Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Spychcio napisał(a):

Zobaczymy ile RAMu dostanie wtedy najbardziej popularne GPU... 6060/6060Ti.

To nigdy nie mialo i miec znaczenia nie bedzie ;) jakos nie przypominam sobie zeby konsole mialy jakikolwiek wplywa na gpu :hihot: Konsole jak wyjda to juz beda jak zawsze daleko w tyle za gpu ;) To pitolenie o konsolach to slysze co generacje...

Jak to konsole wyznaczaja standardy :hahaha:

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
57 minut temu, tomcug napisał(a):

Odrzucając starocie i śmietniki typu Neverness To Everness, to jest dokładnie jak @Lameismyname pisał, czyli na palcach dwóch dłoni się doliczysz.

Teraz można wziąć mój konkretny przypadek gdzie tytuły z ciężkim RT i PT które mnie interesowały zdążyłem przejść.

Z czystego rozsądku i rachunku ekonomicznego stwierdziłem, że przesiadka z 5070 Ti na 9070 XT kupionego w przystępnej cenie (2020zł) będzie racjonalnym krokiem na przeczekanie do next-gen w okolicy 2028 roku.
Gdybym dzisiaj włożył w kopertę nadwyżkę ze sprzedanego RTX (ok. 1300zł) z przeznaczeniem na next-gen GPU i przed zbliżającymi premierami sprzedał 9070 XT (wysokie prawdopodobieństwo odzyskania pełnej kwoty +/-), to za niewielką dopłatą będę w stanie zrobić upgrade na RTX 6000/RX 10000 zapewniając sobie spokój w 1440p na kolejne lata bez specjalnych kompromisów. Na "przeczekaniu" poświęcam tak naprawdę trochę lepszy upscaler i trochę lepszy FG oraz narażam się na gorsze doświadczenie jeżeli po drodze wyjdzie jakiś tytuł z PT, który mnie szczególnie zainteresuje.

Może dziwnymi (dla niektórych) kategoriami myślę ale od paru lat przy wyczuciu rynku, górkach i dołkach cenowych - praktycznie za darmo zmieniam karty, co wiele lat temu byłoby nie do pomyślenia przez ich przewidywalną, wręcz liniową stratę wartości.
Od czasów krypto są możliwe takie fikołki. Niektórzy zarzucają mi bezsensowne zmiany sprzętowe ale dla mnie to jest hobby, pasja, frajda. Czerpie z tego przyjemność, a jeszcze jak da się to zrobić prawie albo bezkosztowo? Bajka.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Wy tu się kłócicie o pamięć w konsolach i RTXach Rubin, a tymczasem władze forum wyłączyły nam system reputacji 8:E Nawet przyciski do lajkowania postów zabrali. 

Nie pierwszy raz korki w serwerowni wywala. 

korr.jpg.14c20528dc5b26a582384bdda007c829.jpg

Tomek coraz grubszego drutu używa do watowania i nie pomaga.

korek.jpg.05d0d09b9b9e9d793f6de4e83b01c1de.jpg

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak czytam często wojenki czerwonych i niebieskich fanów na pepperze, finalnie zawsze pada argument Path Tracingu. Jednak kubłem zimnej wody jest ilość tytułów w których on występuje i chyba tutaj jest pies pogrzebany.

Właśnie w tym rzecz, że nie chodzi o ilość tylko co wnosi RT/PT ;) Zobacz jak wygląda Metro Exodus Enhanced ;) 

Poza tym ludzie zbyt mocno skupiają na grafice, dobra grafa nie oznacza dobrej gry.

To nie magia PT, że dobija radka tylko implementowane RT w grach jest lekkie to nie dobija radka tak jak PT ;)

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak czytam często wojenki czerwonych i niebieskich fanów na pepperze, finalnie zawsze pada argument Path Tracingu.

20 minut temu, Kadajo napisał(a):

Już nawet pal licho ilość całkowitą. W ilu tytułach PT faktycznie robi wrażenie i jest wart tej mocy której potrzebuje. ;) 

Ale to jest rozmowa uja z butem. To są dwie kasty użytkowników z różnymi potrzebami, a ścierają się na tym samym polu (po co?).
To, jak by na forum samochodowym (to jeździ i to jeździ) ścierali się zwolennicy kamperów i furek sportowych.
Każdy z nich ma inne potrzeby i dlatego, każdy z nich ma dostępny pod swoje potrzeby sprzęt.
Nie wiem nad czym tu (i po co) dywagować? Lubię grafę, kręci mnie, jestem fanem RT/PT - kupuję nV. Mam wywalone - kupuję Radka. To jest jakiś chory spór o nic.

27 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak czytam często wojenki czerwonych i niebieskich fanów na pepperze, finalnie zawsze pada argument Path Tracingu. Jednak kubłem zimnej wody jest ilość tytułów w których on występuje i chyba tutaj jest pies pogrzebany.

Eee. Naciągane. Jak ktoś jest fanem, to kupi dla... jednej gry ! 
Jakoś nie dziwi, że ktoś potrafi kupić konsolę dla jednej gdy - dosyć częste, ale kupienie grafy dla jednej czy kilku gier już jest meh.

Poza tym, to rozwijający się i turbulentny sektor. Dziś jest kilka gier, za rok będzie 15 więcej.
A GPU raczej kupuje się na 2, 3 lata. Więc to, co jest nijakie dziś, za 2 lata może być już oczekiwanym standardem.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Właśnie w tym rzecz, że nie chodzi o ilość tylko co wnosi RT/PT ;) Zobacz jak wygląda Metro Exodus Enhanced ;) 

Poza tym ludzie zbyt mocno skupiają na grafice, dobra grafa nie oznacza dobrej gry.

To nie magia PT, że dobija radka tylko implementowane RT w grach jest lekkie to nie dobija radka tak jak PT ;)

Bardziej chodzi o moje zderzenie z rzeczywistością, że "niechcący" nieświadomie przeszedłem wszystkie tytuły z PT, które mogłyby mnie zainteresować (oprócz Alan Wake 2) bo lista jest krótka i jest na niej sporo zapchajdziur.
Akurat jeżeli chodzi o Metro, to nawet PT nie uratuje tych komicznych stworków i bezklimacia xD No ale to już kwestia gustu.

57 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ale to jest rozmowa uja z butem. To są dwie kasty użytkowników z różnymi potrzebami, a ścierają się na tym samym polu (po co?).
To, jak by na forum samochodowym (to jeździ i to jeździ) ścierali się zwolennicy kamperów i furek sportowych.
Każdy z nich ma inne potrzeby i dlatego, każdy z nich ma dostępny pod swoje potrzeby sprzęt.
Nie wiem nad czym tu (i po co) dywagować? Lubię grafę, kręci mnie, jestem fanem RT/PT - kupuję nV. Mam wywalone - kupuję Radka. To jest jakiś chory spór o nic.

Nie no jasne. Każdy kupuje pod siebie i decyduje własnym portfelem.
Ostatnio głośno myślałem nad upgradem na RTX 5080. Przykładowo kolega z forum sprzedaje PNYiaka za 4300zł i pewnie bym się skusił gdyby nie brak na nią miejsca w obudowie przez AiO.
Teraz odrzucając hurraoptymizm ogólnie analizując za i przeciw RTX 5080 w moim przypadku (1440p) najmocniejszym argumentem jest Path Tracing... którego jak widać za bardzo nie miałbym w czym uświadczyć.
No oczywiście wyjdą po drodze jakieś tytuły.

1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Eee. Naciągane. Jak ktoś jest fanem, to kupi dla... jednej gry ! 
Jakoś nie dziwi, że ktoś potrafi kupić konsolę dla jednej gdy - dosyć częste, ale kupienie grafy dla jednej czy kilku gier już jest meh.

Poza tym, to rozwijający się i turbulentny sektor. Dziś jest kilka gier, za rok będzie 15 więcej.
A GPU raczej kupuje się na 2, 3 lata. Więc to, co jest nijakie dziś, za 2 lata może być już oczekiwanym standardem.

Ja dla Cyberka skręciłem w stronę zieloną ;) Jednak tytuł oklepany z dodatkiem co do jednej znajdźki.
Póki co zostanę pewnie na RXie do premiery next-gen RTX/RX. Jeżeli po drodze pojawi się tytuł/tytuły wgniatające w fotel, zawsze mogę zrobić zmianę, nawet na ewentualną superkę.

2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Już nawet pal licho ilość całkowitą. W ilu tytułach PT faktycznie robi wrażenie i jest wart tej mocy której potrzebuje. ;) 

Niestety tylko w paru :/ 

1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Ja nie jestem po niczyjej stronie. Staram się patrzeć na to neutralnie.

Zdrowy rozsądek to podstawa. Też staram się krytycznie do tego wszystkiego podchodzić.
Suche rozważanie za i przeciw i kalkulacja ekonomiczna, to podstawa.

1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie nie. Spoko. Ja... bardziej "za postępem" i rozwojem RT/PT, więc stawiam na nV, ale absolutnie nie potępiam tych, co mają inaczej.

Ja też im kibicuje. Chciałbym aby DLSS 5 był kamieniem milowym i wprowadził nową jakość oraz podniósł jeszcze wyżej poprzeczkę.
Warto jednak jako konsument powiedzieć czasem "sprawdzam", bo niektórzy niestety są ślepo zapatrzeni. Oczywiście mówię ogólnie, nie o Tobie.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@Spychcio 6080 do 5K? :hihot:

Lekko, głównie gram w Diablo 4 i dojdzie jeszcze Titan Quest 2, którego już nawet kupiłem:red:

W tych grach 6080 powinien spokojnie ogarnąć natywne 5120x2160 w 60fps+

14 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Edytowane przez Spychcio
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
@areczek1987 Jasne. Bezpośrednio: prawie zero. Pośrednio: trochę.

Tweet/raport dotyczy opóźnienia Kyber NVL144 / Rubin Ultra — czyli wielkiej szafy AI/data center, nie GeForce’a do grania. Problemem ma być głównie potwornie skomplikowany midplane / orthogonal backplane PCB do łączenia GPU w racku, a nie sama karta graficzna z GDDR7 i wentylatorami (Tom’s Hardware, CNBC). NVIDIA oficjalnie tego nie potwierdziła, więc nadal sól na łyżkę, nie szczyptę.

Wpływ na GPU „do gierek”:

1. Minus: możliwe opóźnienie klimatu wokół Rubina
Jeśli NVIDIA ma pożar w roadmapie data center, to RTX 60 mogą dostać niższy priorytet albo przesunąć się bliżej 2028. Ale to nie wynika 1:1 z tego PCB.

2. Minus: ceny/dostępność dalej mogą być chore
Nawet jeśli Kyber się opóźni, NVIDIA raczej nie powie: „dobra, dajmy graczom tanie 6090”. Prędzej przepchną zasoby w inne AI systemy, bo tam marża jest kosmiczna.

3. Plus: to nie wygląda na problem samego GPU gamingowego
GeForce RTX 60 nie będzie miał metrowego backplane’a NVLink w obudowie Fractala. :E Jeśli problem jest rackowy, to GR20x/GeForce może iść własną ścieżką.

4. Plus/minus: może być więcej czasu na dopracowanie GDDR7, sterów, DLSS 5
Jeśli premiera się odsunie, dostaniemy dojrzalszy produkt. Tylko wiadomo — dojrzalszy produkt za dojrzalszą cenę xD

5. Realny wniosek dla graczy:
Ten tweet nie mówi: “RTX 6090 opóźniony o rok”. Bardziej mówi: “Rubin Ultra AI rack ma problemy produkcyjne, więc cała aura next-gen NVIDII może się rozjechać”.

Czyli skala wpływu na gaming GPU:
bezpośrednio 1/10, pośrednio 3/10, a jeśli kolejne przecieki pokażą problemy z samym krzemem GR20x albo GDDR7 — wtedy robi się 6/10 i zaczynamy odpalać popcorn.

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano
@Lameismyname Dobra, przyjmuję na klatę — poleciałem w GPU do gierek, a tu chodziło o Gierka do GPU. Klasyczny błąd warstwy aplikacji. :E

TL;DR: ten tweet ma z Edwardem Gierkiem wspólne zaskakująco dużo: wielki plan modernizacyjny, pokaz siły, zależność od zewnętrznej technologii/kapitału, ambitne terminy, a potem zderzenie z produkcyjnym betonem.

Spoiler

1. Wielki projekt „ku chwale przyszłości”
Tweet dotyczy ogromnego systemu Kyber NVL144 / Rubin Ultra — rack AI, masa GPU, wielka infrastruktura, skala „patrzcie, co umiemy”.
Gierek też działał logiką megaprojektów: industrializacja, licencje, fabryki, „druga Polska”.
Wspólny mianownik: rozmach większy niż przeciętna skrzynka ATX.

2. Narracja wyprzedza rzeczywistość
Jensen pokazuje ambitną wizję na GTC, rynek łapie hype, analitycy piszą raporty, CNBC/Tom’s Hardware podają dalej.
U Gierka też najpierw była wielka narracja: modernizacja, dobrobyt, zachodnie technologie, „będzie lepiej”.
Wspólne: obietnica przyszłości wygląda świetnie na slajdzie, gorzej na hali produkcyjnej.

3. Zależność od zewnętrznych zasobów
NVIDIA w tym przypadku zależy od zaawansowanego łańcucha dostaw: PCB, Tajwan, laminaty, HBM, produkcja, integracja racków.
Gierek opierał rozwój na kredytach i technologiach z Zachodu.
Wspólne: „zrobimy skok cywilizacyjny”, ale bez zewnętrznego zaplecza ani rusz.

4. Wąskie gardło produkcyjne
W tweecie/raporcie problemem jest nie tyle sam chip, co cholernie trudny midplane / orthogonal backplane — czyli element infrastruktury łączącej całość.
U Gierka często problemem nie była sama wizja, tylko wykonanie: zaopatrzenie, logistyka, jakość, efektywność, realne możliwości przemysłu.
Wspólne: projekt pada nie na haśle głównym, tylko na „małym” elemencie, bez którego wszystko stoi.

5. Plan ambitny, termin mniej ambitnie realny
Kyber miał być wcześniej, a według raportów leci w stronę 2028.
Gierkowskie plany też lubiły wyglądać mocno w założeniach, a potem rzeczywistość robiła korektę BIOS-u.
Wspólne: roadmapa piękna, ale produkcja mówi: „panie, nie tym laminatem”.

6. Centralizacja i skala systemowa
Kyber/NVL144 to nie karta do kompa, tylko cała szafa — system jako jeden wielki organizm.
Gierek działał w systemie centralnego planowania, gdzie wielkie decyzje szły z góry i miały objąć całe sektory gospodarki.
Wspólne: nie dłubiesz przy jednym elemencie — budujesz cały ekosystem i liczysz, że się nie wysypie.

7. „Pomożecie?” kontra hyperscalerzy
U Gierka symbolicznie było „Pomożecie? Pomożemy!”.
Tu NVIDIA miała podobno pomysł z alternatywną architekturą racków, ale duzi klienci chmurowi mieli powiedzieć mniej więcej: „nie pomożemy, za skomplikowane”.
Wspólne: bez poparcia zaplecza wielki plan zaczyna się chwiać.

8. Modernizacja na sterydach
Gierek chciał przeskoczyć etapami: szybciej, nowocześniej, bardziej zachodnio.
NVIDIA chce przeskakiwać generacyjnie w AI: większe domeny, więcej GPU, gęstsze racki, więcej mocy obliczeniowej.
Wspólne: obsesja skoku technologicznego.

9. Ryzyko długu / kosztu przyszłości
Gierek finansował rozwój kredytami — przyszłość miała spłacić teraźniejszość.
W AI mamy podobny klimat CAPEX-owego szaleństwa: ogromne inwestycje dzisiaj, bo przyszły popyt ma to uzasadnić.
Wspólne: „teraz wydajemy grubo, potem będzie złoto”. No, oby.

10. Propaganda sukcesu vs raport z piwnicy technicznej
Oficjalnie: piękne prezentacje, moc, przyszłość, AI superkomputery.
Raportowo: PCB trudne do produkcji, opóźnienia, anulowane obejścia, problemy wykonawcze.
U Gierka: oficjalnie sukces i rozwój, praktycznie narastające problemy strukturalne.
Wspólne: PR mówi „idziemy po rekord”, technik z tyłu mówi „panie, ścieżki się nie zgadzają”.

11. Symbol lidera jako twarz projektu
Jensen w skórzanej kurtce jest dzisiaj twarzą ery AI.
Gierek był twarzą modernizacyjnej dekady PRL.
Wspólne: lider sprzedaje wizję, a potem produkcja musi jakoś dowieźć cud.

12. Efekt końcowy: rzeczywistość brutalnie benchmarkuje marzenia
W obu przypadkach pojawia się ten sam motyw: idea może być imponująca, ale finalnie liczy się wykonalność.
Nie slajd, nie hasło, nie konferencja — tylko czy da się to produkować, zasilić, połączyć, serwisować i sprzedać.

Końcowe podsumowanie:
Ten tweet jest bardzo „gierkowski”, bo opisuje klasyczny konflikt między wielką modernizacyjną wizją a twardą produkcyjną rzeczywistością. NVIDIA chciała zrobić AI-odpowiednik „drugiej Polski”: ogromny system, wielki skok, pokaz technologicznej siły. A potem wyszło, że jeden kluczowy element infrastruktury robi za wąskie gardło.

Czyli: Jensen obiecał Rubin Ultra, a fabryka odpowiedziała: „towarzyszu, backplane nie wyrabia normy”. :E

gpt-5.5-2026-04-23