicy=Lett

Oczywiście test robimy na otwartej przestrzeni. Z drugiej procka masz też topowego, też szukam ludzi którzy mają bardziej średni sprzęt.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
48 minut temu, Keller napisał(a):

I frametime wpływa na poczucie płynności?

Mnie martwi bardziej że ten program widzi spadki do 30 fps lows, a msi afterburner 40+, czyli inaczej to widzą.

To przecież o to chodzi, te strzały na wykresie frametime powodują przycinki szczególnie jak masz vsynca.

Masz na necie mase info o frametime i jak to działa.
Pierwsze z brzegu.
https://linustechtips.com/topic/1350663-can-someone-explain-frametime-inconsistencies/

50 minut temu, Keller napisał(a):

Z drugiej stronie na moim wyniku masz smooth 100%, a jednocześnie nie czuję tego.

Na to nie patrz, co tam pisze. Widzisz na wykresie jakie masz skoki i jak niski low.

Opublikowano
2 minuty temu, Keller napisał(a):

A ten?
5700x3d-3733mhzcl16.png.7eeef47c13402945880fc60b73655dd0.thumb.png.60b2dd223729ea652d2428f68d085047.png

Oczywiście to jest tylko moje zdanie, ale według mnie te wyniki tutaj też są w porządku. Jest delikatnie gorzej niż w tym poprzednim screenie i pewnie gdyby spojrzeć na wykres frametime to byłby bardziej poszarpany, natomiast patrząc na wszystkie wskaźniki dotyczące FPS, rozgrywka powinna być mimo wszystko płynna.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, lukadd napisał(a):

To przecież o to chodzi, te strzały na wykresie frametime powodują przycinki szczególnie jak masz vsynca.

Masz na necie mase info o frametime i jak to działa.
Pierwsze z brzegu.
https://linustechtips.com/topic/1350663-can-someone-explain-frametime-inconsistencies/

Na to nie patrz, co tam pisze. Widzisz na wykresie jakie masz skoki i jak niski low.

Dobra, nie wiem jak to ustawić. Jak wyłączam MSI AF + HWInfo to nie loguje mi wyniku capframex.

Albo już widzę, capframe musi być włączony po grze.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Keller napisał(a):

Dobra, nie wiem jak to ustawić. Jak wyłączam MSI AF + HWInfo to nie loguje mi wyniku capframex.

Mówisz tutaj o wynikach na nakładce podczas gry, czy w oknie programu capframex?

Do działania nakładki podczas gry, Capframex potrzebuje jeszcze uruchomionego Riva Tuner Statistic Server. Nakładkę musisz też włączyć w Capframex skrótem Alt + O [domyślnie] na dole okna programu jest pasek statusu funkcji i można tam też zobaczyć czy nakładka jest uruchomiona.

Jeśli chodzi o logowanie danych podczas wykonywania testu w Capframex to program powinien dane zczytać bez RTSS i wykreślić krzywą frametime i liczby klatek w czasie po zakończeniu testu.

Edytowane przez Kendi
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Kendi napisał(a):

Mówisz tutaj o wynikach na nakładce podczas gry, czy w oknie programu capframex?

Mówiłem w oknie, nie zapisywało.

47 minut temu, Kendi napisał(a):

Oczywiście to jest tylko moje zdanie, ale według mnie te wyniki tutaj też są w porządku. Jest delikatnie gorzej niż w tym poprzednim screenie i pewnie gdyby spojrzeć na wykres frametime to byłby bardziej poszarpany, natomiast patrząc na wszystkie wskaźniki dotyczące FPS, rozgrywka powinna być mimo wszystko płynna.

Ja tam czuję te spadki lows do 30-40. Tylko w teorii to jest płynne. W ogóle FSR mało mi coś daje w porównaniu do tego co widzę na filmach u ludzi jak im 20 fps zwiększa. Mam na jakość.

Tak czy siak stuttering 0%, dysk HDD jakoś działa.

Jakby coś 66 fps dałem limit manualnie.

zfsr.png

fsr.jpg

A tu z vsync

vsync.png

13 godzin temu, skunRace napisał(a):

Jesteś na tyle tępy, że nie potrafisz nagrać 3 minutowego filmiku

Uuu obrażanie, jak zawsze :D  no tak, jestem bardzo tępy, że nie umiem nagrać tego filmiku, fakt, nie znam się na programach do nagrywania na AMD. a Ty zamiast napisać jak to zrobić to wolisz obrażać. Niezły koks. Prawdopodobnie sam nie umiesz nagrywać by to było ładnie skompresowane od razu, prawda? :D  I gdzie niby później to wrzucić? Jak zwykle dużo paplaniny, ad personamów, a konstruktywnych rad - zero. Każdy kto popiera twój styl rozmowy ma spory problem. Gdybyś był mądrzejszy ode mnie umiałbyś doradzić. A tak, 100 postów piszesz z których tyle wynika jedynie że wzbiera ci się na negatywne emocje :D 

13 godzin temu, skunRace napisał(a):

Tak, czy inaczej ten wątek na pewno warto sobie zapisać i wklejać przy kolejnych Twoich "problemach" z PC, żeby ludzie nie tracili czasu, nie wiedząc z kim mają do czynienia.

Tak, warto sobie zapisać w razie gdyby się argumentów nie miało, jak w tym wypadku co tworzysz tutaj, by zawsze powiedzieć "ale patrz, w tym wątku nie słuchał nas boskich, tak nie wolno!". No i dalej nie posłucham, bo zauważ, że są ludzie jak @Kendi którzy sami piszą że na moich screenach nie wygląda to źle w wydajności. a Twoje filmy z kolei udowadniają, że na SSD lowsy też są niskie. Więc gdzie sens? Nie ma go. Ale spoko, logika trudna do ogarnięcia jest i nie każdy ogarnia.

Ogólnie może problem jest głębiej, bo jak patrzę to wyłączę FSR - 80 fps, włączę FSR jakość 80 fps, FSR wydajność - dalej 80 fps. Nic się nie zmienia poza użyciem GPU.

Edytowane przez Keller