Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Kolego @Sidr, mógłbyś zmienić profilowe? Jestem wielkim fanem @Kadajo i zawsze wchodzę jak widzę jego nowy post, a macie niemal bliźniacze i ostatnio ciągle czuje rozczarowanie bo to Ty, a nie on...

Przykro mi. Będziesz musiał żyć ze swoimi dziecinnymi problemami. :)

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, IceMan napisał(a):

Metoda opisana na początku jest błędna, szczegolnie  dla 5090.

Bo +400 jest ok dla napięcia stock około 1.05, dla niższych napięc prawidłowa wartość to będzie +500 +600  i więcej - w przypadku 5090 które ma bardzo stromą krzywą.

Filmik z poprzedniej strony pokazuje to prawie dobrze, niepotrzebnie podbijane są tylko MHz dla niskich napięc 800-825 bo robi się wtedy OC przy wyświetlaniu dla pulpitu.

Uważam, że moja metoda jest poprawna i zgodna z rzemiosłem.
Odpowiadałem też po drodze na różne zarzuty. Nie chce mi się kolejny raz wyjaśniać co i jak.
Każdy ma prawo uważać jaka metoda jest dla niego najlepsza i jej używać.

• Upvote 2
Opublikowano

W ogolę kabaret ze ludziom nie przeszkadza ze karty żrą prąd jak smoki, nawet po UV, i jeszcze napiszą ze co to za różnica ale już przeszkadza ze na pulpicie coś tam może być więcej czy w idle i nie jest jak inżynier ustawił.

Podstawowe braki wiedzy w zakresie wychodzą ale do krzyczenia "panie tak nie wolno, po co tak" to są pierwsi.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, IceMan napisał(a):

Filmik z poprzedniej strony pokazuje to prawie dobrze, niepotrzebnie podbijane są tylko MHz dla niskich napięc 800-825 bo robi się wtedy OC przy wyświetlaniu dla pulpitu.

Wyświetlanie pulpitu na tym UV.
image.png.afd379761397558404e58780e615377f.png

+ forum

image.thumb.png.322fbf7eba9cd452fe0f841f2d6d391c.png

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
36 minut temu, Kadajo napisał(a):

W ogolę kabaret ze ludziom nie przeszkadza ze karty żrą prąd jak smoki, nawet po UV, i jeszcze napiszą ze co to za różnica ale już przeszkadza ze na pulpicie coś tam może być więcej czy w idle i nie jest jak inżynier ustawił.

Podstawowe braki wiedzy w zakresie wychodzą ale do krzyczenia "panie tak nie wolno, po co tak" to są pierwsi.

Wałkowane też było, że podstawowy stan wymusza sterownik nvidii - można się bawić krzywą, a i tak na jedno wyjdzie.
A z tym poborem mocy... karty z średniego segmentu mają nieraz wyższy pobór od topek poprzednich generacji co jest alarmujące.
Ja świadomie wybrałem 5070ti bo tu jest dobry kompromis wydajności do poboru (po UV oczywiście).

• Thanks 1
Opublikowano

@Lameismyname ani ja, ani chyba IceMan nie pisze, że metoda opisywana przez Ciebie jest zła, a inna dobra, tylko, że nie jest uniwersalna dla każdego przypadku.

@Kadajo jeżeli do po części do mnie pisałeś, to moja reakcja na Twój wpis to "??? (wtf)". O czym Ty w ogóle piszesz? A poza tym. Tak na logikę. Po co w kartach kalibru 5070TI, nie wspominając o 5090 podbijać zegary i obniżać napięcia dla parametrów karty do pracy przy bardzo niskim obciążeniu skoro wspomniane tu fabryczne krzywe w BIOSie dla tych wartości są bazowo dobrze ustawione? Chyba, że nie są, to wtedy ma to sens, ale o tym pisałęm, że to nie jest dobra metoda dla wszystkich. Ja przykładowo sobie podbiłem dla zakresu "low" o te 150MHZ, ale przy wyższych miałem crashe.

Pozwole sobie na refleksje. Panowie, to nie jest kącik wzajemnej adoracji, czy miejsce dla bezkrytycznych zachwytów. Czy też miejsce na tak emocjonalne reakcje na merytoryczne uwagi.

Opublikowano

@Sidr napisałem ogólnie.

Twój tok myślenia tez jest pokrętny, poprawie tu, nie ruszę tego, a skąd wiesz ze to właśnie nie powoduje tych problemów.

UV jest robione już od bardzo dawna na kartach Nv i nigdy nie widział żeby ktoś tak wydziwiał i próbował wymyślać kolo na nowo.

Rozumiem ze seria 5xxx zachowuje się inaczej ale weź nie dorabiaj do tego jakieś ideologi "po co ruszać". Bo to bzdura.

A na logikę to w ogóle napięcia nie powinieneś ruszać tylko kupić kartę która się nie topi pod obciążeniem.

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Uważam, że moja metoda jest poprawna i zgodna z rzemiosłem.

Nie jest to dobra metoda dla 5090, bo tak jak inny kolega napisał ta karta ma bardzo stromą krzywą, w dodatku producenci mogą to różnie ustawiać. Dla napięć, dla których jest sens robić UV, częstotliwość można podnieść dużo, dużo wyżej niż sugeruje boost karty. Ja dla punktu 0.885V podniosłem w opór +1000MHz, wypłaszczyłem punkty po prawej i na tym koniec. Przy mojej karcie daje to 2680Mhz na krzywej, efektywnie w grach jest ~2400MHz.

Chciałoby się podnieść jeszcze więcej niż +1000MHz, ale program (bądź sterownik) nie pozwala. 

Opublikowano (edytowane)

A kto potrafi wytłumaczyć czemu w przypadku RTX 5000 domyślnie krzywa jest tak ustawiona, że można aż o tyle zwiększyć częstotliwość dla danego napięcia czyli obniżyć napięcie dla danej częstotliwości?

Ze zrzutu pokazującego domyślną krzywą, zamieszczonego przez @Lameismyname, można odczytać, że napięcie dla częstotliwości np. 2800 MHz wynosi 1015 mV. Po zwiększeniu częstotliwości o 400 MHz dla wszystkich punktów na krzywej, dla tej samej częstotliwości 2800 MHz napięcie wynosi tylko 890 mV. Czy to NVIDIA tak zachowawczo ustawiła zbyt wysokie napięcie? Czy zmiana krzywej realnie aż tak obniża napięcie?

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)

Nie ma za bardzo innego wytłumaczenia niż zachowawcze ustawienia tak, by uniknąć jakichkolwiek problemów ze stabilnością gdy karta obniża taktowania. 

Generalnie z tych niższych napięć karta na domyślnych ustawieniach korzysta w dwóch przypadkach - albo wyświetla coś mało wymagającego, wtedy wyższe taktowanie i tak nie jest potrzebne. Albo robi throttling ze względu na temperaturę lub pobór mocy, wtedy niższe taktowanie jest mocno wskazane, bo rdzeń ciężko pracuje, jest gorący i ma największe ryzyko niestabilności.

Z punktu widzenia producenta taki kształt krzywej ma sens. Dzięki temu przynajmniej mamy trochę zabawy w poprawianie fabryki.

Edytowane przez some1
Opublikowano
25 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jeszcze chwila eskalacji konfliktu i moje dziecinne problemy się same skończą 😁😁😁😁

@PiPoLiNiO wiesz, mam wrażenie, że jesteś ten typ przyjaciela, który zawsze chce pomóc, a robi tylko większą siare. :)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

A kto potrafi wytłumaczyć czemu w przypadku RTX 5000 domyślnie krzywa jest tak ustawiona, że można aż o tyle zwiększyć częstotliwość dla danego napięcia czyli obniżyć napięcie dla danej częstotliwości?

Za ostro na dół idą w stany nieustalone. Kto patrzy na Idle -> 3d ?

Ta część może mieć dla stabilności nie aż tak stromą krzywą mhz/Vgpu.

To wygląda, jak by cwaniak technomaniak miał wpływ na ustawienia krzywej do UV :hihot:

A później napisane, że to najlepszy profil dla UV, bo ma ułamek procent mniejszy pobór mocy z gniazdka. 1000 razy lepiej ustawić bardziej łagodną krzywą napięć dla stanów przejściowych, niż lecieć ze skały na pion.

Edytowane przez leven
Opublikowano

Ja to szukam zawsze maksymalnej wydajności na jak najniższym napięciu, resztę ma załatwić chłodzenie.

Teoretycznie szukam takich nastawow aby nie wbijac w TDP

No po to kupuje sie karte z porzadnym chlodzeniem zeby ja potem mozna bylo wykrozystac.

Przynajmniej ja tak uważam.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak naprawdę to stan bazowy i maksymalny to 99% działania GPU. Ten pierwszy jest wymuszony sterownikiem. Równie dobrze jak na radeonach można skupić się tylko na maxie i rezultat będzie podobny.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 9.05.2025 o 20:36, Lameismyname napisał(a):

@Karro Zawsze może ściągnąć darmowe demka: Quake II RTX Demo i Half Life 2 RTX Demo.

No właśnie odpaliłem to demo Quake i za każdym razem po parunastu minutach następuje zawieszenie kompa. Ram mam kręcony, ale stabilnie przechodzi przez 4 godziny TM5 anta extreme. Na dodatek do tych napięć co przechodzi test dołożyłem dla pewności jeszcze po 0.02V. Przy zbyt niskie napięcie karty może zawieszać się komp w grze? W podglądzie zdarzeń nie wyskakuje żaden błąd.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie ram jest ok, pokazywało 36 st, za to karta miała 84 st zanim się zawiesił Quake RTX Demo. Specjalnie ściągnąłem to demo żeby sprawdzić czy będzie stabilnie z kartą.

Edytowane przez MarioDee