Reddzik 2 762 Opublikowano 18 Maja Opublikowano 18 Maja (edytowane) https://store.steampowered.com/app/3660220/Syberia__Remastered/ More than 20 years after its original release, Syberia is reborn in a fully modernized version. Rediscover its iconic locations and unforgettable characters through a stunning visual overhaul, redesigned gameplay, and the same captivating storytelling that made it a classic. Planowana data wydania: 2025 Kolejny remaster. Język polski napisy. Edytowane 20 Maja przez Reddzik jest jednak język polski, edycja. 3 1
Keller 727 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja No ładnie to wygląda, ale bez PL nie tykam. Przypomnę sobie te stare zagadki. 2
Harddrinkingman 78 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja Staram się nie wracać do starych rzeczy bo na nowe nie mam czasu. Chociaż The world before wciąż przede mną.
bleidd 477 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Ale bym grał. Sentyment mocno. Może modderzy ogarną jak przenieść polski dubbing z oryginału.
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja A ja w ogóle nie grałem w żadną Syberię, więc kto wie co się po ER wydarzy 🙂
Pavel87 703 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Ja również z chęcią ogram jak będzie PL, jedynkę i dwójkę ograłem milion lat temu więc fajnie by było sobie przypomnieć. The World Before mi się podobało Jakby tak jeszcze odświeżyli trzy części "Black Mirror" to by było super. Z tych takich mroczniejszych point'n'click chyba właśnie Black Mirror mi się najbardziej podobało
Reddzik 2 762 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja Zaktualizowali języki, ale chyba obejdzie się bez dubbingu, który był w oryginale
Reddzik 2 762 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja Według głównej strony Microids Kate Walker będzie mieć polski głos. Pewnie musimy poczekać na aktualizację na steamie, do premiery gry kilka miesięcy. https://www.microids.com/syberia-remastered-en/ 2
Jaycob 1 934 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Przygodówka? Walking sim? Zdecydowanie nie moja bajka.
Keller 727 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja (edytowane) 1 godzinę temu, Jaycob napisał(a): Przygodówka? Walking sim? Zdecydowanie nie moja bajka. Też nie moja, ale jest wiele perełek i Syberia nią jest to samo. np. Wolf Among Us. A są i inne. Też polecam zegarmistrza. Jeśli nie fanatyk takich gier chwali, to coś w tym może być Edytowane 21 Maja przez Keller
ghostdog 900 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Jakiś czas temu skończyłem The World Bbefore, bardzo przyjemna gra. Nie grałem w poprzednie tytuły, chętnie zapoznam się z odkurzoną Syberią. 1
Ryszawy 401 Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja (edytowane) U mnie pierwsza część super, druga do spuszczenia w kiblu (przeszedłem), trzecia część nie ruszana, "The World Before" ograne demo, uczucia mieszane... Edytowane 23 Maja przez Ryszawy
tom36816 77 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada (edytowane) Pojawiają się pierwsze gameplaye. Jest dubbing PL Edytowane 4 Listopada przez tom36816
Reddzik 2 762 Opublikowano 4 Listopada Autor Opublikowano 4 Listopada https://lowcygier.pl/recenzje-gier/recenzja-syberia-remastered-nie-tak-powinno-wspominac-sie-klasyki/
VRman 2 635 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada (edytowane) A miało być tak pięknie. Wersję VR nawet zapowiadali... PS. "atmosfera oryginału ulotniła się wskutek nowej oprawy graficznej" to jest rak toczący branżę obecnie. Coraz bardziej do mnie dociera, że gry robione przez osoby mające dziś 60-70 po prostu były lepsze bo ci ludzie byli lepsi w tym co robią. Także w sensie gustu artystycznego. Ogrywam obecnie gierki z Amigi z lat 1989-1994 i no sorry, ale takiej grafy żadne niebieskowłose Julki zatrudniane dla "diversity quotas" nie zrobią. Nikt nie zrobi. Bo nie umieją. Nawet jakby chcieli, a nie chcą. Nie potrafię podać przykładu na jakąkolwiek nową wersję starej gry, wdajną w ostatniej dekadzie, gdzie by nie spierd(zie)lili oprawy przez gówniane "unowocześnienie" które najczęściej oznacza różnicę jakby zamiast profesjonalnego artysty zatrudniono licealistę, albo osoby kompletnie nie rozumiejące uroku/piękna/unikalności stylu oryginału. Edytowane 4 Listopada przez VRman 1
tom36816 77 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada A mnie oryginał odrzucił lata temu, więc jest szansa na drugie podejście
Reddzik 2 762 Opublikowano 4 Listopada Autor Opublikowano 4 Listopada (edytowane) Ten filmik wyżej nie jest taki zły, widać nowszy silnik z najnowszych części Syberii, nie uważam żeby to aż tak zaburzyło atmosferę ale ja jej nie pamiętam, właśnie zainstalowałem grę oryginał, by się przekonać do tego jaka jest różnica w jakości i czy na prawdę zaburzyło poznanie jedynki. edit To co rzuca się w oczy to te przerywniki po "staremu" nowy silnik graficzny ale przerywniki psują odbiór gry, wygląda to koszmarnie. - na podstawie tego filmiku co jest wrzucony. Edytowane 4 Listopada przez Reddzik 1
Keller 727 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada (edytowane) 4 godziny temu, VRman napisał(a): sorry, ale takiej grafy żadne niebieskowłose Julki zatrudniane dla "diversity quotas" nie zrobią. Nikt nie zrobi. Bo nie umieją. Nawet jakby chcieli, a nie chcą. True, true, za każdą porażkę każdej gry odpowiadają julki, nikt inny. Biały hetero nigdy nie zrobił żadnej złej gry nawet jeśli w credistach występują w 90%. Edytowane 5 Listopada przez Keller
VRman 2 635 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada (edytowane) To był przykład, bo to widać najczęściej. Zobacz zdjęcia teamu który robił dobre gry i teamu jaki zrobił nową gównianą wersję. Widać jak na dłoni. Można też przeczytać w creditsach. To nie wynika z samej płci a już na pewno nie z orientacji, bo się rozpędziłeś widzę (hetero ) to wynika z tego, że jedni są bardziej zainteresowani czymś innym, a drudzy bardziej np. emocjami, interakcjami między ludźmi, socjologią, więc kwestiami romansów, obserwacji społeczeństwa, zachowań itp. Dasz zrobić remake zwariowanej kreskówki kobiecie, to zrobi ci z niego bajeczkę dla dzieci, bo nie rozumie w czym różnica. Nie rozumiejąc w czym różnica nie tylko to spierdzieli, ale jeszcze będzie mieć w pogardzie graczy, bo "żeby dorosły facet w bajeczki grał". Wyobraź sobie remake Earthworm Jima albo jakby wyglądał serial Family Guy gdy go robiła jakaś niebieskowłosa ekipa silnych niezależnych kobiet Tak samo facet brzydzący się romansidłami nie zrobi dobrego romansidła dla nich. I jakby Romeo i Julię zrobił facet, który zmieniłby to w opowieść o jeździe czołgiem z żołnierzami rzucającymi co chwilę januszowe żarty o dupie i cyckach, to też by krytyka fanek oryginału była zasadna. Podałem tylko przykład, bo chodzi o osoby o niewłaściwym podejściu, które chcą robić coś zupełnie inaczej, co oznacza że już na dzień dobry nie są w stanie zrobić remke/sequela poprawnie. A do tego skoro dane rzeczy takiej osoby nie interesowały, to i skill bliski zero, więc nawet jakby szef przydzielił zadanie, to spierdzielą, co widać było już setki razy. Do tego dochodzi to, że po prostu umiejętności nowego pokolenia (całego, bez podziału na cokolwiek) są moim zdaniem o wiele, wiele gorsze, co wynika z wielu czynników, ale nie ma co rozpisywać się na 5 stron. edit: dodam praktyczne przykłady jakby były potrzebne: ostatni side-scrollowany Prince of Persia. Najnowsze Monkey Island z grafiką jak z typowej popierdółki indie z lat 202x, tragiczne zmiany w komiksach. neflixowy Wiedźmin. Tego jest masa. Edytowane 5 Listopada przez VRman 1
Ryszawy 401 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada OK, recenzja z Łowców nie pozostawia złudzeń, i cyk, następny remaster do spuszczenia w kiblu...
maras2574 890 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada Znowu brak wsparcia do 21:9 Chyba ich pogięło !!!!
Vulc 2 191 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada W dniu 5.11.2025 o 17:42, Ryszawy napisał(a): OK, recenzja z Łowców nie pozostawia złudzeń, i cyk, następny remaster do spuszczenia w kiblu... Chciałoby się powiedzieć, "you had one job". Jak widać nawet tak prostą sprawę jak remaster, i to remaster przygodowej gry point&click, można elegancko spartolić. Z jednej strony szkoda, bo gra ma niepowtarzalny klimat, z drugiej oryginał aż tak się jeszcze nie zestarzał.
Rekomendowane odpowiedzi